Vankilat odottavat Trumpin rahaa kieli pitkällä - sijoittajat arvasivat jo syksyllä mitä tuleman pitää
Kuva
Yksityiset vankilayhtiöt odottavat myötätuulta Trumpin maahanmuuttosuunnitelmien johdosta. Geo Group ja CoreCivic arvelevat saavansa hyvän osan maahanmuuttoviranomaisten sopimuksista ja ne ovat jo investoineet miljoonia dollareita hyvin todennäköiseen leirityskapasiteetin kysynnän nousuun.
Trumpin kampanjalupaukset aloittaa Amerikan historian suurimmat maastakarkoitukset saivat Geo Groupin ja CoreCivicin osakkeet nousemaan voimakkaasti.
Kuva
Kuva
Nämä kaksi yksityistä yhtiötä ovat suurimmat maastapoistamisen toimijat. Ne joutuvat kuitenkin vielä odottamaan:
Both companies have signed new detention facility contracts with Immigration and Customs Enforcement since Trump’s inauguration. But the real payload — funds from an expected multitrillion-dollar tax and spending bill — is still working its way through Congress, keeping revenue tethered for now to the churn of government bureaucracy.
Molemmat yhtiöt ovat raportoineet alkuvuoden olleen edellisvuotta huonompi, mutta arvelevat tilikauden jakautuvan kahteen puolikkaaseen, josta jälkimmäinen tulee olemaan varsinainen "payday" kun maahanmuuttoviranomainen saa varat käyttöönsä.
Yksityiset säilöönottoyritykset ylläpitävät tiloja, jotka ne antavat osavaltion ja liittovaltion virastojen käyttöön, mukaan lukien ICE:lle. He myös kuljettavat vankeja. Jokainen sanoi investoivansa kymmeniä miljoonia dollareita valmistautuakseen odotettavissa olevaan ICE-sopimusten virtaan, jotka muodostavat tällä hetkellä noin 43 prosenttia GEO Groupin liikevaihdosta ja 21 prosenttia CoreCivicin liikevaihdosta.
Toistaiseksi edustajainhuoneen oikeuskomitea on äänestänyt 45 miljardin dollarin myöntämisestä ICE:lle siirtolaisten säilöönottoa varten käytettäväksi syyskuuhun 2029 asti. Tämän luvun ei odoteta olevan kiistanalainen republikaanien keskuudessa, mutta paketti ei pääse Trumpin pöydälle ennen kuin puolueen sisäiset taistelut muista asioista, kuten Medicaidista ja menoleikkauksista, on ratkaistu.
Sekä GEO Group että CoreCivic nostivat ohjeistustaan koko vuodelle sanoen, että he odottavat lisää sopimuksia, kun ICE:n rahoitus on selvitetty. Yritykset sanoivat, että heillä on tuhansia käyttämättömiä petipaikkoja, jotka he voisivat luovuttaa nopeasti virastolle.
Heidän optimisminsa johtuu osittain Laken Riley Actista, tammikuussa hyväksytystä laista, joka edellyttää useiden Yhdysvalloissa laittomasti oleskelevien ihmisten pidättämistä. Lain vaatimusten ja Trumpin yleisen maahanmuuttoponnistuksen välissä - GEO Groupin toimitusjohtaja J. David Donahue sanoi - ICE voi tarvita suunnilleen kaksinkertaisen tai jopa kolminkertaisen määrän pidätyskeskuksen sänkyjä siihen nähden mitä se käyttää nyt.
GEO Group on jo saanut kaksi uutta ICE-sopimusta tänä vuonna: 15 vuoden sopimuksen 1 000-paikkaisesta laitoksesta Newarkissa, N.J.:ssä ja 1800-paikkaisesta laitoksesta Baldwinissa, Michiganissa. Tilojen odotetaan tuottavan yli 130 miljoonaa dollaria vuosittaisia tuloja, yhtiö sanoi. Pelkästään New Jerseyn sopimuksen arvo oli miljardi dollaria.
