Olet täällä

Päivän politiikka - 8.2.2022 04.44

Heikin Ashi kirjoitti:

Mistäs me Suomessa  tähän ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan erittäin vastuulliseen ja kivenkovaa harkinta- ja arviointikykyä ja osaamista vaativaan tehtävään löydetään koulutukseltaan ja työkokemukseltaan  pätevämpi?

Lahden kaupungin yläasteilta vois tiedustella olisko kukaan tänä vuonna valmistumassa. Tosin en tiedä kiinnostaako niitä, koska sieltä olis suora uraputki paperimiehestä oikeusministeriksi.

Näytä koko viesti
Coeus Invest GRIT -erikoissijoitusrahasto - 5.2.2022 01.27

Mikko Mäkinen kirjoitti:

Syy miksi itse en ole halunnut ottaa muiden rahoja hoitaakseni on juuri se, että ihmiset eivät halua maksaa siitä. 

Tää ei mun mielestä ole totta. Ihmiset haluaa maksaa laadukkaista sijoituspaveluista, mutta niitä on kovin vähän vain tarjolla. Minä myös kysyin sinulta sijoituspalveluita 2,5 vuotta sitten, eikä homma kaatunut mun maksuhaluttomuuteen, vaan siihen lagoniseen keskusteluun ettei palvelua ole tarjolla. Laita vaan Mikko rahastoa pystyyn! 

Mun mielestä myös Coeuksen hinnoittelu on erittäin houkutteleva. Rahasto pysyy hengissä vain, jos indeksi biitataan, ja Coeuksen hinnoittelussa näkyy kova luottamus omaan tekemiseen.

Oikeastaan olisin halunnut kysyä miten Coeus toimii, jos rahasto kasvaa kovasti? Jens on profiloitunut pieniin- ja keskisuuriin yhtiöihin, joissa "väärinhinnoittelua" on enemmän. Joutuuko rahasto hyppäämään jossain vaiheessa large cappiin ja miten siellä tehdään ylituottoa?

Näytä koko viesti
Veikkaus, rahapelimonopoli - 23.9.2021 04.13

JR kirjoitti:

Rangaistusjärjestelmän tavoitteena ei pitäisi olla jakaa mitään suorituspisteitä, vaan vähentää rikoksista yhteiskunnalle koituvaa haittaa (yhtälössä rikosten haitallisten seurausten vähentäminen sekä uhreille, että syyllisille, ja järjestelmän kustannus yhteiskunnalle).

Järjestelmä toimii pääpiirteisään juuri niin kuin kuvaat, vaikka valtaosa sitä ei ymmärrä. Eri asia on se kuinka hyvin se toimii, mutta siihen se tähtää (mitä kuvasit) ja näitä asioita tutkii oikeasti päteviä henkilöitä. Yleisin virhe on verrata eri rikostyyppien rangaistuksia toisiinsa. Ei järjestelmä ajattele, että teot ovat "samanarvoisia", vaikka törkeästä huumausainerikoksesta tulee 10 vuotta vankeutta ja taposta saman verran. Eri rikostyyppeihin toimii eri rangaistukset ja rangaistustasot, eikä päällisenä ajatuksena ole, että rangaistus on jokin hyvitys teolle, vaan ennalta ehkäisevä vaikutus on tärkein rangaitustasoa määrittävä tekijä. Toki esim. väkivaltarikoksissa tarkoituksena on myös eristää vaarallista henkilöä yhteiskunnasta. Politikot tietysti sotkee tätäkin kenttää ja esim. liikennerikoksissa on viitteitä myös fiskaalisista tarkoitusperistä.

Näytä koko viesti
Uraaniin ja ydinvoimaan sijoittaminen - 18.9.2021 01.22

Itsellä on Nexgen energyä, se on ollut jo monta vuotta ja tarkoituksena pitää vielä monta vuotta. Oma ajatus on, että ilmastonmuutoksen torjumisessa ydinvoima tulee näyttelemään edelleen isoa roolia ja pitkän linjan fundamentit pakottaa uraanin hinnan ylöspäin. En oikein ymmärrä tätä meneillään olevaa uraanibuumia, koska isossa kuvassa ratkaisevaa pitäisi olla vain se, mikä on tuotannon suhde kulutukseen. Varastot vaikuttavan vain lyhyehköllä ajanjaksolla uraanin hintaan. Mikä tässä Sprottin ostoissa on niin innostavaa, että jengi jaksaa meuhkata buumista? Jos uraanin hinta nousee 60usd/pauna spot -hintaan, niin eikö esim. Cameco alkaa harkitsemaan MacArthurin uudelleenkäynnistämistä? Tämä taas voisi laskea hintaa, jos samaan aikaan Sprott lopettaa ostot ja hinta on vuoristoradassa. Itselle uraanissa mielenkiintoista on lähinnä se miten Japanissa, Euroopassa ja jenkeissä poliittinen keskustelu muodostuu ydinvoiman suhteen.

