Olet täällä

Nurminen Logistics - 7.12.2021 09.12

Oman arvioni mukaan rahtien hinnat eivät ilman nykyisenlaista globaalia anomaliaa tule pysymään nykyisellä tasolla. Tällä hetkellä Kiina - Suomi - Kiina round-tripin hinta on välillä 16000-18000 USD per 40'HC. Tämän hetken laivojen kuljetuskapasiteetin perusteella tavoiteltava round-trip hinta on noin 4500-5000 USD (tällä hinnalla varustamot tekevät noin 1-3% katetuoton, joka on alalla hyväksyttävä standardi). Tavoitteena toki on korkeampi tuotto, jonka perusteella uskon, että round-tripin hintatavoitteena on noin 6000 USD. Tämä tarkoittaa tuontikontille noin 4000 USD:n hintaa ja vientikontille noin 2000 USD:n hintaa. Tällä hetkellä vientikontin hinta on noilla hujakoilla. 

Kokonaisuutena tämä tarkoittaa, kun globaali toimitusketjukriisi saadaan purettua, että hinnat voivat tulla alas sen 10000 USD per 40'HC (per round-trip) ja liiketoiminta olisi silloin vielä kannattavaa. Vaikkakin meriliikenne liitettäisiin päästökauppaan ja itämeren syöttöliikenteen hinnat nousisivat esim. tuplaksi, ei tämä tarkoita konttikohtaisesti kuin EUR 300-400 nousua suuntaansa. Tämän päivän kurssilla laskettaessa, hinnan nousu olisi siis tasoa 680 - 900 USD. Eli viennin hinta olisi tasoa 2450 USD ja tuonti 4450 USD. 

Toki voidaan samaan hengenvetoon todeta, että jos Nurminen saa kuljetusajan laskettua viikkoon, niin silloin he kilpailevat pääsääntöisesti lentoliikenteen kanssa ja meriliikenteen tohinoilla ei ole niin suurta merkitystä. En olisi niinkään varma, että tämä kunnianhimoinen tavoite toteutuu, ottaen huomioon Nurmisen nykyisetkin ongelmat päästä kuljetusaikatavoitteisiin. Myös Venäjän tulli on äärimmäisen ennalta-arvaamaton ja tulee aiheuttamaan jatkossakin ongelmia näille junille. Jos siis päästökauppaa pidetään Nurmiselle positiivisena faktorina, haluaisin nostaa esiin Venäjän luoman geopoliittisen riskin, joka tarkoittaa sitä, että nämä kuljetukset voidaan pysäyttää yhdessä yössä ja toteutuessaa vaikutus Nurmisen kurssiin olisi hyytävä.

Logistiikka on ja tulee aina olemaan matala katteinen ala ja totuutena on kautta aikojen ollut, että kun joku keksii uuden hyvä katteisen tuotteen, tämä kopioidaan nopeammin kuin ehditte kissaa sanoa. Tällä hetkellä esim. Maersk käyttää Nurmisen junia, mutta markkinoi niitä ominaan. Mitä luulette tapahtuvan, kun huomataan, että tämähän toimii ja että katteet on kohdallaan? Jatkaako Maersk, Nurminen alihankkijanaan vai laittaako oman pystyyn? Tämä toki avaa mahdollisuuden yritysostolle, joka Nurmisen (ja sijoittajien) näkökulmasta olisi varmasti parhain ratkaisu.

Toivotaan, että Nurmisen tarina on sijoittajille menestys, mutta riskejä on, varsinkin nykyhinnoilla.

-Panamax

Näytä koko viesti
Nurminen Logistics - 1.12.2021 03.08

Uskon vahvasti, että Nurmisen tuhkimotarina on eletty vuoden 2022 aikana. Merirahdin hinnat ja konttipula tulee ratkeamaan ja hinnat tulevat laskemaan pre-corona tasolle (viimeistään H1/2023 aikana).  

Nurmisen myymä ajatus siitä, että Norjasta vietäisiin lohta Japaniin satoja reefereitä per kuukausi ja että Helsinki tulisi olemaan tämän bisneksen kauttakulkusatama on absurdi. Tuorelohi tullaan kuljettamaan jatkossakin lentorahtina, koska 24 tunnin kuljetusaika vs. kahden viikon kuljetusaika puhuu karua kieltään. Norjan kalateollisuuden massa on niin suuri, että tuo Nurmisen tarjoama volyymi ei tule koskaan kestämään sitä hintapainetta, mitä meriliikenne tulee heille tarjoamaan. Tuotteet on kuitenkin aina pakastettuja, johtuen pitkistä kuljetusajoista, jolloin 20-40% halvemmat kuljetuskulut per teu, määrittävät sen, mitä kuljetusmuotoa käytetään.

