Olet täällä

Veikkaus, rahapelimonopoli - 23.9.2021 04.13

JR kirjoitti:

Rangaistusjärjestelmän tavoitteena ei pitäisi olla jakaa mitään suorituspisteitä, vaan vähentää rikoksista yhteiskunnalle koituvaa haittaa (yhtälössä rikosten haitallisten seurausten vähentäminen sekä uhreille, että syyllisille, ja järjestelmän kustannus yhteiskunnalle).

Järjestelmä toimii pääpiirteisään juuri niin kuin kuvaat, vaikka valtaosa sitä ei ymmärrä. Eri asia on se kuinka hyvin se toimii, mutta siihen se tähtää (mitä kuvasit) ja näitä asioita tutkii oikeasti päteviä henkilöitä. Yleisin virhe on verrata eri rikostyyppien rangaistuksia toisiinsa. Ei järjestelmä ajattele, että teot ovat "samanarvoisia", vaikka törkeästä huumausainerikoksesta tulee 10 vuotta vankeutta ja taposta saman verran. Eri rikostyyppeihin toimii eri rangaistukset ja rangaistustasot, eikä päällisenä ajatuksena ole, että rangaistus on jokin hyvitys teolle, vaan ennalta ehkäisevä vaikutus on tärkein rangaitustasoa määrittävä tekijä. Toki esim. väkivaltarikoksissa tarkoituksena on myös eristää vaarallista henkilöä yhteiskunnasta. Politikot tietysti sotkee tätäkin kenttää ja esim. liikennerikoksissa on viitteitä myös fiskaalisista tarkoitusperistä.

Näytä koko viesti
Uraaniin ja ydinvoimaan sijoittaminen - 18.9.2021 01.22

Itsellä on Nexgen energyä, se on ollut jo monta vuotta ja tarkoituksena pitää vielä monta vuotta. Oma ajatus on, että ilmastonmuutoksen torjumisessa ydinvoima tulee näyttelemään edelleen isoa roolia ja pitkän linjan fundamentit pakottaa uraanin hinnan ylöspäin. En oikein ymmärrä tätä meneillään olevaa uraanibuumia, koska isossa kuvassa ratkaisevaa pitäisi olla vain se, mikä on tuotannon suhde kulutukseen. Varastot vaikuttavan vain lyhyehköllä ajanjaksolla uraanin hintaan. Mikä tässä Sprottin ostoissa on niin innostavaa, että jengi jaksaa meuhkata buumista? Jos uraanin hinta nousee 60usd/pauna spot -hintaan, niin eikö esim. Cameco alkaa harkitsemaan MacArthurin uudelleenkäynnistämistä? Tämä taas voisi laskea hintaa, jos samaan aikaan Sprott lopettaa ostot ja hinta on vuoristoradassa. Itselle uraanissa mielenkiintoista on lähinnä se miten Japanissa, Euroopassa ja jenkeissä poliittinen keskustelu muodostuu ydinvoiman suhteen.

Näytä koko viesti
Uraaniin ja ydinvoimaan sijoittaminen - 13.9.2021 02.00

Yleisin arvio on, että länsimaisissa yhtiöissä uraanin hinnan pitäisi olla 60 dollaria/pauna, jotta tuotanto kannattaa. Sprott on ostanut tasoilta 30-40 dollaria eli ostaa tuottajilta (tai varastoista) halvemmalla kuin tuotantohinta on. Ainakin Sprotin johtaja Rick Rule väittää, että joko hinta palautuu kestävällä tasolle tai uraanikaivoksista sammutetaan valot eli hän pitää lähes varmana uraaniin hinnan nousua pitkällä ajanjaksolla. Voisin kuvitella, että Sprott alkaa myymään 60-70 tasolla, mutta en tosiaan tiedä. Itselle kyllä tulee mieleen, että ajaako Sprott tässä kaksilla vaunuilla, koska heillä on varmasti runsaasti uraanikaivoksien osakkeita ja kaivosten arvo nousee radikaalisti jos uraanin hinta nousee. Tällöin saattaisi kannattaa viivytellä uraniin myyntiä, jos hintaa saa nostettua selvästi yli tuon 60 dollarin. Ymmärtääkseni uraanin tuotanto on aika kapea tällä hetkellä, koska uusia kaivoksia ei ole perustettu ja vanhojakin osittain suljettu tappiollisen bisneksen vuoksi. Uraanin hinta on ilmeisesti polkenut vuosia, koska mm. Japani on myynyt omia varastojaan ja ydinvoimaloita on suljettu. Luulis, että maailma tulis järkiinsä ja käynnistäis vanhat ydinvoimalat ja lisää voimaloita tulis, mutta kuka politikkaa ymmärtää.

Näytä koko viesti
50 vuotta sitten dollari siirtyi kultakannasta fiat-fiaskoon - 2.9.2021 12.35

Joo kiitos vaan opastuksesta, mutta ajattelin tätä kysymystä vähän laajemmin kuin omien kulujen kannalta. Kiinnostavaa olisi tietää esimerkiksi kuinka moni Nordnetin asiakkaista käyttää valuuttatiliä käydessään kauppaa muun valuutan osakkeilla. Itse luulisin, että prosenttuaalisesti melko harva.

