Olet täällä

Fortum - 13.9.2020 05.46

Ilmeisesti johtuu siitä, että hiiltä voidaan polttaa hyvin korkeassa lämpötilassa (ja paineessa). Teoreettinen maksimihyötysuhde kasvaa lineaarisesti lämpötilan funktiona. 

Maakaasu ei muutenkaan välttämättä ole hiiltä ilmastoystävällisempi johtuen maakaasun tuotannossa aiheutuvista metaanipäästöistä. Toisaalta hiilikaivokset taitavat edelleen viedä tuhansia ihmishenkiä vuodessa kaivosonnettomuuksissa. 

Näytä koko viesti
Ovaro (os. Orava) - 11.3.2019 06.38

Tämä?

https://ibb.co/QpT1WyL

Näytä koko viesti
Powercell - 14.2.2019 10.08

Aki Pyysing kirjoitti:

Sähköautot tarvitsevat sähköä ja äreitä akkuja. Vetyautot tarvitsevat vetyä. Sähkön tekeminen ilmastoa lämmittämättä on hankalaa, varsinkin kun ydinvoima ei ole mitenkään hyvässä huudossa. Akkujen tarvitsemat metallitkin alkavat olla niukkuustekijöitä. Vedyn tekeminen ja vetyautolla ajaminen on käsittääkseni liki päästövapaata touhua. Tosin kaasuinfran rakentaminen ei sekään ihan ilman kuormitusta ilmastolle varmaan suju.

Powercell ilmoitti taas uudesta pikkukaupasta ja kurssi otti yhdeksän pinnaa ylös @51,80. Mie kevensin lisää @51 ja vetelin ranteita auki, kun olin keventänyt eilen ja aiemmin. Tosin realistinen odotus tässäkin tapauksessa oli, että jos Powercell maailman valloittaa, mie oon jo treidaillut itseni vaihtoonblush.

Pari viestiä ylempänä epäilin tuota päästöttömyyttä ja tutkin asiaa hieman. Suurin osa vedyn tuotannosta tapahtuu tällä hetkellä menetelmillä, jotka tuottavat paljon hiilidioksidia ja ilmeisesti muitakin kasvihuonekaasuja. Vertailu fossiilisten polttoaineiden tuottamiin päästöihin on aika hankalaa. Kukaan ei valitettavasti tuota aiempaa muistin kätköistä kaivamaani arviota (CO2-päästöt noin puolet suhteessa fossiilisiin, kun suhteutetaan tuotettuun energiaan) tullut kumoamaan eikä vahvistamaan, mutta uskoisin sen olevan lähellä totuutta. Kuitenkin arvio "liki päästövapaata" on varmasti väärin. Periaatteessa vetyä toki voidaan valmistaa päästöttömästi elektrolyysillä (menetelmä keksittiin muuten jo yli 150 vuotta sitten), kun varmistetaan ensin, että siihen käytetty sähkö on päästöttömästi tuotettu :D

Muuta kritiikkiä: Eivätkö vetyautot olekaan hybridejä? (Minä olen ollut tässä käsityksessä) Jos ovat, vetykennon lisäksi tarvitaan sähkömoottori ja akku kaveriksi. Vesittäisi ainakin jonkin verran tuota pointtia. Myöskään infra ei ole pikkujuttu. Tällä hetkellä koko Pohjois-Amerikassa kuluttajille vetytankkausasemia 39 kappaletta, kaikki Kaliforniassa. Infraa miettiessä tulee myös muistaa, että sähköauton latauspiste ei maksa käytännössä mitään suhteessa vetyasemaan.

Firmasta en silti osaa sanoa suuntaan enkä toiseen. Kasvuvaraa on ja teknologia voi olla aivan terävintä kärkeä. Näen kuitenkin, että autoilun tulevaisuus on nimenomaan sähköautoissa, ei vetyautoissa. Vielä siis harkinnassa.

Näytä koko viesti
Powercell - 7.2.2019 01.56

Aki Pyysing kirjoitti:
Nagamorich kirjoitti:
Aki Pyysing kirjoitti:

 

Muuten olen sitä mieltä, että vetyautot voivat pelastavaa maailman ilmaston lämpenemiseltä. Älkää kuitenkaan ostako kovin matalalle rakennettuja asuntoja.

Oli niin makoisa heitto, että täytyi ihan aktivoitua. Wp :) Kerro toki lisää tämän logiikasta.

Sähköautot tarvitsevat sähköä ja äreitä akkuja. Vetyautot tarvitsevat vetyä. Sähkön tekeminen ilmastoa lämmittämättä on hankalaa, varsinkin kun ydinvoima ei ole mitenkään hyvässä huudossa. Akkujen tarvitsemat metallitkin alkavat olla niukkuustekijöitä. Vedyn tekeminen ja vetyautolla ajaminen on käsittääkseni liki päästövapaata touhua. Tosin kaasuinfran rakentaminen ei sekään ihan ilman kuormitusta ilmastolle varmaan suju.

