Olet täällä

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 10.1.2019 01.03

Harvinaisen asiallista keskustelua tässä ketjussa. Yleensä eri foorumeita selaillessa mielipiteistä haisee jonkinlainen bias suuntaan tai toiseen ja kritiikin puute.

Aika paljon keskustelu pyörii Ethereumin ja Bitcoinin ympärillä niin olisi mielenkiintoista kuulla paremmin asiaa tuntevien mielipiteistä myös muista kryptoista, erityisesti kiinnostaa Stellar Lumens (XLM) ja Ripplen xRapid (XRP). Ripple on alusta asti tehnyt avoimesti yhteistyötä sääntelijöiden ja pankkien kanssa mikä on tietysti kryptopiireissä jakanut mielipiteitä. Hiljattain Ripple tiedottikin että yhteistyötä tekeviä finanssi-instituutioita on jo yli 200 ja myös mm. Nordea kuuluu R3 verkostoon, joka puolestaan on yhteistyössä Ripplen kanssa ja ilmeisesti omaa option miljardeihin yksiköihin XRP:tä. https://www.kauppalehti.fi/uutiset/lohkoketjut-ja-algoritmit-muuttavat-p...

Suurimpia riskitekijöitä XRP:n kannalta on varmasti meneillään oleva keskustelu siitä onko XRP arvopaperi vai ei. Arvopaperiksi julistaminen käsittääkseni tuhoaisi XRP:n  käyttötarkoituksen kansainvälisten transaktioiden "bridge-assettina". Mielipiteitä tästä löytyy puolesta ja vastaan. Jossain vaiheessa keskuteltiin myös paljon siitä, että Ripple != XRP mikä tietysti pitää paikkansa, Ripplen menestys yhtiönä ei välttämättä korreloi XRP:n arvoon ja Ripplen xCurrentin avulla arvoa voidaan siirtää myös ilman XRP:tä, mutta Ripplen mukaan XRP:n käyttö alentaisi transaktioista aiheutuvia kuluja, joten olisi luonnollista että pankit ottaisivat XRP:n käyttöön ja tämä on varmasti myös Ripplen intresseissä. Toinen riski on tietysti että Ripplen kanssa yhteistyössä olevat pankit eivät haluakaan syystä tai toisesta ottaa XRP:tä käyttöön.

Tässä artikkelissa artikkelissa analyysiä ja kritiikkiä XRP:stä. Yhteenvedossa kysytään "Perhaps most importantly, why not use the US dollar?". Ripple perustelee tämän kustanussäästöillä. XRP:tä käyttämällä pankkien ei tarvisi etukäteen rahoittaa nostro-tilejä. Ripplen mukaan esim. Pankki A (USD) voisi siirtää Pankkiin B (EUR) vaihtamalla USD<->XRP<-EUR->. Tässä kysymykseksi nousee XRP:n likviditeetti josta Ripple kertoo: "Ripple will soon introduce an XRP incentive program to algorithmically rebate market makers who provide liquidity through XRP.". Tästä ei itsellä ainakaan mitään lisätietoja.

Mikä on teidän näkemys Ripplen ja erityisesti XRP:n onnistumisen todennäköisyyksistä? Monikin asia epäilyttää ja luonnollisesti riskit on suuret, mutta erityisesti Ripplen luomat verkostot ja selkeät käyttötapaukset kuitenkin mielestäni tuovat uskottavuutta projektille. Toistaiseksi en ole täysin vakuuttavia vasta-argumenttejakaan löytänyt. 

Tässä tiivistys Ripplen whitepaperista niille jotka eivät ole aiheeseen tutustuneet https://hackernoon.com/whitepaper-in-four-minutes-ripple-a27103e4d265 . Onko XRP:tä turha edes yrittää verrata Ethereumiin tai Bitcoiniin (koska eri käyttötarkoitukset)? Voisiko jompikumpi näistä edes teoriassa toimia samaan käyttötarkoituksessa kuin XRP? Ainakin transaktioaikojen ja -kulujen täytyisi pienentyä huomattavasti? Tällä hetkellä ymmärtääkseni ainnut varteenotettava kilpailija XRP:lle on XLM eli Stellarin Lumens, jossa myös transaktioajat ja kulut pienempiä kuin BTC tai ETH. Stellar on lisäksi yhteistyössä IBM:n kanssa -> verkostot pankkeihin. Näiden kahden projektien luonteet ovat kuitenkin hyvin erilaiset, vaikka taustalta molemmista löytyy sama henkilö Jed McCaleb.

Tuli vähän sekava teksti ehkä mutta kommentoikaa ja kertokaa jos olen jotain ymmärtänyt väärin.

 

 

 

 

Näytä koko viesti