Olet täällä

Onko päiväkauppa/treidaus hyödyllistä? - 7.1.2022 12.14

Trolli kirjoitti:

En mä ole treidaamista rajottamassa. Jokainen saa hankkia elantonsa niinku parhaaksi kokee. Koko keskustelu lähti siitä, että tuottaako treidaaja yhteiskunnalle arvoa. Se arvo on melko pieni. Duunari on siis yhteiskunnan kannalta taloudellisesti arvokkaampi kuin treidaaja.

Kyllä minunkin mielestäni valtaosa duunareista on hyödyllisempiä/välttämättömämpiä yhteiskunnan toiminnalle kuin traderit. Se on ihan selvää. Mutta ei ammattikauppiaat ihan täysin hyödyttömiä ole, kuten tuossa yllä esim. likviditeetin ja informaation välityksen näkökulmasta tuli perusteltua.

Siinä alkuperäisessä kritiikissä oli mielestäni ristiriitaista se, että on monia sellaisia ammatteja, joiden hyöty yhteiskunnalle on kyseenalaisempi (tai jopa suoraan negatiivinen) kuin päiväkauppiaiden tuoma hyöty.

Omilla rahoillaan pelaava traderi on mun mielestä loppujen lopuksi hyvin harmiton ja rehellinen ammatti. On nimittäin olemassa myös sellaisia ammatteja, joissa kyseenalaisin keinoin myydään jotain tarpeetonta tai jopa haitallista tuotetta/palvelua, sekä sellaisia, joissa vain kulutetaan verorahoja lisäarvon ollessa negatiivinen. Tämän vuoksi en oikein ymmärrä sitä, että päiväkauppiaita julkisesti kovin kritisoidaan kuten siinä alkuperäisessä jutussa. Just my 2 cents.

 

 

 

Näytä koko viesti
Onko päiväkauppa/treidaus hyödyllistä? - 6.1.2022 11.33

Trolli kirjoitti:

Treidarien väitetään tuovan lisäarvoa, mutta yhtään numeerista laskelmaa treidarin tuottamasta lisäarvosta en ole nähnyt. Lisäarvoa väitetään vain tulevan, mutta sen sanotaan olevan vain välillistä ja vaikeasti määritettävissä. Täähän alkaa kuulostamaan jo vasemmiston argumenteilta, kun tehdään talouspoliittisia päätöksiä. Jos ei ole lukuja antaa, niin kyseessä on ihan mutuilu.

Marginaalinenhan se yksittäisen traderin tuoma lisäarvo on. Mutta ajattelepa vaikkapa 100 traderia, jotka käyvät kauppaa pienyhtiöiden osakkeilla. Yhdessä noilla voi olla merkittävä vaikutus likviditeettiin ja hinnanmuodostukseen markkinoilla. Kaupankäynnillä tuodaan informaatiota markkinoille.

Tässä nyt nähdäkseni pyöritään sen ympärillä, että päiväkauppiaiden pitäisi pystyä perustelemaan olevansa hyödyllisiä tai muuten kaupankäyntiä pitäisi rajoittaa. Eikö voisi lähestyä asiaa toista kautta: jos kaupankäynnistä ei ole mitään haittaa kellekään, niin miksi sitä pitäisi rajoittaa?

Ja vielä esimerkki tuosta likviditeettilisäarvon tuonnista: jos nyt rajoitettaisiin kaupankäyntiä esim. holdausajan perusteella, niin varsinkin pienemmillä yhtiöillä likviditeetti ottaisi ihan varmasti kolauksen. Kyllä sillä olisi vaikutusta holderienkin halukkuuteen ostaa sitten sellaista osaketta, josta ei pääsekään tarvittaessa niin helposti eroon. Eli kyllä tuossa ihan selkeä lisäarvo markkinoiden toimivuuden kannalta on.

 

Näytä koko viesti
Onko päiväkauppa/treidaus hyödyllistä? - 5.1.2022 08.23

aliisan_avaimet kirjoitti:

Yhteiskunnan rappiota tässä mietitään, ja sitä, mikä yhteiskunta kaatuu ensin.

Mä en mitenkään voi nähdä, että yhteiskunnan rappiota ehkäistäisiin sillä, että valinnanvapautta, henkilökohtaista ajankäyttöä tai ammatinharjoittamista alettaisiin mielivaltaisesti rajoittaa tai kontrolloida esimerkiksi laatimalla listä hyödyllisistä ja hyväksyttävistä ammateista. 

Huom. erittäin tärkeää erottaa toisistaan yksilön rappio vs. yhteiskunnan rappio. Vapaassa yhteiskunnassa tapahtuu yksilöiden rappioitumista (huumeet, peliongelmat ym.) ja sille ei vain voi mitään. Holhousyhteiskunnassa taas kaikki pidetään pinnalla, mutta kyvykkäimpien ihmisten elämä on melkoista rämpimistä.

