Olet täällä

KPY - 3.1.2020 08.39

Kyllä meillä on lähes puhtaasti voitonteko mielessä.

Kuopion seutu on kotikenttäämme ja sitä kautta sijoitukset ohjautuvat alueen yrityksiin. Emme kuvittele, että pystyisimme kisaamaan ison kirkon pääomasijoittajien kanssa siellä sijaitsevista kohteista. Emmekä edes yritä. Tämän johdosta Kuopio-keskeisyys on pultattu aika syvälle KPY:hyn. Toki säännöissä perustellaan tämä varmaan vähän kauniimminkin alueen kehittämisen puolesta, mutta kyllä ainakin nykyistä bändiä ohjaa erittäin vahvasti kannattavuuden tavoittelu ja yritysten omistaja-arvon maksimointi. Mikä saattaa yllättää monia, niin myös edustajiston valitsemat hallituksen toimintaa valvovat henkilöt, käytännössä poliitikot, ovat oman kokemukseni mukaan aivan täysin hallituksen tukena ja samassa linjassa tässä asiassa. Puolueesta riippumatta.

Itse omistan noin 10.000 osuustodistusta ja ensisjiainen fokukseni hallitustyössä on rahanteko KPY:lle, toissijainen rahanjako omistajille ja kolmantena, neljäntenä ja viidentenä taas rahanteko KPY:lle. Sieltä se omistaja-arvo ja toisaalta kiinnostus olla mukana firmassa tulee. 

Näytä koko viesti
KPY - 1.1.2020 01.42

Mielestäni Enfon strategia on vahva ja SAP S/4 HANA -liiketoimintaan panostaminen on oikea liike kohti pilvipohjaisen IT:n keskiöön asettumista. Enfo on tehnyt melkoisen transformaation yritysten tulostus-/laskutus-/laitekauppa/konsultointi -tyyppisten IT:n reuna-alueiden tukitoimintojen tarjoajasta kohti täysveristä tietojärjestelmätoimittajaa. Seppo Kuula on erinomainen energiapakkaus viemään Enfoa uutta ydintä kohti.

Uuden vuosikymmenen kunniaksi olisi mukavaa kuulla Aki lyhyt kokonaisvaltainen näkemyksesi KPY:n eri omistusten kehittämisestä. Sijoittajanäkemystä arvostetaan kovasti KPY:n hallituksessa ja tätäkin palstaa seurataan aktiivisesti. Harmittavan vähäistä on keskustelu palstalla, mutta jaksaisitkohan jakaa sijoittajanäkemystäsi eri tytäryhtiöiden suuntaviivoista (Enfo, Voimatel, Vetrea, Novapolis)?

-Mikko I.

PS. Olen siis KPY:n hallituksen jäsen. Disclaimerina tällä palstalla esittämäni näkemykset eivät edusta virallista KPY:n hallituksen kantaa ja kommentoin asioita osuustodistusten omistajan näkökulmasta.

Näytä koko viesti
KPY - 14.9.2018 08.18

Kiitoksia Jeansille tervetulotoivotuksista ja tässä vastauksia.

Sanamuotoni keskustelunavauksessa taisivat olla hieman epäselviä:

Osuuskuntamuotoinen omistajuus on toisaalta todettu monissa sijoituskeskusteluissa kilpailueduksi ainakin maakunnan sisällä käydyissä keskusteluissa.

KPYn markkina-arvo eroaa dramaattisesti substanssiarvostaan. Miksi uskot näin olevan jos osuuskuntamuotoinen omistajuus olisi omistajien puolelta todettu kilpailueduksi? Useimmiten sijoitusyhtiöissä tämä viestii nimenomaan siitä, että omistajat eivät näe yhtiöllä olevan kilpailuetua, vaan päinvastoin.

Tässä viittasin sijoitustilanteisiin, jossa Osuuskunta KPY on keskustellut suorista sijoituksista kohdeyrityksiin. Näissä tilanteissa osuuskuntamuotoisella omistuksella on nähty monta kertaa selvää toimesta lisäarvoa ja kilpailuetua "perinteisiin" pääomasijoittajiin verrattuna. Myös seuraavassa kommentissa "sijoituskilpailusta" tarkoitin juuri näitä sijoitustilanteita, en osuustodistuksen omistajuutta käsitteleviä sijoitustilanteita (eli osuustodistuksen ostoja/myyntejä).

