Olet täällä

Eskimot nuolemassa geishoja fetsit päässä - 31.12.2020 10.48

Bingo53 kirjoitti:

Siinäpä valtion brändityöryhmälle pohdittavaa kuinka luoda oheistuotteet tämän maailmalla leviävän tyyppikuvauksen ympärille.

Muualla ollaan vähän nopeampia.

https://www.twobirdsbrewing.com.au/pantsdrunk/

Näytä koko viesti
Neste - 18.1.2018 12.17

Daytrader kirjoitti:
Oma pointtini on kuitenkin, että Neste on hinnoiteltu täydellisellä tuloksella korkeaan arvostukseen. Kuitenkin, jos listasin 10 ongelmaa Nesteen kurssille, biopolttoaineiden raaka-aineet olivat vain yhden kohdan yksi neljästä huolenaiheesta (Yhdysvaltojen tukien ja sekoitusvaatimusten ja Euroopan sekoitusvaatimusten lisäksi).

Niin kuin ekassa viestissäni kirjoitin, en ottanut kantaa Nesteen arvostustasoon enkä myöskään lähtenyt haastamaan muita näkemyksiäsi. Itseasiassa myin omat Nesteen osakkeeni pois nyt tammikuussa. Eli toivon samaa kuin sinä, että Nesteen osake romahtaisi ja pääsisin ostamaan niitä takaisin halvalla.

Minun silmiini vain pisti tuo viittaus palmuöljyyn vaikka Nesteen tulos ei ole siitä mitenkään riippuvainen. Siksi otin tämän yhden kohdan kommentoitavaksi kun minulla on siitä jonkin verran näkemystä. En nyt lähde tässä jankkaamaan enempää tai avaamaan mihin väitteeni perustuu, mutta taustalla on muutakin kuin arvailua.

Siitä olen samaa mieltä, että epävarmuustekijöitä on, sillä suurin osa poliitikoista, toimittajista, analyytikoista, greenpeacelaisista jne ovat aivan pihalla esim näistä raaka-aineista ja kaikenlaisia hölmöjä vaatimuksia ja päätöksiä voidaan tehdä hyvien päätösten yhteydessä. Lisäksi päätöksiin vaikuttaa eri osapuolten omat taloudelliset intressit ja valtioiden protektionismi. Mutta kuten aikaisemmin kirjoitin, Nesteen prosessi on käsittääkseni kilpailijoita joustavampi raaka-aineiden suhteen ja selvinnee muuttuvassa toimintaympäristössä kilpailijoita paremmin jos vain uusiutuvista raaka-aineista tehtävän dieselin markkina pysyy hengissä. Markkinariskiä kylläkin kompensoi ainakin hieman Nesteen mahdollisuus tulevaisuudessa tuottaa lentopolttoainetta ja saman prosessin tuotteiden mahdollinen käyttö biokemikaalien raaka-aineena, mutta nämäkin markkinat ovat tietysti enimmäkseen samojen mandaattien takana.

Näytä koko viesti
Neste - 17.1.2018 09.29

Daytrader kirjoitti:
Nordean analyytikon arvio on vähän eri: "Palm oil together with PFAD (palm fatty acid distillate) are over 70% of Neste's European renewable diesel raw materials according to our estimates. "  Toki Neste haluaa puhua pelkän palmuöljyn vähemmistönä olosta raaka-aineena, koska se on noista pienempi(23%) ja pahempi osuus. Palmuöljynrasvoista puhutaan pelkkänä rasvana, muttei sekään ihan ongelmatonta ole.

Palmyöljy ja PFAD ovat käytännössä ja poliittisesti täysin eri asioita. PFAD on jäte jota ei voi käyttää ruokatuotannossa. Jos palmyöljyn käyttö energian raaka-aineena kielletään, se kielto ei tule koskemaan PFAD:tä.

https://www.neste.com/fi/fi/konserni/vastuullisuus/vastuullinen-toimitusketju/pfad-palmu%C3%B6ljyjalostuksen-t%C3%A4hde

Daytrader kirjoitti:
Mutta toi, että Neste saa palmuöljyn kieltämisestä kilpailuetua ei kyllä pidä paikkaansa.

Mielenkiinnosta kuulisin hieman perusteita tälle väitteelle? Mitkä muut uusiutuvista raaka-aineista tehtävän dieselin tuottajat pystyvät käyttämään vaihtoehtoisia raaka-aineita yhtä tehokkaasti kuin Neste? Tai pitäisi puhua dieselin korvikkeiden tuottajista, sillä toisin kuin Nesteen tuote, kilpailevat tuotteet ovat vain dieselin korvikkeita ja ominaisuuksiltaan paljon huonompia.

