Olet täällä

Sievi Capital - 24.12.2021 12.17

Olipa lähellä puolen hehtaarin metsän tragedia.

 

Hyvää Joulua kaikille

S. R., Sievin omistaja. 

Näytä koko viesti
Citycon - 22.3.2021 11.04

Kappas. Oma ostopäivän angstini helpotti kummasti kun lukaisin perjantaisen sisäpiiri-ilmoituksen.

Chaim oli näemmä hereillä:

Liiketoimien yhdistetyt tiedot

volyymi yhteensä: 359 519

keskihinta: 7,42100 euroa

Uskon kyllä Akiakin ostojen järkevyydestä, mutta kun Chaim näkee vielä syvemmälle yhtiöön ja ostaa alelaarista, niin Mazel Tov kaikille ostolaidalla kärkkyneille. Kenties lapsosten tuleva varallisuus sittenkin hyötyi. 

Näytä koko viesti
Citycon - 18.3.2021 09.53

Kiitos selvennyksestä. Eipä sitten tuohon eilen pistetyt roposet nyt niin kovin paljoa huolestuta, enää. Tai ainakaan ei kovin nopeasti ala huolestuttamaan, niin kauan kun en v-vipua ajattele. Mitä tosin tapahtuu päivittäin.

CPP:n omistukset on kokonaisuutena aika tymäkät, eikä siinä massassa yksi Citykonin kevennys paljoa heille merkitse. Tulkitsin itse samoin ettei siellä fataaleja sp tietoja voi olla, joten liipaisin sitten samalle ostolaidalle. K-a hh nyt @7,72, kun menin joulukuussa rahastamaan 2020 touko - joulu nousut pois, mutta tuuliviirinä palasin tammikuussa @8 pintoihin aloittamaan uudelleen.

Taidan lahjoittaa koko pumssin skidien OST:lle, niillä on paremmin malttia odotella seuraavat vuodet mitä tapahtuu.

Näytä koko viesti
Citycon - 17.3.2021 05.19

Höbbbbbbbspuhh. Raskas osake kantaa, kun ne talot painaa ja tuli lapioitua SuloVileninä liikaa salkkuun.

Voisiko joku johdattaa tämän uutisen osan asiaan:

''Cityconin toiseksi suurin omistaja Canada Pension Plan Investment Board on Bloombergin tietojen mukaan tarjonnut myytäväksi 13,3 miljoonaa Cityconin osaketta. Pikauutisen mukaan tarjouskirja on myös saatu täyteen UBS:n välittämänä.''

1) Niin tarkoittaako että jo on joku ostanyt ja CPP on myynyt sitovasti? Ja nyt me helpolla perässä juoksevat ostellaan kun saadaan / myydään perässä kun joku Kanukkikin möi

2)  Vai että myö eläkkeihi sittoutunneet uateltiin myyvä, jos työ UBS:issa löyvättä ostajan? Ja nyt  USB painaa CPP toimeksiannosta lappua laitaan ja katsoo kuka ostelee mihinkin hintaan yli indikoidun 9,30€, ja jos putoaa noin alas niin vasta sitten joku sitoutunut ostaa loppuköntsän itelle

Confused....1 or 2 or 1,5?

Näytä koko viesti
Bilot - 20.8.2020 09.32

Kuten huomannette, en kertonut sanaakaan miksi se sijoitustarina on validi, ei nyt sentään koko 20 pennin pajatsoa kerralla ;)  :D

Näytä koko viesti
Bilot - 20.8.2020 01.19

Aki Pyysing kirjoitti:

Henkilökohtaiseen salkkuuni jäi annista erä Bilotia.

Nyt Bilot osti omilla osakkeillaan hintaan @6,90 per osake. Lukaisin sekä tiedotteen että Inderesin kommentin ja vähän ihmettelin, kun Inderesillä ei ollut osakkeen arvostusta mainittuna. Toki vähän silmät ristissä lueskelin, ehkä se löytyy sieltä. Mie oon silleen dinosaurus, että osakkeen hinta kauppatavarana on kiinnostava tieto.

