Olet täällä

Ajankohtaisia kirjoituksia taloudesta - 16.11.2018 02.35

Minulla on samantapaisia ajatuksia siitä, että Venäjä saattaa kokea Kiinan uhkana, jopa suurimpana sellaisena. Venäjä on jo nyt vahvan ja alati vahvistuvan Kiinan takia kahden voimakkaan tulen, Kiinan ja USA:n, välissä. Lisäksi Intia hönkii eteenpäin omalla tahollaan, joten voisiko Venäjällä olla sellaisiakin pelkoja, että jääkö heille enää mitään merkittävää roolia maailmassa?

Kiinahan on jo puristanut Venäjältä käsittääkseni Kiinalle edullisen kaasudiilin putkineen (kuinka alhainen oikea sopimussumma lie onkaan):
https://www.theguardian.com/world/2014/may/21/russia-30-year-400bn-gas-deal-china
https://ig.ft.com/gazprom-pipeline-power-of-siberia/

Lisäksi on myös näitä "hiljaisempia signaaleja", jotka mielestäni antaa osviittaa siitä, kumpi on niskan päällä Kiina-Venäjä -suhteessa:
https://www.ft.com/content/3106345c-f05e-11e7-b220-857e26d1aca4

Kun vielä ottaa huomioon Venäjän mielestäni aika haastavan taloudellisen tilanteen (pakotteet alkavat oikeasti tuntumaan ja sen näkee parhaiten Moskovan ja Pietarin ulkopuolella), niin mielestäni Venäjä on enemmän polvillaan kuin timangissa ryhdissä - vaikka se antaakin virallisella ja epävirallisella viestinnällään muuta ymmärtää. Näin ollen mikä tahansa kriisi ja/tai rähinä on heille hyvä asia, koska näin Venäjä saa lisää aikaa yrittää päästä jaloilleen. Siten myös Juhanin esittämä teoria alkaa mielestäni kuulostamaan hyvinkin järkevältä kuviolta Venäjän kannalta katsottuna (kun vielä pitää mielessä Vladimir Vladimirovichin ammatillisen taustan ja sen miten hän on koonnut luottomiehensä kaikkiin Venäjän ydintehtäviin). ​

Disclaimer: Yllä oleva on sellaista omaa gut feeling -brainstormailua, joka pohjautuu pitkähköön Venäjä-historiaani. Lisäksi sain juuri kuulla, että minussa on ripaus savolaista verta, eli vastuu on kuulijalla - tässä tapauksessa lukijalla.

Näytä koko viesti