Swedish Match -

Nyt kun sanot, niin minäkin ihmettelen mistä toi 109SEK on ilmestenyt. Se selittää paljon. Aina kannattaa kysyä.  :) 
Kun hinta on 114 niin spredi on ihan järkevä. 

Samaa mieltä, joku tietää näistä enemmän varmasti kuin minä ja riski on siinä, että onnistuu tekemään paljon pieniä voittoja ja ottaa aivan saatanasti turpaan silloin kun menee vihkoon.

 

Näytä koko viesti
Swedish Match -

Auttakaas vähän... Tapahtunut Teemun päivityksen jälkeen - PM nosti tarjouksensa 116 joka on ilmeisesti dollareissa sama kun aikaisemmin, mutta toki kruunuissa enemmän. 

Tällä hetkellä Nordnetin mukaan:
- Osakekurssi 109.25SEK
- Tarjoushinta  116SEK
- "Korvaus tarjouksessa hyväksytyistä osakkeistasi maksetaan salkkuusi arviolta 11.11.2022."
- Tarjous pitäisi hyväksyä 3.11.2022 menessä, jos ei hyväksy osakkeet jää roikkumaan

Eri skenaariot taitaa olla osakkeen omistajalle seuraavat::

1) Hyväksyn tarjouksen, PM ostaa lafkan
2) Tarjousta korotetaan ennen deadlineä, PM ostaa lafkan
3) Homma kosahtaa jostain syystä
4) En hyväksy tarjousta, PM ostaa lafkan

Ekassa selkeästi saan 7SEK tuottoa per 109SEK noin 2 viikossa. Tässä tuskin on hirveästi riskejä. Tuotto vaikuttaa kohtuu hyvältä oisko toi 6% ja vuosituotto toki aikamoinen kun holding time on vain pari viikkoa.
 
Tokassa tulee enemmän tuottoa, toki aika pitenee. 

Kolmas on tämän downside. Homma kaatuu johonkin ja osake palaa tasolle X. Ennen tarjousta toi oli 70KR. Yksinkertainen odotusarvomatematiikka antaisi odottaa 15% jos toi 70KR on hinta koshatamisen jälkeen. Tuntuu aika korkealta PM kuitenkin ihan reliable ostaja, käsittääkseni ei kilpailuviranomaisia kun rahat tulee noin nopsaan. 

Mun kysymykset tällä pohjustuksella on:
- Mitä missaan, meneekö jotain väärin?
- Mitä tossa 4 tapauksessa tapahtuu?
- Jotain riskejä jota en ota huomioon? Eli miksi toi tuotto on vielä noin iso?

 

Näytä koko viesti
Evolution Gaming Group -

Korkea infla --> Korkeammat korot --> Discontto isompi --> Tulevaisuuden kanssavirrat vähemmän arvoisia. 

Gordonin kaava: 
CF/ ( Cost of capital - growth rate) 

Tossa inflan nostessa cost of capital nousee varmasti, growth rate vain ehkä. 

Eli ennen:
CF = 100
Cost of capital 15% 
Growth rate 5%
EV = 1000

Nyt korkeassa inflassa
CF = 100
Cost of capital 20%
Growth rate 7%
EV = 769

Tosta saa aika  paljon hurjemmat erot jos cost of capital nousee 5% --> 10%. Toki inflan pitäisi nostaa tota kasvua, jos inflan saa siirettyä hintoihin. Musta EVO:lla on tähän ihan hyvät mahdollisuudet kun kyse on kuitenkin uhkapelistä, jossa ottavat jonkinlaisen kommision läpivirtaavasta rahasta.

 

Näytä koko viesti
Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa -

Varmasti riitely vähenee, mutta kuinka paljon bisneksestä kävelee noiden mukana tonne Vestraan? Ja milkä osa porukasta lähti? 

Juristihommat ovat usein hyvin henkilösidonnaisia (eli asiakkaat seuraa sitä senior partneria,joka toi ne sisään alunperin). Jos sennu lähtee, menee tämän mukana sitten myös alempien tasojen pikkukysymysten hoito ja isoissa kysymyksissä junnujen tunnit. Kulut (eli junnut) jää vanhaan firmaan, erityisesti ne huonommat joita sennu ei ota mukaansa. 

Porukka lähtee noista partnershipeistä silloin kun rahan jako ei ole reilua. Tässä listaus tekee siitä automaatisesti epäreilua, osakkeenomistajat kun ei ihan hirveän monta laskutustuntia tee tai asiakasta tuo. Eli iso riski siitä, että ovesta on kävellyt ne jotka toivat paljon rahaa, mutta saivat liian vähän.

