Olet täällä

mattmillen

mattmillen

  • Liittynyt 20.3.2017
  • 23 viestiä
  • 1 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Osakesäästötili tul(l)ee vihdoin Suomeenkin - 4.5.2018 15.08

Lainaan vielä Talouselämän juttua, jossa on hieman seikkaperäisemmin esitelty kolme vaihtoehtoa. https://www.talouselama.fi/uutiset/esitys-osakesaastotilin-malliksi-saa-...

1. Ensimmäisessä vaihtoehdossa verotus voisi tapahtua laskennallisen tuoton perusteella. Vastaavanlainen malli on omaksuttu käyttöön Ruotsissa. Verotus perustuisi tilinhaltijan varojen perusteella määräytyvän erikseen määritellyn laskennallisen tuoton perusteella ja verotettaisiin pääomaverokannalla. Tililtä nostettavia varoja ei verotettaisi lainkaan.

Varmaan ihan toimiva systeemi, mutta turhaa kikkailua.

2. Toinen vaihtoehto jakaisi verovapaat osingot, luovutusvoitot ja muut tulot tilin sisälle, mutta tuoton verotuksen ja tappioiden vähennyskelpoisuuden nostojen yhteyteen. Samalla sijoittaja ei voisi hyödyntää pörssiosinkojen osittaista verovapautta.

Lähtökohtana olisi kasvurahastojen nykyinen verokohtelu, jossa varojen realisointi tapahtuu rahastoyhtiön lunastaessa rahasto-osuuksia.

Veronalaiseksi pääomatuloksi luettaisiin se suhteellinen osa, joka vastaa tilille maksetuille määrille kertyneen tuoton suhteellista osuutta sijoituspääomasta.

Mallissa on useita ongelmia kansainvälisten sijoitusten osalta. Esimerkiksi tuotoista voi joutua maksamaan lähdeveroa toiseen valtioon. Tilirakenteessa se jäisi hyvittämättä, sillä hyvityksen toteutus jälkikäteen olisi haastavaa. Verotuottoihin vaikuttaisi myös Suomen lähdeverotusoikeus sekä osinkojen verovapaus, jotka myöhemmin voitaisiin tulkita muuksi tuotoksi, eli valtio menettäisi verotusoikeuden kokonaan. Verotulojen menetyksiä voisi aiheuttaa myös tilirakenteiden rinnastettavuus.

Suomalaisessa verotuksessa ja hallinnossa on suoritettu varmasti aika paljon monimukaisempiakin operaatioita kuin tämän kakkosvaihtoehdon ulkomaan aspektien huomioonottaminen. Nyt tuntuu kuitenkin olevan ylitsepääsemätön uudistus :)

3. Kolmas malli ehdottaa, että luovutusvoitot olisivat verovapaita tilin sisällä, mutta osingot ja muiden juoksevien tulojen verotus järjestelmän ulkopuolella. Tuoton verotus tapahtuisi nostojen yhteydessä ja tappioiden vähennyskelpoisuus tapahtuisi tilin lopettamisen yhteydessä.

Vaikka luovutusvoitosta ei maksettaisi veroa niiden syntyhetkellä, saadusta osingosta verotettaisiin kuitenkin normaalien osinkoverotusta koskevien sääntöjen mukaan. Netto-osinko voitaisiin maksaa tilille, jolloin se rinnastettaisiin uuteen sijoitukseen.

Verotustapa johtaisi tuoton osalta, osinko ja muuta juoksevaa tuloa lukuun ottamatta, samaan lopputulokseen kuin vaihtoehto 2 ja kasvurahastojen verotus.

Kolmas malli ratkaisisi kansainvälisiin tilanteisiin liittyvät kysymykset, sillä osinkojen verotus toteutuisi kokonaan tilijärjestelmän ulkopuolella, mutta netto-osinko voitaisiin jättää tilille. Verotus sujuisi normaalien sääntöjen mukaan. Yleisesti verovelvolliset sijoittajat hyötyisivät edelleen esimerkiksi pörssiosinkojen osittaisesta verovapaudesta.

Tappioita ei voisi käytännössä vähentää, osinkoja verotettaisiin nykyisen järjestelmän mukaan ja mikä parasta, netto-osinko maksettaisiin suoraan tilille jotta sitä voitaisiin verottaa vielä lisää kun tililtä nostaa varoja. Antti Rinteen märkä uni.

