Olet täällä

NEANDERTHAL

NEANDERTHAL

  • Liittynyt 12.5.2016
  • 34 viestiä
  • 1 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Ilkka - 5.12.2018 15.13

Myin Ilkat Alman myyntipäivänä 3.7eurolla, ajatuksena ettei Ilkalle riitä ostajia pitkään positiivisen uutisen jälkeen (näin on käynyt viimeisen kolmen vuoden aikana ~aina), ja että kurssi lipuu tämän jälkeen taas pikkuhiljaa kohti kestämättömiä tasoja. Kurssi on kuitenkin kestänyt varsin hyvin pörssirytinää.

Omien laskelmieni mukaan Ilkan omien toimintojen arvostus on tällä hetkellä hiukan korkeampi, kuin ennen Almojen myymistä.

Vaikka Almoista saatu myyntihinta oli hyvä, on syytä miettiä kummassa kohdassa osaketta on mukavampi holdata. Tilanteessa jossa toista pörssiyhtiötä sai yli 20% alennuksella ja mahdollisesti kyseenalaisten motiivien johdon kädet jossain määrin sidotut (osinkopolitiikka kirjattu). Tämähän tilanne on lähes ideaali holdata pitkään osaketta, tasainen osinko + mahdollisuus järjestelyihin. (jälkeenpäin voi muuten taas katua, että olipas tämä muuten naurettavan hyvä keissi, ja olisi pitänyt tankata kaksin käsin)

Vai tilanteessa jossa 3,9eur/osake arvosta käteistä on vailla johdon loppusijoitusta. Nordean analyysissa oletettiin lisäosingon olevan 0,16eur + "up to 0,40eur". Mielestäni tämän kokoinen lisäosinko olisi kauhuskenaario ja on vaikea uskoa että sijoittajat tahtovat odotella (nykykurssilla) minne johto päättää loput tuikata. Tällä hetkellähän mikään ei viittaa siihen että valtaosa tuosta summasta olisi tulossa jakoon osinkona. Jos tulee, saa osake toki kovat nousut osinkomälläämisestä mediassa.

Joka tapauksessa tässä on vielä pitkä aika odotella päätöksiä tuon rahan sijoittamisesta, ja osinkohehkutuksiin on vielä jokunen kuukausi.
 

Lehto Group - 5.12.2018 14.37

Lehdon kurssi on nyt salakavalasti lipunut kohti pre q3-osarin tasoja.

Oma historia Lehdon kanssa on surullinen, ellei katastrofaalinen. Tankkailin Lehtoa ennen tulosvaroituksia, ja enemmän ennen toista tulosvaroitusta. Tästä seurasikin isoin tappiopäivä pörssissä. 

Omat johtopäätökset ovat olleet että johto ei kuitenkaan ole huijannut, vaan uskonut vain sokeasti tekemiseensä ja välissä homma lähti sitten laukalle ja otettiin projekteja sisään vähän höllemmin. 

Nyt Q3:lla tuloslukujen ollessa erittäin hyvät, oli kiinnostavaa myös se että tappiollisten korjausrakennusprojektien kerrottiin olevan ohi jo q2/2019. Tilinpäätöksessä selvinnee se kaikkein olennaisin, eli kuinka kannattavat asunnot ja toimitilat sektorit oikeasti ovat. Merkittäväähän on että korjausrakentaminen vastaa vain 10%, ja hoivatilat 20% yhtiön liikevaihdosta. Jos johdon tarina pitää paikkansa, eli heikentynyt tulos johtuu yksinomaan korjausrakentamisesta ja hoivatiloista, ja roskat saadaan siivottua kutakuinkin ohjeistetusti, tulee tässä kyllä olemaan hyvin mielenkiintoinen keissi.

Hannu Lehto on oletettavasti ihan rahamiehiä, ja omistanee Lehto Invest Oyn kautta osaketta jo reilusti, eli viime aikojen tankkaukset voidaan nähdä lähinnä symbolisina, ja lisäksi signaloivina tekoina. Hyvä merkki joka tapauksessa.

Toisessa universumissa:

Ostin lisää tulosvaroituksesta kevennettyä Lehtoa, (q3n yhteydessä) vaikka yhtiön johto on kussut silmään kahdesti. ***Lehto tulosvaroittaa taas ja tulosvaroituksessa selviää ettei korjausrakentaminen ole niin isossa roolissa vaan koko yhtiön kannattavuus on heikentynyt radikaalisti. Kurssi jouluna 1.3eur.

