Olet täällä

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 2.8.2021 01.42

Mitä tuossa äänestyksessä siis äänestetään? Kuka on ollut paras sijoittaja vuoden aikana? Miten sen voisi noista ehdokkaista tietää? Vai onko tuo ns. suosittuus kilpailu, jossa äänestetään kenen naama ja/tai sijoitus aiheinen sometus  mielyttää (tai ärsyttää vähiten)? Kuinka moni seuraa näiden henkilöiden aikaansaannoksia ja tuottamaa somesisältöä sillä tarkkuudella, että voisi määrittää paremmuutta? Todennäköisesti siis varmaan voittaa se jolla on eniten seuraajia? Anteeksi negatiivinen sävy, mutta yllätyin vähän  - tällaiset some*uoraukset ei nyt jotenkin istu Jensin pirtaan, olet sekä henkilönä että sijoittajana paljon näiden yläpuolella.

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 18.6.2021 09.35

"Tämä siitä huolimatta, että Toyota toimitti autoja lähes tuplasti Teslaa enemmän. "

Kuulostaa (tarkistamatta) epäuskottavalta lukemalta

Näytä koko viesti
Sampo - 11.11.2020 10.37

Tinggeli kirjoitti:

 

Kurssihan on ollut jo pari vuotta lähempänä 7 euroa kuin yli 8 euroa. Putosi alle 8 euron lokakuun lopulla 2018 ja on ollut käytännössä siitä lähtien koko ajan alle 8 euron. Luulisi, että taseen arvoa olisi korjattu viimeistään 2019 tilinpäätöksessä.

 

Nyt ei faktat ihan täysin kohtaa. Kurssi oli esimerkiksi tämän vuoden helmikuussa 8,15e. Myös 2019 mentiin pitkä jakso yli 8e hinnoissa, Kaksi vuotta sitten Lokakuussa hinta oli 9,5e.

Mutta joo, uskon että pohjimmainen pointtisi oli että Sampolla olisi ollut aikaa reagoida ja laittaa tase vastaamaan realiteettia ja siinä olet täysin oikeassa

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 28.9.2020 11.33

Toinen kommentti, liittyen kustannussäästöön valmistuksessa, mainitsit että battery dayssa mainituista asioista voisi tulla ave 4000 säästö, joka lisää merkittävästi Teslan kilpailukykyä. Itse näkisin, että toiseenkin suuntaan on pakko liikkua, eli Teslan on lisättävä panostusta ohjaamon materiaaleihin ja yleiseen laadun tuntumaan, mikä ei ole kokonaisuutena halpaa hommaa. Nyt tällä hetkellä Tesla saa vielä teknisellä etumatkallaan anteeksi halppis-sisustusta ja olematonta laadunvalvontaa, mutta ei enää kauan. Useat brändilojaalit Tesla-tubettajatkin ovat tästä maininneet mm. esim Taycan-koeajonsa yhteydessä että jos teknisesti (lähinnä range) oltaisiin Teslan tasolla (tai edes lähellä) olisi valinta helppo kilpailijan eduksi. Jonkun vuoden päästä (viimeistään vuosikymmenen puoliväli) kilpailijatkin ovat saaneet ranget tuohon matka-ajoon kriittiseen noin 600km ja silloin se että Tesla tarjoaa vaikka 850km ei ole ollenkaan niin merkittävä etu, että laatupuutteilla sitä kompensoisi. Toivon todella, että Tesla nyt viimein ottaisi myös QC:n tosissaan ja panostaisi siihen sen mitä siihen vaaditaan, jotta tuosta "paskat maalipinnat ja muovinen sisusta" -imagosta päästäisiin

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 28.9.2020 09.48

Roopelle kiitokset valtavan hienosta batteryday referaatista näkemyksineen!