Rahan printtaaminen ei ole ainoa ongelma (jos edes on ongelma?) nykyjärjestelmässä, vaan viivästykset siirroissa (rahasiirrot eri pankkien välillä) ja transaktiokulut (valuutanvaihtokulut) ovat sellaista epätehokuutta, että painetta muutokseen voi olla. Jos valuttatiliä ei käytä, niin valuutavaihtokulut ovat aivan järjetön osuus osakkeiden kaupankäyntikuluista. En tiedä onko kryptot miltään osin vastaus näihin ongelmiin ja viivästykset sekä valuutanvaihtokulut saattaa enemmän liittyä pankkijärjestelmän uudistustarpeeseen kuin itse Fiat-rahaan.

Näytä koko viesti
50 vuotta sitten dollari siirtyi kultakannasta fiat-fiaskoon - 31.8.2021 02.10

Fiat-rahassa on muuten sellainen ärsyttävä piirre kuin valuutanvaihtokulut osakekaupassa. Jos valuutanvaihto tapahtuu kaupan yhteydessä, niin Nordnetilla on 0,25% kuten myös Mandatun Trederilla, monilla pankeilla on 0,3%. Tähän nähden on aika sama onko kaupanvälityskulut 0,08 vai 0,03 % kun valtaosa kuluista tulee valuutasta, jos siis haluaa ostaa esim. Ruotsista, jenkeistä tai Kiinasta. Joko kyse on siitä, että valuutanvaihtokuluhin on piilotettuna kaupankäyntipalkkioita tai sitten joku joutuu tekemään helvesti töitä valuuttavaihdosten puolesta. Jos kyse on jälkimmäisestä, niin on tämä uskomattoman tehoton järjestelmä.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 2.8.2021 05.58

Älkää vaan äänestänkö Jensia, ettei peesaajia tule lisää. Vitsi vitsi, ilman muuta Jensia kannattaa äänestää. Kiitos vielä hienosta blogista! Aiemmin taisit Jens todeta, että valtaosalle indeksisijoittaminen on suositeltava vaihtoehto. Paradoksaalista, koska jaat jatkuvasti vinkkejä hevosista, jotka juoksevat indeksin ohi. Peesaaminen on muuten hieno sijoitusstrategia. Jos Jens, Mikko Mäkinen ja Inderes ym. jatkuvasti voittavat indeksin, niin miksi kukaan valitseen indeksin, jos voi ilmaiseksi kuunnella edellä mainittuja ja sijoittaa sen mukaan. 

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 21.4.2021 10.16

Uskoisin, että Cd Projektin arvo liikahtaa kun Cyberpunk tulee takas Ps storeen ja PS5 myynti lähtee käyntiin. Uskoisin näiden tapahtuvan kuluvan vuoden aikana ja olis kiva omistaa lappua siinä vaiheessa. Ainakin itse ostaisin pelin heti, jos se olisi saatavilla ilman bugeja pleikalle.

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 21.4.2021 09.36
Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 21.4.2021 09.36

Pörssimörssäri kirjoitti:

2) CD Projekt. Viime vuoden tuloksella PE on vissin jotain 16. Aika matala peliyhtiolle. Cyperpunk toki eeppinen fail, mutta uskon etta tasta projektista firma on oppinut aivan alyttomasti. Hieman vaikeampaa tehda tallaisia open world peleja mita jotain putkijuoksupeleja. Ite en oo gameri joten fiilispohjalta tama. Mielipiteita? Myyn kylla akkia jos luisuu.

Kumpaa tässä pitäis ostaa OTGLY vai OTGLF? en löytänyt tietoa mitä eroa näillä on.

 

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 26.3.2020 11.41

En oikeastaan tarkoittanut verrata edelliseen 505 games diiliin, vaan siihen, että kehitys ja markkinointi rahoitettaisiin omalla kassalla tai velkarahalla. Ymmärrän toki, että epäonnistumisia yksittäisessä pelissä voi tulla ja Remedy haluaa varmistaa toiminnan jatkumisen riippumatta yhden pelin myynnistä. Mutta jos omaan tuotteeseen uskoo, niin miks tuollaiseen rahoitukseen lähtee, koska toi muistuttaa helvetin kallista vakuutusta. Jos pelin pelin kehityskulut on 10mil ja myynti 20mil, niin omalla rahalla tuottoa Remedylle 10mil ja tällä diilillä 5mil. Tämä on tietty yksinkertaistettu ajatus, koska velkarahalle tietysti tarvitsee laskea korko ja omalle pääomalle tuottovaatimus. Silti 5mil vakuutus on aika kallis ja mun mielestä ihan perusteltu kysymys, koska tuo järjestely kaventaa aika lailla tuottomahdollisuuksia. Korostan vielä, että en tunne yhtään alan tavanomaisia rahoitusjärjestelyjä, enkä missään nimessä väitä diilin olevan huono. Lähinnä pohdin asiaa ja kyselen muita mielipiteitä.

Sopiiko sulle wikerman, että sä meet Alepan kassalle töihin, mä maksan matkakulut ja lounaat ja jaetaan sun palkka puoliks? Kyllä näitä tyhmiä vertauksia voidaan heitellä, mutta koitetaan pysyä asiassa kun on blogista kyse.

 

 

Näytä koko viesti