Tässä aamuinen elconfidencialin uutinen kääntäjän kautta pyöräytettynä:
Intrum neuvottelee suurimman eurooppalaisen myrkyllisten varojen portfolion myynnistä Cerberukselle.
Ruotsalainen jättiläinen on tuonut markkinoille laajan eurooppalaisen portfolion, jonka odotetaan tuottavan 800 miljoonaa euroa, joilla vähentää velkaa. Espanjan markkina muodostaa 11% kokonaisuudesta.
Projekti Orangeksi kutsuttu myynti on yksi suurimmista myrkyllisten varojen myynneistä Euroopassa viime vuosina. Se on ruotsalaisen jättiläisen Intrumin suuri panostus velan vähentämiseksi, kertovat El Confidencialin haastattelemat rahoituslähteet. Andrés Rubion johtama yritys on keskittynyt strategiamuutokseen tullakseen kevyemmäksi yritykseksi, mikä edellyttää oman varallisuuden portfolion pienentämistä. Kolmannen vuosineljänneksen päättyessä tämän vuoden lopussa sen arvo oli 39 miljardia Ruotsin kruunua (3,5 miljardia euroa).
Intrumin tavoitteena on laskea tätä lukua noin 9 miljardilla kruunulla, noin 800 miljoonalla eurolla, minkä vuoksi se on käynnistänyt Orangen. Tällä myynnillä ruotsalainen konserni haluaa laskea vipuvaikutussuhdettaan 4,4:stä 3,5:een vuoteen 2025 mennessä ja poistua samalla markkinoilta, jotka se katsoo ei-strategisiksi.
Saatuaan 800 miljoonaa euroa velan vähentämiseen myytävässä portfoliossa on lainoja, jotka alun perin arvioitiin miljardeiksi, 10 000 - 20 000 miljoonaa, koko, jota ei ole nähty Euroopan markkinoilla vuosiin.
Orange on paneurooppalainen portfolio, joka koostuu eri maiden omaisuuseristä, joista Espanja muodostaa 11%. Cerberuksella ja Hoistilla sanotaan olleen kiinnostusta, mutta kaiken viittaa siihen, että parhaiten asemassa on Cerberus, jonka kanssa Intrumilla on jo tiiviit suhteet sen ostettua Haya-servicerin viime keväänä 140 miljoonalla eurolla. Jos huhut vahvistuvat, Yhdysvaltain rahasto tulisi olemaan entisen tytäryhtiön pääosakas, kun se on uusi haltija yhdestä Intrumin hallinnoimasta pääomasta. Kyselyihin vastanneet lähteet väittävät, että näiden kahden rahaston lisäksi on muita ehdokkaita.
Nämä lähteet selittävät, että prosessi on jo pitkällä, ja Intrum voi jopa ilmoittaa tuloksesta ennen vuodenvaihdetta, vaikka lopullinen liiketoimen sulkeutuminen viivästyy aina vuoden 2024 puoliväliin saakka.
Ruotsalainen yritys saa tällä luopumisella miljoonien pääomasijoituksen kriittisellä hetkellä yritykselle. Sen osakkeiden arvo on laskenut 76% viimeisten kahden vuoden aikana suurelta osin sen velkaantumisen ja korkojen nousun vuoksi. Paine vähentää velkaa on suurin.
Espanjassa tämä konserni kohtaa aggressiivisen henkilöstövähennysprosessin sulattaakseen juuri Haya-kaupan Cerberukselle, integraation, jonka Rubio on antanut toteuttaa Oliver Wyman -yritykselle. Yhtiö teki 20%:n henkilöstön vähennyksen sen toiseksi viimeisessä hankinnassa, Solvian ostaessaan Sabadellilta. Vaikka mahdollisen leikkauksen tarkkoja lukuja Haya-integraatiosta ei ole vielä ilmoitettu, markkinoilla odotetaan sen olevan noin 250 henkilöä, ja sopeutus toteutetaan ennen kesää 2024. Intrum ja Haya yhdessä työllistivät 2 500 henkilöä Espanjassa vuoden 2022 lopussa ja hallinnoivat sekä myyvät lainoja ja kiinteistöjä useilta rahastoilta ja pankeilta, kuten Santander, BBVA, CaixaBank, Sabadell ja Cajamar.
