Olet täällä

Kone - 1.9.2020 04.43

Sähkötalon Kampintorin sisäänkäynnin KONE merkkiset rullaportaat ovat jatkuvasti epäkunnossa. Kone - rullaportaiden Renault. Vahva myyntisuositus.

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 30.8.2020 12.08

Kyllä se kohtuullista olisi että maalit pysyisi pelleissä kiinni edes 10 vuotta suhteellisen arvokkaassa autossa, oli laatukriteeri normaali-ihmisen tai Tesla-uskovaisen.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 28.8.2020 06.32

stone kirjoitti:

Kyllä Suomessa on paljon rajoituksia, nimittäin ihmiset rajoittavat itse itseään. Ei siihen tarvita hallituksen määräyksiä. - Itsekkin olin ennen ahkera keikoilla, kahviloissa ja elokuvissa  kävijä, mutta käytännössä koko tuo elämäni on tuhottu tällä, että ajatettiin tahalleen tauti Suomeen ja ajetaan edelleen. Se tulee kyllä näkymään kulutuksessa ja kysynnässä noilla toimialoilla aika lujaa vielä..Niin pitkään kuin Suomessa on koronaa. Covidootteja aina riittää, mutta paljon on myös fiksumpaa porukkaa.

Taas valmistui uusia tutkimuksia koronan vaikutuksista mm. sydämmeen. Pysyvää vahinkoa  sydämmelle myös näillä ns. Lievä oireisilla tapauksilla.  

 

Näinhän tämä asia juuri menee, vaikka monet tällä palstalla kieltäytyvät sitä ymmärtämästä ja väittävät ettei asialla ole merkitystä suoraan kärsivien palvelualojen lisäksi esim. kiinteistösijoitusten ja rahoittajien lainasalkkujen arvoon. 

Helsingin keskustassa ei ole ainakaan 30 vuoteen ollut niin hiljaista ja ruuhkatonta kuin mitä tällä hetkellä on. Yritystoiminnan tuho tulee olemaan valtavaa viimeistään ensi vuonna mikäli korona jatkaa keskuudessamme, ihmiset sen saamista pelkäävät (oli pelkoon aihetta tai ei) ja sen mukaan elävät omaa elämäänsä.

 

Näytä koko viesti
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen - 27.8.2020 06.01

TuuriTuuli kirjoitti:

Hotelliala on asia sinänsä, eikä se muodosta kuin murto-osan kiinteistöpuolesta. Mikä tulee olemaan se tuhoisa tälli joka vie asunnot alta yksityisiltä kansalaisilta? Minkä takia maailman tuotanto ja kulutus pysähtyisi seinään niiksi vuosiksi jotka vaaditaan tulevaisuuden odotusten romahduttamiseksi niin että se heijastuisi kiinteistöjen arvoihin?

Jatketaan listaa:

toimistorakennukset: Etätyö-Suomessa jo nyt paljon tyhjillään, työtapojen pysyvän muutoksen ja työllisten vähentyessä vuokrataso tulee väkisin laskemaan kun yritykset vaihtavat itselleen paremmin sopiviin pienempiin ja edullisempiin. Tyhjää epäkuranttia kiinteistömassaa oli jo ennen koronaakin paljon myös pk-seudulla

lentokentät (esim. miljardi-investointi Vantaalle): nykytilanteessa valtava arvonalennus

stadionit/urheiluhallit: Surkeita sijoituksia jo ennen koronaa riippumatta olivatko yksityisiä/julkisia, valtava ylitarjonta jo ennestään ja nyt ei mitään virkaa

tuotanto/varastotilat: En tunne niin tarkkaan alaa mutta jos tilaukset ovat kovassa laskussa monella paljon toimitilaa vaativilla toimialoilla niin vaikea nähdä muuta kuin kysynnän laskua, Suomihan on täynnä vuokrattavia halleja kehä 3 ulkopuolella.

liiketilat: toimialasta ja sijainnista riippuvaista, mutta yleistilanne ja todennäköinen vuokrataso alamäessä koko maassa

Tämän tilanteen kun diskonttaa nettonykyarvoon valitsemallaan pääoman tuottotavoitteella niin Suomen kiinteistökanta (pl. asunnot) on menettänyt arvostaan kymmeniä miljardeja euroja. 

Mitä asuntoihin tulee niin talouksien käytettäväissä olevat tulot tulevat laskemaan huomattavasti lähivuosina lisääntyvän työttömyyden ja nousevien verojen vuoksi. Sillä tulee olemaan vaikutusta niin vuokra- kuin ostomarkkinoillakin.

Samoin omistamisen kustannukset nousevat koko ajan nopeammin kuin tuotot ja mahdollisuus kiinteistöverojen suurelle nousulle on huomattava. Sijoittajien mahdollisuudet saada tuottoa asunnoista laskevat ja tämä saattaa tuoda markkinoille huomattavasti asuntoja joka taas lisää tarjontaa ja laskee markkinahintoja. 

Mikä on laskun määrä, niin sen näkee sitten.

