14
forum
|

npo

+14
Liittynyt:
2.7.2014
Viestejä:
22

Sijoitustiedossa on erinomaisen hyvää sisältöä niin laitetaanpa oma pitkäaikaisprojekti tänne. 

Tausta:

Ikää tuli äskettäin 45 täyteen, joten nyt on viimeinen hetki käynnistää eläkekassa projekti. Tavoitteena optimoida sijoitusvarallisuus seuraavan 20 vuoden aikana. Optimointi maksimoinnin sijaan koska matkalla ei ole tarkoitus maksimoida kurjuutta ja kassan maksimoinnissa pitäisi myös ottaa riskejä, joissa voi mennä kaikki eikä ihan riitäkään. Sijoitteluhistoriaa on aina 80-luvulta, jolloin kummini osti minulle ensimmäiset osakekirjat. Onneksi yksi tuli säästettyä muistoksi yksi Kymmene Oy ja yksi Amer Yhtymä, eivät tosin ole toimineet aivan yhtä hyvin kuin Roope Ankan onnenraha. Sijoittelua on tullut harrastettua mm. rahastoihin, osakkeisiin, vedonlyöntiin sekä varttiprona HUSNG ja NLHU pokeriin buumin aikoihin, välillä ollut enemmän välillä vähemmän. Eniten harrastettu salkunhallintaa tyylillä mummo: ylimääräset on laitettu sijoituksiin ja sitten tarvittaessa rahaa johonkin on jotain myyty pois.  

Miksi omatoiminen eläke:
1) Eläkkeenmaksajia ei vaan synny tarpeeksi https://yle.fi/uutiset/3-10102530.  Maahanmuuton tai synnytystalkoiden en usko tilannetta pelastavan. 2) Antti Rinne saattaa hyvinkin paalata äänet keväällä ja sitten on iso riski, että kuormasta syödään entistä isommalla kouralla. 3) Jos omasta vieteristä loppuu veto ennen eläkettä niin perintöveron maksun jälkeen poika pääsee jatkamaan siitä mihin itse jäin, maksamani YEL-maksut taas häviäisivät jonnekin Moolokin kitaan.

Keinot:
YEL-maksut minimiin (on ollut jo vuosia). Vakuutusturva sopivalle tasolle muilla keinoin. Yrittäjänä on kuitenkin vailla ihmisoikeuksia niin turha siitä ilosta on ylimääräistä maksaa. Tästä yli jäävä raha ja vähän päälle sijoituksiin.

Säännöt:

Omasta sijoitteluhistoriasta voi tulkita, että riskiaversio ei ole ollut keinovalikoiman kärjessä. Nyt eläkettä kohti mennessä katkeaminen ei ole vaihtoehto enää, uuden kassan grindaamisessa voi loppua matka kesken. Pelkkiin ETF:iin painaminen on tylsää ja kun omat kivet ovat pelissä tulee maailman menoakin seurattua tarkemmin.        

Sijoitusvarallisuus jakautuu kahteen salkkuun. Pitkä ja tylsä säästösalkku ja flippisalkku. Jako tällä hetkellä säästösalkku min 70% ja flippisalkku max 30%. Suhdetta säädetään prosenttiyksiköllä vuosittain, siten että 20v päästä säästösalkku 90 % ja flippisalkku 10%.  Tämän jälkeen arviointi mihin riittää, paljonko tarvitsee vielä töitä tehdä ja missä päin maailmaa eläkepäiviä on varaa viettää. Tähtäin syödä säästösalkku käännekohdan jälkeen 25v aikajänteellä tyhjäksi.

Raha liikkuu ainoastaan flippisalkusta pitkään salkkuun. Pitkästä salkusta ei siirretä flippailuun ikinä. Pitkään salkkuun voi täydentää toki myös suoraan. Pyritään pysymään sijoitustuotteissa, joiden riski on rajattu mutta tuotto rajoittamaton.