Ruotsalaisen konsernin suunnitelmia suuremmalle henkilöstölle odotellessa on jo tapahtunut merkittävien johtajien eroja, kuten Gregorio Martín-Montalvo, entinen toimitusjohtaja Solviassa (Sabadellin kiinteistösijoitusyhtiö), Ignacio Rodríguez, tähän asti vastannut globaalista teknologiasta, ja José María Pascual, joka oli yrityksen talousjohtaja Espanjassa.
Lisäksi Intrum on päättänyt sulkea yhden suurista toimintakeskuksistaan maassa, joka sijaitsee Mijasissa (Málaga, Andalusia), ja se avattiin vasta kaksi vuotta sitten tukemaan konsernin pohjoismaisia maita: Ruotsi, Suomi, Norja ja Tanska. Siksi sen 150 hengen henkilöstö koostuu ulkomaalaisista, joilla on useita kieliä.
henkilöstö koostuu ulkomaalaisista, joilla on useita kieliä.
Näistä voisi muutaman myydä sirkukseen. Siamilaisten kaksosten, kääpiöiden ja parrakkaiden naisten jälkeen vähän vaihtelua. Itsekään en ole koskaan nähnyt ihmistä, jolla on monta kieltä. Tosin friikkisirkusten kulta-aika taisi olla 1800-luvun lopulla, mutta kai noista vielä jotain saisi.
(Joskus en vain voi itselleni mitään🙅♂️.)
( Tässä yhteydessä joskus = tapahtuu jatkuvalla syötöllä)
Talouspäällikkö poistui talosta ja uutta aletaan vasta etsimään. Tilikausi on päättymässä, joka herättää myös kysymyksiä. Tämä vaatii kyllä kylmiä hermoja tai tappion hyväksymistä.
"Given the nature of Intrum's journey to become more technological and servicing oriented, the company needs a more operationally focused leadership of the finance organisation."
"Anders Blomqvist was appointed interim Chief Financial Officer of Intrum 13 December 2023. Anders has a broad background from senior positions in Swedbank Markets and Nordea Bank and assignments as Management Consultant since 2008 at financial companies such as Handelsbanken, SEB Kort, Payex Sverige and Forex Bank etc. He also spent nine years as Chartered Accountant at Deloitte. Anders holds a Master of Science in Business Administration and Audit from Linné University in Växjö, Sweden."
Voisiko väliaikaisesta tulla pysyvä, vai onko tarkemmin tietoa mistä repäisty?
Voisiko väliaikaisesta tulla pysyvä, vai onko tarkemmin tietoa mistä repäisty?
Jos näin, niin luulisi, että olisivat saman tien tehneet päätöksen siitä eivätkä kertoisi käynnistäneensä uuden etsinnän. Ei sekään oikein toimi, että uusi opettelisi vanhan johdolla kvartaalin ja todettaisiin, että ollaan löydetty priimaa.
Ajankohta mättää. Vuoden tärkein kvartaali, investoinneista pitäisi puristaa synergioita ulos sekä siinä sivussa alkaa jo vähän varmistelemaan tilinpäätöstä. Haiskahtaa potkuilta ja jota ei tietenkään voida suoraan sanoa.
