Olet täällä

Usa Vaalit 2020 - 14.1.2021 12.06

Tässä hyvä pidemmän aikavälin analyysi kokonaisuudesta- 

https://www.politico.com/news/magazine/2021/01/11/capitol-riot-self-coup...

Jotenkin tämä tapahtumien kulku tuntuu todennäköisemmältä kuin demokraattien/deep staten salajuoni joka on Stable G. Puolesta tuotu esille.  Toki olen fakenews (nykyään myös fox) aivopesemä. 

Capitol hill oli vain yli lyönti ja jossain tilanteessa saattanut johtaa muuhunkin. 

Näytä koko viesti
Joutomiesten vertaistukiryhmä - 7.1.2021 10.30
Näytä koko viesti
Stockmann - 11.12.2020 08.10

Muistaakseni katsoin tätä jossain vaiheessa. Noiden kiinteistöjen, erityisesti tuon Helsingin kiinteistön, ongelma on se että vuokralainen on Stokka. Oma kysymyksen asetteluni oli se miten tämän putkan, joka omistaa Helsingin parhaan osoitteen arvo pörsissä voi olla alle tuon kiinteistön arvon. Vastaus johon itse päädyin oli se, että ~80% (tämä muistin varassa) vuokrasta tulee Stokkalta itseltään, joten kiinteistön arvo on alempi kuin mitä se on jos Stokkan business toimii.

Eli haaste on se mistä saadaan uusi tavaratalo maksamaan edes 80% Stockan vuokrasta jos tuon kiinteistön ostaa vaikkapa tuolla €550M mikä tässäkin ketjussa on heitetty ilmaan.  Jos vuokralaista ei ole, niin kiinteistön arvo on huomattavasti alempi. Tällä palstalla on varmasti porukkaa joka tuntee kiinteistöjen arvostuksen paremmin ja voi avata sitä lisää. 

Näytä koko viesti
Thunderful Group/ Lelumyynti Ky / Amo Oy IPO - 7.12.2020 05.33

Toivottavasti arvottiin.  

1200 merkattu, 0 tuli. Onneksi en tutustunut enempää.

 

Näytä koko viesti
Thunderful Group/ Lelumyynti Ky / Amo Oy IPO - 3.12.2020 12.41

Merkattu. Pikavoittoa haetaan. Ei ehdi miettimään syvällisesti, joten rajattu positio. Lyhyesti tässä on bisness, joka:

1) On korona voittaja, nintendoja on myyty eristyksissä oleville aika paljon viimeiseen 12kk
2) Tukkuri business, jolle on puettu game developer growth story
3) Game developer business, jolla on vakaa kassavirta kiitos tukkubisneksenb

Arvo perustuu mielestäni seuraaviin asioihin:

- Pelikehitys arvat, voivat räjäyttää potin
- Pelaamisen megatrendi takaa posiitivisen kasvun sekä pelin kehitykseen (jos osuu) ja tukku toimintaan

Sitten vähän kyseenalaisempia arvo drivereita:

- Korona on kasvattunut lukuja, joten ovat tod. näk. tapissa
- Pelifundit saattavat ylipainottaa, kun eivät "tajua" että 90% cash flowsta on tukkubisnestä (runsaasti kysyntää)
- Valuaatio saattaa ylipanoittua kun on voittoa tekevä pelinkehittäjä (koska vahva tukku bisnes)

Sitten huolia:

- Xbox ja Playstationista juuri tulleet uudet versiot --> Nintendon myynti alas, vaikka asiakaskunta onkin vähän eri
- Korona loppuu joskus, silloin pelaaminen ja pelien tukku kauppa tippuu
- Peli kauppa on siirtynyt kasvavasti nettiin, jossa näiden mahdollisuus voittaa on kyseen alainen
- Hyvin riipuvainen yhdestä päämiehestä (NINTENDO)
- Pelien kehitys on hittibisnestä, joten huteja tulee ja paljon 

No katsotaan mitä tulee ja arvotaan sitten pidetäänkö vai mennäänkö ulos. Sellaisia hassuja asioita kun tulos multipeli ei ole katsottu. Siitä tuskin olisi hyötyä, koska kaikki on nykyään niin helvetin kallista. Olen jumissa vielä viime vuosikymmenellä jolloin P/E 15 oli korkea ;)

Näytä koko viesti
Thunderful Group/ Lelumyynti Ky / Amo Oy IPO - 26.11.2020 01.07

Tämä on tukkuri, jolla on mm. Nitendon edustus Ruotsiin/Pohjoismaihin. Eli ei pidä katsoa pelikehittäjänä. Tämäkin on muuten korona hyötyjä. Toimarin mukaan otetaan kassavirta tukkutoiminnasta ja yritetään osua hyvään arpaan pelikehityksessä. 

Näyttää, että pelien kehitys on liitetty tähän päälle jotta ei olla vain distribuutori vaan saadaan tech multiple. 

Mielenkiintoinen case, pitää katsoa tarkemmin. 

Näytä koko viesti
Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 25.11.2020 05.07

Ei toi juoksu ole mikään silver bullet painon pudotukseen. Jos painoa haluaa pudottaa pitää katsoa mitä syö, mikään muu ei auta. Toki liikunalla voi tätä tukea merkittävästi ja siitä on muuta hyötyä jaksamisen yms. kannalta. 

Nim. kokemusta on.(2019: 1500km juoksua ja paino 106 --> 109kg)
 

Näytä koko viesti
Nordnet listautumisanti - 23.11.2020 04.44

Päädyin aivan samaan kun sivuston isäntä Nordnetin annin osalta.  Otin vähän, vaikka paperit luettua tuntuu kalliilta. 

