Olet täällä

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 2.1.2023 07.00

Pelipuolesta muutamia ajatuksia. Vuosi 2023 saattaa olla jo se, jolloin muutama AAA-peli alkaa tulemaan suuremman yleisön tietoisuuteen. Esim. Illuvium voisi olla sellainen ja sen private beta -testauksessa olen mukana. Siinä ainakin grafiikat, pelattavuus yms asiat ovat kyllä kunnossa, eli se ainakin toistaiseksi on täyttänyt omat odotukset. Ensi viikolla siinä avautuu land:ien omistajille rakentelun alpha-vaihe, jossa en itse ole mukana, mutta näyttää kuitenkin siltä, että kehitys etenee nyt hyvää vauhtia. RPG-peleistä on myös muutamia mielenkiintoisia julkaisuja tulossa ja varmasti monista muistakin genreistä, mutta niitä en niin tarkkaan seuraa. Vulcan Forged ja Aether Games ovat taas omanlaisiaan projekteja, kun niissä on samassa pelimaailmassa useampia eri pelejä. Tuollaisissa on sinänsä laajemmin potentiaalia, kun peliympäristöön voi tulla henkilöitä, jotka tykkää ihan eri peleistä ja sitten ne tavarat (NFT:t) voi kuitenkin olla yhteensopivia eri pelien kesken ja niillä on kussakin pelissä sitten oma käyttötarkoituksensa. 

 

Jotenkin nyt jälkikäteen katsottuna aikalailla sykleittäin nämä pelitjulkaisut menee. Aluksi tuli hyvin yksinkertaisia pelejä, joita markkinoitiin pelkästään kryptoilla, play to earn yms. narratiiveillä ja se oli se koko pelin pääasia. Sen jälkeen alkoi tulemaan useampia korttipelejä ja niistä muutama on kasvanutkin jo suht isoksi peliksi. Nyt sitten toivottavasti tänä vuonna tulee julki jo noita pelejä, joissa mennään selkeästi peli edellä ja sitten se lohkoketju ja NFT:t ovat vain yksi osa sitä peliä. Kun näitä alkaa tulemaan julki, niin siinä vaiheessa joku voi lyödä sitten laajemminkin läpi. Näissä toki voi tulla viivästyksiä helpostikin, kun hyvien pelien kehitys vie kokonaisuudessaan kuitenkin useamman vuoden.

 

Yksi mielenkiintoinen kuvio on nyt tuo Solanan tilanne. Muutama NFT-projekti sieltä on jo siirtynyt pois, niin saa nähdä, mitä siellä olevat isot peliprojektit tekevät, jäävätkö sinne vai siirtyvätkö eri ketjuihin.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 2.1.2023 06.13

Manialöytyy kirjoitti:

Steikkaatko Immutablea tuolla https://imx.community/staking vai annatko vain olla? Itse ajattelin aloittaa "osto-ohjelman" alkuvuodesta ja laittaa tuonne pelkän holdailun sijaan. Aikaisemmin ostin onneksi keväällä vain pikku satsin. Säilytätkö muuten yleisesti kryptojasi Metamaskissa, Ledgerillä vai siellä sun täällä?

 

Kommentoin tähän omasta puolesta, eli omat IMX:it on steikattuna tuolla. Ne palkkiot on omalla sijoitusmäärällä sen verran pienet, että ei niistä nyt juurikaan hyötyä ole, mutta tuleepahan testattua tuollaista steikkaustakin. Tuossa IMX:in steikkauksessa on se hyvä puoli, että palkkiot tulevat 14 päivän sykleissä, eli oman veroraportin kannalta ylläpito pysyy kohtuullisena. 

 

Se hyvä huomioida tuohon steikkaukseen liittyen, että kolikot pitää siirtää tuonne Immutableen Layer 2:lle eli gas feet joutuu maksamaan L1 -> L2. 

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 8.12.2022 08.43

Credit_Default kirjoitti:

Mitä se pelifirma hyötyy siitä, että se miekka,kilpi tai vaikka pakoputki pelissä on NFT?

Monessa firmassa mennään voimakkaasti siihen suuntaa, ettei relevantteja tavaroita voi edes kaupata muille.

Jos peleissä on jotain keräiltävää / vaihdettavaa, pelifirmat pyrkivät siihen, ettei mitään ulkopuolisia markkinapaikkoja pystyisi syntymään.

 

Ne voi saada esim. osuuden tuolla marketissa myydyistä tuotteista. Esim. tuossa Gods Unchainedissä on jokaisessa myynnissä 9 % fee ja se koostuu 2 % protocol fee + 5 % royalties to creator + 2 % marketplace fee. Eli mikäli pelin NFT-markkina kasvaa, niin tuo pieni prosentuaalinen osuus myynneistä voikin olla suurempi kuin mitä pelintekijä saisi pelin sisällä olevien tavaroiden myymisellä. Uskon, että tuo tavaroiden oikea omistaminen myös motivoi ihmisiä hankkimaan enemmän tavaroita kuin pelien sisäinen, tai näin ainakin itse olen toiminut. Virtuaalitavaroita en ole ostanut käytännössä lainkaan vuosien saatossa, mutta näissä NFT-peleissä ostan mielelläni jotain tavatoita, kun tiedän, että pääsen niistä jatkossa myös eroon.