FAME tuotannossa palmuöljyn korvaavia raaka-aineita ovat kalliimmat raaka-aineet eli rypsiöljy, soijaöljy jne. PFAD:ta käsittääkseni voidaan käyttää FAME tuotannossa, joten palmuöljyn kieltäminen lisäisi varmaan sen käyttöä FAME tuotannossa mikä johtaisi tämän jäteraaka-aineen hinnan nousuun ja Nesteellä pitäisi olla kilpailijoita paremmat edellytykset siirtyä halvempien raaka-aineiden käyttöön koska he käyttävät niitä jo. Tosin olen ymmärtänyt että esim Saksassa tuetaan kovasti maatalouden rypsiöljyntuotantoa mikä takaa maan FAME tehtaille edullista raaka-ainetta, tästä minulla ei kylläkään ole muuta tietoa kuin kuulopuheita.

Kokonaisuutenahan koko uusiutuvien energioiden business perustuu poliittisiin päätöksiin ja on siksi arvaamatonta ja tilanne saattaa muuttua nopeastikin.

https://www.neste.com/fi/fi/puhtaammat-ratkaisut/tuotteet/uusiutuvat-polttoaineet/uusiutuvat-raaka-aineet

https://www.neste.com/fi/fi/puhtaammat-ratkaisut/tuotteet/uusiutuvat-tuotteet/uusiutuvat-raaka-aineet/j%C3%A4tteet-ja-t%C3%A4hteet

https://www.neste.com/fi/fi/nesteen-uusiutuvien-tuotteiden-kasvuohjelma-etenee

Näytä koko viesti
Neste - 17.1.2018 04.04

Neste käyttää uusiutuvista raaka-aineista tehtävän dieselin syöttönä tällä hetkellä enimmäkseen jätteitä (n. 80%) ja lopuistakin osa on muuta kuin palmuöljyä. Nesteen pyrkimyksenä on käsittääkseni päästä eroon palmuöljystä ilman EU:n kieltojakin. Jos palmuöljy dieselin raaka-aineena kielletään sen pitäisi olla vain etu Nesteelle, sillä firman tuotantoprosessi pystyy käyttämään kilpailevia raaka-aineita muita paremmin.

Diesel autojen määrä (tai ainakin osuus) tullee jatkossa vähenemään, mutta uskon että jatkossa aletaan kiinnittämään enemmän huomiota lentoliikenteen päästöihin. Neste on ilmoittanut että suunnitteilla oleva uusi tuotantolaitos pystyy tuottamaan myös lentopolttoainetta ja uskon että rasvajätteistä tehtävä lentopolttoaine on aika kova juttu tulevaisuudessa. Siinä voi avautua vaikka kuinka iso markkina, mutta tämä on tietysti spekulatiivista. Tuotteen toimivuushan on jo testattu Lufthansan toimesta.

Samoin uusi tuotantolaitos soveltuu Nesteen mukaan yhä huonompilaatuisten jäteraaka-aineiden käyttöön ja silloin myöskin marginaalit nousevat alhaisempien raaka-ainekustannusten takia.

En ota kantaa Nesteen osakkeen arvostustasoon nyt tai tulevaisuudessa, mutta Nesteen yhdistäminen palmuöljyyn alkaa olla jo historiatietoa eikä sen perusteella kannata tehdä johtopäätöksiä firman tulevaisuudesta.

Näytä koko viesti
Sijoituslaina - Mistä edullista velkavipua ja millä ehdoilla? - 31.8.2017 03.44

Jokin aika sitten kiertelin pankkeja asunnon omistusjärjestelyihin liittyen ja kyllä joka paikassa huutelivat kauppasopimuksen, taloyhtiölainalaskelman tai osituspaperin perään ja ilmaisivat etteivät anna asuntolainaa esim huonekalujen ostoon. Jos pystyt uskottavasti perustelemaan esim 100 k€ remontin, niin sitten voit saada sen asuntolainan nimellä, muuten menee kovemman marginaalin lainaksi.

Asunnon vakuusarvo on 70 - 85% arvioidusta myyntihinnasta, pankista riippuen.

Näytä koko viesti
Fondia - 20.3.2017 06.58

Paahtopaisti kirjoitti:

Onko tässä merkinnässä jotain taattua minimitasoa jonka kaikki saavat varmasti?

Listautumisannin ehdoissa:
"Yleisöannin osalta Yhtiön hallitus pyrkii hyväksymään annetut Merkintäsitoumukset kokonaan 100 Tarjottavaan Osakkeeseen saakka ja jakamaan tämän määrän ylittävältä osalta Tarjottavia Osakkeita Merkintäsitoumusten täyttämättäolevien määrien keskinäisessä suhteessa."
Näytä koko viesti