Powercell ilmoitti taas uudesta pikkukaupasta ja kurssi otti yhdeksän pinnaa ylös @51,80. Mie kevensin lisää @51 ja vetelin ranteita auki, kun olin keventänyt eilen ja aiemmin. Tosin realistinen odotus tässäkin tapauksessa oli, että jos Powercell maailman valloittaa, mie oon jo treidaillut itseni vaihtoonblush.

2000-luvun alkupuolella näistä viimeksi luin, ja silloin tuotettuun energiamäärään nähden hiilidioksidipäästöt oli muistaakseni noin puolet fossiilisten polttoaineiden suoraan polttoon verrattuna. Tilanne on mahdollisesti muuttunut, joten onko jollain antaa linkkejä viimeaikaisimpiin tutkimuksiin?

 

Näytä koko viesti
PHP Holding - 25.5.2016 09.14

Vähän menee aiheen vierestä, mutta toivottavasti ESS ei ole maksanut tuosta maksumuurista senttiäkään. Huomasin nimittäin, että sen sas kierrettyä avaamalla sivun tekstiversion. Esim. www.textise.net hakukenttään syötät tuon sivun.

Näytä koko viesti
PHP Holding - 25.5.2016 06.58

Jaa, no Googlellahan nämä löytyy, vaan onko se sitten moraalisesti oikein täällä julkaista? Mutta menköön:

Onko tämä todellista: Päijät-Häme vaurastui PHP:n osakkeilla talven aikana jopa 100 miljoonaa euroa
Tuoreen yhtiökatsauksen mukaan PHP Holdingin osakeparin "oikea" hinta olisi lähes 4 000 euroa.
Kuva: Anssi Hietamaa
DNA:n toimitusjohtaja Jukka Leinonen paljasti huhtikuun lopulla, että yhtiön omistajat pohtivat DNA:n osakkeiden listaamista Helsingin pörssiin.
DNA:n toimitusjohtaja Jukka Leinonen paljasti huhtikuun lopulla, että yhtiön omistajat pohtivat DNA:n osakkeiden listaamista Helsingin pörssiin. Kuva: Sami Lettojärvi

On taas aika pohdiskella päijäthämäläisen puhelinosakkeen arvoa.

Hintahaarukka on revähtänyt ennätysmäisen suureksi.

Suorakaupassa Lahdessa maksetaan 665 euroa, oululainen OTC-Sijoitus tarjoaa kirjeitse 850 euroa, Privanetin verkkosivuilla tuoreimmat kaupat on tehty 940 eurolla.

PHP Holdingin tuoreessa yhtiökatsauksessa Aalto Capital laskee osakkeen nettoarvoksi 1909, joka on hintahistorian korkein luku ja antaa osakeparille arvoksi 3 818 euroa.

Isolta tuo tuntuu, mutta mikä on PHP:n "oikea" hinta, toimitusjohtaja Ari Turunen?

- Yhtiökatsauksen luku on ulkopuolisen asiantuntijan laskema arvo ja sinällään oikein. Osakkeen likviditeetti (vaihdon määrä) on mitä on, joten tuollaista hintaa ei ole helppo saada, Turunen vastaa.

DNA:n nousukunto nosti osakkeiden arvoa

Hämmentävän suuri muutos on tapahtunut edellisestä, viime vuoden tiedoilla tehdystä yhtiökatsauksesta: PHP Holdingin yhden osakkeen nettoarvoksi laskettiin 1 084 euroa. Elokuussa 2015 arvo oli noin 1 300 euroa.

PHP:n suurin omistaja on helsinkiläinen Rival XV Invest, mutta valtaosa osakkeista on silti maakunnassa. Voi olla, että päijäthämäläinen sijoitusvarallisuus on PHP:n kautta kasvanut talven aikana jopa 100 miljoonaa euroa.

Nykyisen hintaharppauksen taustalla on teleyhtiö DNA. Sen tulos viime vuonna oli nelinkertainen edellisvuoteen verrattuna. Tämän vuoden tammi-maaliskuussa kannattavuus parani. Osinkosumma nousi tänä keväänä kolmanneksen 40 miljoonaan euroon.

DNA:n tulosta ja osingonmaksukykyä on verrattu muihin teleyhtiöihin kotimaassa ja ulkomailla. Näillä perusteilla arviointiyhtiö Aalto Capital on tarkistanut osakkeiden nettoarvoa roimasti ylöspäin.

DNA-omistus ja mobiili ovat meille pääasia. Ari Turunen, PHP Holding

PHP omistaa 37,5 prosenttia DNA:sta. Lisäksi PHP omistaa noin neljäsosan Findasta, joka on DNA:n suurin omistaja lähes 50 prosentin osuudella. Nykyarvostuksilla PHP:n DNA-osakkeet arvotetaan 411 miljoonaksi euroksi ja Finda-osuus reilusti yli 100 miljoonaksi euroksi.

