Olet täällä

Optiosijoittajan treidit&makronäkemykset - 24.10.2020 11.26

Kiitos. Tämä on todella mielenkiintoista ja sivistävää pohdintaa. Niin terveyden huollon kuin sijoittamis huomioiden osalta. Iso peukku. 

Näytä koko viesti
Päivän politiikka - 7.10.2020 10.29

No tässähän on kyse siitä, että Marin on ns. reaktiivinen johtaja. Hän päättää sen jälkeen kun julkinen mielipide/media/yms. ovat esittäneet selkeän linjan siitä mitä halutaan. Valmistautuminen ja päätöksen teko on heikkoa. Tätä kompensoidaan ylikorostuneen jämäkälllä esintyymisellä päätöksen jälkeen, josta media sitten tekee juttuja siitä kuinka vahva pääministeri meillä on. Toki "virheitä" tulee vähemmän kun muut tekvät päätökset, valitettavasti tämä vain harvoin on ollut tapa johtaa jolla on päästy hyviin lopputuloksiin. 

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 16.8.2020 03.10

Ymmärsinkö oikein? 

Ostan €45k kryptoja, ja saan €30k euroja lainaa jolla ostan €30k auton?  Kryptot jää pantiksi. 

Miksi en vain ostaisi suoraan €30k autoa, jäisi vielä pantaamaton €15k vaikkapa kryptoihin sijoitettavaksi. 

Nordeasta taitaa saada autolaina ihan vain sitä autoa ja muutaman kilon opo:a  vastaan vaikka ei olisi kummosia tuloja. 

Jos nyt ymmärsin yllä olevan viestin oikein kuulostaa kryptolainaus kohtuu kalliilta vs perinteinen autolaina.  Vakuuksien 20x kasvu ei oikein kuullosta miljardi innovaatiolta.

Näytä koko viesti
Neles - 14.8.2020 10.32

Ja Valmetin ostoista huolimatta lähestetyyn tarjoushintaa 11.5€. Onko tämä nyt tulkittavissa niin, että toista tarjousta ei ole tulossa ja Valmet tekee rahakkaan blocki kaupan pörssin ulkopuolella suoraan Alfa Lavalin kanssa? 

Näin yksinkertaisella järjellä varustettuna Valmetin isompi osuus indikoisi isompaa todennäköisyyttä sille, että tekevät tarjouksen. 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 21.7.2020 03.24

Hyvin pienen henkilökohtaisen samplen (n=2) pohjalta, ei tuo testaaminen Suomessa ole kunnossa tai ainakaan kovin aktiivista. Näistä on mielestäni ollut juttua muuallakin. Toki ei voi yleistää ja voi olla kyse sattumasta.

Case 1: Tuttu on kärsinyt viikon corona oireista (kuumetta, yskää, hengenahdistusta). Soitti Espoon koronaneuvontaa saadakseen ajan testin. Takaisin soittopalvelusta ei olla palattu asiaan kahteen päivään. Meni yksityiselle. Odottelee tuloksia.

Case 2: Saman tutun sihteeri ei yhtä selkeät oireet (kuumetta, flunssaa) ja runsaasti vaihtelua. Soitti kotikuntansa terveydenhuoltoon, kun parin päivän päästä pitäisi mennä takaisin toimistolle töihin. Ohjeistus oli: että mitä turhaan testiä ottamaan, kun oireet ovat kuitenkin vähentymään päin.

Kun Suomi seuraa sitä ”Hammer & Dance” strategiaa olisi molemmissa caseissa pitänyt mielestäni ehdottomasti testata nopeasti ja ohjeistaa varovaisuuteen, kunnes tulos on selvillä.  Tämä on strategian onnistumisen edellytys ja yhteiskunnan prioriteetti. Nyt case 2 menee ilmeisesti töihin julkisilla ja case 1 olisi jäänyt testi tekemättä, jos ei olisi mennyt yksityiselle että ei tarvitse koko kesää kotona karanteenissa mököttää.  

Näytä koko viesti
Sijoitustiedon kysymysketju - 15.4.2020 11.43

Sveitsin pörssiin sijoittaminen,

Olen piensijoittaja joka on löytänyt mielestään hyvän firman, joka on listattuna sveitsin pörssissä (SIX). Tällä hetkellä osakekauppaan on käytössä Nordnet, joka ei anna mahdollisuutta ostaa tätä osaketta. 

Miten kaupan saisi tehtyä helposti? Googlin vähän, mutta en oikein päästy eteenpäin.

 

Näytä koko viesti
Suomalaiset kiinnostuivat Attendosta? - 6.4.2020 11.16

Osakekurssi on tippunut 25% vuoden alusta, toki toipunut indexien mukana hieman.  Ns. hyvistä vuosista on tultu Suomen toimintojen vaikeuksien takia alas jo 50-60%. Osake tällä hetkelle noin 40 SEK.

Pitkän välin näkymien pitäisi olla vahvat:

  • Väestö vanhenee ja on sairaampaa --> Kysyntä kasvaa
  • Kunnat ovat kiinnostuneita yksityistämisestä --> Kysyntä kasvaa

Lyhyellä tähtäimellä sama

  • Korona aiheuttaa julkisen sektorin rahoituspainetta --> enemmän yksityisiä hoivakoteja
  • Suomessa huomio siirtyy pois hoivan laadusta yleisten rahoitus vaikeuksien takia --> Mahdollisuus kustannus kuriin ja parempaan tulokseen
  • Viime aikoina on ollut hiljaista hoivaskandaali sektorilla à Mahdollisuus palata euron viilaukseen
  • Korona-lama ja julkisen sektorin rahoitusvaikeudet suitsivat pahimpia palkan korotuspaineita -->  palkat pysyvät kohtuullisina ja käsipareja löytyy 

Toimialan kuvittelisi olevan myös melkoisen korona varma. Laskutus juoksee samalla tavalla kuin ennen koronaan ja asiakkailla (kunnat) eivät ole ensimmäisenä lopettamassa maksuja.

Riskeinä tulee mieleen se, että kuntatalous romahtaa kokonaan. Lisäksi firmalla on toki paljon velkaa mutta siitä suurin osa on rakennusten leasing sopimuksia, joita voisi kuvitella voivan neuvotella.

Mitä tästä osakkeesta pitäisi katsoa? Miksi kurssi ei ole toipunut enempää? Mikä on tämän osakkeen korona riski?

Näytä koko viesti