Olet täällä

Veikkaus, rahapelimonopoli - 22.4.2021 07.48

Kehitys kehittyy, kaksi varsin kriittistä kirjoitusta Veikkauksesta

HS: https://www.hs.fi/mielipide/art-2000007933468.html Kehutaan Lidlin päätöstä ja ihmetellään veikkausmonopolin tarkoituksen kadottamista.

IL: https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1ef17ff0-7932-4d82-a900-bc703e5bdd4f?... Veikkaus rinnastetaan dietin suorittamista haittaavaan kumppaniin.

Näytä koko viesti
Tikkurila - 7.1.2021 05.28

Aiemman PPG:n ostotarjouksen 25,00 € päälle tuli korotettu ostotarjous 27,75 €. Syynä oli toisen tahon kilpaileva ostotarjous. https://www.kauppalehti.fi/uutiset/ppg-industries-korotti-tikkurilasta-tekemaansa-ostotarjousta-preemio-nousee-lahes-85-prosenttiin/f235a5ff-4aab-4827-9909-3fa34823a282

Osakkeen hinta tätä kirjoitettaessa on n. 28.75 €, eli markkina uskoo vielä uuden ostotarjouksen tulevan.

Ostin näitä lapseni salkkuun vuonna 2015. Tuolloin ajatus oli, että sijoitan lapsille heidän luonteensa ja mieltymysten mukaisesti. Eli jos tykkään pelata angry birdsiä, niin sitten roviota. Roviota ei kyllä ole, kun ei sitä kukaan pelaa. Ongelma oli kuitenkin, että kyseinen jälkeläinen oli vauva. Eli varsin kevyt analyysi oli taustalla, kun päättelin: vauvat tykkää väreistä, Tikkurila valmistaa värejä. Siispä salkkuun. Vaikka strategiana oli ostaa ja unohtaa, niin kyllä oli melkoista maalin kuivumista silloin tällöin vilkuilla kurssikehitystä. Taisi olla sijoitus -17 % ennen ensimmäistä ostotarjousta. Onneksi lopputulos ratkaisee.

Ensimmäiseen ostotarjoukseen en myynyt, kun kurssi oli alle sen ja ajattelin lunastuksessa rahojen tulevan ilman kuluja. Enkä kyllä keksinyt mihin rahatkaan vaihtoehtoisesti laittaa, niin oli hyvää aikaa katsella. Nyt kun pörssikurssi oli preemiolla toiseen ostotarjoukseen nähden, myin tuohon 28,75 €. Saattoi olla virhe, perussääntöhän on, että kun firmastasi kilpaillaan, pitää istua osakkeen päällä ja nauttia kyydeistä koiliseen. On hyvin mahdollista, että jäi rahaa pöydälle ja jälkeläinen minut hoitokotiin aikanaan kostoksi unohtaa.

Aika näyttää kuinka käy. Myönnän, että Neleksen ostotarjouksesta saadut opit olivat taustalla tässä myynnissä. Sieläkin oli preemio julkistetun hinnan ja pörssihinnan välillä. Silloin myynti kannatti. Katsellaan tätä, tulevaisuudessa tiedetään enemmän. Myyty se jokatapauksessa on, minun on enää turha jossitella.

Näytä koko viesti
Viafin Service - 24.8.2020 08.50

Viafin servicen toimitusjohtaja Inderesin videovieraana:

https://www.inderes.fi/fi/videot/viafin-service-sijoituskohteena-0

Näytä koko viesti
Exel Composites - 11.8.2020 08.23

Pultruusiosta

Aloitetaan kauempaa. Charles Lindbergh oli ensimmäinen Atlantin lentokoneella yksin ylittänyt ilman välilaskuja. Amelia Earhart oli ensimmäinen nainen, joka ylitti Atlantin yksin ilman välilaskuja.

4/5 Bmw:n omistajista ei tiennyt autonsa olevan takavetoinen. https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/80-taman-bemarin-omistajista-ei-tiennyt-autonsa-olevan-takavetoinen-iso-muutos-luvassa-seuraavaan-sukupolveen/7319588#gs.d4djhh

Tullaan jo vähän lähemmäs ja itse aiheeseen, vuoden 2000 kieppeillä Nokia porskutti maailmalla kännyköillään. Exelin kasvutarinaksi ajateltiin sauvakävelyä, tuota suomalaista uutta innovaatiota, josta kiinalaisten oletettiin innostuvan joukoilla ja tuovan hilloa yhtiöön. Katselen itsekin tätä tapausta, ja jo silloin se oli pultruusion maailman ykkönen. Silloin ei googlaamalla löytynyt mitä ihmettä tämä pultruusio on.