CFO:n potkut ei yleensä ole mikään loistouutinen. Hän oli kuitenkin tyyppinä vähän laiskanpyöreän oloinen muutenkin kuin habitukseltaan, että lähtö ei täydellinen yllätys ollut, mutta pikapotkut kielivät aina jonkinlaisista ongelmista. Mene ja tiedä. Kurssi kuitenkin tänään +7%, että ehkäpä joku muukin näki potentiaalia hänen vaihtumisessaan. Toki varmaan kurssiliikkeessä FED:n eilinen korkopäätös isompi tekijä. 🙂 Korkonäkymissä on tapahtunut muutenkin viime aikoina selkeä liike alaspäin, mutta Intrum on pysynyt pohjissa, vaikka velkaisena yrityksenä Intrum hyötyy merkittävästi korkojen laskusta. Olin odotellut reilumpaa reaktiota näiltä osin.
Intrumia ja Embraceria on ollut jännä seurata. Yleensä ne menevät samaan tahtiin luokassa "korkoherkät huonolaatuiset osakkeet", mutta viime aikoina sekä kurssit että shortit ovat menneet vastakkaisiin suuntiin. Embracer on ottanut isosti osumaa, mutta samalla shortteja vähennelty. Intrum otti nousua, mutta shortteja lisättiin pitkin nousua.
Jos shortit ovat oikeassa, Embraceria kannattaa kohta ostaa ja Intrumin kohdalla ostohousut pitää edelleen kaapissa. On myös kiva miettiä kuka näillä paraikaa pelaa isommilla panoksilla kuin suuret shorttarit.
Oheinen varmistanee sen, että Intrum todella pystyy muutaman vuoden hoitamaan velvoitteensa siten, että uutta rahoitusta ei tarvitse annella. Aika näyttää onko Shortit ajaneet itsensä miinaan.
2 positiivista(?) uutista viikon sisään, mutta kurssiin lähemmäs 10% lasku. Tässä lienee jotain mitä en ymmärrä, joten kerkeäisikö/haluaisiko Velho tai joku muu viisaampi avaamaan syitä?
Voin laittaa karhuhatun päähän ja yrittää: Myytiin tuottoisaa bisnestä rahoituskulujen kattamiseksi. Tuloksena velkaisuustavoitteen saavuttaminen siirtyi eteenpäin. Samalla palvelubisnes ei kasva (?) orgaanisesti ja kulut nousseet. Mikä on tuloskunto 2026?
Nimim. Edelleen hodlailija, kuitenkin enimmät jo myynyt
2 positiivista(?) uutista viikon sisään, mutta kurssiin lähemmäs 10% lasku. Tässä lienee jotain mitä en ymmärrä, joten kerkeäisikö/haluaisiko Velho tai joku muu viisaampi avaamaan syitä?
Suuri shorttipaino vaikuttaa, noin 13% osakekannasta shorttina. Kurssi elää välillä ihan omaa elämäänsä, 5% päiväliikkeitä suuntaan tai toiseen ilman mitään järkeviä uutisia mikro- tai makrotasolla. Suoraan sanoen en oikein ymmärrä mitä nuo shortit oikein vielä toivovat. Osake sulki tänään @ 70 SEK. Viime vuoden, joka oli kaiken kaikkiaan todella paska vuosi, adjusted EPS oli 9,24 SEK. Tulos on siis aivan pohjilla, mutta P/E on 7,6. OPOa on 138,89 SEK per osake, eli P/B on 0,50. Yhtiö myi juuri 800 MSEK edestä luottoja taseestaan 98% kirja-arvostaan. Eli kirja-arvot ovat todistetusti kunnossa. Taseessa on toki myös paljon liikearvoa, mutta käytännössä tuolla tase-alennuksella pelkän yhtiön lainakannan arvo on yhtä suuri kuin markkina-arvo. Yhtiöllä on nyt niin paljon käteistä, että se pystyy sillä ja kassavirrallaan maksamaan kaikki v. 2024-2025 erääntyvät bondit.
