4
forum
|

Anssi A

+445
Liittynyt:
29.3.2015
Viestejä:
450

Joku täällä kyseli joskus kuukausi, kaksi sitten esports-firmoja. Itse kilpapelejä katsovana kiinnostuin viimein tutkimaan, mitä esports-firmoja oikein pörssistä löytyykään. Suurin osa tiimeistä on PE-omistajien hallussa, mutta yksi julkisesti treidaava esports-tiimi löytyi: Astralis. Firma treidaa Kööpenhaminan pörssissä noin 36 miljoonan euron markkina-arvolla, mikä vaikuttaa melko alhaiselta, kun ottaa huomioon että joukkueella on:

a) paikka League of Legendsin LEC-liigassa (jonka yksi kymmenestä paikasta juuri vaihtoi omistajaa noin 26 miljoonalla) JA jos LOL-joukkue voittaa ensi viikonlopun kolmesta peleistä yhden tai kaksi, se pääsee pudotuspeleihin joissa kisataan MM-kisojen paikoista (MM-kisat epätodennäköiset, mutta ei se mahis nolla ole). LEC:ssä joku revenue share-malli. Paikkaa ei voi menettää, ellei joukkue alisuoriudu pahasti monta vuotta putkeen. Liigaan saattaa tosin tulla lisää joukkueita lähivuosina, jos joukkueet hyväksyvät laajenemisen.

b) sillä on atm yksi maailman parhaista CS:GO-joukkueista (ranking-listoilla 4. ja 5.) ja tiimi on CS:GOn alusta lähtien ollut maailman parhaimmistoa. Osallistumisoikeus & revenue share huippuliigoihin. Joukkue vissiin muuttui pari kuukautta sitten ja menetti tähtensä, mutta tiimi siitä huolimatta pärjännyt hyvin (oli juuri top4/24 isossa turnauksessa)

c) sillä on joku Fifa-tiimi, tää on peli josta en tiedä kuinka iso tää competitive-scene on, mutta täälläkin Astralis vaikuttaa olevan joku top10-tiimi.

d) Kai ne saa jonkinverran myytyä jotain ylihintaista krääsää & avasi/avaa tänä vuonna jonkun flagship-storen Köpikseen.

e) Perustanut näemmä jonkun esports-musiikkijutun kanssa, tuskin mikään kovin relevantti asia.

f) Toki esports voi hyvin olla kuplassa, mutta monella PE-rahalla pyörivistä esports-organisaatioista valuaatio on yli $100m. Näihin verrattuna Astralis on halpa. Kai tässä on ihan realistinen mahdollisuus, että joku haluaisi vaan ostaa koko firman?

Korkean riskin sijoitus tämä varmasti vieläkin on, mutta firmalla ei ainakaan nopeasti 2020 vuosikertomuksen perusteella näyttänyt olevan juurikaan velkaa. (https://astralis.gg/investor)

Kertokaa missaanko mä jotain? Onko joku sattumalta tutustunut firmaan enemmän? Onko jollain jotain näkemystä Astraliksen CS-tiimistä?

 

0
0
29.7.2021 - 17:44

jarree

+203
Liittynyt:
30.7.2014
Viestejä:
183

Lähes koko esports-ala tekee hirveetä turskaa ja melkein koko arvo perustuu siihen, että jonain päivänä siitä puhkeaa uusi NFL tai vastaava. Tätä on jo 20 vuotta odoteltu, että juuri kohta se tapahtuu. Ongelmana näissä on, että brändiuskollisuus ei ole läheskään sitä luokkaa kun perinteisissä lajeissa. Esim TPS voi vaihtaa jokaisen pelaajan ja turkulaiset on silti innoissaan. Astraliksessa kun pelaajat vaihtuu, niin kaikkoaa fanitkin. Samoin menestys, sitä on tultava tai ketään ei kiinnosta. Ei ole sellaisia paikallisia faniryhmiä, jotka pitää bisnestä elossa ja soittaa rumpuja peleissä, kunhan saadaan kauden toinen tasuri.

Astraliksen cs-tiimissä on juuri tämä vaara. Kaikki pelaajat ja koutsi oli huhujen mukaan lähdössä pois jengistä. Tällöin jäljelle jäisi arvosta vain murto-osa. Nyt ne teki 3v jatkosopparin IGL:nsä kanssa, joka ei varmasti tullut halvaksi. En usko, että saavat pidettyä edes kaikkia jäljellä olevia muita pelaajia ja vaikka saisivatkin, ei menestys ole taattu. Mainitsit nuo revenue-sharet. Kaikki turnausjärjestäjät (poislukien pelitalot kuten Riot ym, koska he tienaavat pelien sisäisellä mekanismilla) tekevät myös aikamoista tappiota. ESL itseasiassa onnistui pienentämään tappioitaan viime vuonna, koska covidin takia ei pystytty järjestämään skaboja lanissa.

Koko esports-ekosysteemi on niin heikossa tilassa, että en koskisi siihen pitkällä tikullakaan sijoittajana. Muistaakseni Astralis tekee myös ihan hyvin tappiota, mutta en ole tätä nyt uusista luvuista varmistanut.

