Olet täällä

Eskimot nuolemassa geishoja fetsit päässä - 29.6.2020 07.28

von Fyrckendahl kirjoitti:

Valio ja Fazer pörssissä? 

En puhunut nyt näistä kahdesta yhtiöstä, vaan ilmiöstä yleensä ja globaalisti. Jossa tietyn äärisuunnan edustajat yrittävät määritellä uudestaan sekä kansalaisten että yritysten tekemistä itse kehittelemillään moraalikoodistoilla.

Näytä koko viesti
Eskimot nuolemassa geishoja fetsit päässä - 29.6.2020 05.14

von Fyrckendahl kirjoitti:

Kolumnin aiheena ei ole ainoatakaan sijoituskohdetta, -menetelmää, -tyyliä, -menestystä tai muutakaan sijoittamiseen liittyvää.

Jos yksikin pörssiyhtiö lähtee liehakoimaan kulloistakin Tampereen yliopistossa muodissa olevaa aatesuuntaa, arvokkaita brändejään muuttelemalla tai hävittämällä, niin se liittyy sijoittamiseen mitä olennaisimmin. Kannattaa muistaa että yhteen suuntaa kumartamalla tulee samalla jne.... Takarivin ainoa neuvo toimitusjohtajalle: pidä politikointi pitkän kepinmitan päässä yrityksesi yrityskuvasta myös vaikeina aikoina.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 1.6.2020 07.55

JP kirjoitti:

Hyvänä esimerkkinä tukahduttamisesta on mainittu Kiina. Halutaanko keinovalikoimaan siis tuoda Kiinan kaltainen vahva eristys, jota valvotaan poliisin tai armeijan toimesta?

Mielestäni parempia esimerkkejä ovat Etelä-Korea ja Japani. Lock downit minimissään, maskien käyttö oli kattavaa heti epidemian alusta ja perinpohjainen testaus & jäljittäminen siellä missä epidemia on oletettavasti pahimmillaan menossa.

Ruotsin takki auki tai Suomen 'olemme maailman parhaita terveydenhuollossa' (mitä nyt maskeja ei ollut edes hoitohenkilökunnalle ja testeihin pääsykin oli niin ja näin) tuskin noilla kukaan enää lähtee toiselle kierrokselle, jos tai kun epidemia taas vahvistuu myöhemmin. Japanin ja E-Korean suoritus on kovaa luokkaa kun ottaa huomioon asukastiheyden, toimenpiteiden ripeyden ja alhaiset sairastuvuusluvut koronaan. Jokainen joka on matkustanut metrolla vaikkapa Tokiossa, ymmärtää eron esim. Suomeen olosuhteissa.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 30.5.2020 07.25

Tinggeli kirjoitti:

Selvityksessä todetaan, että väestön kasvosuojusten vaikuttavuudesta viruksen leviämisen ehkäisystä yhteiskunnassa on hyvin vähän tutkimustietoa. Selvitystä varten tehtyyn järjestelmälliseen kirjallisuuskatsaukseen sisällytettiin kaikki satunnaistetut tutkimukset kodin ulkopuolella käytettävien kasvosuojusten vaikutuksesta pisaravälitteisten hengitystieinfektioiden leviämiseen väestössä.

Luotan tulosten perusteella enemmmän Etelä-Korean, Japanin ja Taiwanin 'THLiin' enemmän kuin Varhilan tilaamaan ns. kirjallisuuskatsaukseen. Yhdessäkään valtiossa jossa maskeja on käytetty järjestelmällisesti heti viruksen alettua leivämisen (kuten ym. maat) ei epidemia ole päässyt todella pahasti karkuun. Ja sama toisinpäin. Myöskään tapauksissa joissa maskia on alettu käyttää laajemmin jo epidemian levittyä, ei ole nähtävissä että tilanne olisi muuttunut missään ainakaan huonompaan suuntaan. Lisäksi jopa THL itse suosittelee hoitohenkilökunnalle kasvomaskeja, nyt kuitenkin esitetään  kirjallisena löydöksenä että tavallinen kansalainen on niin tumpelo että aiheuttaa lähinnä haittaa itselleen käyttämällä samoja maskeja.

