Olet täällä

Pitkään ja kestävästi

19.5.2020, 17:39
#1
+51
Liittynyt:
15.5.2020, 10:58
Viestejä:
50

Oli aika vihdoin liittyä forumille ja yrittää olla aktiivinen jäsen yhteisössä. Oon lukenut vuosia eri forumeita (pääasiassa pokeritietoa, kiitos siitä), pahemmin ottamatta osaa keskusteluun, mutta nyt ajattelin perustaa blogin, jotta jää vähän muistikuvaa ja ajatusjälkeä miksi ja millä perusteilla olen sijoituksia tullut tehneeksi. Tavoitteena myös osallistua vähän enemmän keskusteluun.

Taustana voisin kertoa, että olen päätoimisesti työssäkäyvä hitaasti keski-ikäistyvä piensijoittaja ja tavoitteena lähinnä hyvin pitkän ajan kannattavat sijoitukset. Sijoittamisen osalta historiaa löytyy n. 8 vuoden ajalta ja summia on kasvateltu vähän kerrassaan (lähinnä sitä mukaa kun palkka on noussut). Kokonaissijoitusura on toistaiseksi ainakin aika maltillisesti plussalla, mutta silti juossut omaa odotusarvoa paremmin. En siis ole sitä tyyppiä, että ostaisin ja myisin päivittäin. Ultimate tavoite ehkä kuitenkin, että 50 vuotiaana ei tarttis enää pakosta töitä tehdä. Tämän pitäisi olla aika realistista.

Salkku on tässä kohtaa jaettu aika pitkälti seuraavasti kokonaissumman ollessa jossain low 6 figures:

  • Sijoitusasunto Helsingissä: Vahvasti velalla vivutettu
  • Osakesijoitukset 38%
  • Rahastosijoitukset (Pelkkiä superrahastoja): 19%
  • Käteinen 43%

Sijoitusten osalta strategia vielä vähän hakee muotoaan. Tällä hetkellä ajatus on pitää käteispositiota korkealla, lisätä rahastojen osuutta ja mahdollisesti spottailla muutamia laatuosakkeita salkkuun. Osakkeiden osalta pääpaino ollut suomessa (esim. Neste, Kone, UPM Kymmene, QT Group) ja varmaan tarkoitus pitääkin. Jonkun verran salkkuun on valikoitunut Jenkkipapereita ja se suunta edelleen kiinnostaa jonkun verran. 

Suoraa osakesijoittamista rajoittaa jonkun verran ajattelu, jossa haluaisin keskittyä valikoimaan "sustainable" firmoja. Ehkä vähän liian eettisesti ajateltu, mutta sopii tällä hetkellä omaan filosofiaan. Naivisti ajateltuna toivoisin, että esim koronakriisin jälkeen valtiot esim. laittaisivat tukien vaatimukseksi päästöjen vähentämisen ja kestävän kehityksen tukemisen. Tästä syystä jäi muuten esim Fortum ostamatta vaikka arvoa olisi varmaan ollut saatavilla. Ja samasta syystä salkkuun eksyi myös yks pahimmista oman sijoitusuran hudeista, Aurora Cannabis. Ainakin mun huumekauppiaan ura on pahasti tappiollinen.

Sijoitusten ulkopuolelta varmaan tulee pidettyä kirjaa liikuntaharrastuksista ja muusta elämästä. Asustelen tällä hetkellä expattina South East Aasiassa ja jos joskus matkustusrajoitukset helpottaa niin toiveena olis jatkaa vähän lähialueiden arviontia sukellusten ja muun matkailun merkeissä. Ehkä ensi vuonna... Samalla tulee varmaan jonkun verran kommentoitua kulttuurieroja ja yrittää ymmärtää mistä johtuu nousu tällä maantieteellisellä alueella (joissain maissa).

Yhden julkisen juoksutavoitteen vois tännekin laittaa niin on vähän enemmän painetta toteuttaa se. Eli yritys ois kova saada 1000 juoksukilometriä vuoden 2020 aikana. Pahasti ollaan aikataulusta jäljessä kun tällä hetkellä mennään 182/1000. Ihan OK alku kuitenkin entiseltä juoksun vihaajalta.

Kiinnostais muuten kuulla muiden ajatuksia ns. kestävän kehityksen firmoista. On ollut aika vaikeaa arvioida firmoja ja miten aitoa tuo sustispuoli missäkin on? Viherpesu on aika helppoa nykyään markkinointimateriaaleissa ja itseä vähän häiritsee tuo näkyvyyden ja ymmärryksen puute.