Minua jäi mietityttämään miten isoja negatiivista vaikutuksia voi olla tuolla auton rakenteen tekemisellä muutamasta jättimäisestä modulista ja vielä akuston integrointi osaksi korin rakennetta. Äkkiseltään tulee mieleen miten kallista ja aikaavievää on auton kuntoon laitto, kun tulee (pienehköjäkin) osumia. Auto voi mennä lunastukseen melko pienestäkin pususta jos tosiaan on vain 3 isoa osaa rungossa (vaihtaminen lienee erittäin hankalaa(?) . Jos on epäilys pienestäkin vääntymisestä niin on turvallisuusriski sekä rakenteen, että akuston puitteissa. Miten tämä heijastuu sitten vakuutuksen hintaan?  Tiedän että vakuutuksyhtiöt suhtautuvat tälläkin hetkellä erittäin kriittisesti Teslaan ja että Tesla siksi suunittelee omaa vakuutustoimintaa (vai oliko jo jossain osassa jenkkejä tarjollakin?). Autojen elinkaaren aikana tulee tilastollisesti liuta pieniä ja isompia mällejä joten tämä ei ole mitätön asia.

 

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 13.7.2020 10.25

Ehdotan, että tämä Volvo/Mersu/Turbo -keskustelu jatkuisi jossain muussa ketjussa

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 12.7.2020 02.50

Välipalakommentti - tulipa klikattua tämän ketjun avausposti vuosien jälkeen auki ja siitä sai aika hyvät hymyt, Suosittelen. :)

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 12.7.2020 10.07

TuuriTuuli kirjoitti:

Tesla ja siitä käytävä keskustelu tuo mukavia muistojen tuulahduksia vuodelta 2000. Oli pakko murskata vähän numeroita, mutta jätän taas "on lauantaiyö ja olen vähän päissäni"-disclaimerin jos logiikka ja numeromuisti esim. autoteollisuuden katteista menee jossain pieleen...

Eli...

Jos markkina-arvo on Nordnetin mukaan nyt 259 miljardia ja vuoden 2019 liikevaihto 24.6 miljardia, ja jos leikitään firman nettotuloksen olevan positiivinen ja pysyvän 5% katteen tuntumassa (vastaa koko autoteollisuuden keskimääräistä katetta), niin P/E olisi 210.

Unohdetaan inflaatiot, minimituottovaatimukset, riskipreemiot, diskonttaukset, osinkojen puute ja muut valuaatiota laskevat tekijät, niin saadaan se kaikkein optimistisin ja helpoiten laskettava skenaario:

Jos firman koko tulos jaettaisiin ulos sijoittajalle, ja tulos kasvaisi tasaiset 20% vuosittain, sijoitus maksaisi sijoittajalle itsensä takaisin 20 vuodessa osinkoina ja sen jälkeen kaikki tulo olisi sijoittajalle puhdasta voittoa. Vaikka osakkeen arvo romahtaisi sinä aikana nollaan, osakkeiden myyminen olisi 20 vuoden jälkeen puhdasta voittoa.

Tuossa ajassa liikevaihto olisi kasvanut 940 miljardiin. Globaali automarkkinoiden (siis koko automarkkina, ei vain sähkö- ja henkilöautot) koko lienee tällä hetkellä noin 4000 miljardia, ja jos markkinat kasvavat 2.5%:n vauhtia niin 20 vuoden päästä niiden koko on noin 6600 miljardia. Eli Teslalla olisi tuolloin 14% markkinaosuus. Tällä hetkellä Toyota pitää johtoa vähän päälle 10% markkinaosuudella maailman automarkkinoista.

Tuon kahdenkymmenen vuoden kohdalla markkinaosuus on jo niin suuri, ettei kasvun varaa voi olettaa olevan kuin markkinoiden 2.5%, joten Teslan markkina-arvokin jämähtäisi johonkin PE 10 luokkaan eli 470 miljardiin, mikä tekee nyt sijoittavalle kurssinousuna 3% vuosituoton jos ei firma tuon 20 vuoden aikana osinkoa jakaisikaan.

Uskotaanko tosiaankin että Tesla saa tuloksensa positiiviseksi 5% katteella ihan just kohta ja pystyy ylläpitämään 20% vuosikasvua 20 vuotta (10% katteella 16 vuotta)? Etenkin jos jo kymmenen vuoden kohdilla Teslan markkinaosuudet alkavat olla niin suuria että liikevaihdon kasvun on pakko hidastua?