Maltillinen vivuttaminen sallittu, jos halvalla saa rahaa.

Sijoitukset:

Ennemmin tai myöhemmin tutut keksivät kuka olen, niin mennään ilman euroja toistaiseksi.

Pitkä salkku:
Norwegian-tili 30%, ETF hajautettuna: 70% näitä veivaillaan rauhalliseen tahtiin, seuraavien vuosikymmenien aikana tullee nousuja ja laskuja. Silloin kun kutka, että markkina lämpenee, niin lisäillään käteistä tai vähintäänkin varastoidaan uudet panokset käteiseksi. Tällä hetkellä aletaan olla näillä haminoilla, sijoittaminen kiinnostaa facebookissa ihmisiä, jotka kysyvät pitäisikö mennä sijoitusneuvojan pakeille, mediassa annetaan lausuntoja, että tällä kertaa asiat ovat toisin uusi talous, ei koske meitä. Tavalla tai toisella nämä ovat indikoineet omalla sijoitusuralla lähitulevaisuuden ostopaikkaa.

Flippisalkku:

Käteinen: 25 %, etsii rauhattomana parempaa kotia.

Aspire: Tämä houkutteli keväämmällä osaavana putkana ja halvalla kruunulla. Nyt nätisti punaisella. Jos Q2, jossa pitäisi näkyä FIFA2018, ei saa hymyilemään niin laput laitaan ja seuraaviin seikkailuihin.

Citycon: Hallituksen PJ:n osto-ohjelma + ok firma. Ajatusketju, että PJ:llä infoetu minuun nähden ja varmaankin joku hyvä syy ostaa. Vahditaan mitä tapahtuu.

Capman: Inderes analyysi + osinkotuotto + halvalla (1,42) sain. Tarvittaessa lihoiksi paremman idean tullessa vastaan.

ETHEREUM XBTE: Tutkin smart contracteja, koodasin solidityllä hello world henkisen testin ja luulen nähneeni valon. Sertifikaattia kyytiin niin tulee seurattua alan kehitystä paremmin, kun on omatkin kivet pölkyllä.

Lehto: Tämä ostos aika puhtaasti tämän foorumin perusteella. Katsotaan nyt vielä Q2 tulos mutta tilastokeskuksen mukaan rakennusluvat hiipumassa, jos ei rakentaminen kiinnosta ei auta vaikka olisi vähän tehokkaampi rakentaja kuin muut -> Hyvin herkästi kurat kotia ja seuraava idea tilalle.

Technopolis: Töpselillä onnistunut veivailu alle 3,85 kyytiin ja lähellä neljää pihalle. Nyt taas kyydissä. Katsotaan, tuleeko taas ihmenykäisy päälle neljän. Firma on hyvä, ettei haittaisi, vaikka jäisi pitemmäksikin aikaa holdiin.

Pyrin päivittelemään seuraavan 20 vuoden aikana tekemiäni liikkeitä ja muita talouteen liittyviä keloja. Jos kerran kuussa jotain kirjailisi niin siitäkin syntyisi 240 entryn matka busto / robusto. Pitäkäähän foorumi hengissä.

 

0
0
26.7.2018 - 19:00 #20710

npo

OP
+14
Liittynyt:
2.7.2014
Viestejä:
22

Mikrohavainto:  teini sukulaistyttö haluaa välttämättä macbookin. Käyttötarve koulun esitelmät ja surffailu. 500€ windows läppäri ei kelpaa koska: "macci on niin paljon parempi". 

Well played omenapajan markkinointi.