Bilotin arvostus on toimialalle maltillinen Inderesin P/E 2021 20 EV/EBITDA 10, mutta sen vallihaudoista tai kilpailueduista ei mitään käsitystä. Lähtökohtaisesti tykkään koronanaikaisista ostoista. Kun en ole kiinnostunut antamaan Marinin hallitukselle yhtään enempää (=lappu voitolla), kuin on pakko, taidan kurkata torstain tuloksen ennen toimenpiteitä. Normaalisti myisin, kun yritysostosta kurssi nousee toistakymmentä prosenttia 7,30 -> 8,33.

Ostoista jotain 2/3 menee pieleen, mutta tässä ostettiin tuttu yhtiö lama-aikana, joten keskimääräistä paremmat eväät onnistuneeseen operaatioon.  

 

 

Bilot:ia ei tule vertailla suoraan muihin teknologiayhtiöihin siksi, että sen liiketoiminnassa ei ole vastaavia palveluja eikä vastaavia jatkuvia asiakkuuksia kuten esimerkikisi on TietoEvry:llä. Jälkimmäisen staattisten asiakkuussuhteiden osuus liiketoiminnassa = jatkuvat laskutettavat palvelut vievät Covid:in yli että heilahtaa.

Bilot:illa asiakaskunta ja -toimitukset ovat pääosin (SAP ohjelmistolla) kehitys- ja projektiluontoisia töitä so. asiakkaalla harkinnanvaraisia aktiviteetteja, joiden luonne on myös yleensä toimitussopimuksissa huomioitu. Ts. asiakkaat voivat vetää liinat kiinni, ja niin ne nyt ovat tehneetkin, ilman että joutuu maksamaan penaltteja tahi jatkuvia vuokratyyppisä ylläpitomaksuja Bilot:ille.

Bilot on erilainen bisnes myös verrattuna Siiliin, joka piikkeineen on monessakin asiakkuudessa mukana, etenkin julkisella sektorilla. Siinä liiketoimintamallissa työntekijöille maksetaan pääosin provikkana laskutuksesta joten nuppikulut ovat oikeasti muuttuvia, ja Siilillä on paljon myös nuppien bulkkimyyntiä julkisen sektorin pitkiin puite- ja dynaamisiin hankintasopimuksiin.

Siilin ja jossain määrin myös TietoEvry:n julkisen puolen soppareissa on se ilopilleri että jos virkamies on määrärahansa saanut vaikkapa kolmelle vuodelle ja 60 M Eurolle, ei sitä määrärahaa oteta yhden Covid:in takia pois.Työt ja laskutukset rullaa IT toimituksissa nyt julkisella sektorilla kuten tähänkin asti, ei siellä juuri mitään ole lopetettu tahi aloituksia lykätty.

Bilot ottaa nyt hittiä Covid:in myötä asiakkuuksien rakenteensa ja yksityisen sektorin tilauskäyttäytymisen takia, ja on aivan oikein sanoa että se on markkinahäiriön aiheuttamaa.

Keskipitkällä aikavälillä yhtiön tilanne ja kasvutarina on validi, kysymysmerkki ja riskit on tietenkin siinä riittääkö rahoitus ja kassavirta toteuttamaan strategiaa siihen saakka kunnes yksityissektorien tilauslama alkaa taas rahoittaa, vai joutuuko Bilot vetamään omista ohjaksista pollen takajaloille ja keskeyttämään laajentumisen ja kasvun.

 

Näytä koko viesti
Anora (Altia+Arcus) - 20.8.2020 12.00

Hmmm...OP:n ja Nordean täsmälausunnot jäävät vähän vajaiksi, noinniiku omasta mielestä, varsinkin kun lukee koko tulosraportin tiedotetiivistelmän sijaan.

Hyvän kustannusrakenteen ei voida pelkästään katsoa syntyneen Covid tilapäisistä säästötoimista, vaan siellä on myös konsolidoitu ilmeisesti viimeisetkin turhake tytäryhtiöt yhdeksi maayhtiöiksi sekä Ruotsissa että Suomessa, tarkoittaen että historiallisesti runsaana kukkinut yhtiöittäminen (ja tämä siis monopolimaissa, joissa on vain 1 tooodella iso ostaja per maa jolle monta yhtiötä aiemmin myi litkuja) on lopulta purettu. Oletusta pysyvistä kustannusvaikutuksista tukee myös henkilöstön määrän putoaminen vertailukaudesta 46 nupilla, joskin vuoden -19 loppuun verrattuna pudotus oli maltillisempi.

