Olet täällä

Evolution Gaming Group - 2.5.2022 11.27

Korkea infla --> Korkeammat korot --> Discontto isompi --> Tulevaisuuden kanssavirrat vähemmän arvoisia. 

Gordonin kaava: 
CF/ ( Cost of capital - growth rate) 

Tossa inflan nostessa cost of capital nousee varmasti, growth rate vain ehkä. 

Eli ennen:
CF = 100
Cost of capital 15% 
Growth rate 5%
EV = 1000

Nyt korkeassa inflassa
CF = 100
Cost of capital 20%
Growth rate 7%
EV = 769

Tosta saa aika  paljon hurjemmat erot jos cost of capital nousee 5% --> 10%. Toki inflan pitäisi nostaa tota kasvua, jos inflan saa siirettyä hintoihin. Musta EVO:lla on tähän ihan hyvät mahdollisuudet kun kyse on kuitenkin uhkapelistä, jossa ottavat jonkinlaisen kommision läpivirtaavasta rahasta.

 

Näytä koko viesti
Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 2.9.2021 04.36

Varmasti riitely vähenee, mutta kuinka paljon bisneksestä kävelee noiden mukana tonne Vestraan? Ja milkä osa porukasta lähti? 

Juristihommat ovat usein hyvin henkilösidonnaisia (eli asiakkaat seuraa sitä senior partneria,joka toi ne sisään alunperin). Jos sennu lähtee, menee tämän mukana sitten myös alempien tasojen pikkukysymysten hoito ja isoissa kysymyksissä junnujen tunnit. Kulut (eli junnut) jää vanhaan firmaan, erityisesti ne huonommat joita sennu ei ota mukaansa. 

Porukka lähtee noista partnershipeistä silloin kun rahan jako ei ole reilua. Tässä listaus tekee siitä automaatisesti epäreilua, osakkeenomistajat kun ei ihan hirveän monta laskutustuntia tee tai asiakasta tuo. Eli iso riski siitä, että ovesta on kävellyt ne jotka toivat paljon rahaa, mutta saivat liian vähän.

Jos toi skenaario on totta niin top line kärsii ja kulut ei tipu suhteessa. Tuloksen tekokyvylle tämä on aikamoinen ongelma.

Mulle toi on todella iso red flag. 

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 29.7.2021 01.45

Tosi hyvä artikkeli. Joten kehutaan nyt sitä ihan näin viestilläkin. Kiitos kun jaat ajatuksia. 

Eiköhän cleantechissä nähdä vielä monta monta nousua ja laskua (kuplaa), mutta kun tuo siirtymä pystytään toteuttamaan on siellä paljon todella arvoikkaita yrityksiä, sillä kuten yllä osuvasti kirjoitetaan ovat investoinnit lähtökohtaisesti valtavat. 

Näytä koko viesti
Kiinteä korko - 21.3.2021 10.50

Mä tein tän päätöksen joskun 8v sitten perustuen seuraavaan hyvin yksinkertaiseen skenaario mallinnukseen: Mikä on vaikutus varallisuuteen ja elämään kiinteä korko v muuttuva eri korkoympäristöt?

Olin saanut tarjoukset 20v kiinteästä korosta, jonka hinta oli tuolloin varsin kohtuulinen. Muistaakseni sain lainan lähes samalla hinnalla kun Saksan valtion olisi vastaavan ajan saanut. Tiedetään eivät ole vertailukelposia. Tiedetään sain pankilta todella hyvän tarjouksen

Skenaarioanalyysi sanoi seuraavaa:
1) Korot tippuvat 0% ja pysyvät siellä - maksan noin €50K extraa ton 20v aikana. Iso raha, mutta ei millään tavalla elämää muuttava verattuna tuloihin 20v aikana
2) Korot pysyy suht samana - miinus €10K tai jotain oikeasti peanuts jaettuna 20v
3) Korot nousevat - €0-50K parempi olla kiinteässä, toki riippuen siitä milloin noi korot nousevat 
4) Korot nousevat paljon - Jos tapahtuu nopeasti katastroofi elämän laadulle ja jopa mahdollisesti mahdoton maksaa --> myynti paskaan markkinaan. Jos myöhään vaan tosi vittumaista. 

Tämän pohjalta oli helppo todeta, että ottamalla 20v kiinteä maksaa tilanteesta riippuen kohtuullisesti, mutta välttää katastrofin riskin, jonka toki tiesin olevan pieni. Tässä tavassa oli se hyvä puoli, että ei tarvinnut arpoa todennäköisyyksiä sille miten korot kehittyy kun vastaus oli selvä. Mut mä oon sellainen ihminen, jolla on myös palovakutuus vaikka en usko että talo palaa. Otin kiinteän ja oon nukkunut yöni paremmin. Toki nyt 8v done ollaan aika lähellä tota ekaa skenaariota, joten paska päätös kun katsoo tuloksia.

PS. 25v kiinteä, mahdollisuudella maksaa pois, 1,3% hintaan kuullostaa todella hyvältä jos haluaa leikata riskiä yllä päätös tavalla. Korkokatot tuntu kiinteä korkoisiin verrattuna pankin kusetukselta. Laskin niitä auki jonkin verran tuolloin, en muista miksi tähän päädyin.

