Optiosijoittajan treidit&makronäkemykset -

Hyvää tekstiä, kiitos Tomi! Näin kesäkuun lopulla twiittisi missä kerroit vielä omistavasi Voyageria, Regenxbioa, Ultragenyxia ja Biomarinia. Onko nämä saaneet lähteä ihan vain Hansan tieltä vai mikä ajanut noin monen firman ulostamiseen?

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa -
Jeans kirjoitti:

Tästä tuli mieleen, että meillä oli erään kurssin ryhmätyö, jossa oli yksi kiinalainen messissä. Tää tyyppi puhui aika huonoa enkkua, ja kun yhdistettiin lopussa jokaisen tekemä oma osuus kokonaisuudeksi niin kaikki sai käydä laittamassa korjausehdotuksia toisten osiin wordissa sivukommentteina. Tää kiinalainen oli korjannut koko dokumentin jokaisen kirjoitusvirheen/lauserakenteen ihan täydelliseksi enkuksi, sillä tavalla mikä vaikutti mulle siltä, että vaan natiivi englanninkielen puhuja ois osannut tehdä. Oli myös tehnyt tosi hyviä korjausehdotuksia asiasisältöön. Jäi aika vahva epäilys, että oli palkattu joku proffa tekemään se.

Noh, ainakin helpottaa hieman, ettei tarvitse muistaa jokaista yksityiskohtaa ulkoa tentteihin.

KTH:n kaveri kertoi miten hänellä oli aikanaan eräässä ryhmätyössä ollut hieman kyseisenlainen tilanne. Muutamaa tuntia ennen dedistä oli rapsaan kyseinen kiinalainen paikannut oman tekstinsä jota oli kuulemma syntynyt sivutolkulla ja ollut englanti aivan prikulleen. Kaverini haistoi palaneen ja laittoi ekat lauseet scholariin ja teksti oli 100% kopio jostain julkaisusta. Selitys oli kuulemma ollut, että lähteissä kyllä oli merkattu että teksti oli tästä julkaisusta ja että hän oli käyttänyt lainausmerkkejä. Sivut x - x+10 olivat siis lainausmerkeissä.

Pahoittelut tästä välikommentista, mutta oli pakko tulla kertomaan tähän kun itseäni aikanaan nauratti sen verta tämä episodi. 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 -

Ne hoivakotien vanhuksetko siellä ulkomailla matkusti, saivat taudin, tulivat takaisin hoivakotiin ja kuolivat? Missä ne kuolleet näistä nuoremmista ikäryhmistä jotka ovat sen taudin alkujaan saaneet ja mukanaan tuoneet? Vai niinkö pieni joukko näitä alle kuolleiden ikäisiä on taudin saanut?

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 -
Turmiolan Tommi kirjoitti:

Mielenkiintoista luettavaa varsinkin laumasuojan kannattajille ja koronafasismin vastustajille. Nyt alkaa ilmestymään tutkimuksia taudista parantuneiden toipumisesta. Näissä on löydetty huolestuttavia havaintoja. Merkittävällä osalla selviytyneistä on diagnosoitu vaurioita keuhkojen lisäksi myös sydämessä, maksassa ja munuaisissa. Näin on noussut epäilyjä, että korona jättää osalle ihmisistä pysyviä vammoja. Eli on olemassa mahdollisuus, että jos epidemian annetaan tartuttaa valtaosa väestöstä, seurauksena olisi Suomessakin kymmeniä tai satojatuhansia vakavia sydän- ym vaurioita.

https://www.latimes.com/science/story/2020-04-10/coronavirus-infection-can-do-lasting-damage-to-the-heart-liver

Hyviä huomioita, mutta myös mielenkiintoista tietää mitä tarkoitetaan pysyvillä (lasting) vammoilla.Tuskinpa vain elinikäisiä vaan ennemmin pidempiaikaisia mutta tottakai jo muutamankin vuoden vamma on huono ja vakava asia. Se, että vaikka näistä monelle tulisi vaikutuksia sydämeen, ei tarkoita että nämä automaattisesti ovat aina vakavia vaurioita myöskään, vaikka niitä voisivat olla. Esimerkiksi ARDS aiheuttaa varmasti pysyviä vammoja, mutta ilmeisesti tutkimuksen mukaan siitä selviävät ajan kanssa saavat keuhkonsa kuitenkin ihan kuntoon. Tämän itse luin alla olevasta artikkelista, joka muutenkin on lukemisen arvoinen liittyen juuri koronasta toipumisen jälkeiseen aikaan. 