DNA:n johto kertoi viime kuussa yhtiön harkitsevan osakkeiden pörssilistausta.
Länsirannikolta lisää osinkoja

Länsirannikolla vaikuttava teleyhtiö Finda päätti viime viikolla yhtiökokouksessaan korottaa osingon euroon aiemmasta 70 sentistä osaketta kohti. Yhtiö jakaa viime vuodelta osinkoa yhteensä 13,6 miljoonaa euroa, josta suurin omistaja, lahtelainen PHP Liiketoiminta saa 25,4 prosentin omistusosuutensa mukaisesti lähes 3,5 miljoonaa euroa.

PHP Liiketoiminta kuuluu PHP Holdingiin, jolla on 49 000 pääasiassa päijäthämäläistä omistajaa.

Findan yhtiökokous valitsi hallitukseen uutena jäsenenä PHP Holdingin hallituksen puheenjohtajan, Mediatalo Esan toimitusjohtajan Jukka Ottelan. Yhtiökokous valitsi hallitukseen myös Esa Haaviston, Simo Kaupin, Jouni Niuron, Kari Ollilan ja Hannu Turusen. Hallitus valitsi puheenjohtajakseen Esa Haaviston.
PHP ei haikaile kiinteää verkkoa

Findan pääasiallinen tehtävä - kuten PHP:nkin - on nykyään DNA:n omistaminen.

- Tavoitteenamme on kasvattaa Findan omistaja-arvoa pitkäjänteisesti sekä mahdollistaa sijoitusstrategiamme toteuttamisen myötä hyvä ja tasainen osinko osakkeenomistajillemme myös jatkossa, sanoi Findan toimitusjohtaja Jarmo Leino, DNA:n hallituksen puheenjohtaja.

Finda teki talvella ison sijoituksen Vaasan seudulla toimivaan Anviaan, jonka Elisa on jo pitkään halunnut itselleen.

Noin 50 miljoonan euron järjestelyssä Finda sai 42 prosentin osuuden Anvia Telecomissa ja vastaavasti Anvia 13 prosenttia Findasta.

Finda on perustellut sijoitus Anvia Telecomiin halulla olla mukana nopean kiinteän verkon rakentamisessa Pohjanmaalla ja muuallakin.

PHP ei suunnittele vastaavia panostuksia kiinteän verkon toimintaan.

- DNA-omistus ja mobiili ovat meille pääasia, Turunen korostaa.

Finda valmistautuu myös ostamaan omia A-sarjan osakkeitaan. Hallitus sai yhtiökokoukselta valtuudet hankkia vapaalla omalla pääomalla enintään 2,7 miljoonaa osaketta 15-25 euron hankintahinnalla.
Kalle Puttonen

Näytä koko viesti
PikkuSijoittelijan elämän ihmettelyä - 20.3.2016 06.06

Hidaskin tajuaa kun vääntää rautalangasta :)

Näytä koko viesti
PikkuSijoittelijan elämän ihmettelyä - 20.3.2016 02.12

PikkuPro kirjoitti:

Mutta. Asia ei ole näin yksinkertainen. JOS Korman tipsit ovat oikeasti edelleen EV yhtä hyviä (TAI hän kykenee saamaan edgen takaisin joka vaikeuttaa päätöksentekoa todellisuudessa lisää kun nyt ei asiaa voi ratkaista suoraan edes tilastotieteellisesti ja uskon, että jos on joskus ollut merkittävissä määrin voitollinen vihjaaja niin on kohtuu todennäköistä, että edge on löydettävissä uudestaan vaikka se joksikin aikaa häviäisikin) ja on vain huono runi, niin odotusarvoinen tuotto on nyt korkeampi kuin 102%!

Kuulostaa väärältä. Analogia: kolikon heitossa kruunan tn. on 50%. Heitän kymmenen kertaa peräkkäin klaavan. Mikä on kruunan tn? Tai ruletti: "kannattaa laittaa nyt punaiselle, kun edellinen oli musta". Jne jne. Tarkennatko hieman tätä?

Ps. Mahtava blogi, tykkään kun on tarinoita vähän sieltä täältä.

Näytä koko viesti
Kysymyksiä/Vastauksia - 15.3.2016 06.30

Kysymys liittyen Cleantechin listautumisantiin: merkintähinta oli reilusti alakanttiin ja anti ylimerkittiin kai jotain 3-4x, ja nyt tuolla Nordnetin tilillä näkyy enää neljäsosa siitä määrästä mitä halusin. Jos olisin merkinnyt tätä vaikka kaksi kertaa enemmän kuin olisi ollut varaa, olisinko saanut kaksi kertaa niin paljon kuin nyt sain? Ts. Pienentyikö määrä samassa suhteessa kaikilta mukana olleilta? Koskapa oli ilmiselvää, että tämä ylimerkitään, olisiko ollut tällä tavalla mahdollista saada edes hieman isompi siivu?

Näytä koko viesti