Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto -
Aki Pyysing kirjoitti:

Varmistan vielä: Olethan ymmärtänyt, että sijoitustilit pankkiiriliikkeissä on syytä olla myös yrityksen nimissä?

Kyllä, eikö tämän pitäisi olla aika itsestäänselvyys, en ole ihan niin tyhmä kuin jatkuvista kyssäreistä voisi päätellä🙂. Tiedän myös että esim IB:lle yritystilin avaaminen ei taida olla mikään helpoin homma tehdä..tai näin ainakin kuullut.

Näytä koko viesti
Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto -

Nyt on tullut lueskeltua kirjanpidosta vähän enemmän niin voisiko kirjanpitoni olla yksikertaisimmillaan seuraavan näköistä:

Ostan osakkeita/optioita whatever tilikauden aikana yht. 10ke arvosta.

Arvopapereiden ostot debet 10 000. Sijoitustili Interactive Brokers kredit 10 000.

Tilikauden aikana myyn 20ke arvolla kaikki mitä olen ostanut, teen voittoa 10ke.

Arvopapereiden myynnit kredit 20 000. Sijoitustili Interactive Brokers debet 20 000.

Tilinpäätöksessä en omista mitään arvopapereita vaan pelkkää käteistä 20ke. Tekisin siis tilikauden lopuksi tuollaisen yllämainitun kirjauksen joka sisältää esim. vuoden aikana kertyneet 100 kaupan netto-ostot ja myynnit summattuna yhteen kirjaukseen. Liitteeksi välittäjän raportti. Lisäksi erikseen kirjaan pankkitilin kulut, valuutanvaihtojen voitot/tappiot jne mutta onko tosiaan noin yksinkertaista?

Ja jos omistaisin jotakin osaketta tilinpäätöksessä niin kirjaisin sen varastoon ja pois arvopapereiden ostoista: Arvopaperit debet x summa, Arvopaperien ostot kredit x summa. Ja jos hinta laskenut hankitahinnasta niin arvopaperivaraston muutokseen kirjaan laskun niin että arvopaperit debet ja varastonmuutos debet yhteenlaskettuna on sama kuin alkuperäinen hankintahinta.

Millainen yritystili kannattaa avata ja mistä saisi halvimmalla? Järjestäen näyttäisi joku business start tili olevan tyyliin 10-15e/kk pintaan. Tuntuu tyhmältä maksaa tuollaistakin kun tulee tyyliin yksi tai kaksi tapahtumaa vuodessa kun siirrän lisää rahaa yrityksen tilille josta siirrän samantien sijoitustileille.

Mietin myös tuota ekaa tilikautta että onko järkevää pitää se lyhyenä eli tämän vuoden loppuun vaiko suoraan ensi vuoden lopulle kun se olisi mahdollista, ts. onko enempi sählinkiä jos tekee 1,5v pituisen tilikauden ilman kokemusta.

Kiitos edellisistä vastauksista ja etukäteen jo tulevistakin, todella hyödyllinen ketju tämä.

 

 

 

Näytä koko viesti
Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto -

Tätä myöskin mietin että mitä yrittäjäksi luokittelu tarkoittaa tukien ja verotuksen osalta. Minut ilmeisesti luokiteltaisiin sivutoimiseksi yrittäjäksi opiskelujen ajan ja myös valmistumisen jälkeenkin kun teen ansiotyötä?

Opintotukeen osakeyhtiön pyörittäminen ei vaikuta ilmeisesti mitenkään kunhan ei nosta yhtiöstä palkkaa/osinkoja kelan tulorajojen yli. Asumistuen laskeminen sivu- ja päätoimisella yrittäjällä lasketaan näköjään YEL-työtulon mukaan ja senhän taisi pystyä itse määrittelemään eikä nostettu palkka yhtiöstä vaikuta siihen. Eli käytännössä ei mitään negatiivisia vaikutuksia opiskelijan tukiin(?). Työttömyysturvaan taisi jotenkin negatiivisesti vaikuttaa mutta ei koske oikeastaan minua koska käytännön täystyöllisyys alallani. 

Tässähän voisi melkein alkaa perustamispapruja netissä täyttelemään, kun empä nyt keksi äkkiseltään mitään negatiivista muuta kuin tuo kirjanpito ja eiköhän senkin opi, ehkä🤔.

Mitäs ilmaista kirjanpito-ohjelmaa muuten suosittelette? Tilitin-ohjelmasta oon kuullut sanottavan jossain blogeissa jne.. Tosin itsellä ei mitään taustaa kirjanpitoon joten siellä varmaan niitä ongelmia odotettavissa eniten. Kannattaako ostaa joku kirja tuohon liittyen vai pärjääkö tee-se-itse meiningillä kymmenen erehdyksen kautta🙂.

 

Näytä koko viesti
Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto -

Moikka! Kiitos todella hyödyllisestä ketjusta, olen lukenut tämän nyt kolme kertaa läpi ja nyt ymmärrys sillä tasolla että kehtaa edes kysyä.

Olen kuumeisesti pohtinut viime kuukaudet sijoitusyhtiön perustamista ja mitä enemmän sitä miettii niin sitä paremmalta ajatukselta tuntuu. Suurin syy tähän olisi että olen opiskelija ja kelan tulorajat ovat jo paukkumassa tässä vaiheessa vuotta. Toki puhdasta voittoa ei niin paljoa mutta muutamia tuhansia kuitenkin. OST on avattu ja sieltäkin hyvät voitot mutta harmittaa vietävästi kun aktiivista kauppaa todella kallista käydä jenkkiosakkeilla ja johdannaisiakaan ei voi käyttää. Tietysti myös vero-optimointi suuri syy tähän sijoitusyhtiö innostukseen.

Mietityttää vain tuo kirjanpito ja kaikki käytännön toimet kun tuntuu että olen ihan ulapalla niistä. Myöskin likvidinä olisi vain n.10-15k laittaa yhtiöön, jonka en usko olevan suuri ongelma kun pelailen johdannaisilla paljon.

Jos käsitin oikein niin minun ei tarvitsisi kirjata kirjanpitoon kuin kerran vuodessa kaikki kaupat välittäjän raporteista yhteissummina ostot ja myynnit ,liitteeksi välittäjän raportit. Kaikki SVOP tai lainat kirjataan heti kirjanpitoon? Kaikki rahaliikenne pankkitilin ja salkkujen välillä, kirjataanko? 

Maksetaanko yhtiön perustamismaksu itse vai maksaako sen perustettava yritys ja saisi kirjattua kuluksi yms? 

Ajattelin aluksi ainakin ihan mielenkiinnosta tehdä kirjanpidon itse. Jos jollain on jotain linkkejä tai vinkkejä kirjanpidon opetteluun ja käytännön asioiden pyöritykseen niin otan ilolla vastaan🙂

Voi myös kommentoida kuulostaako suunnitelmani ihan idioottimaiselta🙂

 

 

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa -

Moikka Jens! Pakko näin aluksi sanoo että kiitokset uskomattoman mielenkiintosesta blogista, ollut hieno seurata jäbän menoa ja jatka samaan malliin. Mietin että käytätkö sijoitustoimintaan omaa sijoitusyhtiötä? Missä vaiheessa olisi järkevää perustaa oma yhtiö esim. osaketreidausta varten vai onko järkevää ollenkaan?

Näytä koko viesti