4
+1
0
-1
4
0
20.5.2020, 17:46
+51
Liittynyt:
15.5.2020, 10:58
Viestejä:
50

Coronan vaikutukset ja toimintamallit näyttää kyllä olevan aika moninaiset eri puolilla maapalloa. Jenkkejä ja Eurooppaa tulee seurattua medioiden kautta, mutta täällä Aasian suunnalla on suoraa kosketusta. Alueen eri valtiot tuntuu menevän vähän eri ajatuksilla, mutta aikalailla kaikki luottaa lockdown politiikkaan. Malesiassa vedettiin todella tiukka lock down ja pahin näyttää siellä olevan takana. Maa on vähän kerrassaan alkamassa avautumaan uudestaan, vaikka edelleen jonkun verran uusia tapauksia päivittäin tulee. Indonesiasta ei tunnu tulevan oikein mitään luotettavaa tietoa, niinkuin ei oo tullut koko kriisin aikana. Maa on toki niin iso ja heterogeeninen, että sen maan analysointi yhtenä kokonaisuutena on aika mahdotonta. Mutta tätä seuranneena vaikea uskoa, että Indonesiasta mitään talousihmettäkään varsin nopeasti olisi tulossa. Thaimaa taas on nähtävästi onnistunut aika hyvin omissa sulkutoimenpiteissään ja näyttäisi vähän kerrassaan myös avautuvan bisnekselle. Singapore taas luottaa kovaan rakkauteen ja lock downit on ollut suhteellisen kovaa luokkaa. Rikkomuksista on tuomittu ainakin  yksi jenkkiarmeijan henkilö vankilaan ja sakkoja jaetaan oikealle ja vasemmalle. Eikä aitoja helpotuksia ihmisten vapauksiin ole näköpiirissä ihan vähään aikaan. 

Summattuna vois sanoa, että kun Aasian maita tulee itsekin kehuttua kyvykkyydestä nopeaan päätöksentekoon ja reagointiin niin tällaisissa tilanteissa näkyy myös sitten se ihmisten vapauden arvo. Sitä ei ole siis. Mutta aika positiivinen fiilis on siitä, että tällä maailmankolkalla voisi vähän kerrassaan olla toivoa näkyvissä jonkinlaisen uuden normaalin saapumisesta.

Sijoitusrintamalla oikeastaan kaksi liikettä viime päivinä. Uusia ostoja yrittänyt miettiä. Samaan aikaan kova houkutus pitää käteispainoa korkealla jos tekee mieli liikkua johonkin suuntaan. 

Myyntipuolella päätin kevennellä QT:ta 10%. Päässyt vähän liian isoksi osaksi salkkua. Nyt lähti hintaan 22,6 myyntiin. Edelleen kyllä uskon, että tulee olemaan pitkällä aikavälillä hyvinkin laadukas lappu.

Ostopuolella kutkuttelee Invesdorissa myynnissä oleva Solar Water Solutions: https://www.invesdor.com/en/pitches/1046

Aika pitkä ja epävarma arpahan tuo todellakin on, mutta hivelee ainakin omaa vatsaa monestakin syystä. Ensinnäkin firma lähtee ratkaisemaan aitoa ongelmaa ja tilauskantaa näyttää olevan ilman oikeaa myyntiäkin. Vetovastuu aika perhekeskeinen, mutta vaikuttaa kykeneväiseltä porukalta. Todennäköisesti hyppään tohon kelkkaan pienellä summalla ja katsotaan sitten muutamien vuosien päästä onko mahdollisuutta realisoida vai meneekö rahat viemäristä. 

Muuten pörssin firmojen osalta oma analyysikyky on aika heikko, joten yrittänyt nyt seurailla eri lähteistä näkemyksiä. Jotenkin maailman tilaa seuraamalla on jotenkin mahdoton ymmärtää miten osakkeiden arvostustasot on näin korkealla. Kaikkialla logistiikkaketjut jumissa ja varastot joko täynnä tai tyhjänä (riippuen vähän missä kohtaa toimitusketjua ollaan) ja markkinat painaa nousukiidossa. Vaikea uskoa, että Q2:n tuloksissa oikein millään alueella juhlittaisiin ja itse en usko, että juhlitaan tänä vuonnakaan. Mutta samalla se ei omasta mielestä näy pörssissä oikein mitenkään. Noh, totaaliamatöörin kelojahan nämä on ja yritän nyt ymmärtää mitä paremmin asioista perillä olevat ihmiset ajattelee. Joka tapauksessa oma fiilis on, että käteispositiota ois hyvä pitää aika korkealla tasolla. 

 

1
+1
0
-1
1
0
28.5.2020, 09:12
+51
Liittynyt:
15.5.2020, 10:58
Viestejä:
50

Viimesen viikon aikana salkku voinut aika hyvin ja tullut trimmailtua omistuksia pienemmäksi vähän joka puolella. Nyt on sitten enemmänkin pohdinnan paikka, että voiko tämä nousumarkkina jatkua vai pitäisikö tyhjentää isolla prosentilla salkkua. Niinkuin aiemmista teksteistä voinee päätellä, oon enemmän negatiivisen / varovaisen koulukunnan heppuja. Alla oleva analyysi on täydellistä amatööripohdintaa, joten en ota vastuuta, mutta mielellään keskustelisin aiheista. 

1. Toimitusketjut: Aikalailla kaikki globaalit toimitusketjut ovat ottaneet osumaa alkaneen vuoden aikana. Tällä hetkellä ei ole näkyvissä, että mitään massiivisia avaustoimenpiteitä olisi heti tulossa ja tottakai tää pistää Q1 ja Q2 tulokset alas. Joutuuko yritykset miettimään globaaleja toimitusketjuja uudestaan? Pitääkö valmistavaa teollisuutta siirtää takaisin länteen? Olisiko hyvä jos siirrettäisiin? Mitä se tekee hinnoille ja tuotoille. Luulen, että aika monet firmat joutuu tällä hetkellä miettimään tätä todellisuutta ja globalisaatiolle tämä oli isku. 