0
0
30.7.2018 - 23:50 #20736

Hynägrande

+1747
Liittynyt:
21.8.2017
Viestejä:
1203

Kuulostaa mielenkiintoiselta ja voin samaistua monellakin tasolla :) Hyvät ground rulet tavoitteisiin nähden, sanoisin. Omalla kohdalla "flippiosakkeiden" kanssa on käynyt niin että oletettu aliarvostus ei meinaakaan aina purkaantua. Odottaa saa joskus pitkäänkin, mutta en halua heittää osaketta pihalle jos mikään ei ole muuttunut eli pidän osaketta edelleen aliarvostettuna. Jos tulkitsin oikein niin sinulla on tarkoitus heitellä osakkeet mäkeen herkemmin jos ei aliarvostus meinaa purkautua?

(Se on eri asia että jos joku asia muuttuu siten että tulevaisuuden näkymät ei ole enää niin ruususiet firman busineksessa.)

 

 

0
0
31.7.2018 - 10:37 #20738

npo

OP
+14
Liittynyt:
2.7.2014
Viestejä:
22
Hynägrande kirjoitti:

Jos tulkitsin oikein niin sinulla on tarkoitus heitellä osakkeet mäkeen herkemmin jos ei aliarvostus meinaa purkautua?

(Se on eri asia että jos joku asia muuttuu siten että tulevaisuuden näkymät ei ole enää niin ruususiet firman busineksessa.)

Tähän vaikuttaa moni asia. Lähinnä yritän olla rakastumatta lappuihin. Myynnin voi laukaista: 1. Oletetun aliarvostuksen purkautuminen hinnan nousun kautta (tämä toki toivottavin)  2. Tulee parempi idea (oletettu tuotto-odotus) tilalle.  3. Oletettu aliarvostus purkautuu muuttuneiden infojen kautta, eli ei ollutkaan niin halpaa kuin kuvittelin. 

Vaikeinta on ollut kautta aikain ottaa tappiot kotiin ja vaihtaa uuteen hevoseen. Lajista löytyy kokemusta esim Affecto, jota ostin listautumisannista ja ei tainnut juuri koskaan käydä listautumishinnan päällä. Laput roikkuivat salkussa aina CGI:lle myyyntiin asti.  

0
0
31.7.2018 - 22:31 #20744

npo

OP
+14
Liittynyt:
2.7.2014
Viestejä:
22

Metsätila pitkään salkkuun?

Ajatus viikonlopulta. Ajelin ja vaeltelin pitkin Etelä- ja Pohjois-Karjalaa viikonloppuna. Metsää ja tilaa näyttää olevan Suomessa riittämiin.

Sitten Twitterissä törmäsin tähän https://web.stanford.edu/~mburke/climate/map.php numeroista voi toki olla montaa mieltä, enemmän tai vähemmän valistuneita arvauksia ovat. 

Kela menee siis niin, että ilmastonmuutos on jatkoa Suomen suurten napsumisien sarjaan WWII - Idänkauppa - Nokia.

Miksi metsätila ja miten nämä liittyvät toisiinsa?

1) Oletetaan, että ilmastonmuutos on totta. Minusta tämä on turvallinen oletus, olen tietoinen että muitakin vaihtoehtoisia tulevaisuuksia voi olla.

2) Ilmastonmuutoksen toisessa päässä on alueita, jotka muuttuvat asuinkelvottomiksi. Tämä aiheuttaa muuttopainetta Suomeen. Voi olla, että ei tarvitse enää 20 v päästä tehdä kyselytutkimuksia pitäisikö koko Suomi pitää asuttuna ja paljonko olisit siitä halukas maksamaan. (Tämä ei ole maahanmuuttopoliittinen kannanotto vaan pelkkä tulevaisuuskela. Maahanmuuttokeskustelu ei mahdu tähänkään blogiin. Ainoa maahanmuuttopoliittinen kantani on, että työperäisen maahanmuuton tarveharkinta pitäisi poistaa. Tarve on koska työpaikka).

=> Hankitaan metsätila Joensuu - Oulu linjan eteläpuolelta. Jos oikein hyvin napsuu sen pääsee myymään 20v sisään tonttimaaksi puineen.

