TL

+1102
Liittynyt:
31.7.2020
Viestejä:
854

Ajattelin koota omia ajatuksia menneestä vuodesta ja siitä mitä kuvittelen oppineeni. Opit ovat lähinnä haastettavaksi ja kommentoitavaksi, koska tiedostan toistojen olevan niin vähäisiä että kaikki havainnot voi selittää myös varianssilla. Mietintään kirvoitti se että OST:llä olen biitannut indeksin selvästi sekä tänä että edellisenä vuotena. Muilla tileillä olen jo vuosia saanut suurin piirtein indeksituottoja. Ja pohdin mistä tämä voisi sattuman lisäksi johtua. Tiedostan toki että OST:n "itselleni huikeaan" tuottoon on vaikuttanut varmasti myös noppaonni. Mutta alan vahvasti kallistumaan siihen, ettei se ihan kaikkea selitä.

Johtopäätökset:

A) OST:llä on vähemmän rahaa sijoitettavana ja olen muutenkin ottanut siellä "yltiövarovaisen" taktiikan. Eli vähänkään epävarmemmalta tuntuvat ideat toteutan muualla kuin OST:llä. Ei tälle "strategialle" varmaan mitään järkisyytä ole mutta näin olen huomannut toimivani. -> Jatkossa on fiksumpaa jättää vähänkään epävarmemmat ideat kokonaan nykyistä useammin väliin myös OST:n ulkopuolella.

B) OST:llä olen ollut herkempi myymään (koska verottaja ei tule osille) kuin muilla tileillä. Tämä on säästänyt muutamalta kuopalta. Toki osa myydyistä on jatkanut myynnin jälkeen matkaa ylöspäin. -> Joka tapauksessa sekä A) että B) viittaavat siihen että tappioiden välttäminen on parempi pelisuunnitelma kuin voittojen maksimointi. (Ei tietysti ole, jos tämän lukee kirjaimellisesti. Paras tapa välttää tappiot on olla sijoittamatta enkä ihan tätä tarkoita. OST:lläkin on koko ajan ollut 80-90% sijoitusaste. 100% en ole koskaan vielä mennyt, jotta on vähän ammuksia tarvittaessa ostellakin).

C) Isoimmat kuopat tänä vuonna tein Alibaballa. Käytännössä kaikki vähänkään enemmän kuopanneet sijoitukseni viimeiset viiden vuoden aikaan ovat olleet ulkomaisia papereita. OST:llä olen operoinut pelkästään suomi-osakkeilla. Eli mitä ilmeisimmin vaikkapa kamuxin kysyntäympäristön muutosten ja firman hiljaisten signaalien aistiminen kotikentällä on helpompaa kuin ulkomaisten yritysten osalta (vaikka verrattuna salkussani oleviin ja todennäköisesti myös pysyviin Synchrony financeen tai Strategic educationiin, joihin liittyvistä hiljaisista signaaleista myönnän olevani ihan pihalla). -> Jatkossa isompi paino kotikentän papereihin maantieteellisen hajauttamisen kustannuksella.

D) OST:llä on merkittävästi vähemmän rivejä kuin sen ulkopuolella. -> Hajauttaminen ei taida olla tie onneen vaan about indeksituottoihin. Jos luottaa osaavansa, on parempi vaan ottaa voimakkaammin näkemystä. Se luotanko itseeni tarpeeksi toteuttaakseni tätä on kyllä vähän siinä ja tässä. Ainakaan riskinottokykyni ei Pikkupro-tasoiseen näkemyksellisyyteen tule ikinä riittämään. Mutta hajautus jatkossa enemmän indeksien kautta ja suorissa sijoituksissa enemmän näkemystä ja vähemmän rivejä hajautuksen kustannuksella. Toki esimerkiksi Alibaba on hyvä esimerkki siitä ettei liikaa kannata riskiä omilla taidollani ottaa (uskon kyllä BABAn vielä nousevan mutta vaikka näin kävisikin voi joka tapauksessa todeta ostojen ajoituksen olleen syvältä).

Mielellään kuulen kommentteja ja ajatuksia.

0
0
31.12.2021 - 13:20

Aki Pyysing

+11749
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6560
TL kirjoitti:

OST:llä olen ollut herkempi myymään (koska verottaja ei tule osille) kuin muilla tileillä.

firman hiljaisten signaalien aistiminen kotikentällä on helpompaa kuin ulkomaisten yritysten osalta (

Hajauttaminen ei taida olla tie onneen vaan about indeksituottoihin

Jos käännän nämä, että osakkeita saa myös myydä https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/kolumni-ilo-irti-vuoris… , kotikenttäetu on osakkeissa oikea etu ja tuottonsa voi halutessaan aina hajauttaa pois Aki Pyysing - Hajauta tuottosi pois @ Sijoitus Invest 29.11.2017 näen paljon syitä miksi OSTillasi saatat myös odotusarvomielessä (etkä pelkästään toteutuneen tuloksen perusteella) pärjätä indeksille.

 

0
0