Olet täällä

Berkshire Hathaway - 7.5.2021 04.33

von Fyrckendahl kirjoitti:

 

Nurmis kirjoitti:

Mun mielestäni legendaarisen sijoittaparin träkki viimeiseltä kymmeneltä vuodelta hakkaa sp500:en mennen tullen ja palatessa

 

Tasoissa mennään. 10 v tuotot:

  • Berkshire: +342 % (euroissa)
  • Xtrackers S&P 500 Swap UCITS ETF: +342 % (euroissa)

Arvo-osaketta vs. indeksiä pitäisi tarkastella syklien yli. Arvo-osakkeet tuppaavat häviämään nousuissa mutta voittamaan laskuissa. Viimeiset 10 vuotta ovat olleet pitkää nousua pois lukien helmi-maaliskuu 2020. Liian lyhyt aika siis.

20 vuoden tuotolla tarkastellen Berkshire näyttää olevan selvästi edellä S&P 500:aa. 20 vuoteen mahtuu useampia lasku- ja nousukausia. https://seekingalpha.com/article/4423498-berkshire-hathaway-versus-s-and...

Buffett varoittaa tarkastelemasta EPS:ää kirjanpitosääntöjen takia. Joten en tarkastele sitä.

Pointtina oli yrittää demonstroida se, että tuo sama tuotto indeksiltä perustuu puhtaasti arvostuskertoimien venymiseen. Buffett varoittaa tarkastelemasta nykyisillä kirjanpitosäännöillä yhden yksittäisen vuosineljänneksen epsiä, koska siihen epsiin vaikuttaa käyvänarvonmuutokset eli esim. pörssiomistusten kertoimien muutokset. Tuo on aloitettu käsittääkseni v.2018, joten sitä ennen epsien vertailussa oli järkeä. https://markets.businessinsider.com/news/stocks/warren-buffett-letter-20...

Edit: Se miksi epsin kehitys on tärkeämpi kuin arvostuskertoimet tuoton kannalta nimeomaan pitkällä vuosikymmenien aikavälillä luulisi olevan aika arkijärkinen juttu.

Näytä koko viesti
Berkshire Hathaway - 7.5.2021 01.41

Jos otetaan ajankohdaksi esim. v.2011 alku, niin SP500 P/E on yli tuplannut ~15->36, samalla kun epsi on noussut 86-> 98. Ennen koronaa epsi kävi korkeimmillaan 140, eli ei ole missään vaiheessa edes tuplannut. Soosit: https://www.macrotrends.net/2577/sp-500-pe-ratio-price-to-earnings-charthttps://www.macrotrends.net/1324/s-p-500-earnings-history

Samalla ajanjaksolla berkshiren rullaava 12kk epsi oli q1 2011: 4.83$, ennen koronaa 23.17$ ja q1 2021 43.48$. Noita ihan viimeisimpiä lukuja selittää käsittääkseni kirjanpitomuutokset, joissa omistettujen listattujen osakkeiden käyvänarvon muutokset kirjataan tulokseen (ja sekoittava siksi pakkaa). Samaan aikaan berkshiren p/e on laskenut vuodesta 2011. Berkshiren epsin kasvu on ollut siis moninkertainen sp500 nähden vaikka sillä on ollut kokoajan taseessa sotakassa.

Mun mielestäni legendaarisen sijoittaparin träkki viimeiseltä kymmeneltä vuodelta hakkaa sp500:en mennen tullen ja palatessa, ihmiset vaan haluaa maksaa sp500 tuotosta enemmän kuin Buffettin tekemistä tuotoista.

Soosit berkshirelle: https://www.macrotrends.net/stocks/charts/BRK.B/berkshire-hathaway/eps-e...

Näytä koko viesti
Lyhyeksimyynti, eli shorttaaminen - 1.2.2021 01.11

Hyvä kirjoitus, Akin kolumneja tulee luettua säännöllisesti ja tuli sillä tunnukset joskus luotua. Sen verran piti sanoa, että kuolemanspiraali on silti aika vahvasti sanottu, kun alhaisimmillaan bookki oli vuosi sitten n. 0.4 kurssin huidellessa n. 3.9 dollarissa. Se koostuu isoksi osaksi asiakkaiden halvalla sisään treidatuista videopeleistä, jotka on luultavasti hinnoiteltu aika lähelle todellista arvoa. Eli fundamielessä tulee muuan Orava aika paljon mieleen. Olihan siinä sitten muitakin katalyyttejä uuden konsolisyklin ja aktivistiomistajan kanssa. Sen takia tuo järkyttävä shorttipositiot vaikuttaa riskiin nähden aika ylimitoitetulta, jotenkin ajattelisin että tästä otetaan opiksi pidemmäksi aikaa ja seuraava keissiä ei ihan heti tule. Ja näkisin että nuo fundamentit omalta osaltaan mahdollisti tuon wsb manian ja short squeezen. Selvyydeksi toki hinta erosi mistään fundamenteistä noin parisen viikkoa sitten.

Se että ostonappi viedään pois ainoastaan retail tason sijoittajilta on aika ongelmallista, vaikka sen takana ei mikään salaliitto olisikaan. Ehkäpä tulevaisuudessa lohkoketjuteknologia yhdessä lainsäädännön kanssa estää vastaavanlaisen tilanteen.

Opportunististen poliitikkojen kommentit asiaan lähennä oksettavat, tulivatpa miltä puolelta tahansa.

Näytä koko viesti