Olet täällä

Sijoitustiedon kysymysketju - 9.6.2020 07.43

Vielä tuosta remonttikulujen vähennyksestä... voinhan toki olla väärässäkin, mutta:

Tuossa verottajan ohjeessa tarkoitetaan tilannetta, jossa asunto ei ole olemassa vuokratuloa varten silloin kun remontti tehdään (esim. asut siinä itse). Silloin ei voi vähentää kuluja vuokratuloista.

Sen sijaan: ostat osakehuoneiston sijoitusmielessä (vuokraustoimintaa varten), teetät siihen remontin ennen kuin laitat vuokralle - remontin kulut vähennetään tulevista vuokratuloista. Tai: sijoitusasuntosi on vuokralla, vuokralainen vaihtuu ja välissä on 2 tyhjää kuukautta, jonka aikana teetät asuntoon remontin - remontin kulut vähennetään vuokratuloista. 

Vuokraustoimintaan, kuten yleensäkin tulonhankintaan (yrittäjämäisesti) liittyy riskejä. Asunto voi olla vuokraamatta vaikka kuinka pitkään hankinnan jälkeen, ei se poista vähennyskelpoisuutta kunhan se on hankittu tuloa tuottamaan eikä omaksi / sukulaisen asunnoksi.

Näytä koko viesti
PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 9.6.2020 07.34

Artsipappa kirjoitti:

 

Mutta siis itselle oli uutta tietoa että jos ostaa kämpän, laittaa sen tarjolle sivustolle ja alkaa sen jälkeen remontoimaan niin kulut voi vähentää vaikka remontti olisi tehty ennen ensimmäisen vuokralaisen saapumista? Onko tosiaan näin. Jos on, niin pitää varmaan tehdä pieniä muutoksia veroilmoitukseen jatkossa.. 

Juu siis kyllä sijoituskämpän remontin saa vähentää vuokratuloista. Lähinnä kysymys kuuluu voiko vähentää kerralla vuosikuluna vai poistoina.

Ainoa seikka mikä tulee mieleen, missä yhteydessä tuollaiseen infoon olisit törmännyt, on tilanne, jossa verottaja kyselisi onko asunto oikeasti hankittu tuottamaan vuokratuloa. Jokuhan voisi tehdä remonttia 3 vuotta ja samalla asua kämpässä itse / periä vuokran pimeänä :)

Edit. tästä olikin kysymysketjussa. Siirtäisin, jos osaisin...

Näytä koko viesti
PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 8.6.2020 08.57

Artsipappa kirjoitti:

 

PikkuPro kirjoitti:

3) saatan saada jotain pääomamenojakin 2021 kuten vuokrakämpän remppaa joka tukisi kanssa vero-optimointia.

 

Varmaan tiedätkin tämän mutta haluan muistuttaa. Eli miten remonttikulut saa vähentää vuokrakämpässä. Suoraan verottajan sivuilta:

"Jos haluat vähentää remonttikuluja, remontti pitää tehdä sinä aikana, kun huoneisto on vuokralla.

Remonttikuluja ei voi vähentää vuokratulosta, jos remontti on tehty heti kun olet hankkinut osakehuoneiston tai kiinteistön, mutta ennen kuin olet antanut sen vuokralle.

Vähennyksen sijaan remonttikulut lisätään hankintahintaan:

  • Asunto-osakkeen remonttikulut lisätään aina huoneiston hankintahintaan ja otetaan huomioon aikanaan myynnin yhteydessä luovutusvoitto- tai luovutustappiolaskelmalla. Sillä ei ole merkitystä, onko kyseessä vuosikorjaus vai perusparannus. 
  • Kiinteistön remonttikulut lisätään aina kiinteistön hankintahintaan ja voidaan vähentää vuotuisina poistoina osana rakennuksen hankintamenoa."

Tämä kuulosti kyllä niin oudolta, että piti ihan tarkastaa. Ettet nyt vain olisi sekoittanut taloyhtiön ja osakkaan tekemää remonttia ja näiden kulujen vähennystä? Kyllä itse olen ainakin teettänyt vuokratuissa osakkeissani remontteja ja vähentänyt nämä kulut tasapoistoin...

Mikäli taloyhtiö tekee remontin ja rahastoi vastikkeet (eli ei tulouta), menee noin.

https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/omaisuus/vuokratulot/mitä-remonttikuluja-voi-vähentää-vuokratulojen-verotuksessa/

Tuollahan on aika selkeä ohje.

