Olet täällä

Jenkkioptiot

21.11.2020, 20:26
#1
0
Liittynyt:
21.11.2020, 20:07
Viestejä:
1

Moi,

yritin haku-toiminnollakin löytää, mutta onnistumatta. Googlettanutkin olen, mutten vieläkään saa ihan selvää tästä. Kysymykseni liittyy ei-ETA-alueen optioihin, käytännössä jenkkioptioihin Interactive Brokersin kautta. Tappiot eivät ole verovähennyskelpoisia olen ymmärtänyt, mutta se ei vielä kerro minulle riittävästi. :)

Jos oletetaan seuraavat skenaariot:

- ostan call-option joka erääntyy in the money -> maksan verot voitosta

- ostan call-option joka erääntyy arvottomana -> en voi vähentää maksamaani preemiota vähennyksenä

- ostan call-option jonka suljen kesken sopimuskauden sopimuksen ollessa voitolla -> maksan verot myyntihinta miinus ostohinta?

- ostan call-option jonka suljen kesken sopimuskauden sopimuksen ollessa tappiolla -> en voi vähentää menettämääni ostohinta miinus myyntihinta -erotusta?

Samat skenaariot ja tulokset lienee put-puolella?

Nuo vielä jollain tavalla hanskassa, mutta entäs jos myynkin sopimuksia?

- myyn call-option joka menee tappiolle ja suljen sopimuksen ennen sen erääntymistä -> en voi vähentää verotuksessa tappiota?

- myyn call-option joka menee tappiolle ja pidän sen erääntymiseen saakka. Tämä on iso kysymysmerkki minulle, koska tässä käytännössä saan preemion X kun olen myynyt sopparin ja teen tappiota Y kun tuo erääntyy. JOS en omista osakkeita, niin ne hankitaan automaattisesti hintaan Y ja myydään heti hintaan Z joka on sopimuksessa määritelty. Onko tämä verottajan mielestä osakekauppa, vai edelleen optiokauppaa? Kiinnostavaa tässä on siis se, että jos tuo käsitetään osakekauppana niin se olisi vähennettävissä.

Sama tilanne jos myyn put-sopimuksen joka erääntyy tappiollisena minulle. Minulle myydään osakkeita hintaan joka on korkeampi kuin markkinahinta. Nämä voin myydä samantien tappiolla -> osakekauppa joka vähennettävissä?

Jos se olisi noin, niin kannattaisi aina pitää tappiolliset sopimukset loppuun asti jotta osakkeet hankittaisiin ja myytäisiin sopimuksen erääntyessä jotta tappioita voisi vähentää verotuksessa. Onko kenelläkään kokemusta tällaisesta tilanteesta verokarhun kanssa?

0
+1
0
-1
0
0
10.2.2021, 13:08
0
Liittynyt:
10.2.2021, 12:59
Viestejä:
1

Moikka,

 

Juuri tätä samaa asiaa olen miettinyt. Onko tähän löytynyt mitään vastausta?

Toinen kysymys, ovatko ETA-alueen optio tappiot vähennys kelpoisia? 

Tästä olen lukenut veroituksesta, mutta vielä on vähän epäselvä;

https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48914/johdannai...

Tiedustelin myös verohallituksen puhelinpalvelusta, mutta neuvoja ei ottanut oikein kunnolla kantaa asiaan. Toivottavasti täältä löytyisi asiantuntevampaa henkilöä.

Torilla keskustellaan.

0
+1
0
-1
0
0