 

0
0
29.7.2021 - 18:50

Anssi A

OP
+445
Liittynyt:
29.3.2015
Viestejä:
450
jarree kirjoitti:

Mainitsit nuo revenue-sharet. Kaikki turnausjärjestäjät (poislukien pelitalot kuten Riot ym, koska he tienaavat pelien sisäisellä mekanismilla) tekevät myös aikamoista tappiota. ESL itseasiassa onnistui pienentämään tappioitaan viime vuonna, koska covidin takia ei pystytty järjestämään skaboja lanissa.

Ok, eli CS:ssä Astralis ei turnauksista/sarjoista siis tienaa mitään? (Palkinnotkin varmaan pitkälti menee pelaajille?)

LEC:n tapauksessa olen käsittänyt, että n. 1/3 LEC:n liikevaihdosta jaetaan joukkueiden kesken, 1/3 menee pelaajien palkkoihin (mikä epäsuorasti tarkoittaa joukkueille vähemmän kuluja) ja 1/3 tuotantokuluihin, tosin LEC:n rahavirroista en ole löytänyt tarkempaa infoa, mainostulot varmaan pääroolissa siinä.

0
0
29.7.2021 - 20:58

jarree

+203
Liittynyt:
30.7.2014
Viestejä:
183
Anssi A kirjoitti:

 

jarree kirjoitti:

Mainitsit nuo revenue-sharet. Kaikki turnausjärjestäjät (poislukien pelitalot kuten Riot ym, koska he tienaavat pelien sisäisellä mekanismilla) tekevät myös aikamoista tappiota. ESL itseasiassa onnistui pienentämään tappioitaan viime vuonna, koska covidin takia ei pystytty järjestämään skaboja lanissa.

 

Ok, eli CS:ssä Astralis ei turnauksista/sarjoista siis tienaa mitään? (Palkinnotkin varmaan pitkälti menee pelaajille?)

CS:ssä palkinnot menee pelaajille ja koutsille, tyyliin 5% voi mennä organisaatiolle. Mutta tuo revenue-share menee organisaatiolle (edit: siitäkin 15% menee näköjään pelaajille!). Astralis on partneri Blast pro seriessissä ja ESL pro leaguessa. Näistä tulee kyllä tuloja, mutta koska molemmat näistä organisaatioista tahkovat tappiota, niin nämä tulot ovat mielestäni aika epävarmoja. Loputtomiin nämä turnausjärjestäjät eivät voi tappiolla pyöriä ja siinä on sitten revenue-sharekin vaakalaudalla. CS-ekosysteemi eroaa siis aikalailla esim LEC:stä, joka on Riotin pyörittämä liiga ja kerää tuloja myös pelin sisältä. Mielestäni mikään "iso" cs-organisaatio ei pyöri voitolla tällä hetkellä. Lähinnä koska pelaajien palkat ovat niin tähtitieteellisiä ja koko alan ansaintalogiikka on vähän hakusessa. Esimerkiksi merkittävä osa tuloista voi organisaatiolla tulla pelaajien myymisestä, buyoutit ovat luokkaa sadoista tuhansista miljoonaan yhden pelaajan kohdalla.

The Astralis Group reported an annual loss of $2.3 million for 2020, citing the impact of the coronavirus pandemic.

The publicly-traded Danish company did report a slight revenue increase to $8.3 million in 2020 from $7.8 million the previous year. That included $5.9 million in revenue from Astralis’ Counter-Strike: Global Offensive team, while its LEC franchise generated $1.3 million and it’s FIFA team $240,000.

CS:stä näyttää kuitenkin tulevan valtaosa liikevaihdosta.

Pro leaguen revenue share menee näin:

I. Pro League revenues are shared in the following way:
A. 15% of the Revenues are retained by the Agency
B. Of the remaining 85%, 25% are shared with the eligible Partner Teams
C. After deduction of all operating costs 65% of the profits are shared with Partner
Teams
II. Circuit Event revenues are shared in the following way:
A. 15% of the Revenues are retained by the Agency
B. Of the remaining 85%, 5% are shared with the eligible Partner Teams
C. After deduction of all operating costs, 10% of the profits are shared with Partner
Teams
III. Each Partner Team’s individual revenue share is based on the number of events
attended, competitive results and viewership.

 

0
0
29.7.2021 - 21:33

anssimu

+29
Liittynyt:
17.3.2016
Viestejä:
25

Jos olen ymmärtänyt oikein niin CS.pelaajilla on jonkun kokoiset omistusosuudet firmasta, mikä kyllä insentivoi niitä tekemään jatkosopimuksia ja hankkimaan menestystä CS puolelta.

Parhaana skenaariona nään itsekkin koko firman buyoutin isolla preemiolla, samaan tyyliin mitä jotkut arabit ostelee valioliiga seuroja, niin voi löytyä joku CS fanittava nuori arabiprinssi, joka haluaa omistaa CS parhaan tiimin.

0
0