Kokemusta / tietoa ei asiasta ole Rahapodin jaksoa enempää https://soundcloud.com/rahapodi/jakso-122-metsa-sijoituskohteena . Tutkitaan ja selvitellään lisää, voisi äkkiä kuvitella että näitä jää suurilta ikäluokilta laiskojen perillisten käsiin ja metsänhoito maistuu hyttysille ja työlle.

Hieman sekava ajatuskulku vielä, mutta perstuntuma #mutu, että tässä voisi olla pientä ideaa... Saa ampua alas tai jalostaa.

 

 

 

0
0
1.8.2018 - 01:29 #20745

FinnishDGI

+264
Liittynyt:
6.4.2017
Viestejä:
322
npo kirjoitti:

=> Hankitaan metsätila Joensuu - Oulu linjan eteläpuolelta. Jos oikein hyvin napsuu sen pääsee myymään 20v sisään tonttimaaksi puineen.

Ottamatta kantaa nyt tarkemmin esittämääsi skenaarioon, sanon sen verran, että keskittyisin enemmin joko metsän myynnin tuottoon ja/tai sellaisiin maa-alueisiin kasvukeskusten laajenemisalueilla. Ainakin tuo sijainti ja maapohjan soveltuvuus rakentamiseen pitää olla paaaljon paremmin speksattu. Jos Suomeen kohdistuisi noin massiivinen kansanvaellis,  niin kasvukeskuksen kaavasuunnitelmaan on helpompi muuttaa suunnitelma uudesta omakotitaloalueesta täyteen tornitaloja kuin alkaa rakentaa kaavoittamattomaan pystymetsään kauempaa kaupungista. Syrjäkylän keskuksessa puolestaan on äkkiä helpompi pistää vanha rivitalo monttuun ja rakentaa tornitalo tilalle. 

 

0
0
1.8.2018 - 08:13 #20747

Vilho

+5
Liittynyt:
8.11.2017
Viestejä:
32

Mielenkiintoinen idea! En osaa arvioida sen toteutumisen todennäköisyyttä, mutta tällä hetkellä löytyy jo esimerkkejä siitä kuinka mahtavaa on tehdä metsämaakauppoja maa-alueesta kunnan kanssa, johon kaiken järjen mukaan tullaan pian kaavoittamaan tontteja.

Seuraava linkki on maksumuurin takana, mutta siellä esimerkkicase: 

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005650912.html

Pari lainausta jutusta: 

"Kunta siis katsoo, että maat ovat metsämaita, joilla ei ole juuri arvoa, sillä alueelle ei ole sen mukaan vireillä asemakaavaa. Omistajat taas näkevät, että maiden rakentamiseen sisältyy iso odotusarvo."

"Kunnan tarjouksen takaraja on toukokuun loppupuolella. x pelkää, että jos sopimukseen ei päästä, kunta lähtee pakkolunastuksen tielle."

”"Kyse ei ole tonteista vaan raakamaasta, jota ko. [kyseessä olevat] henkilöt ovat tarjonneet kunnalle ostettavaksi. Alue ei ole kaavoitussuunnitelmassamme, vaan keskitymme kuntakeskuksen kehittämiseen. Emme kommentoi asiaa enempää”, kertoo sähköpostitse kunnanjohtaja x."

Eihän tuostakaan voi koko totuutta tietää, mutta heti tuli tämä case mieleen. 

0
0
1.8.2018 - 23:36 #20756

Hynägrande

+1747
Liittynyt:
21.8.2017
Viestejä:
1203

Tuo ei ole pöhkö ajatus minusta. Olen samanlaisia asioita miettinyt itsekin. Metsän hoitaminen tulonlähteenä ei ole kovinkaan tuottava sijoitus, ellei halua sijoittaa rahan lisäksi myös huomattavan määrän omaa työpanosta ja aikaa. Mutta tuo upside on oma juttunsa siinä. 

