Olet täällä

Random Walkerin matka osakemarkkinoiden maailmassa - 15.3.2020 09.06

Moi R.W ja kiitos jälleen kerran aivan mahtavasta vastauksesta (Vastasin arvosijoittaminen keskustelussa mutta siirrän tämän tähän ketjuun hieman editoiden jos osuisi paremmin tutkaan :)

Viime kuuleman jälkeen ostin lapsille pienet kultaharkot, ostin 1% bitcoin sekä yksi kulta kaivos yritys on pörssistä. SItten alkoikin Korona vyöry markkinoilla ja viimeiset ajat ovatkin olleet "jännittäviä". Panikoitumista ja hätiköityjä päätöksiä tulee helposti tehtyä. SIksi haluaisinkin enemmän kuin mitään niin kuulla sinun ajatuksia miten olet edelliset viikot käyttäytynyt?

Oletko edelleen pysynyt tunnollisesti strategiassasi ja et ole esim myynyt Exeliä ollenkaan vaan ennemmin odottelet tai olet tehnyt jo lisäostoja. Esim itse vakuutuin siitä että saan Exeliä ihan varmasti halvemmalla (kukaanhan ei voi varmasti tietää) ja möin niitä lasten ja omalta arvo-osuustililtä. Nyt saisin ostettua reilusti halvemmalla mutta saanko vielä ensi viikolla. Tämä sama pätee monen muun yrityksen kanssa. Vaikutukset Koronasta yrityksen tämän vuoden tuloksiin tulee melko varmasti olemaan dramaattisia jolloin hetkellisesti osakkeiden arvotkin tulevat laskemaan ja pahaltahan se tuntuu katsoa kun salkku sulaa. Itsekkin olin tähän tilanteeseen jo varautunut samaan tyyliin kuin sinäkin että käteispaino on ihan mukava mutta euromääräisesti salkkukin on kasvanut jo melko isoksi. Mitään ei tapahtuisi taloudelleni vaikka kaikki rahat häviäisi kun käteistä on paljon ja palkkatöistä saa joka kuukausi hyvin palkkaa. Eläkkeeseenkin on vielä reilu 30v. Mutta jotenkin itse tässä väkisinkin ajattelee ( ja olen vähän myynytkin esim siivun Admicom, siivun Vestas, kaikki exel) että tästä ei ihan kuivin jaloin selvitä ja nyt on mahdollisuus tehdä erinomaisia sijoituksia tulevaisuutta ajatellen. Eli siis tavallaan jo kerrytet voitot ainakin osittain kääntää käteiseksi ja on valmiina seuraavien kuukausien aikana tekemään korkean tuotto-odotuksen sijoituksia laadukkaisiin yrityksiin joita ei ole ollut pitkään aikaan saatavilla järkevään hintaan. Käytännössä tein tuota leikkurityötä hieman jo kun kusi oli sukassa ja hätäisesti kun ajatukset ja strategia ei ole tällaiseen tilanteeseen ehkä niin selkeä kuin sinulla. Olisi pitänyt kirjoittaa kappale että kuinka käyttäytyä pandemia tilanteessa. Tämä ei kuitenkaan ole ihan pieni kupru maailmantaloudessa ja muutenkin kun eletään taloussyklin huippua Siksi haluaisin kuulla ajatuksia ja näkemyksiäsi kuinka sinä toimit jotta voisin oppia sinulta ja tästä tilanteesta muutenkin tulevaisuutta ajatellen.

Kiitos taas erittäin paljon ja toivottavasti sinulta tulee aktiivisemmin blogejakin tässä tulevina viikkointa/kuukasina. Aiheita mistä kysyä ja sinun mietteitäsi olisi nyt jos koskaan mukava kuulla. Arvostan sinun sijoitustyyliä ja tapaa kommunikoida enemmän kuin ketään julkisuudessa olevaa tietäjää :)

Näytä koko viesti
Arvosijoittaminen - 11.3.2020 11.51

Moi R.W ja kiitos jälleen kerran aivan mahtavasta vastauksesta. Oikeastaan osasin jo odottaa mitä vastaat mutta se on kun runoutta kun pistät asian selkeästi paperille. 

Viime kuuleman jälkeen ostin lapsille pienet kultaharkot, ostin 1% bitcoin sekä yksi kulta kaivos yritys on pörssistä. SItten alkoikin Korona vyöry markkinoilla ja viimeiset ajat ovatkin olleet "jännittäviä". Panikoitumista ja hätiköityjä päätöksiä tulee helposti tehtyä. SIksi haluaisinkin enemmän kuin mitään niin kuulla sinun ajatuksia miten olet edelliset viikot käyttäytynyt?