CoreCivic raportoi myös useista uusista aloitteista ICE:n kanssa, mukaan lukien alustavat sopimukset noin 1 000 paikan laitoksesta Kansasissa ja 2 560 vuodepaikasta Kaliforniassa sekä 2 400 vuodepaikan laitoksen uudelleen avaamisesta Dilleyssä, Texasissa.
"Koskaan 42-vuotisen yrityshistoriamme aikana meillä ei ole ollut niin paljon toimintaa ja kysyntää palveluillemme kuin nyt", sanoi CoreCivicin toimitusjohtaja Damon Hininger.
Microvast nousemassa voitolliseksi ja lipsahti arvollaan tänään yli miljardin, joka näytti olleen pienyhtiöraja jenkkilän yrityksille (eilen tämä oli kuitenkin vain 0,8 mrd arvoinen). Tätä olen hiljakseen salkkuun ostellut. Vielä maaliskuun lopulla sai alle 1,3 $ ja tänään rikkoi jo 3 $ rajan.
Trump on antanut presidentillisen määräyksen Yhdysvaltain hallinnolle saattaa maa johtavaksi syvänmeren kaivostoimintaa harjoittavaksi valtioksi. Syynä on Kiinan etulyöntiasema sähkölaitteissa ja puolustusvälineissä tarvittavien harvinaisten metallien tuotannossa ja jalostuksessa. Asema on niin vahva, että Kiina pystyi kiristämään jenkkitullit mataliksi.
Menetelmätekniikassa edelläkävijä on kanadalainen kaivosyritys The Metals Company (TMC). Yrityksellä on laitteistoa, joka imee mineraalipitoisia, perunan kokoisia noduleja merenpohjasta noin 4000 metriä merenpinnan alapuolella Tyynellä Valtamerellä pintaan aluksiin, jotka kuljettavat sitä maanpäällä oleviin laitoksiin sulatettavaksi ja jatkokäsiteltäväksi.
TMC on noteerattu Nasdaqissa ja sen kurssi on yli kolminkertaistunut vuodenvaihteen tienoilta. Alla kurssi vuoden ajalta.
Kuva
TMC the metals company Inc. is a deep-sea minerals exploration company. The Company is focused on the collection and processing of polymetallic nodules found on the seafloor in international waters of the Clarion Clipperton Zone in the Pacific Ocean (CCZ), located approximately 1,300 nautical miles southwest of San Diego, California
Kuva
These nodules contain high grades of four metals (nickel, copper, cobalt, manganese) which can be used as feedstock for battery cathode precursors (nickel, cobalt and manganese sulfates, or intermediate nickel-copper-cobalt matte) for electric vehicles (EV) and energy storage markets; copper cathode for EV wiring, energy transmission and other applications, and manganese silicate for manganese alloy production required for steel production.
Kuva
Syvänmeren kaivannaistoiminta, jossa mineraaleja kerätään merenpohjan pinnasta, tuodaan pinnalle ja muutetaan käyttökelpoiseen muotoon on ollut haaveena siitä asti kun noduleja löydettiin. Toiminta syvyyksissä on vaativaa ja teknisesti monimutkaista ja kallista. Lisäksi pelkona on ollut pilata merenpohjan vielä suurelta osin tutkimaton elinympäristö - se onkin tämän alan haasteista suurin.
Täysimittainen kaivannaistoiminta kansainvälisten vesien merenpohjalla - öljyn- ja kaasunporausta lukuun ottamatta - on de facto ollut kiellettyä sopimuspohjaisesti jo vuodesta 1990. Yhdysvallat, Kiina, Intia, Japani ja Norja ovat tehneet testejä menetelmillä, mutta eivät ole ryhtyneet kaupalliseen tuotantoon. Keskusteluja aiheesta on käyty vuosia.