Yksinkertaista - kun purat turhakerakenteet, syntyy nuppisäästöjä kun ei ole enää samaa määrää pikkuyhtiöiden toimitusjohtajia, kehityspäälliköitä, päällekkäisiä myyntipäälliköitä, ja omia myynnin controllereita jne. Eikä myös edellisten ostamia ulkoisia palveluja, matkakustannuksia, virman voortien liisaus- ja puunauspalveluja ynnä kaikkea muuta sälää.

Underberg voi olla - tai siis onkin positiivista - mutta se ei ole muuta kuin päänavaus karseesti kilpailulle markkinalueelle, kahdella tuotteella, kun koko tuoteportfolio lienee tuhansissa tai ainakin useissa sadoissa. Viina on mielikuvatuote myydä ja markkinoida, joten on iso kysymysmerkki miten iso siivu sakujen suista oikeasti hinkuaa tätä vientijohtajan ilosanomaa '' Tiedämme nordicspirits.com-verkkokaupasta saamamme kokemuksen perusteella, että tuotteidemme laatu miellyttää saksalaisia kuluttajia ''.

Jos analysoi hieman ilkeämmin, sen voi myös tulkita tarkoitavan niitä harvahkoja saksalaisia asiakkaita jotka ovat nettikaupan löytäneet, tilanneet, ja jotka eivät ole haukkuneet tuotteita. Eivät nuo koko Saksanmaan kuluttajakuntaa voi mitenkään edustaa, vaikka joitain Pohjola -faneja siellä varmastikin on. 

Sen sijaan Covid sataa laariin pysyvästi. Jos uskoo - kuten minä - että päivittäisessä ihmisten käyttäytymisessä jää pysyväksi paitsi etäisyydet maskit ja etäpäivinä Sijoitustietoon hyvän työajan hukkaaminen, myös kasidesillä lotraaminen joka paikassa. Vähittäiskauppasektoreilla, palvelusektoreilla jne desien tarjominen jää pysyväksi kuluttajapalveluksi (tai ehkä jopa velvoitteeksi kunhan hallitus tuon keksii) ja se tarkoittaa Altian etanolituotannolle maksimikäyttöasetta pitkälle tulevaisuuteen. Eikä tuotetta tarvitse edes kuskata Rajamäelle pullotettavaksi kun se menee suoraan joko laitoksen tislausputken päästä käsidesilutraaja - asiakkaille pullotukseen (tai ehkä Rajamäen tehtaan kautta suurtonkissa tai konteissa - yksikköpullotuksen ja jatkojalostuksen kustannukset kuitenkin jää pois per tuotettu etanolilitra).

Tällä on merkitysta samalla tavalla kuin vaikkapa kemian teollisuudessa ja sellunkeitossa - isot laitokset jauhaa rahaa, mutta vain jos prosessia ajetaan täydellä kapasiteetilla, ja kun tavaraa myydään edelleen bulkkitoimituksina minimoiden kuljetuskustannukset per tuotettu yksikkö.

Tällöinkään Altian etanolituotanto ei välttämättä saavuta kustannusjohtajuutta - euroopan spottimarkkinoilta on perinteisesti saanut etanolia halvemmalla kontissa pihalle toimitettuna, kaikki sen osaa tehdä - mutta koska koko Eurooppa hinkuaa samaa tavaraa, sieltä ei enää saane toimituksia samalla luotettavuudella. Tästä syntyy Altian etanolibisnekselle kilpailetu toimitus/jakelukanavien tehokkuuden ja toimitusvarmuuden kautta, jota tukee sekin ettei käsidesien valmistajat todennäköisesti ainakaan vielä laskeskele raaka-aineen senttisäästöjä koska oma myynti ja kate on kohillaan.

Samaisesta tulosraportista voi päätellä senkin ettei suuremmin enää ole tehty isoja arvonalentumisia vanhojen yrityskauppojen jäljiltä, joskin Goodwilliä edelleen on n 80 M€ joten Q4 2020 (ehkä) kirjattavaksi tulisi vain samantasoiset poistot ja alenemiset kuin nyt raportoitiin H1x2 =  n 17,6M€.