Kuitenkin tulevaisuutta on hyvin vaikea ennustaa. Jos ilmasto muuttuu nopeasti niin seuraako siitä automaattisesti merkittävä muuttoliike tänne? Mihin se täällä kohdistuu? Megatrendi on paljon helpompi nähdä kuin valita oikea hevonen megatrendille.

Näkisin että metsäpalsta on kohtuullinen pääoman säilyttäjä. Puut kasvavat joka vuosi ja hakkuuta ei ole pakko tehdä juuri tänä vuonna jos markkinatilanne on huono. Pääoman tuotto ei ole kummoinen jos ei ole valmis itse painamaan töitä, mutta sellaisiakin skenaarioita on missä pääoman säilyttäminen on jo iso voitto verrattuna muihin vaihtoehtoihin :)

 

 

0
0
3.8.2018 - 11:31 #20764

npo

OP
+14
Liittynyt:
2.7.2014
Viestejä:
22

Pikapäivitys aikakirjoihin

Ledot pihalle @8,72 -ehkä akkamaista hätäilyä. Re-evaluate osarin jälkeen. Jos oikein roikahtaa niin ehkä halvemmalla takaisin. Jos pompsahtaakin osarista niin sitten opitaan ehkä jotain tai sitten ei. Jos ei muuta niin myyntitappioita verotukseen jäi käteen tästä seikkailusta. Jatkossa lievällä varauksella matkailuautomiesten firmoihin.

0
0
3.8.2018 - 15:31 #20768

npo

OP
+14
Liittynyt:
2.7.2014
Viestejä:
22

Lehtoon omat ranskalaiset viivat myynnille muistiin:
- Sykli kääntymässä? Tilastokeskuksen rakennusluvat
- Informaatioetua omaavien omistajien osakemyynnit
- q1 yskähteli ja kerrottiin, että siirtyy tuonnemaksi tuloutukset, q2 osarin alla varoitetaan että sama murhe jatkuu.
- Katteet hiipuu ja projektit venyy 

Liikevoittonäkymän heikentymisen syynä on aiemmin arvioitua alhaisemmat projektikatteet erityisesti Hyvinvointitilat- ja Korjausrakentaminen palvelualueilla ja sekä joidenkin luovutuksen mukaan tuloutuvien hankkeiden arvioidun valmistumisajankohdan siirtyminen vuoden 2019 puolelle.

Keskeisimpiä liikevaihdon ja liiketuloksen kehittymiseen liittyviä riskejä ovat meneillään olevien projektien loppuunsaattaminen arvioidussa aikataulussa ja arvioiduilla kustannuksilla, neuvotteluvaiheessa olevien hankkeiden käynnistymisen viivästyminen, osaavan työvoiman saanti ja panoshintojen nousu. 

 

 

0
0
13.8.2018 - 13:49 #20920

npo

OP
+14
Liittynyt:
2.7.2014
Viestejä:
22

Tuloskautta:

Lehto:
Jää tarkkailuun, kasvun haku syklin aallon harjalla kannattavuuden kustannuksella kun seuraavaa monttua jo maalaillaan niin seurataan kuinka käy. Omia rahoja ei tähän tässä vaiheessa tällä hinnalla. 

TPS:
Technopolis viime viikolla pihalle 3.98-3.99. Katsotaan Q2 numeroiden valossa tasot mistä kyytiin uusiksi.
 

CapMan: 
Hyvältä näyttää, johdolla omat kivet pelissä mukana. Sijoituspajalle uusi osinkopolitiikka ok. Pidetään / mahdollisesti lisääkin.
------------------------------
QT
Tätä ei itsellä ole. Daimler sopparin jälkeen mietin. Ranskalaisia viivoja keväämmältä
+ Teknologia mielenkiintoinen ja käyttökohteita riittää.
+ Open Source touch pad UI softa suljettujen järjestelmien maailmassa.
+ Ei ihan tähdenlento, kokeilin jo joskus n. 2010 Nokian luurin appiin, ei toki paljon enää samaa paitsi nimi.
+ Autoteollisuus uskoo niin ei liene ihan susi.