Omasta mielestä parempi antaa ihmisten elää vapaasti jolloin osa sitten "valitsee" rappion. Iso osa kuitenkin kykenee vapauden vallitessa luomaan itselleen ihan mielekkään ja siistin elämän, ja siinä sivussa tekevät yhteiskunnasta miellyttävän paikan elää.

Näytä koko viesti
Onko päiväkauppa/treidaus hyödyllistä? - 5.1.2022 06.28

Hohhoijaa. Tuollaisen ulostulon takana on täysin varmasti kaveri, joka on itse käynyt kauppaa ja hävinnyt indeksille (vai antaisiko joku treidaamalla rahaa tehnyt tuollaisen haastattelun lehteen?). Kaveria ottaa päähän, kun joku hänen tuntemansa henkilö biittaa markkinat. Kateus motivoi rajoittamaan tai kieltämään kaupankäynnin kaikilta.

Sitten kommentteja itse asiaan:

1) Moniko ammatti on loppujen lopuksi konkreettisesti selkeän hyödyllinen koko yhteiskunnalle? Tällaisia on melko vähän - esimerkkeinä tulee mieleen vaikkapa poliisi, palomies, lääkäri, sairaanhoitaja. Mutta moniko toimistotyöntekijöistä on todella hyödyllinen? Tai taitelijoista? Tai ammattiurheiljoista?

Ammattitreidaaja paitsi elättää itsensä, on myös ainakin marginaalisesti hyödyllinen likviditeettinäkökulmasta sekä markkinoiden toimivuuden kannalta. En todellakaan laittaisi ammattitreidaajaa hyödyllisyyslistassa häntäpäähän - jonnekin keskivaiheille kaikkien ammattien listaa se menisi (jos tällaista listaa nyt olisi edes järkevää tehdä).

 

2) Osa ammateista on itse asiassa hyödyltään negatiivisia yhteiskunnan kannalta. Esimerkkinä julkisen sektorin työntekijä, joka käyttää koko työelämänsä vaikkapa laatimaan hutiloiden tehtyjä raportteja, joita käytetään perusteena toimenpiteille, jotka myöhemmin todetaan haitallisiksi ja kumotaan.

Ammattitreidaaja toimii melkoisen vapailla markkinoilla. Lisäksi kantaa itse vastuun (voitot/tappiot), eikä saa palkkaa huonosti tehdystä työstä. Nykypäivänä itse asiassa varsin kunnioitettava asema.

 

3) Mitä jos vain annetaan ihmisten vapaasti omistaa ja vaihtaa omistuksia keskenään? Jos joku pystyy siitä tekemään itselleen ammatin (~0,001% väestöstä?), niin so what. Miten tästä on voitu edes saada julkinen keskustelu aikaan?

Ymmärtäisin keskustelun yhteiskunnallisesta näkökulmasta, jos vaikkapa joka kymmenes tai joka sadas henkilö ryhtyisi ammattitreidaajaksi ja jäisi näin pois muusta työstä.

Näytä koko viesti
Sijoitustiedon kysymysketju - 10.12.2021 06.37

Mitenkäs nykyään menee amerikassa listattujen ETF-tuotteiden osalta - saako niillä yksityissijoittaja ollenkaan käydä kauppaa? Ilmeisesti ulkomaisten brokerien kautta onnistuu, mutta tuleeko tuossa verotuksen osalta joku jippo, esim. että ei saa vähentää sijoitustappioita?

Lisäksi, onko edelleen voimassa jokin sellainen sääntö, että johdannaiskaupoista voitot verotetaan, mutta tappioita ei saa vähentää?

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 27.10.2020 10.26

stone kirjoitti:

Tää kuulostaa kyllä aika toivottomalta ajatukselta  rokottaa maapallon väki kaksi kertaa vuodessa ilmeisesti vuodesta toiseen. Vasta-aineiden on todettu alkavan hiipua jo muutamassa kk:ssa.

Ongelma on siinäkin, että jos Kiinassa kansan voikin pakottaa ottaa rokote, niin sivistys valtioissa se on jo hiukan vaikeampaa. Koronasta ei päästä eroon, jos tyyliin 30% suostuu rokotukseen. Eikä sittenkään vaikka kaikki rokotettais, koska se on jo eläin maailmassa ja tulee sieltä aina takaisin.

Maailma ei palaa tuskin koskaan entiselleen.

Niin tai mitä jos palattaisiin entiseen heti? Vaikka huomenna jo. Kaikki tutkimukset ja tulokset puoltaa nyt tätä johtopäätöstä. Ei ole mitään järkeä vetää lockdownia toisensa perään, kun rokotekaan ei pelasta.