2. Nationalismi: Tällä hetkellä mun henkilökohtainen näkemys, että kunhan asiat tästä rauhottuu, ihmiset jatkaa populististen puolueiden kanssa rakastelua. Kun velkaa kertyy ja asioihin on vaan monimutkaisia ratkaisuja niin "mestarin" kaipuu kasvaa. Mitään järkeähän tässä ei ole, mutta populistiset puolueet tekee kaikkensa polarisoidakseen keskustelua ja samaan aikaan perinteiset puolueet jatkaa sitä mitä ne on tehnyt jo vuosia; ei mitään tarinaa miten tästä paremmaksi. Kiinnostavinta on nähdä miten Jenkkien ja Brasilian sekava populistinen johtajuus käännetään positiiviseksi ja nämä johtavat henkilöt uhreiksi tässä narratiivissa, mutta joka tapauksessa uskon, että populistit on voittajia. Tällä hetkellä annan siis ehkä prossissa 20% sille, että ihmiskunta jatkaa tieteeseen nojaamista ja järkevää politiikkaa ja 80% sille, että koronasta lähdetään ulos populistien johdolla. Voin nostaa tieteen mahdollisuuksia jos löydetään edes yksi karismaattinen poliitikko joka osaisi mediapelin populisteja vastaan. 

3. Valtioiden tuet: Tukia työnnetään maailmalle järjetöntä vauhtia. Laitetaanko niitä järkeviin paikkoihin? Tuetaanko tuottamattomia yrityksiä ja annetaanko kapitalismin toimia oikealla tavalla? Itsellä ainakin luottamus vähän horjuu tällä hetkellä esim rahan arvoa kohtaan. En tiedä miettiikö muut sitä, että sairaanhoitajalle maksetaan 3ke kuussa ja samaan aikaan pörssiyhtiötä ja yksityisiä yrityksiä tuetaan miljardeilla. Koko rahan konsepti on luottamukseen perustuva ja luulen, että massat miettii tällä hetkellä luottamustaan. 

4. Työttömyys: Ihmisillä ei oo varaa esim jenkeissä maksaa vuokria ja helikopteriraha tekee työn tekemisestä osalle kannattamatonta. Voi olla, että kun nyt tehdään ensimmäistä kertaa tällä tasolla suoraa ihmisten tukemista, kukaan ei tiedä miten pitkät hännät tällä on. Missä vaiheessa ihmisiä saadaan takaisin töihin? Onko firmoilla itseasiassa halukkuutta lisätä robotisaatiota / automaatiota vielä enemmän kuin ennen kriisiä? Osakkeiden näkökulmasta tämä on varmaan hyvä juttu, koska tuotot kasvaa, mutta kun ihmisillä ei ole varaa kuluttaa niin mistä nuo tuotot tulee? Ehkä pitäis sijottaa enemmän kannabisfirmoihin?

5. Toinen aalto: Kaikissa aiemmissa tämänkaltaisissa pandemioissa se on tullut. Minkä lähestymisen valtiot tulee ottamaan seuraavaan aaltoon. Ja jos käy niinkuin espanjan taudissa, että seuraava aalto on tappavampi. Talouden näkökulmasta vastaaviin sulkuihin ei oikein olisi enää varaa, mutta jos ihmisiä kuolee oikealta ja vasemmalta niin jotain on tehtävä. Tää tukee mun näkemystä kohdasta 2, nationalismi ja rajojen kiinni pitäminen vaikuttaa houkuttelevalta vaihtoehdolta valtioille. 

6. Freedom: Valtiot tekee tässä tilanteessa kaikkensa ihmisten yksityisyyden rajoittamiseksi. Erilaisia seuranta appeja tulee oikealta ja vasemmalta tehdään ja otetaan käyttöön valtioiden toimesta. Ihmiset antaa tässä kohtaa luvan kaikkeen, jotta heitä suojeltaisiin tajuamatta että peruuttamista tästä ei enää ole. 

Kaiken tän seurauksena on mielenkiintoista nähdä mitä tää tekee maailmanpolitiikalle. YK on jo tällä hetkellä aika turha instituutio, mutta onko sillä toivoa muuttua paremmaksi kun keskusteluforumia tarvitaan. Vai käpertyykö maailma paikallisiin diktatuureihin. 

 

Edellä mainituista syistä johtuen itse uskon pitkäaikaiseen lamaan ja koko systeemin pakolliseen muuttamiseen. Toivon että olen väärässä. Lisään kuitenkin käteiskassan määrää jotta on varaa reagoida. 

 

 

 

 

1
+1
1
-1
1
1
29.5.2020, 15:29
+51
Liittynyt:
15.5.2020, 10:58
Viestejä:
50

Sijoituspuolella tää viikko sai ytd:n plussan puolelle ja samalla lähdin takaisin kassankasvatukseen. 

Aurora Cannabiksen myin kokonaan salkusta, ollut jo pitkään liian epävakaa. Tän lisäksi kun katsoin Patriot Act jakson jenkkien kannabismarkkinasta niin ei oikeastaan huvita olla edes osakkeenomistajana mukana. Ei vaikka kyseessä onkin Kanadalainen firma. Todetaan nyt vaan, että huumekauppiaan ura päättyi tähän ja palaan sijoittajaksi sitten kun Suomi vihdoin laillistaa kannabiksen.

Toinen omasta mielestä hyvä päätös oli irrottaa kaikki Cityconin osakkeet hintaan 6.31. Voi olla, että palaan myöhemmin. Kiinnostava firma.

Muista osakkeista trimmailin jonkun verran pois: QT:sta 10% omistuksista pois hintaan 23.5, Nestettä pois hintaan 35,87 ja Konetta 60,92. Jokaiseen jätin omaan salkkuun nähden hyvät osuudet vielä jäljelle. Samalla kuitenkin hyppäsin Sammon kelkkaan alkuviikosta hinnalla 28.87.