Myöhemmin eräässä yleisötilaisuudessa salat aukenivat. Pultruusio on ilmeisesti kotoutettu termi sanoista pull trough. Vastakohta on, tättärättädää, push trough. Varmaksi en tätä tietoa väitä, itse olen siihen uskovainen.

Jos tuota toteamaa pultruusion maailman ykköstilasta suhteuttaa, niin itse ajattelisin näin:

Se on valmistustekniikka. Jos Exel on ykkönen, niin jossain täytyy olla kakkonen ja kolmonen. Eli Exel ei ole tekniikan ainoa soveltaja.

Muinaisessa Esson baarissa oltiin varmaankin vakaasti sitä mieltä, että BMW on aina takavetoinen. Tuskin kukaan kuitenkaan omisti bemaria. Bemarin kannattaa kuunnella niitä asiakkaita, jotka tuotteista maksavat. Jos heille takaveto ei ole tietyissä automalleissa mikään juttu, niin miksikäs sitä sitten perinteen vuoksi ylläpitämään. Ehkä insinöörit tietävät paremmin. Maallikkona voisi Exelin tekniikasta ajatella, että se onko työstettävään kappaleeseen kohdistuva voima vetävä vai työntävä, ei merkitsisi hirveästi, ainakaan loppuasiakkaalle. Joissakin tuotteissa sillä voi olla merkitystä, mutta tuolloinkaan Exel ei ole ainoa toimittaja maailmassa.

Law of marketing: jos et voi olla jossakin kategoriassa ykkönen, keksi uusi (ala)kategoria. Amelia Earhart ei voinut olla ensimmäinen yksin Atlantin ylilentänyt. Se kategoria oli jo varattu. Otettiin avuksi uusi kategoria, ensimmäinen nainen. Exel ei väitä olevansa komposiittimarkkinan ykkönen, vaan on ottanut markkinointiavukseen alakategorian valmistustekniikasta, jossa voi olla ykkönen.

Näytä koko viesti
Yanniksen hajatelmat - 16.2.2020 10.28

Olen seurannut st1-aseman pääjehua Mika Anttosta ainostaan iltapäivälehtien otsikoiden tasolla. Niiden perusteella muodostui kuva, että bensakauppias käy häviävää taistelua sähköautoa vastaan. Kuin faksi-laitekauppias älypuhelinten aikakaudella. Onneksi eteeni tuli mahdollisuus katsoa hänen esityksensä liikkumisen energiasta: https://www.youtube.com/watch?v=pf7RbJwrqKE Mieli on vielä sen verran joustava, että käänsin ajatuksiani uuteen asentoon.

 

Esityksessä mainittiin Shell ja simpukassa tapahtuvassa muutoksissa. Selvittelin asiaa ja tämähän alkoi vaikuttaa mielenkiintoiselta. Siirryin ostoaikeisiin. Markkinoiden kanssa piti neuvotella hinnasta viime viikolla. Ja kuinka tiukat olivatkaan neuvottelut. Alkuviikosta oli enemmän näkemyseroa, mutta se kaventui, kun minä annoin periksi. Keskiviikkona olimme markkinoiden kanssa 3:en sentin päässä kaupoista. Ei kauppoja. Torstaina oli sitten päivä punainen kuin Li Anderssonin maailmankuva, sitten Shelliä saikin jo 60 senttiä eilistä halvemmalla, siirryin öljyparoniksi hintaan @23,40 €. Myöhemmin olisi saanut halvemmalla.

Näytä koko viesti
Yanniksen hajatelmat - 10.2.2020 02.44

Viime perjantaina höyläsin nordea potistani 35% @8,053€. Vähän jopa hassu liike, kun lapinkäännöksen jälkeen suksenkärjet on saatu taas oikeaan suuntaa. Nyt pitäisi vielä sitten hiihtää. Uusille omistajille päätyneet kappaleet olivat osin kesällä 2019 @6,44€ ostettuja  tapauksia. Tuolloin oli ajatus, että jos näistä vielä joskus kasin näkee, niin voisi myydä. Suunnitelman mukainen liike kuitenkin.

 

Itse opin kantapään kautta asettamaan jonkinlaisen tavoitetason ja pitäytymään siinä osakkeeseen sisään mennessä. Minulla oli noin @11€ tasolta ostettua Nokiaa. Siinä vuotena 2007 (en muista tarkasti) se lopulta nousi 15€:ta. Ajattelin, että kyllähän se vielä 30€:on nousee, sitten myyn. Nousikin. Tuli ahneus, ja ja sen myötä muutin suunnitelmaa ajatuksella, jos jaksaa 45€:een, niin  vasta sitten myyn. Ei noussut sinne koskaan, myymättä jäi.