Summattua - ei myynti erityisesti loista, se vain menee enemmän monopolien kautta kun jengi dokaa kotona murheisiin, Saksa on haavekuva, mutta rakenteiden kautta kustannustaso paranee kestävälla tavalla. Ja kerrankin Kossulan tislaamo pyörii maksimikapasiteetilla vielä pitkään kiitos Covid:in. Isoa Tulosta ei ole lupa odotella kuitenkaan vähään aikaan.

Menee seurantaan, ja mahdollisesti Q3 alla voisi harkita ostamaan jos kurssi taas hiipuisi vähälle huomiolle.

Näytä koko viesti
Citycon - 7.8.2020 10.14

Tackar. Tarjoan virtuaalisen Kossuvissyn kiitokseksi hypoteesille että toi voi vielä joskus toistua.

Näytä koko viesti
Citycon - 7.8.2020 09.29

Oma pumssi tuli ennen osaria @6,18 ja ajattelin pilkkiä eriä lisää Covid hermoilijoilta kunnes salkussa edustaa 10% sijoituksista.

'Halpuus' askarruttaa kuitenkin kun en ole aktiivisesti seurannut historiallista arvostusta x% per EPRA NAV. Oletan vain että nykyinen on edullisen puolella, tulevaisuuden spekulaatiot aktiivisti unohtaen, ja laiskana lukuja taaksepäin kaivelematta l. hyvää MuTuilua häiritsemästä.

Mahtaisiko joku muistaa tuon joltakin pitkältä aikaväliltä? Siis min 10 vuotta tai enemmän jopa? Lieko koskaan ollutkaan 1 x EPRA NAV?

Näytä koko viesti
Citycon - 4.8.2020 10.41

IFRS ottaa huomioon sen, että on tehty tulevaisuuden tuotto-odotuksien  l. tuottorahavirtojen laskentaan perustuva käyvän arvon muutos. 

Eli jos tasearvo vuonna 1 on ollut 1000€, mutta markkinamuutokset/asiakkuuskadot jne tai nykytilanteessa Covid aiheuttavat tulevasuuuden inbound rahavirtoihin negatiiviisia poikkeamia => tällöin tasearvoa 1000€ oikeistaan alaspäin laskelman osoittaman summan verran. Tällöin tuo 1000€ taseessa onkin IFRS laskennassa vaikkapa 950€ joka puolestaan on sitten IFRS (uusi) tasearvo juuri tällä nimeomaisella raportointihetkellä (joskin esitystapa voi olla tasearvo +/- käyvän arvon muutokset = uusi arvo)

Kiinteistöjen tasearvolla tarkoitettaneen EPRA NAV tasearvoa joka on operatiivinen mittari, ja joka lasketaan eri tavalla. Tästä on hyvä rautalanka-artikkeli täällä

https://www.inderes.fi/fi/mita-tarkoittaa-nav

 

Enpä juuri huolehtisi tuosta eroista, tämän raportin paras anti on muualla kuin käyvässä arvossa.

Homma kulkee kuitenkin hyvin, ja jatkuvuutta piisaa oletuksella ettei Covid -mörkö tule takaisin ja ryssi vuokralaisten businesta. Ja vaikka Covid 2. aalto riski toteutuisikin jossain määrin, niin mitä sitten.

Lafkan kurssi vain sahailee jonniinverra jonniiaikaa, mutta pitkässä juoksussa ne rakennukset edelleen on siellä missä ennenkin tuolla taseella ja busineksessa kuitenkin on solidia jatkuvuutta juuri tuon hehkutetun multi-tenant strategian kanssa. Ruokaa pitää aina myydä, ja toisaalta yhteiskunnalliset vuokralaiset ei minnekään katoa.

Ai niin. Vaikka menneisyys ei mikää tae ole, niin onhan tämä nyt 10v kurssihistoriansa montunpohjalla. Turskapilkille vain, kunhan tämän tämän päivän nousu hiipuu ja jos ei itsellä enää elinten aika riitä niin jälkipolville sitten plakkariin tulevia avioita ja avioeroja varten vararahastoksi ;)

Näytä koko viesti