Oletko edelleen pysynyt tunnollisesti strategiassasi ja et ole esim myynyt Exeliä ollenkaan vaan ennemmin odottelet tai olet tehnyt jo lisäostoja. Esim itse vakuutuin siitä että saan Exeliä ihan varmasti halvemmalla (kukaanhan ei voi varmasti tietää) ja möin niitä lasten ja omalta arvo-osuustililtä. Nyt saisin ostettua reilusti halvemmalla mutta saanko vielä ensi viikolla. Tämä sama pätee monen muun yrityksen kanssa. Vaikutukset Koronasta yrityksen tämän vuoden tuloksiin tulee melko varmasti olemaan dramaattisia jolloin hetkellisesti osakkeiden arvotkin tulevat laskemaan ja pahaltahan se tuntuu katsoa kun salkku sulaa. Itsekkin olin tähän tilanteeseen jo varautunut samaan tyyliin kuin sinäkin että käteispaino on ihan mukava mutta euromääräisesti salkkukin on kasvanut jo melko isoksi. Mitään ei tapahtuisi taloudelleni vaikka kaikki rahat häviäisi kun käteistä on paljon ja palkkatöistä saa joka kuukausi hyvin palkkaa. Eläkkeeseenkin on vielä reilu 30v. Mutta jotenkin itse tässä väkisinkin ajattelee ( ja olen vähän myynytkin esim siivun Admicom, siivun Vestas, kaikki exel) että tästä ei ihan kuivin jaloin selvitä ja nyt on mahdollisuus tehdä erinomaisia sijoituksia tulevaisuutta ajatellen. Eli siis tavallaan jo kerrytet voitot ainakin osittain kääntää käteiseksi ja on valmiina seuraavien kuukausien aikana tekemään korkean tuotto-odotuksen sijoituksia laadukkaisiin yrityksiin joita ei ole ollut pitkään aikaan saatavilla järkevään hintaan. Käytännössä tein tuota leikkurityötä hieman jo kun kusi oli sukassa ja hätäisesti kun ajatukset ja strategia ei ole tällaiseen tilanteeseen ehkä niin selkeä kuin sinulla. Siksi haluaisin kuulla ajatuksia ja näkemyksiäsi kuinka sinä toimit jotta voisin oppia sinulta ja tästä tilanteesta muutenkin tulevaisuutta ajatellen.

Kiitos taas erittäin paljon ja toivottavasti sinulta tulee aktiivisemmin blogejakin tässä tulevina kuukasina. Arvostan sinun sijoitustyyliä ja tapaa kommunikoida enemmän kuin ketään julkisuudessa olevaa tietäjää :)

 

Näytä koko viesti
Arvosijoittaminen - 19.1.2020 08.52

Jarkko Aho - Random Walker kirjoitti:

En ole kuitenkaan sulkenut täysin pois vaihtoehtoa, että myyn todella paljon yliarvostetut osakkeet pois. Mutta tämä on strategiassani selvästi huonompi myyntiperuste kuin laadun heikentyminen. Syy liittyy samaan asiaan, johon yllä viittaan: Hyvä yhtiö tuottaa edulliselle hankintahinnalleni erinomaisen hyvin riippumatta siitä missä osakekurssi kulloinkin seilaa.   

Moi Random Walker. Haluaisin palata tähän samaan aiheeseen mistä kyselin jo aikaisemmin pitkän aikaa sitten. Eli paljon on kirjoitettu osakkeiden ostamisesta mutta minua on tässä jo pitkän aikaa mietityttänyt osakkeiden myyminen. Nyt varsinkin tuntuu taas että mennään ihan euforian aallolla ja jotenkin sisimmässä tuntuu että kannattaisi kotiuttaa voittoja ja kasvattaa käteispainoa. USA Indeksit all time high, USAssa työttömyys all time low,  Expansio pisin ikinä...

Minulla on osakkeita kuten Neste joka noussut 1400%, Admicom noussut 4-500%, Vestas wind 800%, UPM 300%. Nesteen osalta tulee 10v täyteen kohta jolloin voisi käyttää 40% hankintameno-olettamaa hyödyksi. Lisäksi olen jo 3v sitten lahjoittanut Nestettä lapsille joka on erittäin toimiva vaihtoehto. Olisi mukava kuulla että mitä itse tekisit esim Admicom kanssa? Pikkugurussa kirjoitetti Admicomin arvovstuksesta mutta onko se karannut jo sellaisille tasoille että voisi olla järkevä keventää. Yrityksellähän menee enemmän kuin hyvin mutta onko arvostus karannut jo "liian" suureksi kuten yllä kuvaat? Tästä aiheesta olisi mukava kuulla taas sinun rauhallista järjen ääntä kun itsellä menee niin helposti tunteisiin tämä meininki :) 

Käteistä minulla on noin 30-40% ja Euroissakin ihan kivasti ja tuohan äkkiä muuttuu isommaksikin prosentiksi jos jossain vaiheessa osakkeet myös laskisivat? :)

Toinen asia josta kuulisin mielelläni ajatuksiasi on erilaiset "hedget" kuten kulta, bitcoin ja shorttaaminen? Olen paljon kuunnellut eri podcasteja ja yrittänyt sitä kautta oppia asioista laajalti. Ostin viime viikolla Barrick Gold kultakaivos yhtiötä ja ajatuksena ostaa 1% Bitcoinia (tätä en ole koskaan tehnyt ennen) sekä ihan fyysistä kultaa. Sen lisäksi haluaisin ostaa jotain hedgeä sille että osakkeet tosiaan lähtisivät pulkkamäkeen. Miten tämä tapahtuu niin en oikein tiedä. Yritän tutkia onko Nordnetilla jotain insturmenttia esim joku S%P short tai Teslan shorttaaminen mutta tosiaan näistä ei mitään kokemusta. Jos on ajatuksia omasta näkökulmasta niin olisi tosiaan kiva kuulla. 

