Artikkelit

Vuoden 2021 fiilistelyt

Teemu Åkerblom |
Jaa Twiittaa

Vuosi lähenee loppuaan, ja vuodenvaihteen lähestyessä on hyvä pohtia kulunutta vuotta. Suurimmat elämänmuutokset ennen tätä vuotta ovat olleet muutto Suomen Turusta isolle kirkolle Helsinkiin 2009, sekä Nordnetissä aloittaminen 2019. Näiden väliin mahtuu reilu tuhat soitettua keikkaa, parikymmentä tehtyä levyä, sekä useita hienoja keikkareissuja Suomessa ja ulkomailla.

Viimeisin suurempi muutos elämässä oli päivätöistä lähteminen tämän vuoden kesäkuussa. Ajatus tästä oli mielessä jo pidempään ennen varsinaista päätöstä. Meininki Nordnetissä oli mahtava ja työkaverit huipputyyppejä, joten syyt päätöksen taustalla olivat täysin muita kuin työpaikkaan liittyviä.

Pidemmän tauon jälkeen soittaminen ei enää ahdistanut, ja se alkoi taas tuntua mukavalta. Lisäksi mielessä pyöri ajatus täysipäiväisen kaupankäynnin kokeilemisesta. Aika näyttää oliko tässäkään mitään järkeä, mutta ainakaan ei tarvitse kiikkustuolissa pohtia miksi ei edes yrittänyt.

Kirjoittaminen on ollut mahtavaa, ja opettanut paljon. Kun vuosiin ei ole kirjoittanut juuri mitään pidempää tekstiä, on kirjoittaminen tuonut paljon uutta ja haastanut positiivisella tavalla. Omat deadlinet ovat usein vaikeampia saavuttaa kuin muiden asettamat, mutta ehkä tässäkin voi kehittyä tulevaisuudessa.

Myönnettäköön, että omalla nimellä kirjoittaminen on paikoitellen ahdistavaa. Jotenkin sitä kokee, että puolet lukijoista miettivät kirjoittajan olevan ylimielinen wannabe, ja loput toteavat kyseessä olevan mitään mistään tietämätön ”asiantuntija”. Treidaaminen trendaa, joten luulen myös rehellisten ajatusten olevan liian inhorealistisia monelle.

Tästä huolimatta aion jatkaa täysin samalla linjalla jatkossakin. Uskon vakaasti, että rehellinen lähestyminen opettaa niin kirjoittajaa kuin lukijaa enemmän kuin tyhjänpäiväinen ilmainen puhe.

Kehittyminen treidaajana

Kesällä valoa kyllä riitti ulkona, mutta omassa tekemisessä sitä ei ollut. Toki jos pystymetsästä siirtyy täysin uuteen, ei ehkä voi olettaa tekemisen olevan heti juuri millään tasolla. Jos kuluneet kuusi kuukautta jakaa kahteen osaan, oli ensimmäinen puolisko sekoilua ja kokeilua. Jälkimmäisellä puoliskolla tekemiseen löytyi järki, ja päätön pään hakkaaminen seinään loppui.

Yleensä kantapään kautta oppiminen on se hyödyllisin, vaikkakin monesti hieman hintava oppitunti. Vaikka luet muiden virheistä ja luulet tietysti olevasi fiksumpi, teet täysin samat mokat useamman kerran ennen kuin oppimiskäyrä painaa katosta läpi. Riittävän iso kura kyllä opettaa ihan oikeasti, olkoon kyseessä sitten sijoitus tai yksittäinen treidi.

Mikä sitten on muuttunut, jos homma on alkanut sujumaan? Lähinnä se, että fokus on ollut siinä missä sen alusta asti oli tarkoitus olla. Eli pienemmissä kioskeissa, ja nimenomaan Helsingin pörssissä. Sama idea tekemiseen toki oli mielessä jo alusta alkaen, suunnitelman toteutus taas oli heikolla tasolla.

Vaikka homma onkin alkanut toimimaan suhteellisen hyvin, on asenne edelleen nöyrä ja kunnioitusta markkinan suhteen löytyy aiempaa enemmän.

Joulukuu

Vuotta on jäljellä vielä neljän pörssipäivän verran, ja kulunut kuukausi on sujunut tasaisen hyvin. Ei ihmeellisempiä onnistumisia tai mokia, samaa tasaisen tappavaa tekemistä päivästä toiseen. Tappiopäiviä kolme, jotka nekin niin pieniä, että vene ei keiku suuntaan tai toiseen.

Taikoja ei ole tässäkään kuussa tehty markkinalla, ainakaan omalta osalta. Lähinnä olen tehnyt toimivaksi todettuja asioita, ja minimoinut tappiot aiempaa nopeammin. Pieniä asioita päivittäisellä tasolla, mutta pienetkin asiat tuppaavat kumuloitumaan itseään suuremmiksi pidemmällä aikavälillä.

Mikä fiilis vuodesta

Päällimmäisenä fiilis on päättyvän vuoden suhteen positiivinen. Kovin radikaalien ratkaisujen tekeminen uran tai elämän suhteen harvoin on kovin helppoa, mutta parhaimmillaan nämä voivat olla palkitsevia. Jos teet joka päivä sitä mistä oikeasti nautit, ovat asiat jo aika hyvin.

Joka päivä ei toki hymyilytä, eikä tarvitsekaan. Loppujen lopuksi itselle olennaisten asioiden tekeminen kuitenkin palkitsee, vaikka jokaisella hetkellä ei fiilis olisikaan aivan parhaimmasta päästä.

Mukavaa joulua Sijoitustiedon lukijoille! 

Mainos: Coinmotion

Avaa ilmainen tili ja myy ja osta kryptovaluuttoja alhaisilla välityspalkkioilla.

Artikkelit

eQ: Kiinteistömarkkinaan turbolla takaovesta

Antti Leinonen
22.5.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Heikki Keskiväli | Berkshire Hathawayn vuosikokouksen selviytymisopas

Heikki Keskiväli
21.5.2024
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö

Firefox Gold etsii kultaa Suomen Lapista

Firefox Gold
21.5.2024
east Lue lisää