Lisäksi lähdin mukaan aiemmin mainittuun Solar Water Solutionsiin. Osakkeen hinta tuossa annissa on 6,64 euroa ja itselle lähinnä firma jonka menestystä toivon muutenkin. Mukava lähteä matkalle mukaan, toivottavasti tulee vähintään viihdettä!

Kaikenkaikkiaan salkun painotukset siis:

  • Osakesijoitukset 38% --> 51%
  • Rahastosijoitukset (Pelkkiä superrahastoja): 19% --> 23%
  • Käteinen 43% --> 25%

TuplaW:hen uskovana tuo käteispaino on kyllä liian alhainen. Pitää pohtia ensi viikolla muutanko mielipidettä tuplaW:stä vai lähdenkö myymään enemmän. 

Juoksupuolella hyvät pari viikkoa, sairasta miten sitä alkaa tykätä lajista jota on ennen vihannut. Vuosi nyt 231/1000 kilsaa. Vuodesta kun on kulunut 41 prossaa ja tavoitteesta on suoritettu 23 prossaa niin kai tässä on vielä aika paljon korjattavaa. Isoin kysymys, että kun karanteenit joskus helpottaa, saako pidettyä tahtia yllä. 

2
+1
1
-1
2
1
8.6.2020, 16:59
+51
Liittynyt:
15.5.2020, 10:58
Viestejä:
50

Taidan pitäytyä kommentoimassa lähinnä omaa blogia ja yksittäisiä osakkeita jatkossa. USA:n vaalikeskusteluketjussa tuo omakin kommentointi vei aihetta off topic ja vähän asiattomaan suuntaan niin jatkan lähinnä omista ajatuksista kommentointia täällä ja jään seuraamaan osaavampien analyysia. Sen verran ehkä kommentoin, että nykyään ei oikein tee mieli lähteä enää mihinkään keskusteluun mukaan. Keskustelut pysyy enää harvoin asiassa / asiallisena ja keskustelujen sävy on viimeisen viiden vuoden aikana saanut aika aggressiivisen mausteen. Ihailen suuresti Akia ja kumppaneita, jotka pystyvät pysymään vahvan fakta / asiapohjaisella linjalla. Itseltä se ei onnistu ja jotenkin ihmisvihamieliset kirjoitukset saa itsellä maltin pois. Joten oppi itselle, pysyn poissa keskusteluista. Harmi sinällään, olisi mukava pallotella ajatuksia, mutta tekstimuotoinen monen hengen keskustelu on vähän liian haastavaa, varsinkin kun ihmiset käy keskustelua eri tasoilla. (En siis väitä olleeni itse jollain oikealla tasolla) Eli pahoittelut keskustelukumppaneille, opitaan tästä. Saatan palata kunhan pystyn hengittelemään ennen kirjoittamista.

 

Sijoituspuolella lähinnä istunut käsien päällä kun ei oikein tiedä yhtään mitä tekisi. Vuosi on plussalla (varmaan ilman mitään liikkeitäkin olisi tähän päästy) ja käteispositio on kasvanut jonkun verran. Oon yrittänyt perehtyä eri lähteisiin ja kirjoituksiin siitä ollaanko nyt piikissä vai onko tää vaan nyt uusi normaali. En oo viisastunut yhtään ja tästä johtuen aika lamaantunut fiilis markkinan suhteen. Melkein tekis mieli vieläkin keventää enemmän osakeomistuksia ja lyhentää hieman enemmän asuntolainaa. Siinä ei vaan oikein ole mitään järkeä kun lainan korkoprosentti on niin lähellä nollaa. Joten todennäköisesti tällä viikolla trimmailen vielä jonkun verran salkkua enemmän käteispainotteiseksi ja jään seuraamaan uutisointia ja markkinaa. Kun ei edes esitä ymmärtävänsä missä mennään niin ei tarvi esittää että tietäis mitä kannattaa tehdä. 

 

Aasiassa lockdown meno jatkuu ja oikein muuta ei voi tehdä kuin töitä ja lenkkeilyä. Itselle esitetty juoksuhaaste siis etenee ihan OK! 287 kilsaa mittarissa, aika kova tavote toi on, tarkottais 3,5 kilsaa joka päivä loppuvuoden ajan. Noh, pitää olla suhteettomia tavotteita elämässä. 

1
+1
0
-1
1
0
8.6.2020, 17:28
-73
Liittynyt:
14.4.2015, 18:55
Viestejä:
260

Missäs maassa majailet? Filippiineillä saa jo syödä ulkona ja ottaa bisseä kahvimukista baarissa. Lenkit pitää juosta maski päässä, mutta ei se onneksi hapenottoa liikaa rajoita. 

...

Thaimaa otaksun, Phuketin läheiset saaret ei kuitenkaan vilkkaimmat vaan se kauimmaisin eli koh lanta.

 

 

0
+1
0
-1
0
0
14.6.2020, 15:24
+51
Liittynyt:
15.5.2020, 10:58
Viestejä:
50

Jack Torrance kirjoitti:

Missäs maassa majailet? Filippiineillä saa jo syödä ulkona ja ottaa bisseä kahvimukista baarissa. Lenkit pitää juosta maski päässä, mutta ei se onneksi hapenottoa liikaa rajoita. 

...

Thaimaa otaksun, Phuketin läheiset saaret ei kuitenkaan vilkkaimmat vaan se kauimmaisin eli koh lanta.