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 11.3.2021 09.58

Niiden äänestäjät käy niissä :)

Näytä koko viesti
Aspire Global - 2.3.2021 11.19

Kun tullaan ulos tollaisella, kartoitetaan "strategisia-vaihtoehtoja" ilmolla se 99% ajasta tarkoittaa sitä, että ostakaa tää pois. Ollaan kokeiltu jo prosessia, mutta joko ei olla löydetty ostajaa tai ostaja ei maksa tarpeeksi jolloin halutaan kirittäjä. 

 

Näytä koko viesti
Thunderful Group/ Lelumyynti Ky / Amo Oy IPO - 24.2.2021 10.13

True. Mutta eikös odotukset (joihin nyt ei selkeästi päästy) perustu aika vahvasti ipo materiaalissa annettuihin lupauksiin statementeihin? Vai onko viimeisen parin kuukauden aikana tullut paljon uutta infoa?

Toki ei pitäisi huudella kun ei ole katsonut faktoja. 

Näytä koko viesti
Thunderful Group/ Lelumyynti Ky / Amo Oy IPO - 24.2.2021 09.28

Siis mitä ihmettä? Mitä tältä odotettiin? 

Eiks tässä oo listaajallakin jotain vastuita jos eka quarteri aiheuttaa kurssin puolittumisen. Oliko jollekulle epäselvää, että tää on tukkuri joka kehittelee mobiilipelejä?

Näytä koko viesti
Parhaat set for life vinkit nuorelle jannulle - 14.2.2021 06.08

Avioehto on kaikkeen henkilökohtaiseen omaisuuteen. Ennen ja jälkeen avioliitoon kertyneeseen. Muutakin saa sopia, mutta oikeudessa on heikoilla jos toinen ei halua tätä "muuta" seurata. 

p.s. Käyttäkää näihin avioehtoon asiaan erikoistunutta juristia. Jos sen tekee, kannattaa se tehdä tehdä kunnolla eikä olettaa mitään.

 

Näytä koko viesti
Parhaat set for life vinkit nuorelle jannulle - 14.2.2021 05.42

Tämä on hyvä keskustelu. Näin ei enään niin nuorena, mutta ei vielä seniorioksalta asiaa katsovana muutama kommentti. 

1) Yritä elää. Jos haluat tehdä jotain, älä jätä sitä tekemättä koska se "maksaa" rahaa/uramahdollisuuksia. Kuten tässäkin on monesti sanottu aikaa ja nuoruutta on rajatusti, joten esim. ulkomailla kannattaa rampata jos sitä haluaa tehdä (vaihdot, komennukset, reppureissaus). Jos taas kilpaurheilu on se, juttu tätäkin on vaikea tehdä viisikymmisenä. Perseillä ei tietäänkä pidä (rikkollisuus, täysi sekoaminen huumeisiin, 10v rillumareitä) Koska, emme voi tietää mitä haluat (harvemmin sitä itsekkään tietää) kannattaa olla hereillä kun huomaa jättävänsä jotain tekemättä sen takia "koska ura/valmistuminen" tms. 

2) Älä ota liikaa kiinteitä kustannuksia. Jos on niskassa tuloihin nähden isot auto/mökki/asunto-lainat on pakko raataa kuukausipalkalla ilman mahdollisuutta aidosti valita. Tämä toki on historiallisesti ollut aivan paska neuvo, koska jos ostit asunnut heti olet tehnyt sikana fyrkkaa ainakin pääkaupunkiseudulla viimeiset 30v. Tämän osalta ei haeta varastumista vaan vapautta. Start-upiin on vaikea hypätä tai lähteä gooalle itseään etsimään, jos kiinteät elinkustannukset on €3K..Pääomaakin on helpompi keryttää jos kaikki rahat ei mene "elämislainoihin".  

3) Älä osta mitään sen takia, että naapurillakin on tai näin pitää olla. Käytä rahasi siihen mitä haluat ei siihen että pitää olla BMW. Tämä auttaa pitämään tulot ja menot reilassa. Tämä jättää rahaa pääoman keryttämiseen. 

4) Jos mahdollista tee työtä joka on omasta mielestäsi mielekästä. Jos tekee jotain mistä pitää on siinä helpompi olla hyvä, hyville maksetaan enemmän. Muista kuitenkin, että jos erikoistutut assyyrialaiseen filologiaan ei tästä edes maailman parhaalle makseta hirveästi koska kysyntää ei ole.

5) Miten ikinä sijoitatkin ole systemaatinen ja paras päivä aloittaa oli jo, mutta tänään on parempi kuin huomenna. Korkoa korolle on aika vinha juttu. 

Siinä ehkä ne kommentit mitä itse olisi hyvä ollut kuulla saman ikäisenä. 

P.S. Avioehto. Perusratkaisuna ihan ok. Mutta muista, että avioehto tekee teistä fundamentisti erilliset taloudelliset yksiköt. Tämä ei ole optimaalia aina. Esim. Teknoraatilla yllä selkeä case, jossa avioehto olisi ollut vääryys. 
  

Näytä koko viesti