Kun kilpailu akuissa, sähköverkoissa ja teräksen valmistuksessa käytettävistä mineraaleista on käymässä entistä raivokkaammaksi ja Kiinan voima-asema toimitusten mahdollisena kuristajana korostuu, asia on ponnahtanut päivänvaloon.
Last month, Donald Trump made it clear that he wants the US to lead what his administration has called “the next gold rush”. After his administration was lobbied by the Nasdaq-listed TMC, last month Trump signed an executive order asserting that the US was entitled to issue licences to mine in international waters. Calling for such licensing to be expedited, the order also suggested that seabed metals could be stockpiled as strategic assets.
Tällä liikkeellä he alkavat varmistaa otettaan kriittisistä mineraaleista, joista on myös tehty kaupallisia sopimuksia Ukrainan, Grönlannin ja Kongon Demokraattisen Valtion kanssa.
Euroopan komissio ja Kiina hyökkäsivät heti Trumpin presidentillistä määräystä vastaan eikä vähiten siksi, että on olemassa maiden välillä jo pitkään konsensus siitä, että luvat ja lisenssit kansainvälisille vesille toimimiseen voi antaa vain Yhdistyneiden Kansakuntien elin - the International Seabed Authority (ISA).
Metallien kysynnän noustua voimakkaasti tämän vuosisadan alusta vihreän teknologian kehittymisen myötä, merenpohjan mineraalien hyödyntäminen alkoi hakea teollista mittakaavaa. Johtavat yritykset ovat TMC ja belgialainen Global Sea Mineral Resources. Molemmat yritykset ovat kehittäneet menetelmiä, joilla kaivannaistoimintaa voidaan harjoitta mahdollisimman vähin vaurioin merenpohjalle.
Kuva
Pinnan alle ei voi kuitenkaan hyökätä umpimähkään ja valmistelematta. Yhdysvaltain aie aloittaa heti toiminta ilman ympäristövaikutusten tutkintaa merkitsisi sen leimaamista piraattivaltioksi: “...mark the United States as pirate miners”, kuten Douglas McCauley Kalifornian yliopistosta mainitsee.
“Whether the industry is viable totally depends on who you talk to,” said Tom LaTourette, a scientist at the Rand Corporation think-tank. But “there is a chance the US comes out not smelling so good.”
Noduulit tarjoavat kiinnittymispohjan kaikenlaisille eliöille kuten koralleille. Silloin, kun poistetaan noduulit, poistetaan kokonaan elinympäristö, jossa on todettu olevan aika korkea biodiversiteetti.
Ei tässä tarvitse valtameren pohjaankaan mennä, kun malminoduleita löytyy Perämereltäkin.
Ruotsalainen Scandinavian Ocean Minerals ilmoitti alkuvuodesta hakevansa Ruotsin ympäristöviranomaisilta lupaa aloittaa malminnostoon tähtäävät koeruoppaukset kolmessa kohteessa Perämerellä. Kohteet sijaitsevat Ruotsin talousvyöhykkeellä aluevesien ulkopuolella.
”Kyse on rautamangaanisaostumista, jotka ovat muodostuneet meren pohjaan tuhansien vuosien aikana biogekemiallisten prosessien tuloksena. Vastaavia alueita on Itämeren alueella runsaasti”, erikoistutkija Joonas Virtasalo GTK:sta sanoo. Konkreetioiksi kutsuttuja saostumia esiintyy runsaasti myös Suomen aluevesirajojen sisällä yli 10 metrin syvyydessä.
”Niitä on todella suurilla alueilla, Suomen meripinta-alan pohjasta arvoilta kymmen prosenttia on näiden noduulien peitossa”.
Noduuleissa on lähinnä rautaa ja mangaania, mutta myös muita metalleja. Erityisen kiinnostavaksi nodulit tekee niiden 100–200 milligramman kobolttipitoisuus kiloa kohti. Koboltti on tärkeä akkumineraali. Noduuleissa on myös nikkeliä ja harvinaisia maametalleja, joita käytetään kestomagneettisähkömoottoreissa ja tuulivoimaloiden generaattoreissa sekä elektroniiikassa.