Tietysti jos 'kirjallisuuskatsaus' tehdään niin että poimitaan vain omia aikaisempia päätöksiä tukevat rusinat pullasta, voidaan päästä vaikka minkälaisiin lopputuloksiin. Hyvänä esimerkkinä Ruotsin Folkhälsan ja THLn Salmisen ulostulot helmi-maaliskuussa. Se voi olla kipeä myöntää että on itse tyrinyt, mutta oman virheen jatkaminen selittelemällä ja valehtelemalla vain pahentaa asiaa.. STM itse esitti blankkovalheen suojavarusteista 23.3.2020 https://yle.fi/uutiset/3-11272257 "Nyt ne rekat lähtevät liikkeelle". Yritysmaailmassa tuollaisten toimijoiden sana olisi yhtä kuin pyöreä nolla.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 22.5.2020 09.36

TuuriTuuli kirjoitti:

Eli Ruotsin rajoitustoimien puute ja Suomen rajoitustoimet johtanevat joidenkin mielestä kansantaloudellisesti samaan synkkään bkt-tulokseen, olennaisin ero löytynee sairastuneiden ja kuolleiden määrästä. Itse en ota kantaa perehtyneisyyden puutteen takia siihen tuleeko Ruotsin talous olemaan kuralla siksi, että muut maat ovat sulkeneet taloutensa, vai siksi, että ruotsalaiset vapaaehtoisesti välttävät talouden pyörittämistä. Mutta kiinnostaisi kyllä tietää minkälaista akateemista jälkianalyysipaperia tästä kymmenen vuoden jälkeen kirjoitetaan.

Ruotsi on toteuttanut hybridistragegiaa siinä mielessä että on annettu suosituksia tartuntojen hillitsemiseksi ja _käytännössä_ ihmiset pyrkivät myös aina suojautumaan taudeilta (lienee evoluution tulos) Nyt nähdyn perusteella Ruotsi sai toimia varoittavana esimerkkinä muille maille, ei näin jos ja kun covid-19 epidemia rantautuu seuraavan kerran. Taudin tukahduttaminen on ollut tähän mennessä koetelluista paras sekä terveydellisessä että taloudellisessa mielessä. Ruotsi tulee näillä näkymin pumppaamaan vapaan linjan ja rajoitusten välillä selkeästi pidempään kuin virusta heti vastapalloon lyöneet maat.

THL:n Salminen kertoi vielä huhtikuussa olevansa Ruotsin Tegnellin kanssa hyvin samoilla linjoilla epidemian hoidon suhteen. Nyt tulee kuitenkin jo puukkoa selkään Ruotsille, myös rivien välistä: https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/73065051-52e9-4845-9008-591a71e6bf5f

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 16.5.2020 04.21

Alfil kirjoitti:

Tykkäsin, kuinka THL:n Salminen oli sivistänyt katajaista kansaa:

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006509686.html

Muutamia poimintoja:

...

Tegnellillä ja Salmisella on nyt ongelma. Kaverit löivät käytännössä vetoa laumasuojan toimimisen puolesta, vaakakupissa tuhansien ihmisten sairastuminen ja henki. Puhun nyt vedonlyönnistä, koska kummankin aiemmat argumentit ovat olleet yhtä ohuita tieteellisistä lähteista kuin ne ovat olleet varmoja omien teorioidensa erinomaisuudesta. Laumasuojan ja rajoitustoimien välillä hyppääminen on tähän mennessä maksanut selvästi eniten ihmishenkiä valituista strategioista, taloudellisten hyötyjen ollessa myös erittäin kyseenalaisia.

Én usko että Tegnell tai Salminen milloinkaan myöntävät olleensa edes osittain väärässä. Sekä Suomessa että Ruotsissa on puikoissa ollut fanaattisia yhden asian miehiä. Nyt juttua luistatetaan eteenpäin höpisemällä niitä näitä toisista aalloista, tietämällä etukäteen muiden maiden tulevista suurtappioista ja jopa arvostelemalla sellaisten valtioiden toimia, jotka ovat jo voineet purkaa enimmät rajoituksensa tukahduttamistoimien onnistuttua melko tai erittäin hyvin. Kaikki tuo ilman sen kummempia lähteitä tai asiaperusteluja.

