Olet täällä

Painotukset ja hajautus

18.3.2018, 11:41
#1
Käyttäjän Curious kuva
OP
0
Liittynyt:
18.3.2018, 11:24
Viestejä:
1

Morjens!

Olen aika uusi henkilö sijoittamisen maailmassa. Tarkoitus on lähinnä sijoittaa rahastoihin ja ETF:iin. Itse olen ajatellut seuraavia kohteita:

Superrahasto Suomi

Superrahasto Ruotsi

Superrahasto Norja

ETF Europe small cap index (DX2J)

ETF Emerging Markets (IS3N)

Seligson Top Brands 25

Seligson Global Top 25 Pharmaceuticals

Pystyn sijoittamaan kuukausittain 300€ siis yhteensä ja välillä varmaan pystyn laittamaan kohteisiin myös yksittäisiä suurempia summia. Minkälaista painotusta ehdottaisitte ja ottaisitteko jotain pois listalta. Kaikki neuvo ja apu on tervetullutta. Niin ja tavoitteeni on sijoittaa 300€/kk, 30 vuoden ajan. Kiitos jo etukäteen.

0
+1
0
-1
0
0
18.3.2018, 12:33
0
Liittynyt:
18.3.2018, 12:08
Viestejä:
5

Itsekin olen melko newbie tässä maailmassa (aktiivista säästämistä/sijoittamista takana 1½ vuotta), mutta omat avainajatukseni kysymyksiisi:

- Pieni (itsellä voi laittaa lainausmerkit edelliseen) sijoitussumma -> hajauttaminen eri instrumentteihin joka kuukausi ei onnistu. Jo noilla superrahastoilla saa hajautettua yrityskohtaisen riskin pois ja mikään rahasto/indeksi ei ole suojassa, jos iso lasku tulee.

- ETf :ien ja rahastojen kaupankäyntikulut: jos on varma, että raha pysyy kiinni ostoissa, kai niitä kulujakin voi vähän hyväksyä, kunhan ostaa sen verran isosti kerrallaan, että %-osuus jää mielellään alle prosenttiin. On hyvä käydä läpi kohteidesi kulut ostaessa, säilytettäessä ja myytäessä.

- Jos olet, kuten nimimerkkisi antaa ymmärtää, utelias, huomaat pian tekeväsi suoria investointeja osakkeisiin. Niin itselleni kävi. Käytän Superrahasto Suomea säästörahastona (ainakin vielä tässä markkinatilanteessa) ja sitten kun sopiva summa on kertynyt JA sopiva osake tulee vastaan, vaihdan rahasto-osuuden osakeomistukseksi. cheeky

Rahastoihin/indekseihin sijoittaminen on sikäli juuri nyt hankala aloittaa, että yhtään pidemmällä aikavälillä tulee väistämättä takkiin. Jos on kerta kaikkiaan varma, että pystyy joka kuukausi laittamaan saman rahan minimikuluilla kiinni, saa ajallisen hajautuksen hyödyt, eikä tuo "nurkan takana" odottava markkinariskin realisoituminen muuta perusstrategiaa - päin vastoin - tuolloinhan kannattaa toivoa halvempia hintoja. Toki osakkeissa markkinariski on myös, mutta keskittymällä itse tuntemiinsa yhtiöihin ja niiden seuraamiseen, voi parhaassa tapauksessa selvitä kuopista paremmin, kuin mitä nyt esim. OMXH25:een sijoitettaessa.

Vielä kun saataisiin Suomeenkin osaketili ja osinkojen verotuskohtelu tasa-arvoiseksi rahastojen vastaavan kanssa niin avot! DEMARINA aion painostaa puoluettani tässä asiassa - terveisiä Pyysingille devil

0
+1
0
-1
0
0