Toki vähän viluttaa kun tämänkin keskustelun on lukenut ja moni on samassa veneessä.  Samat insightit omalta kolleegakierrokselta, joka tod. näk. on huomattavasti vähemman indikoiva kuin Akin. 

Näytä koko viesti
Nordnet listautumisanti - 17.11.2020 06.50

Jaahas,

Nordnet listautumassa. Houkuttelisi myös itseä osallistua. IPO:t yleensä ihan messeviä ja tässä on vielä tapauksessa ns. kansan brändi joten kiinnostusta varmasti on. Tuotekin on hyvä. 

Omasta kokemuksesta, voi sanoa että ainakin Suomessa Nordnetillä on kilpailuetu. Aloitin sijoittamisen reilu vuosi sitten ja Nordnet oli itselle ja vaimoille ilmiselvä valinta. Nyt kun on myöhemmin hieman halvempien kulujen perässä katsellut Degiro yms. niin on erinäisistä syistä päätynyt jäämään Nordnetiin. OST on myös avattu, joten jumissa ollaan.  Tätä palstaa kun lukee niin tutuvat lähes kaikki pitävän salkkuaan Nordnetissä, mikä kertoo paljon.

Pitäisi varmaan lukea laput tarkemmin, mutta omia kysymyksiä tämän osalta olisi:

 1. Mikä on kipailuasema Suomen ulkopuolella? Liiketoiminnasta kuitenkin vain 20% tulee Suomesta. Onko tilanne brändin ja helppouden osalta yhtä vahva kuin Härmässä?`
  1. Toki alakysymyksenä, onko yllä oleva n=1 kokemus validi edes Suomessa?
    
 2. Kuinka iso Korona boosti tällä toimialla on ja mistä se tarkalleen ottaen tulee? Kuinka nopeasti tämä katoaa eli ostaako ilmapallon joka kutistuu kun/jos Korona normalisoituu.
   
 3. Lainaa taitaa olla hopea yms. luotoissa todella paljon. Kuinka merkittävä tekijä tämä on tuloksen teon kannalta? Mitä näille tapahtuu, jos nähdään saman kaltainen romahdus, kun keväällä tai pidempiaikainen lasku.
   
 4. Miten tulot jakautuvat asiakaskunnan sisällä eli ollaanko riippuvaisia pienestä joukosta super aktiivisia traidereita vai tuleekko fyrkka isosta pohjasta?

Omia vastauksia noihin, lukematta Nordnetin lappuja (joissa näihin varmaan vastaillaan).

 • Ei aavistustakaan mikä on positio muissa maissa, miksi olisi huonompi kuin Suomessa?
   
 • Korona vaikuttaa positiivisesti, mutta asiakkaat jäävät (kuten allekirjoittanut) ja jatkavat sijoittamista. Koronan katoamisen vaikutus on pienempi kuin voimme pelätä. Jos Korona rajoituksen jatkuvat vielä ensi kesän esim. matkustamisen osalta tulee rahaa sisään kasvavissa määrin niiltä joilla on vielä duuni. Remontteja on rajattu määrä tehtäviksi ja sitten ylemmällä keskiluokkalla alkaa jäämään rahaa kun ei voi matkustaa.
   
 • Uskoisin, että vakuudet on kunnossa. Toki vaikuttaa palkkiovolyymiin negatiivisesti. Eli tämä on varmaan aika vivutettu operatiivisesti tämän ison velkaposan takia. Pörssi laskee à Vakuus arvot laskee à Vähemmän kauppaa kun asiakkailla vähemmän pääomaa à Vähemmän lainaa ulkona à Vähemmän korkotuloja.Toki tässä voi olla myös positiivinen vastasyklinen driveri, jos koron nousut tapauksissa jossa asiakas ei halua myydä nostavat tuottoja (super luotosta à Hopeaan, korko 1% à 5%).
 • Tuskin ongelma. Tilejä niin paljon. Jos laaja pohja, ollaan semi turvassa innovaatioilta ja kilpailulta sillä pienen osan asiakkaista häviäminen ei haittaa.

Trendi puolella tämän pitäisi olla helvetin hyvä sijoitus. Koroista ei saa tuottoa -> Lisää osake sijoittamista. Rahat siirtyvät nuoremmalle sukupolvelle --> Lisää sijoittamista. Eläkkeet epävarmoja --> Lisää sijoittamista. Tuloerot kasvaa (jos nyt edes totta) --> Lisää ihmisiä jolla varaa sijoittajaa, keskiluokka elää kädestä suuhun ”rikkailla” on rahaa sijoittaa.   Pankit kalliita ja kankeita --> Lisää asiakkaita Nordnettiin. Näiden pitäisi olla yleis pohjoismaalasia trendejä. 

Noh pitää varmaan lukea paperit ja yrittää löytää vastauksia yllä oleviin kysymyksiin. Lopulta nämä tulee aina hintaan ja arvostustasoon. Tossa hyvässä kirjoituksessa sanottiin kallis, mutta ei ökykallis.  Miten arvostukset on viime aikoina ollut näissä PE sijoittajien exiteissä? Ainakin Mustia hakuttiin kalliiksi, mutta hyvin se porskutti ennen koronaa ja erityisesti koronan jälkeen. 

 

Näytä koko viesti
Aspire Global - 14.11.2020 03.12

Omistajana huolettaa kuka hakee kievieen cto:a avoimella haulla? Toki paikallisesti voi olla eroja mutta suomessa tällainen postiosoite on puhtaasti head huntereiden hommaa. 

Näytä koko viesti