Olet täällä

Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 29.4.2019 12.43

Tesla-uskovaisten likvidit varat eivät näytä riittävän kurssin nostamiseen, katsotaan jos jenkkien palkkapäivän myötä osake pääsee $235 nousemaan jotta ennen seuraavaa osaria saa hyvän tuotto-odotuksen shortille.

Vaihtoehtoisesti voi olla että he jättävät ostot tekemättä nyt, varautuen tulevaan antiin (Q3-Q4 välissä?), sitten kuin kassa on tyhjä.

 

Idealia parempaa tuotto-riski-suhdetta yrityslainasta tulee tuskin hetkeen löytymään suomesta.

Näytä koko viesti
Ålandsbanken - 29.4.2019 10.45

Kolumnissa Akin pohtimaa luottojen "Vaiheen 3" määritelmä löytyisi IFRS9 tilinpäätösstandardin "säännöistä".

 

Suomennettuna: luotot pitää luokitella kolmeen ryhmään: 1 hyvät, 2 keskinkertaiset ja 3 huonot.

Kolmosryhmään pääsemiselle on ennalta määritellyt säännöt, esim. maksu on 60pv myöhässä. Näille pitää tehdä luottotappiovaraus, joka on LGD (Loss Given Default) eli tappion määrä mahdollisen vakuuden lunastamisen jälkeen. Tämä on ennakkoon määritelty % riippuen luoton tyypistä. Kolmosrymästä pääsee pois tervehtymällä (esim. aikaisempi asiakas maksaa pois rästinsä) tai kirjaamalla luoton tappio esim. sen jälkeen kun luotto on myyty perintäyhtiölle.

Tällä tilinpäätös-tavalla haetaan sitä että tase sekä tulos pysyisivät "reaali-ajassa".

Näytä koko viesti
Piippo - 13.3.2017 10.32

Ajattelin aikoja sitten tutustua tarkemmin tähän osakkeeseen, tilinpäätökset tosin olivat lähes luku-kelvottomia joten hautasin ajatukseni siihen. Ei näytä olevan paljoa muuttunut tämä asia vieläkään..

Näytä koko viesti
Inission - 22.2.2017 11.53

Heikkoa tulosta perusteltiin ainakin tehtaiden muuttamisesta yhteen ja aikaisiempiin hankintoihin tekeillä olevista muutoksista. Tämä pitäisi jatkua vielä Q1:llä ja sen jälkeen kaikki pitäisi olla "paremmin". Varasto on pullollaan myös hankkimien yhtiöiden suurista varastoista johtuen.

Näytä koko viesti
Privanet - 1.2.2017 04.00

Itse näkisin esim. suunnatun osakeannin olevan blokkikauppa julkisesti listattujen osakeyhtiöden osakkeilla.

Näytä koko viesti
Privanet - 1.2.2017 02.11

Kun nyt Nokiaa käytetään "tukkualennus" esimerkkinä. Niin itse voisin nostaa esille tv-sarja Leijonaluolan, tiedän että se on pelkkä tv-show, mutta sitä esimerkkinä käyttämällä voi saada paremman kuvan millaiset yhtiöt voivat olla halukkaita luovuttamaan osia omistuksestaan (lue: osakkeita) tarvitsemaansa rahoitusta vastaan, vaikka yhtiö itsekin tietää että sen arvo olisi suurempi. Ohjelmassa siis pienet start-up yhtiöt joilla on myyvä idea/tuote yrittävät saada rahoitusta "leijonilta" vaihtokaupalla %:in omistuksista. Jos nyt real-life yhtiö ei halua ottaa yli markkina-korollista lainaa tai ei sitä edes saa, voi rahoitus osakkeita vastaan olla hyvä ratkaisu. Tämmöisessä tilanteessa rahoitusta tarvitseva yhtiö voi luopua osakkeistaan alle "markinnahinnan" ja näin voi syntyä "tukkualennus".

Näytä koko viesti
Privanet - 31.1.2017 02.01

Akin kirjoituksesta: Itse löydän myös osakkeita josta en maksaisi senttiäkään (tappiollisia, nettovelkaantuneita yhtiötä jossa en näe turn-aroundia). Yhtä kaikki näitäkin myydään hinnalla, joskus jopa korkeammalla markkina-arvolla kuin Lapis, varsinkin First North:illa ja Aktietorget:illa. Kyseisistä yhteistöä löytyy myös paljon haussaavia kirjoituksia varsinkin foorumeilla (esim. Shareville ja Avanza Forum), ehkä jopa löytyy meklareita jotka suosittelevat näitä ja maalailevat ruusuja seinille. En tietenkään tiedä tarkoittaako Aki että Fivan pitäisi puuttua esim. tähän Lapis caseen ja vastaaviin myynti-tarinoihin (taitavasti kirjoitettu blogi), jos näin on niin tulee myös ongelmalliseksi määrittää konkreettinen raja millainen myynti-tarina on hyväksytty ja millainen ei? Millaisia ennustuksia meklari saa tehdä?