https://www.sciencemag.org/news/2020/04/survivors-severe-covid-19-beating-virus-just-beginning

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 -
Arto kirjoitti:

Saisko noita 4500-6000 e/m2?

Ei.

Kuten yllä jo sanottu niin 90-luvun lamaan nähden on kyllä kaikki toisin. Pakkomyyntejä ei kyllä ole laajasti näköpiirissä ellei tästä nyt saada selvästi useamman vuoden kriisiä päälle. Myös se paljon puhuttu patoutunut kysyntä ei todellakaan ole purkautunut, eli vaikka nyt lähiaikoina tulisi myyntimäärät nousemaan, niin kyllä edes lievään laskuun ostajia ilmaantuu mahdollisille haaskapaikoille.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 -
petteri kirjoitti:

Sairaalatapausten lukumäärä Suomessa toista päivää peräkkäin alas. Seitsemän päivän liukuva keskiarvo on vielä kuitenkin nousussa. Toki satunnaisvaihtelut ovat myös suuria näissä potilasmäärissä. On oletettavaa, että luvut sahaavat lähipäivinä.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006471998.html

Tämän perusteella kuitenkin näyttää siltä, että r0 on ollut merkittävästi alle yhden pidemmän aikaa sosiaalisen etäännyttämisen toimien vaikutuksesta. Sairaaloiden kuormituksessa se näkyy pitkällä viiveellä. Viime päivinä toki kansa on alkanut kyllästyä koronarajoituksiin eli pohjilta r0 lienee jo selvästi noussut. 

Toki sairastuneiden demografisesta jakauman mahdollisesta muutoksesta ei ole tietoa eli tältä osin puuttuva jakaumatieto vähentää sairaaladatan luotettavuutta. Ikä vaikuttaa paljon hoidon tarpeeseen, jos tartunnan saaneet ovat nuoria sairaalahoitoa tarvitaan vähemmän, jos taas vanhoja sairaalahoitoa tarvitaan paljon enemmän.

Oma mutuni on että nyt ainakin keskiviikkoon, ehkä torstaihin saakka tulee näyttämään luvut todellista huomattavasti paremmilta pääsiäisen myötä, sillä jo normaalisti viikonloppuisin testimäärät ovat pieniä, sekä THL:n selvä viive saada todetut tapaukset ilmoitettua. Nyt jos siis perjantai-maanantai välillä testejä tehdään yhtä vähän kuin normaalisti arjen ulkopuolella ja tähän lisättynä päivän tai kahden viive, niin ilmoitetut tartunnat ovat varmaankin selvästi pienempiä kuin aiemmin jonka jälkeen tuleekin selvä hyppy ja mediassa ollaan ihmeissään.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 -
AlterEgo kirjoitti:

https://seekingalpha.com/news/3559945-gileads-remdesivir-shows-positive-effect-in-covidminus-19-patients

New York Timesilla oli eilen artikkeli missä oli maininta että heillä on lääkettä 30k ihmisen hoitoon ja tavoite on skaalata vuoden loppuun 1M ihmisen hoitoon riittäväksi. Ei tällä kovin pitkälle taideta pötkiä. Todella hyvä uutinen tietenkin että lääke saattaa oikeasti toimia hyvin, mutta eipä tästä moni pääse nauttimaan kuitenkaan vielä pitkiin pitkiin aikoihin vaikka skaalaaminen alkaisi jo nyt. Mielenkiintoista nähdä tämä sama muissa lääkkeissä ja mahdollisesti tulevassa rokotteessa, että kuinka pitkä aika menee että tavaraa oikeasti on riittävästi.

https://www.nytimes.com/2020/04/10/business/coronavirus-vaccine-nationalism.html

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 -
Turms kirjoitti:

Minä uskon, että puhutaan viikoista. Parin kuukauden eristäytymisen jälkeen suurin osa ihmisistä on enemmän kuin valmis ottamaan vastaan sen prosentuaalisesti mitättömän riskin, joka koronasta erityisryhmiin kuulumattomille on. Toukokuussa elämä jo normalisoituu.

