5
forum
|

PenttiKöyri

+1
Liittynyt:
13.6.2017
Viestejä:
14

Hello,

Olen tässä pohdiskellut erilaisia mahdollisuuksia sijoituksille pörssissä myytävien osakkeiden lisäksi. Tutkittua hieman asiaa, pienet listaamattomat yhtiöt ovat selkeästi mielenkiintoisin kohde. Kauppaa käydään selkeästi pienemmillä kertoimilla, tietenkin myös riskit erittäin paljon suuremmat. Kyseltyäni tutuilta jotka tekevät yrityskauppoja tai työskentelevät pääomasijoitusyhtiöissä, olen huomannut, että keskimääräinen PE luku pienen yhtiön kaupassa on noin 5x.

Kuitenkin ongelmana näissä on, että mikäli pieniä, tuottavia ja listaamattomia yhtiöitä on myynnissä niin näistä myydään yleensä enemmistö. Jos yrityksen arvo pyörii 1-5m€ korvilla niin tarkottaa, että lompakkossa täytyisi löytyä kuusi numeroinen summa rahaa, ja mielellään ennen desimaalia.

Haluaisinkin kysellä löytyykö täältä pääomasijoittajia jotka ovat harrastaneet sijoituksia listaamattomiin yhtiöihin ja lähinnä suoraan, eikä Privanetin tai Invesdorin tai vastaavan kautta. Olen itse miettinyt mahdollisesti jos keräisi ammattitaitoisen porukan ja ostaisi tätä kautta yhtiöitä. Sijoitus horisontti näissä tietenkin täytyy olla pitkä sillä yrityskaupat tässä tapauksessa tietenkin paljon hankalemmat. Yhtenä vaihtoehtona tietenkin myös että yksin lähtee ostamaan vähemmistöjä niin, että tarjoaa sweat equityä mukaan.

Ideoita/mietteitä?

PK

0
0
6.4.2018 - 16:11

Marko Puolakka

+21
Liittynyt:
4.4.2018
Viestejä:
17

Moi, kirjoituksesi kolahti siinä määrin, että päätin vinkata sinulle aiheeseen liittyvästä kirjasta. Terveiset vaan samalla KepilläJäätä suuntaan! Eli tässä "HBR Guide to Buying a Small Business: Think Big, Buy Small, Own Your Own Company" -opuksessa käydään läpi tuota ostoprosessia vaihe kerrallaan. Ainakin lukemani osalta teksti on ollut ymmärrettävää ja sopivan käytännönläheistä. Pidän myös kirjan tyylistä yksinkertaistaa asioita tyyliin "vältä teknoja, osta siivousfirma". Yrityskaupoista tähän ketjuun löytyy varmaan minua parempiakin neuvojia, joten mielenkiinnolla seuraan tätäkin keskustelua.

0
0
6.4.2018 - 22:48

khufu

+239
Liittynyt:
26.2.2015
Viestejä:
192

Idea ei ole periaatteessa huono, ja siinä olet oikeassa että pörssin ulkopuolelta on ostettavissa osuuksia yhtiöistä tyypillisesti maltillisemmilla hinnoittelukertoimilla. Toisaalta vastapainona yrityksen ovat pienempiä ja sisältävät enemmän riskiä, niiden liiketoiminnan tulos vaihtelee usein voimakkaammin, yhtiöt eivät ole samalla tapaa läpinäkyviä ja omistus ei ole samalla tapaa likvidi. Luonteeltaan sijoitus listaamattomaan pk-yritykseen on hyvin erilainen verrattuna pörssisijoitukseen.

Lisäksi kannattaa huomioida, että myös listaamattomista sijoituksista kilpailee nykyään suuri joukko sijoittajia. Monet näistä sijoittajista (kattaen yksittäisiä henkilöitä sekä toimintaan erikoistuneita yrityksiä) ovat hyvin kokeneita ja toimivat ammattimaisesti. Toki monella tällaisella omistajalla on hyvin tarkat kriteerit joihin sijoituskohteen tulee sopia (liikevaihto ja valuaatio, saatavilla oleva osuus yhtiöstä, exit-mahdollisuus sopivalla aikavälillä yms). Etenkin startup-maailman ulkopuolella pienempiä, mutta silti kehityskelpoisia yhtiöitä saattaa jäädä monen ammattisijoittajan tutkan ulkopuolelle.

Jos tuohon maailmaan lähtee, niin minusta kannattaa etsiä joku pieni niche ja kehittää kriteeristö millä sijoituskohteita hakee. Parasta minusta on, jos omaa sopivaa osaamista jolla voi auttaa yhtiön kehittämisessä ja osallistua esim. hallitustyöskentelyyn. Pienissä yhtiöissä toiminta on hyvin henkilöitynyttä, joten menestyvän sijoittajan on pystyttävä joko etukäteen varmistamaan että yhtiön toimitusjohtaja ja johtoryhmä ovat kyvykästä väkeä, tai sitten valmistautua vaihtamaan tarvittava osa yhtiön johdosta (mikä voi pienessä yhtiössä olla riskialtista).