 

 

 

Mietin pitkään vastaanko tarkempaa sijaintia, mut menkööt. Singaporessa asustelen. Oli mukava maa tähän lockdowniin asti, sen jälkeen diktatuuri paljasti mahtavat puolensa. En aio mennä politiikkaan sen enempää, mutta toivottavasti Suomi pitää järjestelmänsä kunnossa. Vaikka johtajat ois hyvämielisiä niin liikaa valtaa on liikaa valtaa ja ihmisistä tulee lampaita.

 

Juoksemisen suhteen täällä ollaan sentään järkeviä ja juosta saa ilman maskia. Tällä viikolla enemmän kilometrejä sisään kuin tavoite, joten hyvin etenee. 

 

Sijoituspuolella mielenkiintoinen viikko, kurssit lähti laskuun joka ei sinällään ollut yllätys. Uskon, että tästä pudotuksesta tulee pidempi. Nyt lähinnä kiinnostaa, että pelaanko tietyillä osakkeilla vai en. Tällä viikolla irtosi Neste kokonaan salkusta hintaan 35,92, Kone kokonaan hintaan 61,72, UPM kokonaan hintaan 26,50 ja Cisco 47,68 (USD). Pidän jostain syystä vielä kiinni Samposta ja QT:sta. En oikein pystynyt vielä itselle selittämään miks jätin nuo salkkuun, katotaan karsinko nuokin pois ens viikolla. Aspireen tulin peliosiolla salkusta sisään, katotaan oliko hyvä gamble. Gamblesta tulikin mieleen, pokerit oon joutunut jättämään kokonaan tänne muuton jälkeen. VPN meni vahingossa katki ja Stars selkeästi näki, että tulinkin Suomen sijaan Singaporesta sisään, jonka jälkeen alkoivat kysellä todistuksia. Mielummin nyt sitten jätetään pokerin pelaaminen kokonaan ja keksitään muita harrastuksia. Toisaalta ois voinut olla hauskaa täytettä tähän karanteeniin. Jokatapauksessa käteispaino salkussa on jo 46 prossaa.

 

Samalla seurannut keskustelua tällä forumilla muissa ketjuissa, instassa, twitterissä ja lehdistössä ja todennut, että taidan pysyä poissa. Liikkeellä on niin paljon haittaälyllistä kamaa, että osallistumalla saa vaan päänsärkyä. Ehkä viimeisin esimerkki on Bill Gatesia vastaan maalitettu vihakampanja, jolle ei ole mitään perusteita. Näitä juttuja kun lukee ja miettii, että Dharma on joillekin uskottava ajatustenvaihtokumppani, sitä miettii että ehkä se ois sama alkaa taas polttaa tupakkaa. Sen verran täytyy lieventää, että aina on hyvä, että on vastavoimia keskusteluissa, mutta johonkin on kadonnut maailmasta järkevä argumentointi ja faktojen / koulutuksen arvostaminen. Mielenkiintoista siis nähdä miten tästä pandemiasta lähdetään ulos. Lähdetäänkö populistisesti vai järkevästi. Tällä hetkellä annan oddsit 70-30 populistien hyväksi. Tää mun näkemys aiheuttaa nyt sit sen, että en tiedä yhtään mitä tehdä rahoillani. Osakkeet ei houkuta, lainaa en halua lyhentää ja käteinen on aika huono rahan muoto nollakoroissa ja laskumarkkinassa. Varmaan töiden ohessa jos kokeilis löytää jotain pelailuosakkeita ja viihdyttäis itteään sillä. 

 

 

1
+1
1
-1
1
1
15.6.2020, 05:27
-73
Liittynyt:
14.4.2015, 18:55
Viestejä:
260

Singapore on kiva paikka, viihdyn siellä viisi päivää aina tosi hyvin, sen pitemmän aikaa viihtyäkseen pitäisi kyllä olla aika nyhverö, sen verran tylsää se on, kun mitään ei koskaan tapahdu. Eikai tosin täälläkään, kun eriävät mielipiteet on aina haittaälyllisiä, toisin sanoen progressia ei ole. 

 

0
+1
0
-1
0
0
15.6.2020, 05:47
+95
Liittynyt:
31.3.2020, 14:18
Viestejä:
288

Branchoa kirjoitti:

Mietin pitkään vastaanko tarkempaa sijaintia, mut menkööt. Singaporessa asustelen. Oli mukava maa tähän lockdowniin asti, sen jälkeen diktatuuri paljasti mahtavat puolensa. En aio mennä politiikkaan sen enempää, mutta toivottavasti Suomi pitää järjestelmänsä kunnossa. Vaikka johtajat ois hyvämielisiä niin liikaa valtaa on liikaa valtaa ja ihmisistä tulee lampaita.

Singaporessa verojen suhde BKT:hen on 14 %, Suomessa 54 % ja taatusti nousussa. Mikä sitten on valtaa? Ainakaan rahoistasi et saa Suomessa pitää puoltakaan, kun kierrätät niitä virallisen talouden kautta.

Mitä poliittiseen valtaan tulee, niin kokeilepa vaikka kuukausi olla tarkoituksella aidosti eri mieltä ja tietysti julkisesti Suomessa. Katso mitä käy työllesi, sosiaalisille suhteillesi ja poliisin kiinnostukselle sinusta. 

Mitä koulutukseen tulee, niin minulla on kaksi loppututkintoa yliopistolta ja 14 vuoden opinnot siellä.