***spekulaatiota

Tokmanni - 5.12.2018 12.10

Jossain joku suositusnosto? Vai ovatko Morgan Stanleyn pojat vaan ehtineet katsoa eilisen CMD-lähetyksen?

Katselin tuon eilen ja olennaista oli toki 1mrd lkv tavoite ja 10% ebitda, johon ei muuten usko ainakaan suomalaiset analyytikot. Yhtenä innoittavana tekijänä saattaisi olla kommentit konsolidaatioista alalla, joiden Tokmanni siis uskoo jatkuvan. TJ myös lipsautti että Black Fridayn myynti ei kasvanut, mutta oli tuplasti kannattavampi kuin viime vuonna.

 

Tokmanni - 3.12.2018 14.56

Farseer kirjoitti:

Sinänsä ihan solidi mahdollisuus tuleviin ostoihin, mutta mielestäni aiemmin esiintuodut näkemykset Tokmannin heikosta brändistä ja puuttuvista kilpailueduista vahvasti kilpailuilla markkinoilla puhuvat vahvasti Tokmannia vastaan.

Jossain vaiheessa valmis ja tehokas myymäläverkosto Suomen kaltaisessa maassa, jonne ei mahdu rajattomasti roinakauppoja saattaa kuitenkin blokata vihuja tulemasta ei niin houkutteleville apajille.

Tokmanni-äijä on mielestäni paras suomalainen mainos, matchaa täydellisesti kohderyhmän mentaliteettiin jossa sankarisuomalainen tinkii hyvät kaupat. Tokmanni on toki brändinä vielä suhteellisen uusi. Silloin tällöin kaupassa asioidessani en kyllä näe brändin pikaista paranemista.

https://ir.tokmanni.fi/fi/news-and-media/pr-story?itemid=2D18DB96804F3EAC

Myymäläverkoston laajentaminen jatkuu.

Tokmanni - 29.11.2018 16.15

Tokmannin hinnoittelu ei mielestäni tällä hetkellä peilaa yhtiön tasaista kasvunäkymää ja jonkinasteista suojaa yli taloussyklin.

Yhtiötä saa noin P/E11 -kertoimin (e 0,64e), ja osinkoennusteella (e 0,45e) joka muodostaa lähes 7% osinkotuoton.

Q3 jälkeen tullut, (oletettavasti lähes ilmainen) ale-makasiinien ostos näkynee pienenä bonuksena liikevaihdossa, uusien myymälöiden avausten ja vertailukelpoisten myymälöiden myyntikasvun mukana ensi vuonna. Kohta valmis Suomen kattava verkosto, jota tuetaan kehittyvällä verkkokaupalla luulisi olevan hyvä yhdistelmä.

https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000005883263.html

Kurssi saattaisi piristyä osinkoprosentteja taivastelevien mediajulkaisujen keväässä.

https://ir.tokmanni.fi/fi/news-and-media/pr-story?itemid=E54E78DEE42EDF3D

Lisämainintana myös fiksusti luotu johtoryhmän kannustinjärjestelmä.

Postauksen kannustajana toimi päivän -3% kurssilasku.

Ilkka - 5.11.2018 16.43

Aki Pyysing kirjoitti:

Kertokaa joku validi perustelu, miksi pitäisi olla Almaa, eikä Ilkkaa?

Nää ei ole valideja perusteluja mutta pohdintoja kuitenkin:

"STRATEGIAN PÄIVITYS

Kuluvan vuoden aikana Ilkka-Yhtymän strategiaa vuosille 2019–2021 on päivitetty. Konsernin perustehtävä eli missio on edelleen vahvistaa pohjalaista menestystä ja luoda elämään uusia sisältöjä.

Päivitetyn strategian mukaiset kehityksen painopistealueet ovat seuraavat: Tuotamme asiakasodotuksia vastaavia sisältöjä, tuotteita ja palveluita. Toimimme digitaalisesti ja johdamme tiedolla. Panostamme oikeaan osaamiseen ja prosessien tehokkuuteen. Investoimme tuottavaan kasvuun.

Toimintamme perusteena olevat arvot ovat edelleen: arvostamme, uudistumme, menestymme ja välitämme.

Päivitetyn strategian toimeenpano viimeistellään loppuvuoden aikana yhdessä koko henkilökunnan kanssa."