Intrumin shorttaaminen aiemmin perustui siihen, että bondimarkkina jäätyi täydellisesti, kun keskuspankit lähtivät nostamaan korkoja ennätysvauhtia. Tämä ajoi Intrumin positioon, jossa se ehkä jotenkin huonommin johdettuna olisi voinut ajautua jonkunlaiseen maksukyvyttömyyden tilaan. Johto oli kuitenkin täysipäinen ja ryhtyi loogisiin toimiin turvatakseen maksuvalmiuden. Nyt on ihan selvää, että Intrumilla ei ole hätäpäivää. Bisnestä tässä jouduttiin investment-puolella kuristamaan, mutta servicing rullaa ja jauhaa käteistä aivan mainiosti tulevat vuodet. Servicingin katteet ovat ottaneet vähän osumaa inflaatiosta, mutta merkittäviä kulusäästöohjelmia on ajettu läpi ja ne purevat jo hyvin. Lisäksi servicingissä on selkeitä kannattavuuden tehostamisen mahdollisuuksia mm. tekoälyn hyödyntämisessä ja yleisessä prosessien digitalisoinnissa.
Ellen olisi sijoittanut tähän jo yli 300k niin laittaisin reilusti lisää. Jos hinta pysyy nykytasoillaan niin varmasti teenkin vielä joitain lisäostoja, mutta epäilen, että kurssi ehtii karata ennen kuin ehdin raapia tulovirrastani lisää ammuksia (velkavipua en kuitenkaan aio enää lisätä, teleskoopilla on tarpeeksi mittaa nykyiselläänkin). En siis usko että shortit viitsivät pitää positioistaan kiinni, kun ei ole mitään järkevää syytä odottaa kurssin enää painuvan: sekä yhtiökohtaiset ajurit että markkina-ajurit (lähinnä korkojen kehitys) ovat selkeästi positiivisia. Jossain vaiheessa vähän vielä jännitti tämän kanssa, mutta nyt nukun kyllä yöni hyvin, koska pahin turbulenssi on selkeästi tasoittunut. CEO Andrés Rubio on myös vakuuttanut sekä esiintymisillään että tekemisillään. Rubiolta tulee analyytikkokysymyksiin aina miettimättä tarkat ja selkeät vastaukset, joissa ei ole selittelyn makua. Substanssiosaaminen on todella kovalla tasolla. Jos hän vielä ymmärtäisi ostaa vähän lisää yhtiön osakkeita, niin sitten voisin ehkä lyödä limiititkin pohjaan.
Riskipuolelta oikeastaan merkittävimpänä riskinä pitäisin, jos Rubio päättäisi lähteä. Olen ollut matkan varrella aistivinani, että Rubio ei olisi ehkä halunnut supistaa investment-puolta ja vipua niin paljon, kuin mihin markkinapaine ja (otaksun) hallitus on varmaankin ajanut. Toisaalta Rubio on kyllä hienosti osannut myydä myös tätä de-risking ja de-leveraging "capital light / service focus" strategiaa, vaikka sellainen fiilis on jäänyt, että hän ei ehkä itse olisi toiminut aivan samoin, jos olisi saanut yksin päättää. Eli päättelen kuitenkin, että on hyväksynyt valitun linjan ja ajaa nyt parasta mahdollista tulosta valitulla linjalla sen sijaan, että etsisi lähintä ovea.
Velho, mihin hintaan ceteris paribus alkaisit kevennällä posaasi?
Hyvä kysymys. Mun pitäisi laskea, mikä vaikutus tällä taseen keventämisellä on tuottopotentiaaliin tulevaisuudessa, mutta eiköhän edelleen 20+ SEK EPS ole realistinen kun saadaan kone taas rullaamaan (ja rahoituskulut laskuun). Eli siitä nyt voi vähän laskeskella, minkä arvostuksen haluaa antaa. Alle 200 SEK en ainakaan ole harkitsemassa myyntejä. Kieltämättä exceliä pitäisi tämän kanssa vähän pyöritellä, että pystyisi tarkemmin sanomaan.
