Osingot muista kuin EU-, ETA- tai verosopimusvaltioista -> OST

2
forum
|

jelly

+162
Liittynyt:
18.3.2020
Viestejä:
117

Kysymys liittyen OST ja osinkoihin. 

Minulla on Hello Group Inc (MOMO) (Caymansaaret) osakkeita AOT:llä ja näiden osingot verotetaan verotuksessa "Ulkomaan ansiotuloina" kohdassa Osingot muista kuin EU-, ETA- tai verosopimusvaltioista. 

Olenko ymmärtänyt oikein että näiden kannattaisi olla OST:n puolella jolloin saisin ne verottomasti?

0
0
26.2.2024 - 15:49 #105822

Heikin Ashi

+2389
Liittynyt:
9.2.2019
Viestejä:
835

Verottajan ohjeen mukaan "Myöskään osinkoja ja korkotuloja ei veroteta vielä siinä vaiheessa, kun ne tulevat osakesäästötilille. Osakesäästötilin tuotto verotetaan vasta silloin, kun nostat sieltä rahaa.Osakesäästötilin tuotto on veronalaista pääomatuloa (TVL 32 §).Tuoton verotuksen kannalta ei ole merkitystä sillä, mistä (korko, osinko, luovutusvoitto, sijoituskohteen arvonnousu, muussa valuutassa kuin euroissa oleva tilin valuuttakurssivoitto) ja missä järjestyksessä tilin tuotto on muodostunut."

Tuon Hello Groupin kotipaikka tosiaan näyttää olevan Cayman, vaikka pääkonttori on Kiinassa. "In July 2014, Hello Group was redomiciled in the Cayman Island." Pääkonttorin sijainnilla ei siis ei ole mitään tekemistä osinkojen verotusmaan (varsinaisen verosopimusvaltion ja samalla lähdeveron tärkeän määrän) kanssa, ei myöskään sillä missä maassa paperi on listattu pörssiin ja tässä pitää olla tarkkana.

Henkilöllä, jolla ei ole juurikaan ansiotuloja, kannattaa olla ns. ansiotulo-osinko-osakkeet arvo-osuustilillä tiettyyn osinkotulomäärään  asti, koska vero osingoista on alhaisilla tulotasoilla hyvin pieni.

Jos on "normaalit" ansiotulot, ansiotulo-osinko-osakkeet kannattaa ostaa osakesäästötilille. Esim. NYSEn ja Oslon pörssissä on lukuisia todella  hyvää osinkoa maksavia yhtiöitä, joiden verosopimusvapaakotipaikka on esim. Bermuda ja joista  Bermuda ei peri lainkaan lähdeveroa. Muita verosopimusvapaamaita 0-lähdeverolla , joissa on USA-listattuja osakkeita,  on esim. Cayman, Marshall-saaret, Isle of Man. Toisaalta  esim. Iso-Britannian pääomatulo-osinko-osakkeetkin kannattaa ostaa  osakesäästötilille, koska lähdevero  on 0 %.  Eli osakesäästötilillä kannattaa pitää kotimaisten osinko-osakkeiden  lisäksi myös tiettyjä ulkomaisia "erikoisosinko-osakkeita" silloin kun lähdevero on 0 %. ;-D.

5
0
26.2.2024 - 15:51 #105823

jelly

OP
+162
Liittynyt:
18.3.2020
Viestejä:
117

Kiitos!

Juuri näin olin asian myös ymmärtänyt mutta kaipasin vahvistusta omalle tulkinnalle. 

0
0