Samaa mieltä, muutamasta kuukaudesta maksimissaan. Tuskin isoja tapahtumia sallitaan euroopassa vielä pidempään aikaan, mutta kotilinnoittautuminen loppuu kyllä hyvinkin pian.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 -
joni_k kirjoitti:

korona ei kysy onko mikä demokratia. oikeesti tän viruksen kanssa ei voi käydä keskustelua.  jos tilanne ei muutu tästä mihinkään ja virus jää näin jyllääväksi vaikka loppuiäksi ei maailma ennalleen tule palautumaan. kuten sanoin niin jos 8 vuoden sisällä ei lääketieteellistä parannusta ole keksitty niin heikoilla vesillä ollaan. Sanotaan että lääke pitäisi saada keksittyä mahdollisimman pian. 

Ei, mutta ihmiset voivat päättä aikovatko elää eristyksissä edes vuotta saatika kahta. Väitän että sellaista länsimaata ei löydy missä ihmiset tähän ovat valmiita, vaan mielummin toteavat että tulkoot korona ja kuolema jos on tullakseen. Samaisissa maissa on onneksi se hyvä puoli, että jos haluaa mennä asumaan erämaahan tai metsään voi sen tehdä ja odottaa kunnes kaikki muut ovat joko kuolleet, saaneet vastustuskyvyn tai rokote on keksitty. Läheiset voi myös ottaa mukaan jos he ovat valmiita lähtemään. 

Tämä keskustelu nimenomaan pitää kohtuu piankin varmasti käydä miltei kaikissa länsimaissa. Aiotaanko elää vapaassa yhteiskunnassa vaiko Kiinan kaltaisessa. 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 -

THL näemmä laittanut koronakarttaansa myös nyt päivittäiset testauslukumäärät. Itse en ainakaan näitä aiemmin huomannut. Järkyttävä viive kyllä selvästi tuloksissa, ellei tilanne ole se että viime viikolla on testattu oikeasti alkuviikosta lähtien joka päivä vähemmän mitä viime viikolla. Jos taas testausta on kokoajan lisätty ei kaikki maanantain tuloksetkaan ole vielä näkyvillä.

Samaan aikaan kuitenkin nähdään että esimerkiksi 30.3 on nyt julki 1200 testiä ja 114 positiivista. 31.3 taas 1100 testiä ja 107 positiivista. Näyttää siis enemmän siltä että positiivisten tulosten kasvu ei kyllä ole ainakaan näissä seurausta suuremmasta testauksesta. Viikkoa aiemmin 24.3 oli 1600 testiä ja 98 positiivista. Jos ja kun kaikkia tuloksia ei ilmeisesti ole vielä edes näiltä kahdelta päivältä (30. ja 31.) niin sieltä tulokset nousevat vieläkin. Vai onko testejä muka oikeasti tehty noin vähän noina päivinä kuin jo viikkoa aiemmin tehtiin suurempi määrä? Vastaavasti viikonloppujen positiiviset tulokset voi melkein jättää itsessään täysin omaan arvoonsa koska testejä ei selvästi viikonloppuisin oteta paljoa. Suhdelukua paljon järkevämpi katsoa.

Eli mitä tästä voi päätellä? Alkuperäiset rajoitukset eivät ole hidastaneet niin merkittävästi tartuntoja kuin oli oletettu? Vai, että täysin oletuksien mukaisia tuloksia näiltä päiviltä jos testataan vakavia oireita saaneita, sillä rajoituksien voimaantulosta oli tuolloin 30.3 hieman yli 2vko ja välissä viikonloput jolloin testejä ei juuri tehdä?

https://experience.arcgis.com/experience/d40b2aaf08be4b9c8ec38de30b714f26

Näytä koko viesti