Kiitos kaikista kirjoituksistasi

Näytä koko viesti
Arvosijoittaminen - 5.11.2017 11.32

Moi R.W ja suuri kiitos vastauksesta,

Jälleen kerran taattua R.W laatua. Sinulla on hieno lahja kirjoittaa asioista erittäin selkeästi! Homma on harvinaisen helppoa ja suoraviivaista jos pystyisi jättämään psykologian pois kokonaan :)

Itsellä on nyt 20% käteisenä ja 80% osakkeissa. Sen verran olen tehnyt että olen lopettanut Eurooppa / USA indeksirahastojen oston itselleni ja lapsilleni. Käsittääkseni sinullakin on indekseissä osa sijoituksistasi. Kuuluuko strategiaasi että ostat indeksejä riippumatta syklistä kuukaudesta toiseen tietyllä summalla? Itse näen että tässä arvostustasossa ei ole järkeä ostaa koko markkinaa kun se on kuitenkin selkeästi yliarvostettu. Käsitinkö myös strategiasi oikein että käytännössä et myy omistuksiasi koskaan (jos ei yhtiön laadussa tapahdu muutoksia) riippumatta yhtiön arvostustasosta?

Terveisin,
WarrenMuffet

Näytä koko viesti
Arvosijoittaminen - 2.11.2017 09.41

Hei R.W ja kiitos jälleen kerran erinomaisesta kirjoituksesta,

Tekstiäsi on aina hieno lukea sellaisenkin henkilön joka ei ole yhtä perillä näistä asioista kuin sinä. Olen lukenut tekstejäsi jo monien vuosien ajan ja olen yrittänyt ottaa oppia mitä olen kyennyt. Minulla on muun muassa excelissä osakkeet ja sinun yhdellä laskentatyylillä "screenaan" että mitkä osakkeet olisivat mielenkiintoisesti hinnoiteltu. Jo useiden vuosien ajan ongelmana on ollut jos käyttää tuota sinun 12% tuotto-odotus tavoitetta että screeneihin ei vihreällä tule mitään näkyviin. Jos jotain "mielenkiintoista" on tullut niin ne ovat olleet sitten kysymysmerkkejä laadun ja kilpailuedun suhteen. Osakkeita mitä olen ostanut ovat olleet IBM, Gilead Science, Bed Bath and Beyond, Fortum, Exel sekä Disney (mikä ei kyllä vihreälle päässyt mitenkään mutta näen tämän sijoituksena mikä 20v päästä näyttää arvonsa).

Minua kiinnostaisi erittäin paljon tietää sinun sijoituksista muutama asia mikä aina mietityttää kun luen tekstejäsi:

1) Kuinka suureksi sinun käteispaino on kasvanut kun Suomen pörssistä ainakin on 12% tuotto-odotuksella ollut mahdoton löytää mitään ostettavaa jo niin pitkän aikaa

2) Miksi painotat niin vahvasti Suomea etkä etsi ostettavaa globaalisti ja jos etsisit niin mitä firmoja arvioisit sellaisiksi mitkä täyttäisivät laatu kriteerisi?

3) Henkilökohtaisesti minua polttelee hirveästi myydä omistuksiani koska päässäni ajattelen: Vuonna 2009 oli historiallisesti paras aika ostaa osakkeita ja vuonna 2017/8 on historiallisesti paras aika myydä osakkeita. Onko veroseeuraamukset todella niin suuret että osakkeet kannattaa pitää "ikuisuuden". Minulla ei ole rahalle mitään tarvetta mutta esim omistamani Neste sekä UPM hipovat ennätyksiä ja ovat tuottaneet mehevät nousuprosentit. Miten sinä ajattelet tätä nykyistä tilannetta missä elämme ja arvostustasoja/sykliä. Kuten kirjoituksessakin kirjoitit niin eri sijoittajilla on eri tyyli varautua seuraavaan hyvään ostopaikkaan ja selkeästi nyt ollaan syklin harjalla. Sitähän ei kukaan tiedä kauan tässä viellä ratsastetaan mutta sen tiedän varmasti että joskus nämäkin bileet loppuvat.

Arvostaisin kovasti näkemyksiäsi aiheisiin,
WarrenMuffet

 

Näytä koko viesti