Näytä koko viesti
Uraaniin ja ydinvoimaan sijoittaminen - 13.9.2021 02.00

Yleisin arvio on, että länsimaisissa yhtiöissä uraanin hinnan pitäisi olla 60 dollaria/pauna, jotta tuotanto kannattaa. Sprott on ostanut tasoilta 30-40 dollaria eli ostaa tuottajilta (tai varastoista) halvemmalla kuin tuotantohinta on. Ainakin Sprotin johtaja Rick Rule väittää, että joko hinta palautuu kestävällä tasolle tai uraanikaivoksista sammutetaan valot eli hän pitää lähes varmana uraaniin hinnan nousua pitkällä ajanjaksolla. Voisin kuvitella, että Sprott alkaa myymään 60-70 tasolla, mutta en tosiaan tiedä. Itselle kyllä tulee mieleen, että ajaako Sprott tässä kaksilla vaunuilla, koska heillä on varmasti runsaasti uraanikaivoksien osakkeita ja kaivosten arvo nousee radikaalisti jos uraanin hinta nousee. Tällöin saattaisi kannattaa viivytellä uraniin myyntiä, jos hintaa saa nostettua selvästi yli tuon 60 dollarin. Ymmärtääkseni uraanin tuotanto on aika kapea tällä hetkellä, koska uusia kaivoksia ei ole perustettu ja vanhojakin osittain suljettu tappiollisen bisneksen vuoksi. Uraanin hinta on ilmeisesti polkenut vuosia, koska mm. Japani on myynyt omia varastojaan ja ydinvoimaloita on suljettu. Luulis, että maailma tulis järkiinsä ja käynnistäis vanhat ydinvoimalat ja lisää voimaloita tulis, mutta kuka politikkaa ymmärtää.

Näytä koko viesti
50 vuotta sitten dollari siirtyi kultakannasta fiat-fiaskoon - 2.9.2021 12.35

Joo kiitos vaan opastuksesta, mutta ajattelin tätä kysymystä vähän laajemmin kuin omien kulujen kannalta. Kiinnostavaa olisi tietää esimerkiksi kuinka moni Nordnetin asiakkaista käyttää valuuttatiliä käydessään kauppaa muun valuutan osakkeilla. Itse luulisin, että prosenttuaalisesti melko harva.

Rahan printtaaminen ei ole ainoa ongelma (jos edes on ongelma?) nykyjärjestelmässä, vaan viivästykset siirroissa (rahasiirrot eri pankkien välillä) ja transaktiokulut (valuutanvaihtokulut) ovat sellaista epätehokuutta, että painetta muutokseen voi olla. Jos valuttatiliä ei käytä, niin valuutavaihtokulut ovat aivan järjetön osuus osakkeiden kaupankäyntikuluista. En tiedä onko kryptot miltään osin vastaus näihin ongelmiin ja viivästykset sekä valuutanvaihtokulut saattaa enemmän liittyä pankkijärjestelmän uudistustarpeeseen kuin itse Fiat-rahaan.

Näytä koko viesti
50 vuotta sitten dollari siirtyi kultakannasta fiat-fiaskoon - 31.8.2021 02.10

Fiat-rahassa on muuten sellainen ärsyttävä piirre kuin valuutanvaihtokulut osakekaupassa. Jos valuutanvaihto tapahtuu kaupan yhteydessä, niin Nordnetilla on 0,25% kuten myös Mandatun Trederilla, monilla pankeilla on 0,3%. Tähän nähden on aika sama onko kaupanvälityskulut 0,08 vai 0,03 % kun valtaosa kuluista tulee valuutasta, jos siis haluaa ostaa esim. Ruotsista, jenkeistä tai Kiinasta. Joko kyse on siitä, että valuutanvaihtokuluhin on piilotettuna kaupankäyntipalkkioita tai sitten joku joutuu tekemään helvesti töitä valuuttavaihdosten puolesta. Jos kyse on jälkimmäisestä, niin on tämä uskomattoman tehoton järjestelmä.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 2.8.2021 05.58

Älkää vaan äänestänkö Jensia, ettei peesaajia tule lisää. Vitsi vitsi, ilman muuta Jensia kannattaa äänestää. Kiitos vielä hienosta blogista! Aiemmin taisit Jens todeta, että valtaosalle indeksisijoittaminen on suositeltava vaihtoehto. Paradoksaalista, koska jaat jatkuvasti vinkkejä hevosista, jotka juoksevat indeksin ohi. Peesaaminen on muuten hieno sijoitusstrategia. Jos Jens, Mikko Mäkinen ja Inderes ym. jatkuvasti voittavat indeksin, niin miksi kukaan valitseen indeksin, jos voi ilmaiseksi kuunnella edellä mainittuja ja sijoittaa sen mukaan. 

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 21.4.2021 10.16

Uskoisin, että Cd Projektin arvo liikahtaa kun Cyberpunk tulee takas Ps storeen ja PS5 myynti lähtee käyntiin. Uskoisin näiden tapahtuvan kuluvan vuoden aikana ja olis kiva omistaa lappua siinä vaiheessa. Ainakin itse ostaisin pelin heti, jos se olisi saatavilla ilman bugeja pleikalle.

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 21.4.2021 09.36
Näytä koko viesti