Hemingwayz -

Kiitokset kommenteista ja kirjavinkistä, laitoin teoksen saman tien tilaukseen. Ja näinhän se tosiaan on - pitää vielä pari kertaa kysellä kaverilta ratkaisuja visaisiin kilpailuoikeuden kysymyksiin ennen neroksi julistamista. 

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina -

Tuosta Tetheristä Bitcoinin ja kaikkien kryptovaluuttojen arvojen ajurina oli asiaa myös Bloombergin Matt Levinen uutiskirjeessä, ao. linkki ko. uutiskirjeestä. En tiedä itse juurikaan kryptoista enkä tiedä, onko aihetta esim. täällä käsitelty aiemmin, mutta tällainen pisti kuitenkin silmään:

https://crypto-anonymous-2021.medium.com/the-bit-short-inside-cryptos-d…

Näytä koko viesti
Ostin/Myin -pörssikaupankäyntiketju -

Natera Inc, ostettu tarkkailupositio. Mm. yhtiön syövän testaamiseen kehittämät työkalut ovat ilmeisesti edellä kilpailijoita, ja lyhyellä tähtäimellä tähän voi periaatteessa tarttua vaikka BioNano Genomicsin kaltainen huumakin.

Näytä koko viesti
Hansa Biopharma -

Kaksi isompaa tahoa myyneet osaketta lyhyeksi, Point72 ja World Quant LLC. Fundamenteissa ei tosiaan sinällään liene tapahtunut merkittävää muutosta ainakaan analyytikoiden mukaan, vaikka Sareptan epäonnistuminen pieni takaisku Hansallekin on samalla.

Näytä koko viesti
Hemingwayz -

Kiitokset erinomaisesta katsauksesta!

Olen lukenut aktiivisesti Sijoitustietoa vuodesta 2014, mutta osallistun keskusteluun ensimmäisiä kertoja vasta nyt. Palaisinkin siis vielä vanhempaan asiaan eli Q2/2020 jälkiviisasteluihin ja Pihlajalinnan erikoistilanteeseen.

Huomasin keväällä, että Pihlajalinnan kurssi laski koronadipissä muiden osakkeiden mukana ostotarjouksesta huolimatta. Ensimmäisen kurssireaktion ja kommenttien mukaan kaupan hyväksymistä pidettiin varsin todennäköisenä, joten pohdin itsekin osakkeiden ostamista kurssin laskettua. Kurssilaskulle ei siinä hetkessä ollut nähdäkseni muita perusteita kuin yleinen markkinapaniikki.

Ennen ostoksille lähtemistä soitin kuitenkin tutulleni, joka tuntee kilpailuoikeutta itseäni tarkemmin. Hän piti varsin todennäköisenä, ettei KKV puolla kaupan hyväksymistä, sillä toimialalla oli jo valmiiksi tapahtunut voimakasta konsolidaatiota ja Pihlajalinnan katoaminen johtaisi Mehiläisen ja Terveystalon liian vahvaan asemaan. Lisäksi esim. Suomen Lähikaupan myynnissä Keskolle oli yhtenä perusteena kaupan sallimiselle Lähikaupan talousvaikeudet. Jos kauppaa ei olisi hyväksytty, olisi Lähikauppa ennen pitkää todennäköisesti mennyt nurin. Pihlajalinnalla ei tällaista murhetta ole näköpiirissä, joten tämäkin perustelu kaupan hyväksymisen puolesta uupui.

Jätin sitten osakkeet ostamatta, vaikka jälkikäteen katsoen rahaahan olisi ollut tehtävissä ostamalla dipistä ja myymällä kurssin palattua aikaisemmalle, kaupan läpiviemisen todennäköiseksi hinnoittelevalle tasolleen. Lyhyeksi myyminen olisi ollut toinen vaihtoehto, mutta sellaista en ole koskaan harrastanut.

Pitkän alustuksen perään itse kysymys: miten arvioitte todennäköisyyksiä esim. kilpailuoikeuden alalta, joka lienee useimmille sijoittajille vieraampaa kuin esimerkiksi tunnuslukujen pyörittäminen? Sama kysymys lääkeyhtiöiden osalta, sillä muiden muassa lääkeaineiden toimimisen todennäköisyyksiä ja markkinapotentiaalia tuntuu alan ulkopuolisena olevan varsin vaikeaa arvioida. Millä tavalla niitä pystyisi siis arvioimaan paremmin? Lääkärikavereitakaan ei viitsisi koko aikaa vaivata kysymyksillä tai saattavat jossain kohtaa olla entisiä kavereita. Tietysti voisi noudattaa vanhaa ohjetta ja sijoittaa vain asioihin, jotka ymmärtää. Siinä tulisi kuitenkin samalla tunnustaneeksi, ettei ole renessanssihenkilö, eikä sellainen sovi lainkaan pirtaan.

Näytä koko viesti
Sijoitusnoviisien osakevalinnat vuodelle 2021 -

Vicore Pharma 37,60 SEK. Viime viikolla julkistettiin pienikokoisen tuplasokkoutetun COVID-19-lääketestin tulokset ja vaikutukset olivat tilastollisesti merkitseviä. Jos positiiviset uutiset saavat jatkoa niin myös kurssi jatkaa koilliseen.

Näytä koko viesti
Raisio -
J. C. kirjoitti:

Raisio sai myönteisen päätöksen välimiesoikeudelta liittyen tavarantoimittajan GMO-sekoilun aiheuttamiin tulonmenetyksiin vuonna 2018. Korvausta tästä pitäisi saada kolme miljoonaa euroa tavarantoimittajalta

Vuodelta 2019 liiketulos oli 27,3 miljoonan euron luokkaa ja Inderesin ennusteilla pitkälti sama tänä vuonna, joten toteutuessaan tuo olisi ihan merkittävä tulo, vaikkei varmasti ehdi vuoden 2020 lukuihin. Itse arvioin kuitenkin positiivisemmaksi uutiseksi kuin mitä päivän 0,63 % kurssinousu indikoi.

Raision markkina-arvo on vähän yli 500 miljoonaa, joten 0,63 prosentin nousu tarkoittaa, että yhtiön arvo nousi lähes täsmälleen kolme miljoonaa. Olettaen, ettei päivän aikana ollut muita yhtiön arvoon vaikuttaneita tekijöitä, oli nousun suuruus perusteltu - tulo on kertaluontoinen, sillä sama korvaus ei toistu tulevina vuosina. Näin ollen sitä ei tulisi ottaa huomioon tulevien vuosien tuloja laskettaessa.

Erikseen on sitten se, että usein tällaiset uutiset heilauttavat markkina-arvoa selvästi liikaa - esim. yhtiö tiedottaa joutuvansa maksamaan kertaluontoisen 10 miljoonan korvauksen ja markkina-arvo laskee 50 miljoonaa.

Näytä koko viesti