Varustamoilla on omat junat valmiina/valmiudessa. Kuten jo aiemmin tässä ketjussa on mainittu, on esim. Maerskin strategiana siirtyä tarjoamaan asiakkailleen end to end palveluita, jolloin he voivat tarjota tuon saman kuljetusajan halvemmalla hinnalla käyttämällä omia feedereitään Suomesta Puolaan ja siitä sitten junalla Kiinaan. 

Toki toivoisin, että suomalainen yritys olisi oikeasti keksinyt pyörän uudelleen ja pystyisi kilpailemaan näitä jättiläisiä vastaan, mutta en nää tämän tapahtuvan. 

Perustan näkemykseni 18 vuoden kokemukseen alalla. 

-Panamax

 

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 28.9.2017 12.49

Osallistuin Terveystalon antiin. 400 kpl tuli merkattua.

Thin Film Electronics on kyykänny viime aikoina ihan huolella, niin otin sitä salkkuun hintaan NOK 2,65 vähän vajaan 10000 kpl. Tuotteiden potentiaali markkinoinnissa on valtava, toivotaan, että se on Thin joka breikkaa. :)

 

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 25.7.2017 03.02

Möin Valmetit @17.80, johtuen dollarista ja hytinästä niskassa, että tuloksen jälkeen tullaan alas. Jos tullaan liiotellusti kuten on näyttänyt olevan tapana, niin otan sitten position takaisin.

Näytä koko viesti
Fortum - 21.7.2017 12.39

Osinko tulee kasvamaan huomattavasti ensi vuonna. Eli alkavat tyhjentää sitä kassaa suurimpien omistajien vaatimuksesta.

 

Näytä koko viesti
Sijoitustieto.fi - Kehitysehdotukset ja palaute - 19.5.2017 12.56

Moi,

Käyttäjämukavuus parantuisi "huimasti" jos jokainen Sijoitustieto-logo olisi linkki etusivulle. Esim. kauppalehdessä on näin ja se on ainakin itselleni ollut mukava tapa siirtyä takaisin alkuun, kun on lukenut keskustelun tai artikkelin loppuun.

Näytä koko viesti
Fondia - 30.3.2017 10.07

Oho, S-Pankista tuli jo palautukset tilille tämän annin suhteen. 

Näytä koko viesti
Fondia - 27.3.2017 11.10

wunderbra kirjoitti:

Eikös tuolta luvattu (toki löytynee pientä pränttiä) 100 kappaletta kaikille eli leikkuri iskee sitten siihen ylimenevään osaan (johon se sitten tietysti iskee todella lujaa). Eli jos olen tuon ymmärtänyt oikein, niin etköhän sä saa kauapnkäyntikulut kuitattua (ja nehän saa sitten muutenkin vähentää verotuksesta).

Valitettavasti ton artikkelin mukaan menee näin:

"Fondia hyväksyi yleisöannissa merkintäsitoumukset kokonaan 25 tarjottavaan osakkeeseen saakka, ja ylittävältä osalta merkinnät hyväksyttiin noin 4,57 prosentin suhteessa. Osakkeen merkintähinta oli 7,65.

Jos sijoittaja on merkinnyt 100 osaketta 765 eurolla hän saa siten 28 osaketta 214 eurolla."

Näytä koko viesti
Fondia - 27.3.2017 09.58

Aika rajusti merkattiin yli:

https://www.arvopaperi.fi/kaikki_uutiset/fondian-merkintoja-leikattiin-r...

Itse merkkasin 300kpl ja nyt saan sitten 37kpl :( 

EDIT: Tässä pitää tosiaan toivoa erittäin vahvaa nousua, että saa kaupankäyntikulut katettua kun laittaa huikean potin sileäksi!

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 21.3.2017 12.04

Fingerit lähti tänään ulos salkusta... -60% tuli takkiin muutamassa kuukaudessa. Best timing ever... :)  Jotenkin sitä halusi lapsen uskossa pitää kiinni tästä ja uskoa siihen, että "shorttaajat painavat kurssia alas, kohta raketoidaan". Kirjaan tämän nyt oppirahoihin ja alan harjoittaa kriittistä ajattelua.

Siirrän jäljelle jääneet rahnat johonkin IoT ETF pakettiin, joka ois hajautettu globaalisti. 

Näytä koko viesti