Sopivan konsortion perustaminen mahdollistaa riskin hajauttamisen varojen poolauksen kautta, mutta tuo toivottavasti myös tarvittavaa osaamista sijoittajayhteenliittymän käyttöön. Jollakin porukasta pitäisi ainakin olla riittävää kirjanpidollista osaamista ja tilinpäätöstuntemusta, yleisestä liikkeenjohdollisesta osaamisesta sekä hallitustyöskentelyn tuntemuksesta ei olisi haittaa, ja plussaa olisi jos jollakin olisi myös vähintäänkin alustava tuntemus kohdetoimialoista.

0
0
7.4.2018 - 13:29

KepilläJäätä

+549
Liittynyt:
11.1.2015
Viestejä:
404

Työn kautta tämä kenttä on itselleni jokseenkin tuttua.

Alle 5M€ valuaation firmoja tuppaa menemään käyttökatekertoimilla 3-5. Osaaville tekijöille tuotto-odotus on vähintäänkin hyvä. Toisaalta untuvikoille voi tulla kylmää kyytiä jollei ole osaamista ostaa oikeanlaista putiikkia ja osaamista sen pyörittämiseen. Alhaista hinnoittelukerrointa selittävät toki heikko likviditeetti ja riskit. Toki pienemmässäkin päässä on paljon tasaista kassavirtaa tuottavia yrityksiä, jos malttaa keskittyä tylsempiin yrityksiin & toimialoihin. 

Yrittäjät eivät tykkää huudella myyntiaikeistaan julkisesti. Eli ostajan kannattaa luoda verkostoja moneen M&A -neuvonantajaan ja kysellä minkätyyppisiä yrityksiä listoilla on myytävänä. Isoin osa myytävistä yrityksistä ei siis päädy netin yrityspörssi -listoille. Jos selkeästi on joku toimiala mistä kohdetta hakee niin kannattaa myös lähestyä kiinnostavia kohteita suoraan tai käyttää neuvonantajaa potentiaalisten kohteiden kartoittamisessa ja kontaktoinnissa. Sen mitä olen kentällä pyörinyt niin vaikkei moni ole aktiivisesti yritystä myymässä, niin kun alkaa olemaan konkreettista tarjousta nenän edessä, niin myynti alkaa monella houkuttelemaan.  

Ja kyllähän pienempiäkin yrityksiä on paljon myytävänä, välttämättä ei tarvitse heti miljoonakauppoja hieroa. Toki mitä pienempään toimintaan mennään niin sitä henkilöityneempää toiminta yleensä on. 

Tiimiin kannattaa kyllä hankkia taloudellista ja myynnillistä osaamista. Toki toimialaosaaminen on hyvin suotavaa, mutta ei aina mitenkään välttämätöntä.

Kiinteistösijoittajan suosittelema opus on omastakin mielestäni varsin hyvä perusteos, jos tämän tyyppinen toiminta kiinnostaa.

0
0
7.4.2018 - 16:13

PenttiKöyri

OP
+1
Liittynyt:
13.6.2017
Viestejä:
14

Kiitokset kaikille hyvistä vinkeistä ja pointeista!

Täytyy ehdottomasti laittaa toi kirja lukulistalle.

Olen toiminut aikaisemmin harjoittelussa pienessä pääomasijoitusyhtiössä ja nykyään M&A talossa. Sinänsä suhteita välittäjiin on, kuten myös käsitystä miten kaupat tapahtuvat kun kyseessä listaamaton yhtiö. 

Lähinnä mietin onko tällä sivustolla henkilöitä jotka ovar harrastaneet pääomasijoittamista pienemmillä summilla tälläisiin yhtiöihin yksin tai porukassa? Kiinnostaisi kuulla enemmän jo kokeneemmalta henkilöltä, lähinnä miten he ovat aloittaneet tai keränneet oman sijoitusporukan. Tällä hetkellä omat säästöt ei riitä suuriin sijoituksiin ja se tuntuu olen isoin kynnys juurikin ajatellen puhtaita sijoituksia missä itse ei lähde yrittäjäksi. Siksi myös porukka sijoittaminen näihin kohteisiin tuntuu järkevimmältä

 

0
0
7.4.2018 - 17:34

khufu

+239
Liittynyt:
26.2.2015
Viestejä:
192

Muutamassa ketjun otsikon alle putoavassa kohteessa olen mukana lähipiirin sijoitusyhtiön kautta. Omat tilaisuudet sijoittaa juuri näihin yrityksiin ovat tulleet henkilösuhteiden ja työn kautta. Hankkimamme osakkeet eivät ole olleet varsinaisessa yleisessä myynnissä tai yritykset eivät ole etsineet uutta rahaa annin kautta.

Sijoittajakonsortion jäsenet ovat toimintamuodosta riippuen toisilleen joko kirjaimellisesti yhtiökumppaneita tai hyvin lähellä tätä. Keskinäinen luottamus on siis melko iso juttu. Luottamussuhteen syntyminen taas edellyttää vastapuolen tuntemista ja hiukan yhteistä historiaa. Tämä jo aika paljon rajaa sitä otollisinta joukkoa. Luottamussuhteen solmiminen kokonaan uuden henkilön kanssa vaatii taas hiukan molemminpuolista ajankäyttöä ja vaivannäköä. Vaikea sanoa, mistä tuohon jälkimmäiseen vaihtoehtoon sopivaa joukkoa olisi parhaiten löydettävissä.

0
0