Edit: vai puhuttiinko tästä omassa käytössä olevasta asunnosta... sit voi unohtaa tuon ylläolevan :)

Näytä koko viesti
PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 19.5.2020 03.12

PikkuPro kirjoitti:

 

Artsipappa kirjoitti:

Ymmärrän varsin hyvin PP:n huolen jos nyt maksaa isot verot ja tulee musta joutse -> Ei ehkä pysty edes 5v aikana vähentämään tappioita jos ei ole pääomatuloja. Itse olen ratkaissut ongelman niin että pidän huolen että on myös muita pääomatuloja jotka tuskin lähtevät mihinkään. Eli vuokratuloja kivasti, ja jos osakkeet sukeltaa niin eipä tarvitse maksaa veroja vuokratuloista. Win/win.. tavallaan cool 

 

Jaha, jos näin niin tavallaan oli aika tietää, lol, thanks. En siis sano, että on näin mutta jos on näin. Jaksa selvitellä, selvittelen need to know basis asioita enkä nää vielä sitä need. Mutuilu on kivampaakin.

 

Silläkin uhalla että pilaan mutuilun ihanuuden, kyllä se näin on. 2016 ja eteenpäin tappiot voi vähentää myös muista pääomatuloista.

Näytä koko viesti
Rahapeliyhtiöt - 6.5.2020 01.01

En tiedä, mutta NetEnt-omistuksen alle oli ilmestynyt "Netent B IL", liittyykkö samaan asiaan...

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 18.3.2020 11.29

Varmaan ensimmäinen viesti tähän ketjuun... Faktat tartunnoista? faktat kuolleista? Eikä tarvitse korjata, että tulossa myöhemmin. Tarkoitan missä on vakuuttavat faktat siitä, että tämä virus tulee tappamaan enemmän kuin muutama satatuhatta ihmistä, mitä JOKA HELVETIN VUOSI INFLUENSSA TEKEE? ja toi isolla kirjoitettu lienee fakta.

Ei vittu mitä touhua, anteeks nyt vaan. Pistetään kaikki säppiin ja panikoidaan. 

Sanokaa yksi fakta (todennäköinen sellainen, tähänastisten tietojen valossa) mikä tästä viruksesta tekee todennäköisesti tappavamman kuin aiemmat? Syy, että todennäköisyys on että tähän kuolee miljoonia ihmisiä? Sillä ellei kuole, vouhotus on ollut turhaa! 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 26.2.2020 12.23

Haddock kirjoitti:

 

OMXH n. -6% huipuista nyt.

edit: -9% huipusta (10565->9600)

Ei välttämättä tähän ketjuun, mutta sijoitustietoon yleisesti (uusi ketju?) kaipaisin keskustelua kursseista, jotka kyykkäävät nyt tämän "hysterian" myötä a) aiheetta, b) syystäkin

Näytä koko viesti
Kuka sen asunnon nyt hankkii?! - 2.7.2019 09.23

Karo Verhunen kirjoitti:

 

Eikö tuo veroetuus liittynyt ensiasunnon omistukseen, vai sotkenko nyt ensiasunnon varainsiirtoveron vapauden tähän... Eli jos ostan nyt asunnon 200k ja asun siinä 10v ja myyn sen 300k niin eikö tuosta 100k voitosta mene muka pääomatuloveroa ~30 % ?

 

Ei mene veroa: "Tuloverolain (1535/1992, TVL) 48 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan asunnon luovutuksesta saatu voitto on verovapaata tuloa, jos verovelvollinen luovuttaa vähintään kahden vuoden ajan omistamansa sellaisen huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet tai osuudet tai sellaisen rakennuksen tai sen osan, jota hän on omistusaikanaan yhtäjaksoisesti vähintään kahden vuoden ajan ennen luovutusta käyttänyt omana tai perheensä vakituisena asuntona." jne.

Näytä koko viesti
Lehto Group - 20.6.2019 08.38

Warren Fyffet kirjoitti:

 

Lehto on kuulemma pörssi rutto, kolera ja syöpä samassa paketissa. 

No onhan se ainakin viestinnän ja tulosennusteiden perusteella just verrattavissa noihin tauteihin jos johonkin tautiin voi verrata. Eihän sitä yksinkertaisesti voi? vetää pörssifirmaa 100me - 1me - 100ke noin vaan vai voiko?

Näytä koko viesti
Ovaro (os. Orava) - 20.6.2019 08.31

Kiinteistöpro kirjoitti:

 

Summa summarum:

Ovaro on tämän vuoden tammi-toukokuussa saanut 14,3 miljoonan euron asuntomyynneillä kassaa kasvatettua vain 1,9 M€!

 

Pitänee perehtyä yhtiöön paremmin (nyt vain marginaalisella siivulla mukana) mutta... paljonko kassan olisi pitänyt kasvaa!? Paljonko myytyihin asuntoihin kohdistuneet velat ovat vähentyneet? On kai noilla asunnoilla joku hankintahinta..

Näytä koko viesti