En myöskään tiedä onko sen eettisempää ylläpitää korko-rahastoja 2% hallinointipalkkiolla tai aktiivista osakerahastoa jonka positiot ovat 95% samoja kuin indeksin (lue: suuri osa rahoitusmarkinnan yhtiöstä), kuin ostaa rahoitustarpeellisten yhtiöden osakkeita blokkihintaan ja myydä näitä yksityis-sijoittajille "ei-blokkihintaan".

"Olen myös hyvin kummissani lukemastani Inderesin analyysistä Privanetistä. Sen mukaan arvostustaso on ”maltillinen” joskin riskitaso ”korkea”." Varsin usein minuakin ihmetyttää analyytikoiden arvostukset, tässä toki olen eri mieltä Akin kanssa. En tiedä tarkkaa hintaa koska tuo on arvostettu inderesin puolelta maltilliseksi kun en Inderesiä (enkä muitakaan analyytikoita) sen kummemmin seuraa. Jos katsotaan hintaa kun blogikirjoitus julkistettiin (27.1 3,67) saadan Market Cap = 46,14m€. Jos taas oletaan 2016e tuloksen verojen jälkeen olven 3,66m€ (oma ennuste), oletetaan että kasvu loppuu ja marginaalit pysyy samana (epätodnäköistä imo., net income avg y/y +15% ja rev y/y avg +58%, kahden vuoden ajalta), diskontataan tulevaisuuteen 11% diskonttauskorolla (korkea riski, lyhyt historia, maine jne.) ja tähän lisäämällä netto-käteisvarat ja käteisvaroja vastaavat +6,5m€, saadaan Net Present Value 39,79m€. Jos taas oletetaan vuotuisen liikevaihdon kasvun olevan 8% 2023 asti (loppuvan sen jälkeen) ja operating marginin skaalautuvan 40% tuntumaan tähän 2023 mennessä saadaan osakkeen hinnaksi samaa menetelmää käyttäen 5,6€.

Akihan on pian Inderesiä vaikutusvaltaisempi 3,67 -> 3,22 

Näytä koko viesti
Raute - 21.6.2016 09.37

Itselläni on Rautea buy and forget salkussa. Osake on erittäin halpa ja vahvalla kassalla varustettu yhtiö. Vaikka tilauskanta ei olekaan täyteen buukattu koko ajan, yhtiöllä on hyvin kassaa takana ja jos koko henkilistökanta ei ole jonain hetkenä tilauksien kimpussa, voidaan enemmän resursseja käyttää palveluiden ja tuotteiden kehitykseen.

 

Mitä tulee Inderesiin tai muiden pankkien "sijoitusneuvoihin" ja tavoitehintoihin, niitä ei kannata mielestäni ottaa kovin tosissaan. Hyvä puoli siinä toki on että he ehkä saavat enemmän "neuvoja" hakevia ostamaan --> kurssi nousee.

 

Jos meinaa hermoilla vähäisen tilauskannan takia, ei syklinen firma taida olla se paras sijoituskohde. Osinkoa tulee tasaisella hihnalla, Buy and lean back.

Näytä koko viesti
Technopolis - 25.5.2016 11.58

Ei taida olla ihan 100% varmaa tuo osakeanti vielä: "Technopolis is planning a maximum EUR 150 million rights issue to be executed in the autumn. The details of the rights issue are still in the planning stages and the execution of the rights issue will require approval from the company’s shareholders at an extraordinary shareholders’ meeting."

 

Mutta kyllä olet oikeassa, ei kovin loogiselta tunnu jakaa osinkoa ja tehdä osakeanteja jatkuvasti, kun vielä nettovelkaantumisaste on siinä 135% maissa ja keskimääräinen lainakorko 2.6%..

Näytä koko viesti
Affecto - 20.5.2016 12.11

Kiitos vastauksista, huomasin itsekin että liikervoon on merkitty nämä

P/B luvusta vielä: 

Eli jos ymmärsin oikein "Sijoitetun vapaan oman pääoman rahasto", on rahasto mihin osakeannin ja optiosta saadut varat on sijoitettu. 

Eli täten saataisiin: P/B = 63,533M€/62,319M€=1,02.

(Päivän kurssi * osakemäärä: 2,83 x 22,450M = 63, 533M€

Korjatkaa ihmeessä jos ymmärsin jotain väärin.

Tänään on myös Affecton pääomamarkkinapäivä, jonka materiaali löytyy: http://affecto.com/app/uploads/Affecto-CMD-20-May-2016-presentation-mate...

Nopean selailun jälkeen siinä näyttää tosin olevan enimmäkseen business-strategian esittämistä ja jo julki tulleiden lukujen läpikäyntiä.

"Affecto expects its revenue to stay at the same level or grow slightly and its operating profit to grow in 2016", tämäkin pysyy ennallaan.

Näytä koko viesti