 

0
+1
0
-1
0
0
15.6.2020, 06:09
+51
Liittynyt:
15.5.2020, 10:58
Viestejä:
50

Jack Torrance kirjoitti:

Singapore on kiva paikka, viihdyn siellä viisi päivää aina tosi hyvin, sen pitemmän aikaa viihtyäkseen pitäisi kyllä olla aika nyhverö, sen verran tylsää se on, kun mitään ei koskaan tapahdu. Eikai tosin täälläkään, kun eriävät mielipiteet on aina haittaälyllisiä, toisin sanoen progressia ei ole. 

 

 

Joo, kulttuurillisesti täällä ei tosiaan paljon tapahdu. On täällä jonkun verran tapahtumia ja luontoa missä seikkailla, mutta maana ei tosiaan mitenkään innostava. Rikas toki ja taloudellinen hubi, mutta ehkä elämämielessä hieman tylsähkö. 

 

Ja eriävät mielipiteet ei oo haittaälyllisiä. On itseasiassa mielenkiintoista keskustella eriävistä mielipiteistä ja ymmärtää mistä ne rakentuu. Asioista tulee ongelmallisia sillon, jos nää eriävät mielipiteet perustuu vääristeltyihin faktoihin (eg. Bill Gates teoria joka kiertää nettiä, kaveri on pyrkinyt auttamaan maailmaa ja nyt sitä vastaan on lanseerattu valtava vihakampanja). Mun mielestä konservatiiveja ja liberaaleja molempia tarvitaan ja esimerkkinä nyt vaikka maahanmuutto: Epäkohdista on hyvä keskustella, kunhan keskustelu perustuu faktoihin ja keskustelu on rakentavaa. Nykyisellään se on niin vihan kyllästämää ja olkiukkoja, että ei sitä oikein jaksa enää. Kun lukee päivästä toiseen "sananvapauskeskusteluita" joissa jokainen huutaa vaan toistensa ohi, esittää älykköä puhumalla ohi otsikosta ja mielipiteen esittämisestä voi joutua tappouhkausten kohteeksi niin ei voi sanoa, että olisi ainakaan älyllisesti stimuloivaa mielipiteiden vaihtoa. Eikä tuo ainakaan mua kiinnosta. Voin samalla kertoa, että oon käynyt erinomaisia keskusteluita monista kipeistä aiheista ja muuttanut esim joitakin omia liberaaleja näkökulmia vähän konservatiivisempaan suuntaan hyvän ja laadukkaan keskustelun pohjalta. En tosin yhdenkään "ne somalit" aloituksen jälkeen.

 

Ja Dharma, Singapore on kyllä verotuksellisesti jännä mesta. Ainoa maa, jossa valtio ilman velkaa veteli 100 miljardia takataskusta coronan pelastukseksi ja samalla tulovero on lähellä nollaa. Samalla kun valtapuolue on käytännössä naulannut 80 % kannatuksen, käytössä on kuolemanrangaistus huumeista, raipparangaistus rajan ylityksestä ja tonnin sakko jos kalastat väärässä paikkaa niin ei me turvallisesta maasta puhuta. Enkä oikeastaan pidä hyvän yhteiskunnan mittarina sitä, että miten paljon rikkaat saa pitää rahoistaan. Pidän ennemmin hyvän yhteiskunnan mittarina paikkaa jossa kaikilla on aidosti hyvät mahdollisuudet hyvään elämään. Täällä esim on monia ihan hienoja rakennelmia, esim perustili tyylinen ratkaisu, mutta silti ruokapaikoissa näkee 80 vuotiaita käyräselkäisiä mummoja siivoamassa astioita ja 75 vuotiaita taksikuskeja (muuten pelottaa kyydissä, voin kertoa). Toisaalta esim hyvä peruskoulutus kaikille tarjotaan, joka on erinomaista. Joka tapauksessa tosi kaksijakoinen maa johon on helppo rakentaa viharakkaus-suhde. En itse näkisi vahvempaa oppositiota huonona juttuna tänne. 

 

Ja joo, luulen että ihan jokaisessa maassa jos alat netissä heilua radikaalimmilla mielipiteillä niin poliisi kiinnostuu. Itseasiassa ihan hyväkin, eikös me haluta varmistaa, että ei tuu terroritekoja tai kouluampumisia? Vai pitäskö sun mielestä ainoastaan seurata muslimien radikalisoitumista mutta ei esim äärioikeiston radikalisoitumista? Mun mielestä ihan jokaista ääriliikettä on syytä pitää silmällä. Suomessa väkivallattomasta vaikuttamisesti ei joudu linnaan. 

2
+1
1
-1
2
1
15.6.2020, 06:34
-73
Liittynyt:
14.4.2015, 18:55
Viestejä:
260

Kun nyt minulle vastasit; vaikka dynaaminen ihminen olenkin, en ole aloittanut yhtäkään vastausta "ne somalit", puhun usein ohi otsikosta, koska ajattelu on kaikille luonnostaan polveilevaa ja täysin olennaisimpaan vastaaminen on aina vaikeaa keskittyä, en ole myöskään ketään uhkaillut, enkä tule uhkailemaankaan. 

...

Olin maahanmuuttomyönteinen, muutin kokemuksiini pohjaten näkemystä, olin Eu myönteinen, muutin kokemuksiini pohjaten näkymystä. Olin yliopistomyönteinen ja kiinnostunut hankkimaan akateemisen työpaikan, en tarvinnut sellaista, opin ajattelemaan itse ja tienaamaan rahani itse, enkä haluaisi vaihtaa osia, vaikka yliopistosta voi hyviä työkaluja ja tietoa saadakin. 

