Kysymyksiä/Vastauksia -

En oikein tiedä mihin ketjuun tämä viesti sopisi, mutta laitan sen nyt tähän yleisten kysymysten ketjuun kun alustuksen jälkeen lopussa on kysymyskin.

Coeus Invest ketjussa oli linkki rahaston Q2 sijoittajakirjeeseen. Siinä viitattiin Bloombergin laskelmiin siitä, miten paljon huonommin olisi pärjännyt SP500 indeksiin sijoittamalla jos olisi ollut pois markkinoilta 10, 20, 30 tai 40 parasta päivää. Olen muistaakseni nähnyt saman tai samanlaisen laskelman ennenkin. Mielestäni tuo laskelma on täysin nollainformaatiota ja sillä on lähinnä viihdearvoa. Tuntuu hieman oudolta että sitä käytetään vakavasti otettavassa sijoittajakirjeessa joten voi olla että en ymmärrä kaikkea asiaan liittyvää. Jos joku on sitä mieltä että tuolla Bloombergin laskelmalla on jotain oikeaa arvoa, niin kuulisin mielellään perustelut, sillä silloin oppisin taas jotain uutta.

Minusta on täysin epärealistinen tilanne että joku sijoittaja olisi poissa markkinoilta ainoastaan nuo parhaat päivät. Huipputuottoisia päiviä osuu monenlaiseen markkinatilanteeseen, on laskumarkkinan rekyylipäiviä, laskumarkkinan käänteitä ja nousukausien ylilyöntipäiviä. Täytyy olla mielenkiintoinen sijoitusstrategia että sijoittaja olisi poissa markkinoilta näissä kaikissa tilanteissa. Mutta epärealistisinta on ajatella että sijoittaja olisi pois markkinoilta vain ja ainoastaan nuo huippupäivät. Huippupäivien ympärillä on aina myös laskupäiviä ja on todennäköistä että jos olet markkinoilta pois huippupäivät, olet markkinoilta pois myös ainakin osan lähellä olevista laskupäivistä. Melkoinen sankari saa olla jos myy kaiken aina juuri ennen huippupäivää ja palaa markkinoille heti sen jälkeen.

Sitten se kysymys. Eli onkohan missään tehty vastaavaa tutkimusta jossa sijoittaja on pois markkinoilta viikon, kaksi viikkoa tai vaikka kuukauden huippupäivien ympärillä? Tietysti tulokseen vaikuttaa se, olisiko huippupäivä valitun jakson alussa, keskellä tai lopussa. Parhaan informaation taitaisi saada jos erittelisi vielä laskumarkkinan, markkinakäänteen ja nousumarkkinan huippupäivät erikseen. Oletan että tällaista tietoa ei ole ainakaan ilmaiseksi mistään saatavilla, mutta eihän sitä koskaan tiedä.

Näytä koko viesti
Eskimot nuolemassa geishoja fetsit päässä -
Bingo53 kirjoitti:

Siinäpä valtion brändityöryhmälle pohdittavaa kuinka luoda oheistuotteet tämän maailmalla leviävän tyyppikuvauksen ympärille.

Muualla ollaan vähän nopeampia.

https://www.twobirdsbrewing.com.au/pantsdrunk/

Näytä koko viesti
Neste -
Daytrader kirjoitti:
Oma pointtini on kuitenkin, että Neste on hinnoiteltu täydellisellä tuloksella korkeaan arvostukseen. Kuitenkin, jos listasin 10 ongelmaa Nesteen kurssille, biopolttoaineiden raaka-aineet olivat vain yhden kohdan yksi neljästä huolenaiheesta (Yhdysvaltojen tukien ja sekoitusvaatimusten ja Euroopan sekoitusvaatimusten lisäksi).

Niin kuin ekassa viestissäni kirjoitin, en ottanut kantaa Nesteen arvostustasoon enkä myöskään lähtenyt haastamaan muita näkemyksiäsi. Itseasiassa myin omat Nesteen osakkeeni pois nyt tammikuussa. Eli toivon samaa kuin sinä, että Nesteen osake romahtaisi ja pääsisin ostamaan niitä takaisin halvalla.