 

Näytä koko viesti
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen - 27.8.2020 04.06

Bingo53 kirjoitti:

Scandic Hotels Groupin velkaisuusaste on neljässä vuodessa noussut 26% tienoilta 75% tienoille (2019). Hotellihuoneiden käyttöasteen nousemiseen neljänneksestä normaaliin noin 85% käyttöasteeseen voi viedä vuosia. Sillä alallahan muutokset näkyivät heti. Enpä haluaisi olla luotottajan asemassa.

Tässä erinomainen esimerkki. Mikä on muuten hotellikiinteistöjen arvo Helsingissä tällä hetkellä tai mikä on niiden lukuisten pk-seudun keskeneräisten hotelliprojektien nykyarvo joiden investointien yhteishinta lasketaan miljardeissa? Ja vaikka vuokralainen jo olisi niin mikään ei takaa sitä että se pystyy noudattamaan sopimusta.

Täysin läpimätää kiinteistömassaa joille ei ole mitään mahdollisuutta saada uutta vuokralaista/operaattoria tällä hetkellä tai omien näkemyksieni mukaan edes lähivuosina ilman valtavaa tinkimistä aiotusta vuokratasosta.

Lisäksi muuntaminen muuhun käyttöön (ehkä. pakolaiskeskukseksi/asuntolaksi onnistuu) erittäin kallista. Eli voi sanoa että tällä sektorilla kiinteistömassan arvo on jo laskenut kymmeniä prosentteja aikaan ennen koronaa ja aikaan ennen ylimitoitettuja uusinvestointeja hotellikiinteistöihin. Voi tulla aikamoisia arvonalennuksia omistajien taseeseen.

Näytä koko viesti
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen - 27.8.2020 02.40

Oma näkemykseni on että Suomessa sekä osto- että vuokrauskysyntä kaikilla kiinteistösijoittamisen sektoreilla tulee romahtamaan reaalitalouden vakavan taantumisen vuoksi ja sen myötä myös kiinteistöihin sitoutuneen pääoman tuotto tulee laskemaan erittäin heikoksi (vuokratulon laskiessa) joka taas aiheuttaa myyntihintojen alenemista kautta kiinteistökentän. Sisältäen myös asunnot kautta maan.

 

Näytä koko viesti
Seitsemän laihaa vuotta ? - 10.8.2020 11.08

Yleensä alamäki koittaa pari vuotta sen jälkeen kun tuularit ostelee isoina joukkoina sijoitusasuntoja ja parikymppiset klopit hehkuttavat näkyvästi yhä jatkuvaa nousua ja hetkellistä menestystään.

Näytä koko viesti
UPM-Kymmene - 8.8.2020 07.38

Paperitehtaiden suunta on ollut alas jo 20 vuotta. Onneksi Suomessa asia tajuttiin viime hetkellä metsäteollisuudessa ja suuntaa kyettiin muuttamaan, tosin rahaa on silti hukattu miljardeja esim. täysin typeriin yrityskauppoihin ja turhaan viivyttelyyn. Kartonki, paskapaperi ja sellu olivat liian köyhiä tuotteita suomalaisille paperi-insinööreille jotka olisivat halunneet myydä hienompia laatuja. Harmi että ostajat loppuivat. 

Näytä koko viesti
Citycon - 3.8.2020 10.08

Uudessa pienehkössä Hertsissä useita liiketiloja tyhjänä, samoin Hakaniemen metroaseman laajennetuissa tiloissa useita tyhjiä. Ei nyt taida kauppa Suomessa käydä parhaalla mahdollisella tavalla, mutta toivotaan etteivät vaikeudet kosketa Cityconia.

Laskeskelin mielessäni että esim. Kampin kauppakeskuksen tulevien vuokratuottojen nettonykyarvo on taatusti laskenut huomattavasti (myös muista syistä kun  corona). Keskuksen arvo oli vuonna 2017 tehdyssä kaupassa noin 500 miljoonaa, siitä tasearvosta voi silloinen ostaja tänä päivänä vetää aikamoisen siivun tuhkana ilmaan. Mutta toivotaan että Cityconin keskuksissa on tasearvot kunnossa ja mitään arvonalennuksia ei jouduta tekemään vaan vuokrat jatkavat tasaista nousua juuri siellä ja samoin käyttöasteet pysyvät lähellä sataa.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 30.7.2020 01.52

Itse olen lyönyt koko kevään ja kesän demokraattisen puolueen ehdokaan puolesta laskeviinkin kertoimiin, ei uskalla ottaa sitä riskiä suunnilleen suht pienen lisävoiton vuoksi että Seniili-Joe kuukahtaa ja joku muu demokraatti voittaa.

Lisäksi Betfairilta Independent ehdokkaan voittoa muutamilla kympeillä kertoimilla 200-300, vaikkei sellaisen todennäköisyys suuri ole ja koko ajan pienenee kun vaalit lähenee. Mutta kun molemmat ehdokkaat ovat parhaat päivänsä nähneet jo vuosikymmeniä sitten niin eihän sitä koskaan tiedä jos jostain nousee jokerikortti.

 

Näytä koko viesti