"Minusta tässä on löydetty hyvä tapa, miten voimme saada nopealla aikataululla sijoitussäästötilit käyttöön. Tämä hallitus voisi saada tämän vuoden aikana säädettyä sellaisen lain, joka voitaisiin ottaa käyttöön, mutta jatkaa kehittämistä. Toivon, että osakesäästötilit olisivat käytössä jo vuodenvaihteessa", Lounasmeri sanoo.

Erityisesti kolmas mallivaihtoehto olisi otettavissa Lounasmeren mukaan nopeasti käyttöön, vaikka Pörssisäätiö on ajanut kakkosvaihtoehdon mukaista mallia, jossa tili sisältäisi kaikki sijoitusmuodot.

"Mielestäni tässä tavoitellaan oikeita asioita, että verotus olisi mahdollisimman neutraalia ja se ei ohjaisi sijoituspäätöksiä. Tässä on tunnistettu osakesäästäjien verotuksen ongelmia ja haluttu ratkaista niitä. Olisi koko yhteiskunnan kannalta hyvä, että verotus kannustaisi läpinäkyvään omistamiseen sen sijaan, että nykyään kannustetaan monimutkaisempiin rakenteisiin, jotka ovat verotuksessa edullisempia. Tällä saataisiin ihmiset hajauttamaan sijoituksiaan paremmin", Lounasmeri sanoo.

Pörssisäätiön Sari Lounasmerelle kenkää, jos piensijoittajien realiteettien ymmärtäminen on tätä tasoa. Eihän kukaan ala siirtämään rahaa kolmosvaihtoehdon mukaisille tileille näillä spekseillä?

Osakesäästötili tul(l)ee vihdoin Suomeenkin - 4.5.2018 14.53

https://www.hs.fi/talous/art-2000005667296.html 

Työryhmä suosittaa, että jos sijoitussäästötili halutaan ottaa käyttöön, paras olisi malli, jossa luovutusvoitot ovat tilin sisällä, mutta osinkojen ja muiden juoksevien tulojen verotus on tilin ulkopuolella. Vuosittain tulevista osingoista maksettaisiin siis veroa. Tällä menetelmällä vältettäisiin ristiriita EU-säädösten kanssa.

Eli työryhmän mukaan kannattaisi luoda puhtaasti treidaajia palveleva järjestelmä. Pick-n-hold -tyylin saa unohtaa, koska osingoista joutuu maksamaan verot ja ainoa mahdollisuus olisi jatkossakin omistaa kasvuosuus-ETF:iä ja Superrahastoja.

Anteeksi ranskani, mutta onpas taas niin saatanan tyhmä idea ettei tiedä miten päin tässä olisi. Siellä on Piia-Noora tai vastaava isoa rahaa kumartava kokkari kaivanut jonkin mystisen "EU-säädöksen" perusteeksi sille mikseivät osingot voisivat olla verottomia kuten muidenkin sivistysmaiden vastaavissa tileissä. Katellaan uusiksi sitten kymmenen vuoden päästä, sillä tämähän ei tule menemään osinkoverottomana nyt läpi.

Citycon - 20.4.2018 9.21

Veikkaan että Cityconia painetaan vieläkin alemmaksi kunhan Amazon-hysteria lähtee kunnolla yltymään. Ilman sijoitusyhtiötä puuhastelevana odottelen myös tietoa osakesäästötilistä ennen tällaiseen osinkokoneeseen koskemista.

Technopolis - 5.4.2018 14.22

Jotain tornihuhua Tutkijantie 2:n paloasemaksi muuttamisesta oli ilmoilla, mutta opiskelija-asuntola on kieltämättä parempi ratkaisu ottaen huomioon alueen valtavasti kasvavan opiskelijamassan. Talo on ollut vuoden päivät täysin tyhjänä, joten hyvä että vuokrausaste saadaan näyttämään entistä paremmalta.

Osakesäästötili tul(l)ee vihdoin Suomeenkin - 23.3.2018 11.42

Vaikka osakesäästötili tulisi, on poliittinen riski sen vesittämiseksi seuraavan hallituksen aikana ilmeinen. Vai mitä mieltä ollaan SDP:n keinoista rahoittaa "10 uudistusta eriarvoisuuden vähentämiseksi"? (lähde: https://sdp.fi/fi/blog/sdp-esittaa-10-uudistusta-eriarvoisuuden-vahentam... )

Miten uudistukset rahoitetaan?