 

Niin sijoitussuunnitelmat. Niitähän suositellaan, eikä varmasti haittaa ole. Ne vain tehdään ajankohtana t0, ihannetilanteessa mahdollisimman laajoin tiedoin. Sijoitussuunnitelmien mukaan toimintaan ajankohtana t1, jolloin onkin jo uutta tietoa. Tuolloin saattaa käydä niin, että koko suunnitelma paljastuu epäkurantiksi kuin Antin ohjaus postissa. Jotta sijoitussuunnitelmia ei tarvitse koko aikaa olla uusimassa kuin Väyrysen jäsenkirjaa, laaditaan ne yleensä yleistasoisiksi. Itsellä on melko toimivaksi osoittautunut, että yleistä toimintaa ohjaava ajatus, ja sitten on osakekohtaisesti tarkempia tavoitteita. Kriittinen pitää olla, ja osata pohtia myös toimiiko tämä, tai voisiko toimia paremmin.

Näytä koko viesti
Yanniksen hajatelmat - 7.2.2020 08.39

Järki & tunteet

Ahdistaa. Ei pitäisi. Kurssit rallattavat yhä kiihtyvällä vauhdilla kaakkoon, ja salkku paisuu. Silti hermoilen. Lähinnä nousuvauhti tuntuu niin hurjalta. Kaikki tuntuu niin kalliilta, ettei lisääkään oikein kehtaisi ottaa. Kuin äärimmilleen pumpatulta ilmapallolta, kuin viimeiseltä hengenvedolta ennen sukellusta. En tiedä dippaako, kun aikajänteen venyttää tarpeeksi pitkäksi (esim 10 vuotta), niin todennäköisesti kyllä kosahtaa. En osaa ennustaa milloin alaspäin lähdetään. Enkä osaa sanoa kuinka paljon alas mennään ja missä ajassa. Ei osaa kukaan muukaan, tai no, jälkikäteen kovaäänisimmät ilmoittavat tienneensä. Silti on olo, että jotain pitäisi tehdä. Muistaakseni Kim Lindströmin kirjassa oli näihin tilanteisiin peukalosääntö:

  Kun on tunne, että osakepotille pitäisi jotain tehdä: myy puolet.

Näin toimin. Viikko sitten avatusta SSAB mällistä sai puolet lähteä @3,015 €. Peukalosääntö on siitä fiksu, että jos nousu jatkuu, niin sinulla on edelleen puolikas jäljellä tienaamassa. Jos ei jatku, niin ainakin olet pelastanut puolet salkustasi ja mahdollisista voitoistasi. Peukalosäännöillä operointi on riskialtista, sillä vaikka ne kattaisivat 90 % tilanteista, saattaa käsillä olla se 10 %:in tilanne, johon vanhat lääkkeet eivät toimi.

Olen ostellutkin, Pepsiä @144,10 $ ja Olvia @39,00€. Ajatuksena oli haalia vakaita ja tylsiä yhtiöitä. Näin jälkikäteen huomasin, että juomayhtiöitä molemmat. Ehkä oli jano ostoksia tehdessä. Näissä ei sen suurempaa intohimoa tai ajatusta ollut. Fiiliksellä otettuja olivat. Joitakin pohjatietoja oli takaraivossa, mutta tarkistamatta jäivät. Voi olla, että odotettu suloinen nektarijuoma vielä vaihtuu katkeraan sakkaan.

 Mutta onko tunteella toimiminen sittenkään huonompi kriteeri kuin järjellä? Suomi on sarvikuonojen, eikun insinöörien maa. Täällä kaiken pitäisi olla mitattua, analysoitua, mallinnettua ja dokumentoitua. Silti vaikkapa elämänkumppanin valinta tehdään tunteella. Aluksi ulkonäkö vaikuttaa ja myöhemmin yhdessä viihtyvyyden tunne. Milläkäs näitä mittaat? Jos joku insinööri keksii, niin kauneuden asteikoksi sitten Armi ja viihtymisen Yannis. Yannis-asteikko on käänteinen, eli 10 Yannista on supermulkku ihmisvihaaja, kuten Yannis. Ja kuinka iso päätös se kumppanin valinta onkaan, yhdessä hankitaan asunnot ja autot, joskus lapsiakin. Omasta moraalitasosta riippuen yhteen kumppaniin sitoutuminen voi tarkoittaa oven sulkemista muilta vaihtoehdoilta.

Älkää silti vain roiskiko menemään, ainakaan niitä lapsia. Tunne ja järki voivat olla toisiaan täydentäviä päätöksenteossa. Tietty armollisuus itselle, molempia voi hyödyntää, kun ne kerran työkalupakissa on. Itsekriittinenkin voi olla; Tältä asia tuntuu, mitä minun pitäisi tästä ajatella? Tai toisinpäin: kerätty tieto viittaa asian olevan näin, miltä tämä minusta tuntuu.