Tosiasia on se, että sinä jatkuvasti valitat tästä foorumista ja nimeomaan eriävistä mielipiteistä ja itse perustelet paljon ontuvammin, kuin vaikkapa minä ja vastaat huomattavasti enemmän ohi aiheen myöskin . 

 

 

 

0
+1
0
-1
0
0
15.6.2020, 10:48
+51
Liittynyt:
15.5.2020, 10:58
Viestejä:
50

Keskusteluun tarkkuutta. En sanonut, että sinä olet aloittanut "ne somalit". Sanoin esimerkkinä keskustelusta, jota ei jaksa. En myöskään sanonut että olet uhkaillut. 

 

Toisekseen tää on käsittääkseni mun blogi, joten luulen, että saan määrätä miten keskustelu rajataan ja mikä on otsikko. Tää on nyt hyvä esimerkki siitä, että yrität laittaa sanoja mun suuhun. Saat olla erimieltä, saat elää erilaista elämää ja mielellään keskustelen sun kanssa aiheista. Mut elä laita sanoja mun suuhun tai vääristele keskustelukumppanin kommentteja. Sillon ollaan lähempänä yhteisymmärrystä.

 

Ja esim politiikassa, ei me voida asioita tehdä yksittäisten ihmisten kokemusperäisten havaintojen pohjalta. Kyl pitää olla parempia perusteluita kuin yhden ihmisen inho, huonot kokemukset tai elämä. Vastuulliseen politiikkaan kuuluu kokonaisuuden katsominen ja sitä ei valitettavasti ole yksittäistapausten pohjalta tehtävät yleistykset.

 

1
+1
1
-1
1
1
15.6.2020, 11:53
-73
Liittynyt:
14.4.2015, 18:55
Viestejä:
260

Emmehän me päätä yhtään mitään, oman elämämme ulkopuolelta yhtään mistään. Olen näissä maahanmuuttoasioissa ruohonjuuritason pioneeri joten minulla on komptetenssia kirjoittaa siitä ilmiöstä. Jos on kasvanut pumpulissa, ei ole komptenssia kertoa miten maahanmuutto on vaikuttanut Suomessa todellisuudessa alueellisesti. Toisaalla aloitit kommentin sanomalla, että viestini on vääristynyt ja täky nyt vahdit, että täällä ollaankin yhtäkkiä täysin sinun reviirilläsi ja oikein painotat, että minulla on oikeus olla erimieltä ja elää erilaista elämää, en ymmärrä miksi ei olisi. Ei tämä alusta toimi sillä tavalla, että voit päättää mihin kuka voi mitäkin kirjoittaa, tämä alusta toimii diktatuurimallilla, ylläpito päättää kuka saa kirjoittaa ja mitä. Minä voin pysyä poissa tältä sinun kanavaltasi, koska et ole oikeasti kovinkaan suvakki vaan melko dokmaattinen ja pelokas tapaus.    

Se mitä tulee politiikkaan, ei siellä ketään kiinnosta juuri muut asiat, kuin oma napa (valta ja raha) tosiassa, se on pyrkyreiden kenttä. Me emme tee politiikkaa, me keskustelemme ilmiöistä. Teenkin kovasti töitä päästääkseni irti kaikista kielteisistä tunteista, mitä elämä ennen pakolaiseksi ryhtymistä tuotti. Monet jakavat kokemuksiani ja ovat myöskin ottaneet jalat alleen, mm. Itä-Helsingistä ja muuttaneet jonnekin Matinkylään tai minne nyt on ikinä varaa muuttaa. Miksiköhän tämä muuttotahti on niin kiihtynyttä viimeisellä vuosikymmenellä ja miksiköhän pakolaisia kiivaiten Suomeen haluavat ihmiset ovat tulleet paikkakunnilta, joissa eivät ole eläneet rinnakkaisesti juurikaan muiden, kuin kantasuomalaisten kanssa. Ketähän tässä päätöksenteossa kannattaisi sitten kuunnella, jos ei minunkaltaisiani ihmisiä? Espoolaisia, niin kauan kun Espoo on kiva paikka asua jne. eliittiä, jolla on aina varaa paeta lieveilmiöitä! 
 

1
+1
0
-1
1
0
15.6.2020, 12:52
+51
Liittynyt:
15.5.2020, 10:58
Viestejä:
50

Katsopa mitä missäkin ketjussa keskustellaan. Täkykomentti ei ollut tässä blogissa vaan toisessa ketjussa, toisesta aiheesta. Ja lopeta nyt tuo diktatuuri ja sanavapaussoopa kun et ymmärrä kumpaakaan konseptia. Täällä kommentoin, että todennäköisesti otsikko keskustelulle tulee multa, koska mun blogi. Mee vaikka ottaa rauhottava bisse. 

0
+1
2
-1
0
2
15.6.2020, 12:53
-73
Liittynyt:
14.4.2015, 18:55
Viestejä:
260

Vedä käteen! 

0
+1
10
-1
0
10
15.6.2020, 12:54
-73
Liittynyt:
14.4.2015, 18:55
Viestejä:
260

Sinä et ymmärrä mistään mitään. 

0
+1
8
-1
0
8
15.6.2020, 12:57
+51
Liittynyt:
15.5.2020, 10:58
Viestejä:
50

Ylläpito vois miettiä et haluavatko pitää tän alustan vetovoimaisena. 