Lisäksi mitään merkittävää ylikuolleisuutta ei ole havaittu yhdessäkään maassa hieman tavallista ärhäkämpään influenssakauteen verrattuna. Sairaalatkaan eivät ole juuri missään täynnä (vaikka lööppeihin toki aina revitään joku yksittäinen alue tai sairaala, jossa pahimman skenaarion toteutuessa on paikat loppumassa, ja unohdetaan mainita, että tämä on tilanne kaikkina aikoina muutenkin).

Kaikki tilastot näyttää siltä, että mitään ongelmaa ei tosiasiassa ole - muuta kuin rajoitukset, joilla tuhotaan taloudet ja ihmisten elämät.

Näytä koko viesti
Jenkki-ETF:t ja ulkomaiset välittäjät - 25.5.2020 05.16

Kiitos kaikille vastauksista.

Noiden jenkkien zero-commission välittäjien palveluita on ilmeisesti tarjolla vain muutamassa valitussa EU-maassa. Esim. Schwabin nettisivujen perusteella näyttäisi siltä, että tilin voi avata Saksassa, Belgiassa ja Espanjassa, mutta ilmeisesti ei missään muualla EU:ssa. Mikähän logiikka tässä on - regulaatio kaiketi EU-alueella sen verran yhtenevä, että ei voine olla siitä kyse? Olisiko niin, että noissa maissa on eniten potentiaalisia asiakkaita, joten palvelut pysyvät auki? Brokereilta itseltään lienee turha odottaa tähän vastausta (asiakaspalvelijat tuskin edes ovat tietoisia päätösten taustoista).

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 23.4.2020 10.26

Nyt uutisoidaan näkyvästi, että NYC:ssä vasta-aineita löytynyt n. 21%:lla väestöstä.

Joitakin ajatuksia:

  • On selvää, että kaikille sairastuneille ei muodostu merkittävässä määrin vasta-aineita, eli tartunnan saaneita on väistämättä aina enemmän kuin henkilöitä, joilla on vasta-aineita veressä.
  • Vasta-aineiden muodostumiseen yleisesti menee useita viikkoja, jopa kuukausia. Lähimenneisyydessä otetut testit kertovat tartunnoista lähinnä maaliskuussa tai sitä ennen (eli pääosin ennen jenkkien lockdownia).
  • On hyvin mahdollista, että kaikille oireettomille tartunnan saaneille (eri lähteiden mukaan 60-80% kaikista tartunnoista) ei muodostu siinä määrin vasta-aineita, että ne testeissä havaittaisiin. Tämän selvittämiseksi tarvitaan tutkimuksia, joissa seurataan vahvistetun tartunnan saaneita ja katsotaan, miten suurella osalla havaitaan myöhemmin testeissä vasta-aineita.

Tuo 21% on siis käytännössä alaraja tartunnan saaneiden osuudelle NYCissä maaliskuun lopussa. Tartunnan saaneiden lukumäärä on väistämättä suurempi kuin vasta-aineita omaavien lukumäärä, ja vaikka R0 olisi painunut lockdownin myötä, niin epidemia on ollut jo sellaisessa vauhdissa, että tähän päivään mennessä tartunnan lienee saanut jo ~50% kaupungin asukkaista.

Jos osoittautuu, että kaikille lieväoireisille ja oireettomille ei muodostu havaittavissa määrin vasta-aineita, on mahdollista, että NYCissä tartunnan saaneita on vielä tätäkin enemmän.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 21.4.2020 12.12

Ruotsista kuuluu kummia: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/11-procent-av-stockholmarna-har-antikroppar-mot-covid-19

Tukholman alueella 11%:lla on havaittu vasta-aineita veressä. Todellinen osuus on tätä korkeampi, sillä testin on todettu antavan 20-30% kerroista väärän negatiivisen tuloksen.

(Kaikille ei myöskään ilmeisesti kehity vasta-aineita, vaikka ovatkin saaneet taudin ja parantuneet siitä -- oma lisäykseni).

Professori Tom Britton arvioi, että jopa kolmannes tukholmalaisista on jo saanut tartunnan. Hänen mukaansa kuukauden kuluttua ollaan Tukholmassa lähellä laumaimmuniteettia.

--

Jos Brittonin arvioi pitää paikkaansa, niin tällöin Tukholman alueella n. 800 000 on jo saanut tartunnan. Kuolleisuusprosentti alueella asettuisi tällöin välille 0.1%-0.2% (ottaen huomioon, että sairaalassa nyt olevista osa vielä menehtyy).

Ruotsi, kuten valtaosa maista, laskee käsittääkseni Covid-kuolleisiin kaikki ne, joilla on todettu Covid-tartunta riippumatta siitä, mikä on painavin/todenmukaisin kuolinsyy. Tämän vuoksi jälkitarkasteluissa (jos/kun niitä tehdään) Ruotsin kuolleisuusprosentti asettunee tuon haarukan alapäähän, mahdollisesti jopa alle 0.1%. Mutta jätän tämän arvioinnin tiedemiehille ja lääketieteen ammattilaisille.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 19.4.2020 11.51

-

Näytä koko viesti