Minun silmiini vain pisti tuo viittaus palmuöljyyn vaikka Nesteen tulos ei ole siitä mitenkään riippuvainen. Siksi otin tämän yhden kohdan kommentoitavaksi kun minulla on siitä jonkin verran näkemystä. En nyt lähde tässä jankkaamaan enempää tai avaamaan mihin väitteeni perustuu, mutta taustalla on muutakin kuin arvailua.

Siitä olen samaa mieltä, että epävarmuustekijöitä on, sillä suurin osa poliitikoista, toimittajista, analyytikoista, greenpeacelaisista jne ovat aivan pihalla esim näistä raaka-aineista ja kaikenlaisia hölmöjä vaatimuksia ja päätöksiä voidaan tehdä hyvien päätösten yhteydessä. Lisäksi päätöksiin vaikuttaa eri osapuolten omat taloudelliset intressit ja valtioiden protektionismi. Mutta kuten aikaisemmin kirjoitin, Nesteen prosessi on käsittääkseni kilpailijoita joustavampi raaka-aineiden suhteen ja selvinnee muuttuvassa toimintaympäristössä kilpailijoita paremmin jos vain uusiutuvista raaka-aineista tehtävän dieselin markkina pysyy hengissä. Markkinariskiä kylläkin kompensoi ainakin hieman Nesteen mahdollisuus tulevaisuudessa tuottaa lentopolttoainetta ja saman prosessin tuotteiden mahdollinen käyttö biokemikaalien raaka-aineena, mutta nämäkin markkinat ovat tietysti enimmäkseen samojen mandaattien takana.

Näytä koko viesti
Neste -
Daytrader kirjoitti:
Nordean analyytikon arvio on vähän eri: "Palm oil together with PFAD (palm fatty acid distillate) are over 70% of Neste's European renewable diesel raw materials according to our estimates. "  Toki Neste haluaa puhua pelkän palmuöljyn vähemmistönä olosta raaka-aineena, koska se on noista pienempi(23%) ja pahempi osuus. Palmuöljynrasvoista puhutaan pelkkänä rasvana, muttei sekään ihan ongelmatonta ole.

Palmyöljy ja PFAD ovat käytännössä ja poliittisesti täysin eri asioita. PFAD on jäte jota ei voi käyttää ruokatuotannossa. Jos palmyöljyn käyttö energian raaka-aineena kielletään, se kielto ei tule koskemaan PFAD:tä.

https://www.neste.com/fi/fi/konserni/vastuullisuus/vastuullinen-toimitusketju/pfad-palmu%C3%B6ljyjalostuksen-t%C3%A4hde

Daytrader kirjoitti:
Mutta toi, että Neste saa palmuöljyn kieltämisestä kilpailuetua ei kyllä pidä paikkaansa.

Mielenkiinnosta kuulisin hieman perusteita tälle väitteelle? Mitkä muut uusiutuvista raaka-aineista tehtävän dieselin tuottajat pystyvät käyttämään vaihtoehtoisia raaka-aineita yhtä tehokkaasti kuin Neste? Tai pitäisi puhua dieselin korvikkeiden tuottajista, sillä toisin kuin Nesteen tuote, kilpailevat tuotteet ovat vain dieselin korvikkeita ja ominaisuuksiltaan paljon huonompia.

FAME tuotannossa palmuöljyn korvaavia raaka-aineita ovat kalliimmat raaka-aineet eli rypsiöljy, soijaöljy jne. PFAD:ta käsittääkseni voidaan käyttää FAME tuotannossa, joten palmuöljyn kieltäminen lisäisi varmaan sen käyttöä FAME tuotannossa mikä johtaisi tämän jäteraaka-aineen hinnan nousuun ja Nesteellä pitäisi olla kilpailijoita paremmat edellytykset siirtyä halvempien raaka-aineiden käyttöön koska he käyttävät niitä jo. Tosin olen ymmärtänyt että esim Saksassa tuetaan kovasti maatalouden rypsiöljyntuotantoa mikä takaa maan FAME tehtaille edullista raaka-ainetta, tästä minulla ei kylläkään ole muuta tietoa kuin kuulopuheita.

