Olet täällä

Artikkelit

Lukeminen kannattaa aina

Myönnettäköön heti alkuun, että olen ollut viime aikoina hieman laiskahko lukija. Vuoden tavoitteena oli lukea kirja kuukaudessa, ja tavoitteesta olen jäljessä tällä hetkellä noin 11 kirjan verran. No, onhan tässä vuotta vielä jäljellä eli mahdollisuuksia on edelleen.

Pitkän päivän jälkeen on liian helppoa sortua selailemaan somea sen sijaan, että ottaisi kirjan kauniiseen käteen ja käyttäisi ajan hyödyllisesti. Toki esimerkiksi Twitteristä löytyy paljon laadukasta sisältöä, mutta valitettavan harvoin näihin kuitenkaan jaksaa sen syvällisemmin paneutua, ainakaan iltaisin väsyneenä.

Opiskeluaikoina tuli kyllä luettua ahkerasti, mutta pääasiassa kaikkea muuta kuin koulukirjoja. Sijoituskirjojen ja muun ohessa aika kului lähinnä Sijoitustietoa tai sijoitusblogeja lukiessa. Itselleni on ollut aina mielekkäämpää lukea siitä mitä joku tekee ja miksi, ei niinkään siitä miten asia teorian mukaan menee.

Lukemalla oppii uutta, ja se kehittää ajattelua. Kirjoittaminen ja kielellinen ilmaisu kehittyvät lukemisen ansiosta. Lukeminen ruokkii luovuutta ja mielikuvitusta. Kirjaan tarttuminen somen sijaan illalla rauhoittaa, ja takaa paremmat yöunet.

Lukeminen kehittää  

Elderin ”The New Trading for a Living” on toistaiseksi ainoa varsinaisesti treidaamiseen liittyvä kirja, jota olen lukenut. Tästä olen lähinnä käynyt läpi teknisen analyysin perusteita, ja eri indikaattorien käyttöä. Mitään Graalin maljaa ei lukemalla löydä eikä se ole tarkoituskaan. Kun ymmärtää edes perusteet asiasta kuin asiasta, voi tietoa soveltaa oikeaan elämään itselleen toimivalla tavalla.

Aloitin tällä viikolla Kahnemanin ”Thinking, Fast and Slow” lukemisen. Voin jo ensimmäisten sivujen perusteella suositella kirjaa, mikäli kyseinen kirja ei vielä ole tuttu. Ymmärrys omasta ajattelusta sekä toiminnasta avartuivat kummasti.

Treidaamiseen ja sijoittamiseen liittyviä kirjoja löytyy moneen lähtöön. Monipuolisuus ja kriittinen suhtautuminen lienevät avain onneen tässäkin tapauksessa. Useampi kirja lupailee taatusti varmaa tietä onneen, mutta jos oma resepti on se maistuvin, niin miksi paljastaa salaisuus kaikille?

Markkina opettaa

Niin urheilussa kuin markkinoillakin, on todellisuus tietysti erilainen kirjoihin verrattuna. Jos haluat kehittyä tenniksessä, on parempi viettää satoja tunteja kentällä kuin lukea sata tenniskirjaa. Laji kuin laji, lukemalla ymmärrys toki kehittyy, mutta vasta työtunnit kentällä valmistavat kohtaamaan vastustajan. Alla lainaus Daytraderin blogista muutaman vuoden takaa:

”Käytännössä kun on edellä mainittuja kirjoja lukenut, ei vielä oikein mitään osaa, mutta on hieman ymmärrystä. 90 % treidauskirjoista antavat valmiita vastauksia, jotka ovat mahdollisesti joskus hetken toimineet, mutta tuskin enää. Paljon parempi on lukea kaikkea monipuolisesti, mutta hyvin kriittisesti. Sitten vaan Infrontin ohjelma pyörimään (esim. Nordnet tai FIM) ja katsoo mitä siellä tapahtuu.”

Lukeminen kannattaa aina, mutta tuhannet tunnit ruudulla ovat paras kurssi markkinaan. Charteista on helppoa löytää ensi viikolla ostopaikka tältä viikolta, mutta päätöksentekoa päivänsisäisesti on mahdotonta oppia muuten kuin tekemällä.

Kun tunteet ja omat rahat ovat pelissä, on fiilis täysin erilainen kuin aurinkotuolissa kirjan kanssa. Vinoumat ajattelussa on helppoa tunnistaa jälkikäteen, mutta usein markkinan myllerryksessä pää ja kädet ovat eri paria. Lukemisesta on kuitenkin aina hyötyä. Ellei palkinto odota heti ensi viikolla, odottaa se viimeistään hieman myöhemmin.

Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava
Liity Sijoitustiedon jäseneksi