1
+1
2
-1
1
2
15.6.2020, 12:59
-73
Liittynyt:
14.4.2015, 18:55
Viestejä:
260

Sinulla ei ole vetovoimaa ikinä ollutkaan . 

0
+1
9
-1
0
9
15.6.2020, 13:18
-73
Liittynyt:
14.4.2015, 18:55
Viestejä:
260

Autistit aina odottavat sitä, että muut ottavat huomioon heidän poikkeuksellisen tapansa hahmottaa erityislaatuisia piirteitä kokonaisuuksista. Meissä pokerinpelaajissa on paljon autisteja ja olen tullut heidän kanssaan mainiosti toimeen, mutta tärkeintä on ollut se, että olen oivaltanut mistä on kysymys. Sinäkin olisit voinut kertoa heti alkuun ominaisuudestasi ja siitä, että jokaiselle kirjoituksellesi pitää aina vastata tiettyyn ketjuun ottamatta huomioon mitään muita ketjuja. Keskittymällä yksityiskohtiin, ei kokonaisuuksiin.    

0
+1
9
-1
0
9
12.10.2020, 15:43
+51
Liittynyt:
15.5.2020, 10:58
Viestejä:
50

Palataan tänne kirjoittelemaan vähän päivitystä lähinnä itseä varten. Piti aiemman visiitin jälkeen pitää vähän taukoa kirjoittelusta kun vähän mielekkyys kärsi.

Joka tapauksessa edellisten tekstien jälkeen sijoitusstrategiaa tuli muutettua aika radikaalisti. Sain vinkkinä norjalaisen entsyymitalon ArcticZymesin ja vähän aikaa firmaa tutkittuani päätin siirtää n. 85% salkusta ko. lappuun. Tuli sitten siirryttyä hyvin konservatiivisesta lähestymisestä hyvin riskikkääseen. Firman etuina kuitenkin on vuosi 2020 ja esim rokotetutkimukset. Pohjalla on 300 alkavaa asiakassuhdetta ja operatiiviset kustannukset on käytännössä minimaaliset. Firman on helppo skaalata entsyymituotantoja ylöspäin ilman että operatiiviset kustannukset nousee oikeastaan nimeksikään. Viime vuonna on firmassa tehty isot organisaatiomuutokset ja tänä vuonna ovat takoneet kovia kasvuyhtiölukemia ja käytännössä kasvulle ei näy nyt tällä hetkellä rajoja. Viimeisenä uutisena kertoivat isosta yhteistyöstä Kiinalaisen Jiangsu Simcere Diagnosticsin kanssa, jonka jälkeen osake pomppasi vielä vähän lisää. Aloittelin osto-ohjelman tasolla 49 NOK ja kun kaikki ostot mitä tässä kohtaa haluan pistää sisään oli tehty niin keskihinnaksi asettui 55,63 NOKia. Tähän mennessä tuotto 45% kun osake näyttää tänään sulkevan 83 NOK tasolle. Näyttäisi siltä, että osakkeeseen perehtyneet toteaa, että osakkeen hinnan pitäisi olla jo nyt jossain 110NOK tasolla, mutta tuo ei oikein ole vielä päässyt minkään analyysitalojen listoille eikä indekseihin joten oma odotus on että 2021 vuoden aikana päästäisiin lähentelemään 200NOK korkeuksia. 

 

Jotta en ihan täysin hajauttamatta etene niin jätin vielä lähinnä seuraamisen iloksi salkkuun QT:n ja Nesteen osakkeita.

 

Muiden tavotteiden osalta kun vuodesta on takana noin 78 prosenttia niin juoksutavoitteesta on täynnä 77 prossaa. Alkaa tulemaan vähän enemmän rutiinia askellukseen. Lähtötaso kun oli tosi huono niin iloinen yllätys oli, että sain ekaa kertaa kympin juostua alle tuntiin. Nyt koitetaan lähinnä pitää juoksurutiinia yllä. Painostakin on saatu pois kolme kiloa ja tavoitteeseen vielä pari kiloa.

 

Eli koronasta ja lockdowneista huolimatta tästä on tulossa hyvä vuosi. Suomea on hieman ikävä, mutta eiköhän somen kuvat pimeästä marraskuusta pian sen tuskan poista. Täytyy sanoa, että täällä ollessa on saanut hyvän perspektiivin suomen keskusteluihin. Täällä kun on ollut yökerhoissa kiinnimenotajat jo puoli vuotta 10.30, ravintoloita sakotetaan todella isosti rikkomuksista, maskipakko on ollut käytössä alusta asti ja edelleenkään ei saa tavata ihmisiä yli 5 hengen ryhmissä niin tuskailu kokoontumisrajoitusten ja muiden osalta Suomessa vaikuttaa lähinnä huvittavalta. Täytyy sanoa, että suomalainen demokratia toimii edelleen hyvin, kenenkään perusoikeuksia ei näköjään rajoiteta ilman analyysia ja toimenpiteet on kuitenkin hyvin avoimia. Tottakai monia asioita voisi tehdä toisin, mutta jos siellä joku haaveilee vahvasta Kekkosen kaltaisesta hahmosta Suomen johtoon, niin toivottavasti tulee järkiinsä. 

 

Yllä ei siis sijoitussuosituksia tai poliittisia mielipiteitä, lähinnä havaintoja. Peace. 

0
+1
0
-1
0
0