-  Pohjalainen menestys ei pienomistajan korvaan kuulosta niin tärkeältä. Tuottavaa kasvua mieluummin olisin Ilkan yhteydessä lukenut sanan kannattava kasvu. Strategiassa ei tunnu olevan keskiössä omistaja-arvon luonti vaan pyhä missio Pohjanmaalla. (Ilkkahan kyllä reagoi aiemmin tehokkaasti kannattavuusongelmiin eikä strategiapäivitys nyt välttämättä kerro että tässä mitään hätää olisi.)

http://timoekman.puheenvuoro.uusisuomi.fi/131624-sidonnaisuuksistaan-vai...

Tässä oli jotain häröä juttua yhdestä äänivaltaisimmasta omistajasta Ilkassa, eli (aattellinen yhdistys) Etelä-Pohjanmaan Lehtiseura. Onko palstalla ketään joka olisi pidempään käynyt yhtiökokouksissa? Kiinnostaisi kuulla millainen tunnelma tuolla noin yleisesti ottaen on. Omistajilla kun nyt kuitenkin on 3,2 euron pörssiarvostettua omaisuutta josta saisi pikkutempuilla 5+ euroa.

Ilkka - 5.11.2018 13.24

Eikö yhtiön todella tarvitse ilmoittaa osarin julkaisuhetki kuin päivän tarkkuudella?

Eihän täältä varmaan yllätyksiä ole luvassa mutta tuntuu hieman epäreilulta.

Tulosvaroitus / Osavuosikatsaus ajankohta - 30.10.2018 13.34

Kiitokset erittäin kattavasta vastauksesta TEP1S!

TEP1S kirjoitti:

Ylipäänsä Suomessa on omituinen käytäntö, koska yhtiön pyrkivät antamaan turhan tiukan ohjauksen (tarkempi kuin liiketoiminnan tosiasiallinen ennustamiskyky), jolloin tulosvaroituksia tulee Fivan tiukan tulkinnan takia huomattavan paljon.

Toisaalta mielekkäämpää on lukea ennuste jossa annetaan joku haarukka esim 0-300me, jota sitten tarkennetaan seuraavassa osarissa 50-280me kuin "liikevoitto kasvaa edellisvuodesta". Mutta enpä minä noita MAR-vaateita millään tavalla tunne, eli nykykäytännöille lienee ihan pätevät syyt.

Lehdon tapauksessa olisi silti varmasti ollut parempi antaa tuo mojova tulosvaroitus hieman myöhemmin markkinan sulkeuduttua, riippuen tosin mistä näkökulmasta asiaa katsoo.

Tokmanni - 25.10.2018 17.17

Tokmanni jäi eilen hieman odotuksista mutta pääosin kaikki rullasi raiteillaan. Vertailukelpoisten myymälöiden myynti ihan hyvässä kasvussa myös kolmannella kvartaalilla. Analyytikkopuhelunkin kuuntelin eikä siellä sanottu oikeen mitään merkittävää.

Kurssi käväisi tuossa jo yli 10% alle osaria edeltävän tason.

Löysikö joku muu täältä jotain huolestuttavaa?

Martela - 12.10.2018 16.02

Moneskos tää jo on lähiaikoina?

16:00 12.10.2018

MARTELAN NÄKYMÄT 2018

Martela-konserni alentaa vuoden 2018 liikevaihto- ja liiketulosohjeistustaan. Kolmannen neljänneksen myynti ei kehittynyt ennakoidulla tavalla, mikä vaikutti negatiivisesti liikevaihdon ja liiketuloksen kertymiseen. Liikevaihdon kehitykseen vaikutti erityisesti oppimisympäristömarkkinan pieneneminen ja julkisen sektorin hankintasopimusneuvotteluiden siirtyminen.

UUSI OHJEISTUS 2018

Martela-konsernin vuoden 2018 liikevaihdon ja liiketuloksen oletetaan pysyvän samalla tasolla verrattuna edelliseen vuoteen.

EDELLINEN OHJEISTUS 2018

Martela-konsernin koko vuoden 2018 liikevaihdon ja liiketuloksen arvioidaan paranevan edellisvuotisesta. Konsernin liiketulos kertyy normaalista kausivaihteluista johtuen toisella vuosipuoliskolla

Konsernin vuoden 2017 liikevaihto oli 109,5 miljoonaa euroa ja liiketulos 0,3 miljoonaa euroa.

Martela julkaisee vuoden 2018 tammi-syyskuun liiketoimintakatsauksensa 2.11.2018.