Jos toi skenaario on totta niin top line kärsii ja kulut ei tipu suhteessa. Tuloksen tekokyvylle tämä on aikamoinen ongelma.

Mulle toi on todella iso red flag. 

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut -

Tosi hyvä artikkeli. Joten kehutaan nyt sitä ihan näin viestilläkin. Kiitos kun jaat ajatuksia. 

Eiköhän cleantechissä nähdä vielä monta monta nousua ja laskua (kuplaa), mutta kun tuo siirtymä pystytään toteuttamaan on siellä paljon todella arvoikkaita yrityksiä, sillä kuten yllä osuvasti kirjoitetaan ovat investoinnit lähtökohtaisesti valtavat. 

Näytä koko viesti
Kiinteä korko -

Mä tein tän päätöksen joskun 8v sitten perustuen seuraavaan hyvin yksinkertaiseen skenaario mallinnukseen: Mikä on vaikutus varallisuuteen ja elämään kiinteä korko v muuttuva eri korkoympäristöt?

Olin saanut tarjoukset 20v kiinteästä korosta, jonka hinta oli tuolloin varsin kohtuulinen. Muistaakseni sain lainan lähes samalla hinnalla kun Saksan valtion olisi vastaavan ajan saanut. Tiedetään eivät ole vertailukelposia. Tiedetään sain pankilta todella hyvän tarjouksen

Skenaarioanalyysi sanoi seuraavaa:
1) Korot tippuvat 0% ja pysyvät siellä - maksan noin €50K extraa ton 20v aikana. Iso raha, mutta ei millään tavalla elämää muuttava verattuna tuloihin 20v aikana
2) Korot pysyy suht samana - miinus €10K tai jotain oikeasti peanuts jaettuna 20v
3) Korot nousevat - €0-50K parempi olla kiinteässä, toki riippuen siitä milloin noi korot nousevat 
4) Korot nousevat paljon - Jos tapahtuu nopeasti katastroofi elämän laadulle ja jopa mahdollisesti mahdoton maksaa --> myynti paskaan markkinaan. Jos myöhään vaan tosi vittumaista. 

Tämän pohjalta oli helppo todeta, että ottamalla 20v kiinteä maksaa tilanteesta riippuen kohtuullisesti, mutta välttää katastrofin riskin, jonka toki tiesin olevan pieni. Tässä tavassa oli se hyvä puoli, että ei tarvinnut arpoa todennäköisyyksiä sille miten korot kehittyy kun vastaus oli selvä. Mut mä oon sellainen ihminen, jolla on myös palovakutuus vaikka en usko että talo palaa. Otin kiinteän ja oon nukkunut yöni paremmin. Toki nyt 8v done ollaan aika lähellä tota ekaa skenaariota, joten paska päätös kun katsoo tuloksia.

PS. 25v kiinteä, mahdollisuudella maksaa pois, 1,3% hintaan kuullostaa todella hyvältä jos haluaa leikata riskiä yllä päätös tavalla. Korkokatot tuntu kiinteä korkoisiin verrattuna pankin kusetukselta. Laskin niitä auki jonkin verran tuolloin, en muista miksi tähän päädyin.

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 -

Niiden äänestäjät käy niissä :)

Näytä koko viesti
Aspire Global -

Kun tullaan ulos tollaisella, kartoitetaan "strategisia-vaihtoehtoja" ilmolla se 99% ajasta tarkoittaa sitä, että ostakaa tää pois. Ollaan kokeiltu jo prosessia, mutta joko ei olla löydetty ostajaa tai ostaja ei maksa tarpeeksi jolloin halutaan kirittäjä. 

 

Näytä koko viesti
Thunderful Group/ Lelumyynti Ky / Amo Oy IPO -

True. Mutta eikös odotukset (joihin nyt ei selkeästi päästy) perustu aika vahvasti ipo materiaalissa annettuihin lupauksiin statementeihin? Vai onko viimeisen parin kuukauden aikana tullut paljon uutta infoa?

Toki ei pitäisi huudella kun ei ole katsonut faktoja. 

Näytä koko viesti
Thunderful Group/ Lelumyynti Ky / Amo Oy IPO -

Siis mitä ihmettä? Mitä tältä odotettiin? 

Eiks tässä oo listaajallakin jotain vastuita jos eka quarteri aiheuttaa kurssin puolittumisen. Oliko jollekulle epäselvää, että tää on tukkuri joka kehittelee mobiilipelejä?

Näytä koko viesti