Karsitaan tehottomia ja vääristäviä listaamattomien yhtiöiden osinkoverohuojennuksia (282 milj.)

Korotetaan pääomatuloveroa suuria pääomatuloja painottaen (147 milj.)

Poistetaan suurituloisia suosiva ja tehoton yrittäjävähennys (120 milj.)

Sijoitusvakuutusten vero (115 milj.)

Konsernilainojen korkovähennysoikeuden rajaus (60 milj.)

Perutaan suuria omaisuuksia suosineet perintö- ja lahjaveroalennukset (59 milj.)

Poistetaan tehoton ja muiden keinojen kanssa päällekkäinen metsälahjavähennys (13 milj.)

Luodaan uusi ansiotuloveroluokka yli 90 000 euron tuloille (solidaarisuusvero) (61 milj.)

Osakesäästötili tul(l)ee vihdoin Suomeenkin - 20.3.2018 13.45

Lienee selvää ettei nykyisiä sijoituksia tule olemaan mahdollista siirtää uuden tilin sisälle ilman veroseuraamuksia. Onneksi tuli ostettua Nordeaa syksyllä ja tehtyä kunnon turskat, joten tarvittaessa noin puolet salkun pääomasta liikkuu tuonne verottomasti myyntitappioita hyödyntäen laugh.

Technopolis - 8.3.2018 7.51

Olipa ärsyttävä tiedote. Annetuilla tiedoilla ei itselläni ole kompetenssia alkaa arvioimaan uudelleenrahoituksen taloudellisia vaikutuksia. Inderes sentään pohti, että vieraan pääoman keskikorko laskee 2,3 prosenttiin 2,6:sta. Eli joo, varmaan paremmankin diilin olisi voinut saada aikaiseksi.

Citycon - 8.2.2018 12.24

Cityconin osinkotuotto on laskennallisesti tuota 6,2% korkeampi koska firma maksaa osingot ulos neljä kertaa vuodessa. Jos oletetaan että joka kvartaalilla maksettu osinko uudelleensijoitetaan verojen jälkeen 7,5% tuottavaan indeksiin, ehtii loppuvuodeksi kertyä kerran vuodessa osingot maksaviin nähden vertailukelpoisesti reilut 7% osinkoa. Juuri mitään käytännön merkitystä tällä ei tietenkään ole koska tämä "lisäosinko" tulee firman kassasta. Silti pidän tästä Cityconin tavasta maksaa osinkoja - tai siis pitäisin jos osaketta omistaisin.

Sijoituslaina - Mistä edullista velkavipua ja millä ehdoilla? - 2.2.2018 13.22

Minkälaisia korkoja on tulonhankkimislainalle viime aikoina irronnut? Itse aloitin kilpailuttamisen Nordeasta, josta sain mielestäni helvetin kalliin tarjouksen: 50ke lainalle (velaton 80ke arvoinen sijoitusasunto vakuutena) marginaaliksi 2,5%+12kk eb sekä 300e perustamiskulut. Tämä oli hyvin mielenkiintoista ottaen huomioon saman tädin laskeneen asuntolainamme marginaalia prosentista 0,6 prosenttiin pari viikkoa sitten.

Ja sitten paistikas kysymys, kun en ole aiemmin tämän sortin lainaa hankkinut: nostetaanko näissä koko lainasumma kerrallaan, vai voiko sitä nostaa vain tarpeen (herkullisen ostopaikan) ilmaantuessa?

Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen - 1.2.2018 14.17

Omistan asunnon taloyhtiössä jossa on kolmasosa (noin 1000 kerrosneliötä) käyttämätöntä rakennusoikeutta eli käytännössä yksi kolmesta rapusta on jätetty aikanaan rakentamatta. Talo on 80-luvun neukkukuutio kaupungin vuokratontilla ja sen vuokrasopimus päättyy joskus 2040-luvulla. Kaavan perusteella myös autopaikoille pitäisi löytyä tilat, ne ovat nykyään metsää. Asunnon sijainti on hyvä, joten kysyntää vuokralaisille pitäisi olla jatkossakin - alueella rakennetaan 20 neliön yksiöitä 100ke velattomalla hinnalla.

Kysymys kuuluu, miten tätä rakennusoikeutta voisi hyödyntää tulevissa remonteissa (putket, katto, julkisivu)? Miten tälle voisi lähteä laskemaan arvoa?