Kysymys osuuskuntamuotoisuudesta vs. osakeyhtiömuotoisuudesta ja sen vaikutuksesta yhtiön arvoon on mielenkiintoinen. Olen itsekin pohtinut sitä usein. Hallituksessa jaamme laajasti näkemyksen, että omassa kohdeyritys-sijoitustoiminnassamme osuuskuntamuotoisuus tuo usein kilpailuetua. Tokihan sen pitäisi näkyä pitkällä aikajänteellä osakeyhtiöitä parempana arvonkehityksenä. Voisiko taustalla olla ajattelu, että vaalitapa näyttää johtavan väistämättä puolueiden rooliin osuuskunnan rakenteissa ja sijoittajat vierastavat tätä poliittista kytkyä? Your opinion is highly valued here.

 

Viimeiseen kysymykseen osuuskunnan säännöistä en voi oikeastaan kuin todeta, että näin säännöt ovat ja niitä muuttaa halutessaan hallituksen esimiehistö/-naisisto, eli edustajisto. 

 

Näytä koko viesti
KPY - 14.9.2018 08.16

Tuossa vähän alempana vastauksia. Meni palstan käytön opettelussa hetki, ennenkuin löysin tuo "Lainaa"-toiminnon :-)

Näytä koko viesti
KPY - 14.9.2018 08.14

Kapteeni Ilmiselva kirjoitti:

Taallahan on hyvaa settia, asiaan perehtymattomallekin maukkaita yksityiskohtia!

Mikko Isotalo kirjoitti:

-- osuuskunnan sääntöjen mukaan uudet omistajat pitää hyväksyä KPY:n hallituksessa äänioikeuden saamiseksi. Näin ollen osuustodistusten lahjoittaminen yksittäiskappaleina ei ole pelkkä kahdenvälinen sopimuskysymys.

--

Omistusmalli koetaan läpinäkyväksi ja luotettavaksi verrattuna kasvottomiksi koettuihin pääomasijoittajiin verrattuna.

 

Oikein mukavasti on hallitus junaillut asemansa, ainakaan ulkopuolelta ei mitaan ryhtiliikkeita siis voida aloittaa. Jannaa, etta lapinakyvyyden mittariksi on valikoitunut paaomasijoittaja (private equity?) - enta, jos mittariksi valittaisiinkin saannollisesti tiedottava ja raportoiva porssiyhtio?

Terve ulkomaille :-)

KPY:n hallitus ei ole junaillut asemaansa itse. Osuuskunnan säännöt on luotu kauan sitten eikä nykyisestä hallituksesta ole kukaan ollut mukana KPY:n toiminnassa tuohon aikaan. En tunne tarkkaan prosessia, miten säännöt on vahvistettu, mutta olettaisin niiden syntyneen edustajistokäsittelyn tuloksena.

Näytä koko viesti
KPY - 9.9.2018 09.46

Mielenkiintoisia kommentteja Aki P. ja muut. Löysin tämän palstan vasta nyt vinkin perusteella. Todettakoon, että toimin itse Osuuskunta KPY:n hallituksessa.

Toteaisin tästä vaaliasiasta, että osuuskunnan sääntöjen mukaan uudet omistajat pitää hyväksyä KPY:n hallituksessa äänioikeuden saamiseksi. Näin ollen osuustodistusten lahjoittaminen yksittäiskappaleina ei ole pelkkä kahdenvälinen sopimuskysymys. Toistaiseksi kyllä kaikki uudet saannot on hyväksytty lämpimästi tervetulleiksi KPY:n omistajuuden pariin.

Osuuskuntamuotoinen omistajuus on toisaalta todettu monissa sijoituskeskusteluissa kilpailueduksi ainakin maakunnan sisällä käydyissä keskusteluissa. Omistusmalli koetaan läpinäkyväksi ja luotettavaksi verrattuna kasvottomiksi koettuihin pääomasijoittajiin verrattuna. Näemme itse tämän merkittäväksi tekijäksi sijoituskilpailussa erottautumiseen.

En toisaalta näe itse, että osuuskuntamuotoisuus olisi mikään rajoite voitonjaolle. Pitkäjänteinen ja luotettava osuuskorkopolitiikka on myös osuuskunnan tärkeimpiä arvoja.

Näytä koko viesti