- "Write once, run everywhere" lupaukset yleensä todellisuudessa olleet "Write few times, run somewhere"
- Onko tämä kuitenkaan oikea hevonen?
- Olisiko pitänyt ottaa aiemmin jos ottaa?
- Miten tälle laskisi "oikean hinnan"??

Päätin, että en ota. Tulosten valossa virhe. Odotusarvosta en osaa sanoa vieläkään.

Tästä päästäänkin pienoiseen haasteeseen. Miten olisi viisasta seurata passiivisia sijoituspäätöksiä? Näillä pienen selvittelyn / pohdinnan / laskemisen jälkeen lopputulemaan "en tee mitään" päätöksillä on merkitystä lopputulokseen kuten aktiivisilla osto- ja myyntipäätöksilläkin. Näistä tulee joskus pyöriteltyä numeroita, joskus funtsittua + ja - kuten tässä QT:ssa, useimmissa tapauksissa lähinnä virtuaalinen kirjanmerkki otsalohkoon. Näitä pitäisi seurata tavalla tai toisella ja mielellään kehittää helppo pistelasku päätöksen laadulle => kehitystä => profit.

0
0
28.8.2018 - 11:51 #21194

npo

OP
+14
Liittynyt:
2.7.2014
Viestejä:
22

Tuloskautta pt2 

Nopeat kirjaukset muistiin

ASPIRE jäi kyytiin 

GLOBAL GAMING kaljarahat Aspiren imussa. 14. - 15.8. Päivän veivi sisään 28 ja ulos ka 29,63.

TPS possa pihalle vähän alle neljän ennen osaria. Osarin jälkeen jäin varttumaan roikahdusta, josta hyppy takaisin kyytiin. Voipi olla, että ei tarvitse enää hypätä. Toistaiseksi kiitos kyydeistä, katsotaan jos ostotarjous menee jostain ihmeellisestä syystä tai toisesta munille. 

0
0
7.11.2018 - 19:30 #22422

npo

OP
+14
Liittynyt:
2.7.2014
Viestejä:
22

Pikapäivitys:

Aspiret huilille @41,95. Jos huomenna roikahtaa niin takasin. tultu kuitenkin about 25% viikossa ylös osarin alla niin vois hyvinkin ottaa kuopasta uudet vauhdit. Jos nousu jatkuu niin re-evaluate.

Muutoin enempi olen istunut käsien päällä hyvien ideoiden puutteessa. Näkyvyys markkinoiden tulevaisuuteen vastaa hyvinkin keliä ulkona. 

Tästä voi itseään taputella selkään, tuurin ja ymmärryksen suhteen voi arpoa jokainen itse:

Lehtoon omat ranskalaiset viivat myynnille muistiin:
- Sykli kääntymässä? Tilastokeskuksen rakennusluvat
- Informaatioetua omaavien omistajien osakemyynnit
- q1 yskähteli ja kerrottiin, että siirtyy tuonnemaksi tuloutukset, q2 osarin alla varoitetaan että sama murhe jatkuu.
- Katteet hiipuu ja projektit venyy 

Pitemmästi voisi paria isompaa kelaa kirjoitella auki kun aika antaa myöten.

  

0
0
8.11.2018 - 10:35 #22432

npo

OP
+14
Liittynyt:
2.7.2014
Viestejä:
22
npo kirjoitti:

Aspiret huilille @41,95. Jos huomenna roikahtaa niin takasin. tultu kuitenkin about 25% viikossa ylös osarin alla niin vois hyvinkin ottaa kuopasta uudet vauhdit. Jos nousu jatkuu niin re-evaluate. 

Tämä sitten päätti tällä kertaa karata ottamatta vauhtia alempaa. Jätetään toistaiseksi aktiiviseen seurantaan. 

0
0