 

Toki hyvä huomioida tässä myös se, että koska markkinoilla liikkuu rahanarvoista tavaraa, niin se voi tuoda mukanaan ihmisiä, joita peli itsessään ei kiinnosta yhtään vaan he pyrkivät vain tekemään rahaa noiden NFT:eiden kautta.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 7.12.2022 11.36

Niin ja tuota Vulgan Forgedin jotain testipeliä testasin oiskohan ollu keväällä, mutta sitten se unohtui kokonaan. Näyttäisi menneen eteenpäin, niin pitää tutustua tarkemmin tuohonkin 🙂

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 7.12.2022 11.30

Tuohon gamestoppiin en ole perehtynyt tarkemmin. Tuo pelipuoli on omasta mielestä selkeästi se, jossa NFT:t loistaa. Se, että oikeasti omistaa tavarat, on iso juttu ja niillä on jälkimarkkinat olemassa. Pelailtua tullu enemmän ja vähemmän vajaa 30 vuotta ja vaikka esim. Diablon ja WOW:in osalta tuli tahkottua satoja ja satoja tunteja, sitten peliin kyllästyi, niin siinpä se. Nyt NFT:eiden kautta saa lopettaessa edes jotain vaivanpalkaksi ja nuo ekosystemit ovat jo itsessään mielenkiintoisia ja markkinapotentiaali korkea. Gods Unchainedissä on esim. rakennettu hienosti tuo systeemi, kun siellä on mahdollista saada pieniä määriä tokeneita ja korttipaketteja palkinnoks, kortteja saa päivitettyä tuhoamalla (burnaamalla) viis samanlaista korttia jne. Korttisetit poistuu tietyin väliajoin pois myynnistä ja sitten niitä vanhojen settien kortteja ei voi saada enää kuin toisilta pelaajilta. Saa nähdä, miten tuo kehittyy.

 

Muutama kovan luokan peli Guild of Guardians ja Illuvium on alpha/beta vaiheessa. Ovat myöhästyneet alkuperäisestä suunnitelmasta, mutta nuo kun ovat julkaisuvaiheessa, niin luulen, että pelaajamäärä kasvaa reippaasti Immutable X:ssä. Noita tällä hetkellä seuraan aktiivisesti. Muitakin AAA-pelejä (mainosten mukaan) on tulossa aika paljon muihinkin ketjuihin, mutta lähes poikkeuksetta alpha/beta on myöhästynyt alkuperäisestä, eli aika moni koitti ratsastaa sillä hypellä ja saa nähdä miten moni projekti oikeasti onnistuu. Ei se periaatteessa vaadi kuin yhden pelin johon massat lähtee mukaan ja jos tuo lompakon luonti ja ylipäätään mikä se on, saadaan jotenkin enemmän "kansankielelle", niin sitten uskon, että isotkin pelitalot alkaa tosissaan kiinnostumaan asiasta.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 7.12.2022 08.35

Casteliero kirjoitti:

Eli vähintään 20% kaikista käyttökustannuksista joudutaan maksamaan tuolla IMX:llä. Samoin sitä voi steikata ja osallistua ketjun päätöksentekoon. Eli käytännössä varmasti pelinkehittäjät ostaa just noita IMX-tokeneita, kattaakseen nuo käyttökustannukset ja he tietty varmasti haluavat myös osallistua päätösten tekoon, jos sellaista tarvetta tulee. Ja todennäköisesti steikkaamalla saadaan iso osa noista käyttökustannuksista katettua. Sitä en tiedä, miten tuo IMX-tokeni näyttäytyy käyttäjälle. Todennäköisesti he eivät tarvitse sitä käytännössä mihinkään. Ehkä voi tulla jotain ostoja mitä on mahdollista ostaa noilla IMX-tokeneilla. Hankala sanoa.

 

Reilu 1,5 vuotta pelannu Gods Unchainediä ja tuolla Immutable X:n kauppapaikalla voi ostaa eri pelien tavaroita, kortteja yms. noilla tokeneilla ristiin ja myös IMX:llä, eli tuolla sillä on muutakin käyttöä kuin tuo pelkkä 20% käyttökustannusten siivu. Käytännössä tuo ristiinosto toimii esim. niin, että Gods Unchainedin kortteja voi myydä ETH, IMX, GODS, GOG jne. ja vastaavasti kortteja voi ostaa vastaavilla tokeneilla, mikäli sillä löytyy myyntitoimeksiantoja.

Tuo marketti on kyllä kehittyny reippaasti vuoden aikana ja kun lisää eri pelejä tuonne ympäristöön tulee, niin mielestäni aika paljon potentiaalia löytyy tuo ristiinostonkin kautta. Jos joku peli ei enää kiinnosta ja joku toinen alkaa kiinnostamaan, niin myy vaan pelin tavarat veks ja ostaa toisen pelin tavaroita.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 13.11.2022 12.09

Jaahas, onko crypto comi seuraava uhri.🤔

https://twitter.com/BTCkeskus/status/1591724731551846400?t=rYxhOAED-Stoy...

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 10.11.2022 11.08

Tänään piti ostella pieni määrä lisää. Katsotaan meneekö vihkoon 😃

Seuraavat ostot sitten, jos tullaan 30 % alaspäin.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 23.1.2022 11.54

pannari kirjoitti:

Oppirahat maksettu. Suljin kaikki kauppani ja mietin että onko järkevämpää pitää kassa Etorossa vai siirtää ne pankkitililleni? Odotan että lasku jatkuu ja kun tuntuu että pohjat ollaan saavutettu ostan tietysti samat kryptot takaisin. Mutta onko neuvoa siihen että onko taloudellisesti järkevämpää pitää rahat eToron kassassa vai nostaa se sieltä omalle tilille odottamaan aikaa parempaa?

 

Itse taas mietin joko alkaisi tekemään yhden setin lisäostoja.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 23.1.2022 11.53

Näytä koko viesti