Olet täällä

Koronavirus Covid-19 - 27.10.2020 10.26

stone kirjoitti:

Tää kuulostaa kyllä aika toivottomalta ajatukselta  rokottaa maapallon väki kaksi kertaa vuodessa ilmeisesti vuodesta toiseen. Vasta-aineiden on todettu alkavan hiipua jo muutamassa kk:ssa.

Ongelma on siinäkin, että jos Kiinassa kansan voikin pakottaa ottaa rokote, niin sivistys valtioissa se on jo hiukan vaikeampaa. Koronasta ei päästä eroon, jos tyyliin 30% suostuu rokotukseen. Eikä sittenkään vaikka kaikki rokotettais, koska se on jo eläin maailmassa ja tulee sieltä aina takaisin.

Maailma ei palaa tuskin koskaan entiselleen.

Niin tai mitä jos palattaisiin entiseen heti? Vaikka huomenna jo. Kaikki tutkimukset ja tulokset puoltaa nyt tätä johtopäätöstä. Ei ole mitään järkeä vetää lockdownia toisensa perään, kun rokotekaan ei pelasta.

Lisäksi mitään merkittävää ylikuolleisuutta ei ole havaittu yhdessäkään maassa hieman tavallista ärhäkämpään influenssakauteen verrattuna. Sairaalatkaan eivät ole juuri missään täynnä (vaikka lööppeihin toki aina revitään joku yksittäinen alue tai sairaala, jossa pahimman skenaarion toteutuessa on paikat loppumassa, ja unohdetaan mainita, että tämä on tilanne kaikkina aikoina muutenkin).

Kaikki tilastot näyttää siltä, että mitään ongelmaa ei tosiasiassa ole - muuta kuin rajoitukset, joilla tuhotaan taloudet ja ihmisten elämät.

Näytä koko viesti
Jenkki-ETF:t ja ulkomaiset välittäjät - 25.5.2020 05.16

Kiitos kaikille vastauksista.

Noiden jenkkien zero-commission välittäjien palveluita on ilmeisesti tarjolla vain muutamassa valitussa EU-maassa. Esim. Schwabin nettisivujen perusteella näyttäisi siltä, että tilin voi avata Saksassa, Belgiassa ja Espanjassa, mutta ilmeisesti ei missään muualla EU:ssa. Mikähän logiikka tässä on - regulaatio kaiketi EU-alueella sen verran yhtenevä, että ei voine olla siitä kyse? Olisiko niin, että noissa maissa on eniten potentiaalisia asiakkaita, joten palvelut pysyvät auki? Brokereilta itseltään lienee turha odottaa tähän vastausta (asiakaspalvelijat tuskin edes ovat tietoisia päätösten taustoista).

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 23.4.2020 10.26

Nyt uutisoidaan näkyvästi, että NYC:ssä vasta-aineita löytynyt n. 21%:lla väestöstä.

Joitakin ajatuksia:

  • On selvää, että kaikille sairastuneille ei muodostu merkittävässä määrin vasta-aineita, eli tartunnan saaneita on väistämättä aina enemmän kuin henkilöitä, joilla on vasta-aineita veressä.
  • Vasta-aineiden muodostumiseen yleisesti menee useita viikkoja, jopa kuukausia. Lähimenneisyydessä otetut testit kertovat tartunnoista lähinnä maaliskuussa tai sitä ennen (eli pääosin ennen jenkkien lockdownia).
  • On hyvin mahdollista, että kaikille oireettomille tartunnan saaneille (eri lähteiden mukaan 60-80% kaikista tartunnoista) ei muodostu siinä määrin vasta-aineita, että ne testeissä havaittaisiin. Tämän selvittämiseksi tarvitaan tutkimuksia, joissa seurataan vahvistetun tartunnan saaneita ja katsotaan, miten suurella osalla havaitaan myöhemmin testeissä vasta-aineita.

Tuo 21% on siis käytännössä alaraja tartunnan saaneiden osuudelle NYCissä maaliskuun lopussa. Tartunnan saaneiden lukumäärä on väistämättä suurempi kuin vasta-aineita omaavien lukumäärä, ja vaikka R0 olisi painunut lockdownin myötä, niin epidemia on ollut jo sellaisessa vauhdissa, että tähän päivään mennessä tartunnan lienee saanut jo ~50% kaupungin asukkaista.

Jos osoittautuu, että kaikille lieväoireisille ja oireettomille ei muodostu havaittavissa määrin vasta-aineita, on mahdollista, että NYCissä tartunnan saaneita on vielä tätäkin enemmän.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 21.4.2020 12.12

Ruotsista kuuluu kummia: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/11-procent-av-stockholmarna-har-antikroppar-mot-covid-19

Tukholman alueella 11%:lla on havaittu vasta-aineita veressä. Todellinen osuus on tätä korkeampi, sillä testin on todettu antavan 20-30% kerroista väärän negatiivisen tuloksen.

