Olet täällä

Kiinteistösijoitusyhtiöillä keinottelu - 18.3.2020 04.21

Mitäköhän erityispiirteitä Suomen asunnoissa on? Muualla kuitenkin näyttäisi olevan reilusti kasvaneella NAV-alennuksella tarjolla pelkästään asuntoihin keskittyviä yrityksiä.

Esim. muutama poiminta saksasta:

  • Deutsche Wohnen: markkina-arvo ~10Mrd €, P/B ~0,65
  • Grand city properties: markkina-arvo ~2,3Mrd €, P/B ~0,55
  • ADO properties: markkina-arvo ~0,44Mrd €, P/B ~0,25 (!). Ei nähdäkseni mitenkään kriisiyhtiö, vaikka arvostustasosta voisi moista päätellä. 

Asuntojen viimeaikaista (5-10v) hintakehitystä (kuplaantumista) voi vertailla eri maiden kesken, mutta onkohan tästä mitään hyötyä jos ei tiedä paikallisia erityispiirteitä. Suomessakin koko maan keskimääräinen hintakehitys on heikkoa, mutta oikeilla paikoilla olevien asuntojen hinnat on nousseet kuitenkin selvästi.

Näytä koko viesti
Kiinteistösijoitusyhtiöillä keinottelu - 18.3.2020 02.20

Aki Pyysing kirjoitti:

Olen siis pohtinut, että voisin hyvin painaa sijoitusasteen siihen vähän yli sataan, missä sen pitäisi pitkällä aikavälillä olla. Mutta en ota mitään kauppasotien panttivankeja, vaan asuntoa, toimistoa, liiketilaa tai varastoja. Kiinteistöjä siksi, että en usko korkojen nousuun ja haluan leppoisan elämän. Miun osakkeiden ei todellakaan tarvitse tuplata joka vuosi, että olisin tyytyväinen.

Mutta eikä nämä kurssit koskaan roikahda? ...

Roikahtihan ne. Tällä hetkellä myöskään monen kiinteistösijoittajan elämä ei vaikuta erityisen leppoisalta, ainakaan jos kiinteistöt on väärää tyyppiä (hotellit lienevät pahin).

Ruotsalaisista en ole Balderin lisäksi muihin pahemmin tutustunut, mutta näyttäisi että kaikki ovat nyt laskeneet kuukauden takaisilta korkeilta tasoilta ~40-55%. Samalla kruunukin on hieman devalvoitunut (euroa vasten).

Vuodenvaihteen NAV-arvon perusteella Balderin P/B on kuukaudessa laskenut noin 1,5 -> 0,7. Varallisuudesta ~60% on hyvillä paikoilla olevissa asunnoissa ja julkaisivat tänään tiedotteen jonka mukaan 8% on kiinni hotelleissa, jotka tietysti kärsivät pahasti ainakin lyhyellä tähtäimellä.

Taseen vahvistaminen aloitettiin jo hieman aiemmin, mutta jälkiviisaana voi sanoa että vielä aiemmin olisi ollut parempi. Veloista 44% erääntyy vuoden kuluessa, joten toivoa sopii että rahoitusmarkkinat pysyvät hyvin auki. Ainakin valtiot tuntuvat tällä hetkellä tekevän kaikkensa yleisen rahoituskriisin välttämiseksi.

Voisi olettaa että hinnat alkavat olla sellaisella tasolla että jos pahimmat kiinteistöfirmat (heikko tase/muuten vaan epäilyttävä) saa esikarsittua niin pikkuhiljaa nakertelemalla (vielä laskeviin?) kursseihin tappioiden todennäköisyys vähintään muutaman vuoden horisontilla on matala.

ps. Kojamo on vieläkin kallis, miksi? Löytyisikö naapurista halvempaa? Balder omistaa kyllä Satosta ~54%, mutta suurin osa toiminnasta on jotain muuta joten vertailukelpoisuus on huono.

Näytä koko viesti
Vaihtoehto Nordnetille - 30.9.2019 12.50

Mendikantti kirjoitti:

Aloitin sijoittamisen osakkeisiin syksyllä 2013, osakevälittäjänä Nordnet.

Nyt ne touhot ovat pilanneet niiden sivut totaalisesti. Kumartavat mobiilisijoittajille ja pyllistävät niille, jotka käyttävät suurta ruutua tietokoneelta.

 

Saisinko vinkkejä perusteluiden kanssa, mikä olisi hyvä vaihtoehto Nordnetille?

 

 

 

Jos Nordnetin uusi sivusto pännii, voi käyttää vanhaa. Tämä tosin ennen pitkää varmaan lakkaa toimimasta kunhan kaikki puuttuvat toiminnot on saatu toteutettua uuteen. Mulla on kyllä lähinnä päinvastaiset kokemukset uudesta sivustosta, sehän skaalautuu paremmin isolle ruudulle kuin vanha? Vanha sivusto on aika pitkälti vakioleveyksinen joten vähänkään leveämmässä selainikkunassa jää reunoille isot tyhjät alueet.

Näytä koko viesti
Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 25.7.2019 12.48

Farseer kirjoitti:

Vipu salkussa ihan maksissa kultaluoton puitteissa, mutta otin vähän kotiutuksia ja sain vanhoja MTG-lappuja myytyä parilla kilolla niin pistin sen viina(yhtiöö)n eikä tarvii ainakaan sijoitustililtä kotiuttaa normimenoihin nyt kesällä.

Miten sait kortit myytyä? Ainakin jos kyseessä ei ole pieni kasa arvokkaita kortteja, niin yksitellen myyminen vaatii aikamoista vaivannäköä?

Näytä koko viesti