Kokonaisuutenahan koko uusiutuvien energioiden business perustuu poliittisiin päätöksiin ja on siksi arvaamatonta ja tilanne saattaa muuttua nopeastikin.

https://www.neste.com/fi/fi/puhtaammat-ratkaisut/tuotteet/uusiutuvat-polttoaineet/uusiutuvat-raaka-aineet

https://www.neste.com/fi/fi/puhtaammat-ratkaisut/tuotteet/uusiutuvat-tuotteet/uusiutuvat-raaka-aineet/j%C3%A4tteet-ja-t%C3%A4hteet

https://www.neste.com/fi/fi/nesteen-uusiutuvien-tuotteiden-kasvuohjelma-etenee

Näytä koko viesti
Neste -

Neste käyttää uusiutuvista raaka-aineista tehtävän dieselin syöttönä tällä hetkellä enimmäkseen jätteitä (n. 80%) ja lopuistakin osa on muuta kuin palmuöljyä. Nesteen pyrkimyksenä on käsittääkseni päästä eroon palmuöljystä ilman EU:n kieltojakin. Jos palmuöljy dieselin raaka-aineena kielletään sen pitäisi olla vain etu Nesteelle, sillä firman tuotantoprosessi pystyy käyttämään kilpailevia raaka-aineita muita paremmin.

Diesel autojen määrä (tai ainakin osuus) tullee jatkossa vähenemään, mutta uskon että jatkossa aletaan kiinnittämään enemmän huomiota lentoliikenteen päästöihin. Neste on ilmoittanut että suunnitteilla oleva uusi tuotantolaitos pystyy tuottamaan myös lentopolttoainetta ja uskon että rasvajätteistä tehtävä lentopolttoaine on aika kova juttu tulevaisuudessa. Siinä voi avautua vaikka kuinka iso markkina, mutta tämä on tietysti spekulatiivista. Tuotteen toimivuushan on jo testattu Lufthansan toimesta.

Samoin uusi tuotantolaitos soveltuu Nesteen mukaan yhä huonompilaatuisten jäteraaka-aineiden käyttöön ja silloin myöskin marginaalit nousevat alhaisempien raaka-ainekustannusten takia.

En ota kantaa Nesteen osakkeen arvostustasoon nyt tai tulevaisuudessa, mutta Nesteen yhdistäminen palmuöljyyn alkaa olla jo historiatietoa eikä sen perusteella kannata tehdä johtopäätöksiä firman tulevaisuudesta.

Näytä koko viesti
Sijoituslaina - Mistä edullista velkavipua ja millä ehdoilla? -

Jokin aika sitten kiertelin pankkeja asunnon omistusjärjestelyihin liittyen ja kyllä joka paikassa huutelivat kauppasopimuksen, taloyhtiölainalaskelman tai osituspaperin perään ja ilmaisivat etteivät anna asuntolainaa esim huonekalujen ostoon. Jos pystyt uskottavasti perustelemaan esim 100 k€ remontin, niin sitten voit saada sen asuntolainan nimellä, muuten menee kovemman marginaalin lainaksi.

Asunnon vakuusarvo on 70 - 85% arvioidusta myyntihinnasta, pankista riippuen.

Näytä koko viesti
Fondia -
Paahtopaisti kirjoitti:

Onko tässä merkinnässä jotain taattua minimitasoa jonka kaikki saavat varmasti?

Listautumisannin ehdoissa:
"Yleisöannin osalta Yhtiön hallitus pyrkii hyväksymään annetut Merkintäsitoumukset kokonaan 100 Tarjottavaan Osakkeeseen saakka ja jakamaan tämän määrän ylittävältä osalta Tarjottavia Osakkeita Merkintäsitoumusten täyttämättäolevien määrien keskinäisessä suhteessa."

Näytä koko viesti