(Kaikille ei myöskään ilmeisesti kehity vasta-aineita, vaikka ovatkin saaneet taudin ja parantuneet siitä -- oma lisäykseni).

Professori Tom Britton arvioi, että jopa kolmannes tukholmalaisista on jo saanut tartunnan. Hänen mukaansa kuukauden kuluttua ollaan Tukholmassa lähellä laumaimmuniteettia.

--

Jos Brittonin arvioi pitää paikkaansa, niin tällöin Tukholman alueella n. 800 000 on jo saanut tartunnan. Kuolleisuusprosentti alueella asettuisi tällöin välille 0.1%-0.2% (ottaen huomioon, että sairaalassa nyt olevista osa vielä menehtyy).

Ruotsi, kuten valtaosa maista, laskee käsittääkseni Covid-kuolleisiin kaikki ne, joilla on todettu Covid-tartunta riippumatta siitä, mikä on painavin/todenmukaisin kuolinsyy. Tämän vuoksi jälkitarkasteluissa (jos/kun niitä tehdään) Ruotsin kuolleisuusprosentti asettunee tuon haarukan alapäähän, mahdollisesti jopa alle 0.1%. Mutta jätän tämän arvioinnin tiedemiehille ja lääketieteen ammattilaisille.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 19.4.2020 11.51

-

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 12.4.2020 07.39

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/tunga-kritiken-ofattbart-att-faltsjukhuset-inte-oppnat

Tukholmaan pystytettyä kenttäsairaalaa ei olekaan tarvinnut ottaa käyttöön. Ei ole tarpeeksi potilaita, ja se ilmeisesti harmittaa joitakin. Voi pahus mikä ongelma.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 11.4.2020 04.18

pyoranorava kirjoitti:

Saksassa tehty Heinsbergin kaupungissa vasta-ainetutkimus, jonka tuloksena 15% kaupungin asukkaista omaa vasta-aineita virukselle, eli käytännössä vähintään tuon verran on jo sairastanut taudin ja parantunut siitä. Kuolleisuusprosentti oli 0.37%.

CNBC:n uutishaastattelu aiheesta:https://www.youtube.com/watch?v=rMWdPRhu_p8

 

Ihmettelen vähän, että tätä ei ole kukaan kommentoinut, tai että tästä ei ole uutisoitu juuri missään laajemmin. Osaisiko joku selventää, miksi tämä tutkimus ei ole lähestulkoon merkittävin yksittäinen tulos tähän mennessä koko episodin osalta?

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 11.4.2020 01.18

petteri kirjoitti:

Tämän epidemian kohdalla ei ole tehty sellaisia havaintoja, jotka kertoisivat Covid-19 olevan jotenkin poikkeuksellinen virus. Vastaavia viruksia on varmaan liikkunut aikaisemminkin, niitä ei vaan ole huomattu, kun vanhuksilla hengitystieinfektio on ollut aikaisemmin vielä yleisempi kuolinsyy kuin nykyään.

Tämä on hyvä pointti, ja jälleen sellainen seikka, joka on jäänyt täysin huomiotta valtaosalta paniikin keskellä.

Jostain syystä ihmiset ajattelevat, että mitään tällaista Covid-19 kaltaista maailmassa ei ole nähty aiemmin. On kuitenkin varmaa, että maapalloa kiertää joka vuosi meille tuntemattomia viruksia, joista osa saattaa aiheuttaa vakaviakin infektioita. Niitä kaikkia ei vain ole tunnistettu, sillä kukaan ei ole keksinyt niitä mitenkään testata tai tarkkailla niiden levinneisyyttä.

Pitäisin ihan mahdollisena, että jos Wuhanin radikaaleja toimenpiteitä ei olisi tehty tai näytetty länsimaisissa medioissa, niin tällä hetkellä ihmettelisimme länsimaissa hieman normaalia suurempaa kuolleisuutta keuhkokuumetauteihin ymmärtämättä sen paremmin, että kyseessä on nimenomaan Covid-19. Kukaan ei välttämättä edes keksisi alkaa tunnistaa uutta virusta ennen kuin epidemia olisi ohi.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 10.4.2020 10.04

Saksassa tehty Heinsbergin kaupungissa vasta-ainetutkimus, jonka tuloksena 15% kaupungin asukkaista omaa vasta-aineita virukselle, eli käytännössä vähintään tuon verran on jo sairastanut taudin ja parantunut siitä. Kuolleisuusprosentti oli 0.37%.

CNBC:n uutishaastattelu aiheesta:https://www.youtube.com/watch?v=rMWdPRhu_p8

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 10.4.2020 04.31

petteri kirjoitti:

Suurissa kriiseissä on syytä laittaa asiat oikeaan tärkeysjärjestykseen.

Minä lähden siitä, että ihmisten oikeus hankkia itse elantonsa ja toisaalta oikeus rakentaa ja pitää yllä sosiaalisia suhteita ovat hyvin tärkeitä arvoja, jotka pitää nyt nostaa päätöksenteon keskiöön. Nämä ovat tärkeämpiä arvoja kuin esimerkiksi ruuhkautumaton terveydenhuolto.