Näytä koko viesti
Yanniksen hajatelmat - 2.2.2020 05.00

Viikon verran se vaivasi, sitten sen oli päästävä ulos. 25.1.2020 HS kirjoitti Seppo Saariosta (maksumuurin takana). Keskeisimpänä asiana oli buffata Miten sijoitan pörssiosakkeisiin -kirjan uutta, 17. painosta. Seuraavan päivän lehden oikaisun mukaan siitä oli kirjastossa 133 varausta, siksi oli aika ajantasaistaa se. Tämä selvä.

Se mikä ei päästänyt otteestaa, oli kirjoituksessa vallitseva alakulo. Seppo kokee epäonnistuneensa siinä, että vuonna 2000 osakesäästäjiä oli Suomessa 800 000. Määrä ei ole sittemmin juuri kasvanut. Vaikka sijoittamisesta on kirjoitusta ja puhetta netti pullollaan, sijoitustietokin on osa tätä ilmiötä. Silti suomalaisten osakesäätäjien määrä ei ole lisääntynyt. Se pistää asioita perspektiiviin, ja syitäkin voi miettiä. Viisasten kiveä ei minulla ole. Sen sijaan kirjoitan oman oodini Seppo Saarion kirjalle:

==============Yanniksen oodi Miten sijoitan pörssiosakkeisiin -kirjalle==================

Osakkeet alkoivat kiinnostaa 2000-luvun alussa, syynä oli varmaankin nokia-uutisointi. Piti vain selvittää miten se käytännössä tapahtuu. Kävin samoihin aikoihin kaupallista koulua, ja siellä joku opettaja kirjasta vinkkasi. Sama opettaja järjesteli meidät sisään sijoitusmessuillekin. Marssin sitten vuonna 2003 kirjastoon hakemaan teoksen. Luin. Ymmärrys lisääntyi. Kaksi oppia muistan tältä lukukerralta vieläkin (omat mukaelmani): 1) on hyvä tehdä muistiinpanot ostoista ja myynneistä, etenkin kirjoittaa perustelut auki miksi osti/myi, jotta jälkikäteen pystyy analysoimaan niitä. 2) Pyri säästämään kustannuksissa, pitkässä juoksussa pienet kustannukset sijoitustoiminnassa johtavat rikkauksiin. Etenkin tähän jälkimmäiseen olin tyytyväinen, sillä olinhan lainannut kirjan kirjastosta. Tein kirjasta jopa käsin muistiinpanot, jotka ovat tallessa vieläkin.

11.6.2003 ostin sitten Konetta, Stockmannia ja Sanoma WSOY:tä. Tuolloin oli käytössä vielä pörssierät. Noista ostoksista sama kone on ollut salkussa koko ajan.

Pikakelauksella vuoteen 2018. Tuntui ettei mikään sujunut. Oli aika marssia taas kirjastoon hakemaan tuo kirja taas lainaan. Täällä susirajan huonommalla puolenkin varauksia taisi olla 19. Kyllä se sieltä aikanaan tuli. Ja sieltä löytyi jälleen itselle punainen lanka. Tälläkin kertaa tein muistiinpanot, mutta nyt digitaalisesti.

Seppo Saarion Miten sijoitan pörssiosakkeisiin -kirjalla on ollut keskeinen vaikutus siihen, että ylipäätään sijoitan. Kirjasta sain tiedon, kipinän ja uskalluksen ottaa ensimmäisen askeleen. Aloittamisen sanotaan olevan kaikkein tärkeintä, ja ilman tätä kirjaa tuskin olisin alkuun päässyt. Kaikille sijoittamista suunnitteleville suosittelen tätä kirjaa.

===============================================================================

Täydellisessä maailmassa muutkin rohkaistuisivat kertomaan oman kytköksensä tähän kirjaan. Joku tulostaisi tekstit ja toimittaisi Sepolle ajatuksella: Seppo kiitos tekemästäsi työstä. Ei se mennyt hukkaan, meitä on monta kiitollista, ja me jatkamme sijoittamissanoman viestin eteenpäin viemistä.

Näytä koko viesti
Veikkaus, rahapelimonopoli - 28.1.2020 09.30

Suomen kuvalehden mukaan Veikkaus teki kymmenien miljoonien softahankinnan ilman kilpailutusta. Asia salattiin valvojilta 6kk, jolloin valitusaika meni umpeen.

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/politiikka/likainen-temppu-siunattiin-veikkauksen-hallituksessa-jossa-istui-kansanedustajia-ja-virkamies-ministerille-ei-kerrottu/?shared=1111544-8bc6023e-500

Näytä koko viesti