Jos myönnetään että Tesla joutuu hidastamaan kasvunsa 2.5%:iin sitä mukaa kun sen liikevaihto kasvaa, niin sitten lähivuosina pitäisi pystyä ylläpitämään 50% kasvuja kompensoimaan myöhempien vuosien 2.5%:ia. Jos pari vuotta kasvu olisi 50%, pari vuotta 40%, pari vuotta 30% jne. kunnes 11. vuoden kohdalla pudotaan ja vakiinnutaan 2.5%:iin, niin saadaan sama 20 vuoden sijoituksen takaisinmaksuaika osinkoina. Huonona puolena 20%-skenaarioon nähden tuossa 20 vuoden pisteessä olisi puolikas markkinaosuus, puolikas tulos ja puolikas markkina-arvo, eli ei tuottoa osakkeen arvon kasvun muodossa.

Mielenkiintoista kyllä on, että Tesla on onnistunut oikeasti pitämään yllä poskettomia kasvuprosentteja. Mitä nyt viime vuosi jäi vain 15%:iin jo ilman koronaakin.

 

 

Kysymyksenä tähän, miten olet huomioinut mukaan Teslan nykyiset ja varsinkin tulevat muut liiketoiminnot kuin autojen valmistuksen? Itsestäni tuntuu, että 10v päästä liikevaihdosta iso osa tulee jostain muusta kuin autojen myynnistä. Tämä usein unohtuu nykyarvostusta taivastelevista kirjoituksista. Kurssi on silti keulinut nyt todella koiliseen ja en usko että lähivuosille on juurikaan enää ulosmitattavaa kurssinousun muodossa (päinvastoin).   Dsclmr En omista Teslan tuotteita enkä Teslan osakkeita.

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 3.7.2020 05.27

Credit_Default kirjoitti:

 

JoonasFI kirjoitti:

 

Credit_Default kirjoitti:

Eli tämä määrä latauspisteiä riittää kattamaan laajamittaisen käyttöönoton? Laajamittaisella käyttöönotolla tarkoitan sitä, että suuri määrä nykyisestä autokannasta korvataan sähkökäyttöisellä.

Suomessa on tällä hetkellä ~2,5m henkilöautoa liikennekäytössä, jos näistä korvataan vaikka 1/5 (tämä ei ole laajamittainen), riittääkö tämä määrä latauspisteitä 500.000 kappaleen sähköautokannan ylläpitoon tieliikenteessä?

Tässähän on vain julkiset latauspisteet, joten tästä jää pois esimerkiksi omakoti-, rivi- ja kerrostalojen autopaikoille jo nyt asennetut tuhannet laturit. Ja näinhän se tulee olemaan jatkossakin - 99 % ajoista auto ladataan kotona ja reissussa em. julkisissa pisteissä. Julkisia latauspisteitä tulee myös kuin sieniä sateella - ja miksei tulisi - hyvää bisnestä.

 

Tuhannet. Entäs sadat tuhannet? Miljoonat?

Kuinka suuri osa suomen 2,5M autoista liikkuu yli 500km (tarvitsee latausta jossain tieverkolla) päivässä? alle 0,1% vai 0,01?

Ja jos vaikka sovitaan että 10% autoista on angstireiskoilla ja niin usein tarpeen yli 500km päiväsiirtymiin, että jätetään ne suosiolla diiseleiksi, niin paljonko jäljelle jääneistä 90% liikkuu yli 500km päivässä ja kuinka usein?

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 3.7.2020 05.25

starsailor kirjoitti:

Matkustin aika säännöllisesti Tampereelta itäsuomeen ja tuli pysähdyttyä siinä Jyväskylän jälkeen olevalla huoltoasemalla tai sitten seuraavalla. Joskus matkailijoita ja autoja on satoja. Jos näistä olisi kolmasosa sähköautoja, joiden lataus kestäää 15-30min, niin tarvitsisi olla kymmeniä, useita kymmeniä latauspisteitä tulevaisuudessa. Ehkä niitä on, ehkä ei, mutta auton tankkaa muutamassa minuutissa täyteen ja sillä ajaa sen 700-1000km maatiellä.

Tosiaan ainakin osan sähköautojen range on sitä tasoa jo nyt, että kuljettajaa tankataan (tai tyhjennetään) tienpäällä paljon useammin kuin kulkinetta. ts. sähköautoilijatkaan eivät pysähdy aina auton latauksen vuoksi. ja edelleen, erittäin harva ylipäätään on liikkumassa yli kokonaisrangen päiväsiirtymiä.

Näytä koko viesti