Tällä hetkellä Suomen valtiossa sen sijaan tärkein arvo näyttää olevan toisaalta teho-osastojen kuormitusluku ja toisaalta se, että kaikki pidetään elossa mahdollisimman pitkään, elämänlaadusta yhtään piittaamatta. Samalla kansa pakotetaan turvautumaan köyhäinapuun kun maan talous tuhotaan koronahysteerisillä päätöksillä.

 

Petterin kanssa vahvasti samaa mieltä tämän viestin osalta. Asia on kuitenkin juuri nyt tulenarka, ja siksi vallitsevaa yleistä mielipidettä harva uskaltaa kyseenalaistaa.

Laajemminkin kun tästä asiasta keskustelee ihmisten kanssa tai lukee mielipiteitä, niin tämä episodi jakaa voimakkaasti ihmisiä kahtia: osa kannattaa yksilönvapautta ja oikeutta elää rajoitteitta, toinen puoli taas asettaa heikoimpien edun yksilönvapauden edelle.

--

Yksilönvapauden puolustaminen ei tarkoita sitä, että ihmisillä ei pitäisi olla lainkaan vastuita - ei tietenkään. Mutta itselle tapahtuva haitta ei voi olla kohtuuton verrattuna pienen joukon saavuttamiin hyötyihin. Ansainnan kieltäminen, sosiaalisten kontaktien sekä liikkumisen rajoittaminen ovat niin vakavia toimenpiteitä (verrattavissa lähes ehdottomaan vankeuteen), että niiden perusteluina tulisi olla kutakuinkin yhteiskunnan täydellinen tuho, mikä ei missään pahimmassa skenaariossakaan ole lähelläkään todellisuutta.

Erittäin keskeinen seikka, joka valtaosalta tuntuu unohtuneen on se, että yhteisöt normaalitilassa pysyvät pystyssä pääasiassa toimeliaiden ihmisten ansiosta (nk. Pareto principle). Suuri osa ihmisistä elää ahkerien kustannuksella - näin on aina ollut. Tässä koronaepisodissa on nyt annettu lähes kuolinisku tuolle yhteisöä pystyssä pitävälle osalle - terveet ja ahkerat ihmiset on määrätty koteihinsa määrittämättömän pitkäksi ajaksi (meillä Suomessa ei toki samassa mittakaavassa kuin esim. Etelä-Euroopassa).

Paradoksaalista on se, että yksilönvapautta kannattava lähestymistapa johtaa pitkällä aikavälillä todennäköisemmin yhteisön säilymiseen, kun taas kollektiivisuuden korostaminen johtaa yleensä lopulta yhteisön hajoamiseen (kaikki sosialistiutopiat aikojen saatossa). Voisi siis argumentoida, että tiukkoja rajoitteita ja heikompien pelastamista kannattava strategia on lyhytnäköinen, sillä se jättää huomiotta pitkäkestoiset, tuhoisat vaikutukset yhteisöön.

Jos asiaan haluaa lisää tulokulmia, niin ajatusleikkinä voi miettiä, mitä tapahtuisi, jos vapaata elämää kannattava joukko ihmisiä muodostaisi oman yhteisönsä, ja voimakkaita rajoitteita kannattava joukko oman yhteisönsä. Mitä tapahtuisi näille yhteisöille pitkällä aikavälillä? Huomattaisiin, että tuossa jälkimmäisessä joukossa ei ole paljon niitä yksilöitä, jotka pitävät yhteisöä pystyssä. Tämä jälkimmäinen joukko tarvitsee tuota ensimmäistä joukkoa selviytyäkseen, mutta käänteinen ei pidä paikkaansa.

--

Lopulta keskiöön nousevat sellaiset kysymykset, kuten: Mitä varten elämää eletään? Vapaa ja vaarallinen elämä, vai rajoitettu ja turvallinen elämä? Uhrataanko yksilöt ja vapaus heikkojen ja kollektiivisen "hyvän" edessä?

Jenkeissä ollaan nyt tuhoamassa kymmenien miljoonien työkykyisen yksilön elämää moneksi vuodeksi (tai jopa pysyvästi), jotta tuetaan jo valmiiksi ylikuormittunutta terveydenhuoltojärjestelmää tilapäisesti, minkä seurauksena verraten pieni joukko pitkäaikaissairaita ja vanhuksia saa muutaman elinvuoden lisää. Karusti todettu, mutta realiteeteille ei mahda mitään. Tämä ei siis ole mikään mielipide asiasta, vaan toteamus. Itsekin tietysti pyrkisin auttamaan tai pelastamaan kaikki, jos se olisi mahdollista aiheuttamatta haittaa miljoonille muille ihmisille.

Elämä on loppujen lopuksi selviytymistä, ja sellaiset yhteisöt, jotka uhraavat terveet ja työkykyiset heikkojen vuoksi, eivät lopulta säily elinkykyisinä.

Näytä koko viesti