Kiina poisti vientirajoituksia, mutta ei harvinaisilta maametalleilta (REE)
Kiina estää edelleen seitsemän harvinaisen maametallin viennin maasta Yhdysvaltoihin. Puolustus-, energia- ja autoteollisuus ovat riippuvaisia näistä metalleista.
Genevessä Kiinan ja Yhdysvaltain välisistä neuvotteluista annetun yhteisen tiedonannon mukaan Kiina on suostunut "suorittamaan kaikki tarvittavat hallinnolliset toimenpiteet keskeyttääkseen tai poistaakseen Yhdysvaltoja vastaan 2. huhtikuuta 2025 lähtien toteutetut, muita kuin tullimaksuja koskevat vastatoimet".
Yksi näistä vastatoimista oli ollut harvinaisten maametallien viennin rajoitukset - siihen ei ole tullut muutoksia.
Kun Kiinan kauppaministeriön tiedottajalta kysyttiin harvinaisten maametallien kaupan valvonnasta tavanomaisessa lehdistötilaisuudessa torstaina, tiedottaja ilmoitti, ettei heillä ollut mitään tietoja asiasta annettavana.
Kiina ilmoitti 4. huhtikuuta kostotoimista presidentti Donald Trumpin "vapautuspäivän" tulleja vastaan. Niihin sisältyivät vientirajoitukset seitsemälle harvinaiselle maametallille: Samariumille, gadoliniumille, terbiumille, dysprosiumille, lutetiumille, skandiumille ja yttriumille.
On epäselvää, miksi harvinaisten maametallien valvontaa ei otettu mukaan, kun Kiinan kauppaministeriö ilmoitti vastatoimien keventämisestä.
Keskiviikkona Kiina oli poistanut 28 amerikkalaista yritystä kaksikäyttötuotteiden vientivalvontaluettelostaan 90 päiväksi. Se poisti myös 17 yritystä "epäluotettavien yksiköiden luettelostaan". Lisäksi 11 yritystä sai vapautuksen listallaolosta 90 päivän ajaksi.
Samana päivänä kauppaministeriö oli antanut lausunnon Kiinan ponnisteluista harvinaisten maametallien salakuljetuksen hillitsemiseksi ja hallituksen tarpeesta metallien laajemmasta valvonnasta kansallisen turvallisuuden vuoksi.
"Kaikki hallinnonhaarat ovat yhtä mieltä siitä, että strategisten mineraalien kattava valvonta on välttämätöntä", tiedonannossa lukee.
Suurin osa Yhdysvaltoihin tuoduista harvinaisista maametalliaineksista (REE) on peräisin Kiinasta. Peking pitää niitä tehokkaana viputekijänä kauppaneuvotteluissaan Washingtonin kanssa.
Kiinan kansalliseen yleisradioyhtiöön CCTV:hen linkitetty sosiaalisen median tili on vihjannut niiden tärkeydestä kauppaneuvotteluissa. "Mitä muutoksia amerikkalaisissa aseissa ja asevarusteissa voi tapahtua, kun Yhdysvaltain puolustusteollisuutta on nyt "kuristettu harvinaisen maametallin puutteen vuoksi?" Yuyuantantian-tili postasi viime perjantaina.
Teledyne Brown Engineering Unmanned Aerial Systems Insitu Sierra Nevada Corp.
Jenkeille on tullut kiire saada REE-kaivostoimintaa aikaan joko rauhalla Ukrainaan (halpa), lisäämällä syvänmeren kaivannaistoimintaa (hidas), ostamalla Grönlanti (kallis) tai miettimällä uudelleen Aasia-politiikkaa (maine menee).
Eurooppalaisilla puolustusalan valmistajilla voi olla etulyöntiasema jenkkien kompuroidessa omiin poliittisiin miinoihinsa.