Tuo Moodysin eilinen downgreidaus lähinnä huvittaa. En ole reittauksista paljon piitannut sen jälkeen, kun oma firmani downgreidattiin AAA -> AA sen jälkeen, kun tulos moninkertaistui. Kyselin, mistäköhän tämä voisi johtua, kun taseessa oli lähemmäs mega voittovaroja ja velkana käytännössä vain lisäennakoista siirtovelkaa. Vastaus: "Harmillisesti yksi talouden tunnusluvuista, quick ratio, jää hivenen vajaaksi AAA-kriteereistä tilikaudella 2021. Muut tunnusluvut ovat selkeästi yli AAA-vaatimusten." Quick ratio = ( Lyhytaikaiset saamiset + rahat ja pankkisaamiset + rahoitusarvopaperit ) / ( lyhytaikainen vieras pääoma - lyhytaikaiset saadut ennakkomaksut ). Eli ei huomioi vaihto-omaisuutta ollenkaan. Ja mun firmallahan on ~kaikki omaisuus vaihto-omaisuusarvopapereissa 💩
Varmaan Moodyskin on jollain yhtä älykkäällä kaavalla saanut tuloksen, että Intrumin tekemät järjestelyt jotenkin heikentäisivät näkymiä. Oikeastihan ne järjestelyt (back bookin myynti) varmistivat, että firma pysyy varmasti pystyssä kävi bondimarkkinoilla mitä hyvänsä.
Tuli isekin hypättyä mukaan 63 SEK kohdalla. Menoa ihastellessa taas liian aikaisin. Vähän on hataraa sotia isoa shorttirahaa vastaan, nopeasti palaa sataset :) Mutta on sitä tilaa noustakin.
Velho, mihin hintaan ceteris paribus alkaisit kevennällä posaasi?
Varmaan Moodyskin on jollain yhtä älykkäällä kaavalla saanut tuloksen, että Intrumin tekemät järjestelyt jotenkin heikentäisivät näkymiä. Oikeastihan ne järjestelyt (back bookin myynti) varmistivat, että firma pysyy varmasti pystyssä kävi bondimarkkinoilla mitä hyvänsä.
Kyllä se velanhoitokykyä heikentää lyhytaikaisesti kun tasetta kevennetään. Mutta en hauku. Päinvastoin. Läskiä poistuu ja korkomenot vähenevät 500 miljoonaa per vuosi. Mikäli Rubio on oikeassa ja vuonna 2023 voitetut sopimukset alkavat näkyä perintäpuolen tuloksessa tänä vuonna niin oletan, että hyvä tästä tulee. Luulisi edelleen, että Espanjassa olisi Hayan oston seurauksena saneerattavaa ja synergioita ulosottevissa.
Koppasin vähän lisää, kun lasketteli tänään. Vähän kyllä hirvittää, tietääkö shortit jotain sellaista, jota emme täällä nää, kun shortit vaan lisääntyy samaa tahtia, kun ostan itse lisää. Tätä kuitenkin on jo isohko osa omasta salkusta verrattuna normaaliin hajautukseeni.
Osaako kukaan sanoa, kuinka varma tuo Cerberus-diili on? Oliko siinä millaisia peruutusehtoja?
Tarvii varmaan viikonloppuna perehtyä vähän syvällisemmin, että mihin sitä tulikaan hävittyä 20%:a sijoituksestaan muutamassa päivässä ilman mitään merkittäviä uutisia.
Katsastin mielenkiinnosta Intrumin bondit, ja nehän tippuvat mukavan jyrkästi. Kaikki 20-30% alessa ja näyttää pudotus jatkuvan. Esim. '28 bondia saisi hinnalla 0,795 ja 11,63% korolla. Harmikseni ne ovat kaikki satatonnisia, eli köyhillä kuten minulla ei ole asiaa sinne pilkkimään.
Bondia alkaisin ostaa jo näillä hinnoilla. Osakkeeseen en edelleenkään koske ennen kuin shortit luovuttavat.