Imo: miehiä vaihtoon on ainoa keino siinä vaiheessa kun johtajien työasioiden hoitaminen on mennyt herroilla niin tunteisiin, että kommenteilleen nauraa kohta puoli valtakuntaa.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 12.5.2020 07.47

Arto kirjoitti:

Miksei aivohalvauksiin suhduta samalla tavalla? Niihin menehtyy samalla profiililla saman verran ihmisiä Suomessa vuosittain, mutta resurssointi on 1/10 000 koronareaktiosta?

Aivohalvaus ei tartu. Jos se niin tekisi, toimenpiteet olisivat paljon rajumpia kuin nyt nähdyt. Arjalaistyyppinen ikärelativismi vaarallisen tartuntataudin kohdalla on erittäin kalteva polku. Varsinkin siinä vaiheessa kun tehohoitopaikat ovat loppumassa koko väestöltä.

Taloudesta sen verran, etten usko esim Ruotsin pumppaavan hybridilinjan laumasuojan ja rajoitusten välillä (jos kyseessä olisi aito laumasuoja, Tegnell ja muut linjan puolesta liputtavat olisivat hankkineet tartunnan ensin itse) olevan sen enempää taloudellista kuin Etelä-Korean, Hong Kongin tai Itävallan tautia tukahduttamaan pyrkivän linjankaan. Tähän mennessä nähdyn perusteella pikemminkin päinvastoin.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 11.5.2020 08.17

madgecko kirjoitti:

Etelässä näillä vedetään shortseissa ja se on mukavaa menoa se! Suomessa raskaat kengät, puku, hanskat, kypärä ja vielä ehkä selkäpanssari... Ei tossa kovin suurta vapauden riemua koeta, kun tollaset varusteet aina päälle ja taukokin on vähän tukala.

On mukavaa niin kauan kun kosahtaa. Sitten huudellaankin apuun taas kolmen viikon tehohoitoa, ambulanssilentoja, konsulaattia ja ties mitä muiden kustantamaa kivaa. Härskeimmät ovat liikkeellä ilman matkavakuutusta ja salakuljetuttaneet passinsa sairaalaan jotta pääsisivät karkuun maasta hoitoa maksamatta. Tämä vieläpä Afrikassa, jossa moni paikallinen jää kokonaan ilman perushoitoa.

'Perusoikeuksistaan'  (erittäin tulkinnanvarainen käsite) huolestuneet unohtavat usein että koko systeemi on Suomessa rakennettu luottamuksen ja kovan työn varaan. Pelkkä mukava meno ei riitä, tarvitaan myös itse kunkin moraalia ja vastuuta omista tekemisistä, ettei ajauduta samalle tielle missä mm. muutamat Etelä-Amerikan ja Itä-Euroopan maat ovat. Joissa valtioissa 'perusoikeus' on aika lähellä vahvimman ja korruptoituneimman oikeutta.

Jos baarit, kuntosalit tm. ovat kiinni muutaman kuukauden ja hermo alkaa menemään jo nyt, ei kyllä lupaa hyvää tämän kansakunnan tulevaisuudelle.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 10.5.2020 07.44

Proteus81 kirjoitti:

Tää on melkein sama juttu kun Iltalehdellä eilen. En pysty vaan ymmärtämään Giesecken lausuntoja, nojaa oletuksissaan vaan , että kaikki tulee sairastumaan ja rokotetta ei tule tyyliin ikinä. Ja lisäks tälläset kommentit : "Ruotsin tilanne paras maailmassa" . Ruotsalaisasiantuntija: Suomi saa meidät kiinni koronakuolemissa vuoden kuluessa – tartuntaa vastaan on mahdotonta suojautua. 

Giesecke ja Tegnell kävivät yöllä siirtämässä maaliverkkoa. Alkuperäisen tarinan mukaanhan Suomen ja muiden pohjoismaiden piti ottaa Ruotsi kiinni epidemiassa jo viikoissa:

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006461136.html

...ei toiminut. Nyt Ruotsi on kuudentena tartuntakuolemissa per kapita, koko maailma mukaan lukien.

Proteus81 kirjoitti:

– Meidän tilanteemme on paras maailmassa, Giesecke sanoo DN:ssä(siirryt toiseen palveluun).

Tuo on vähän sama kuin kehuisi ajotaitoaan kolaripaikalla kun on itse ajanut tieltä ulos. Erittäin noloa.

Proteus81 kirjoitti:

Hän ottaa esimerkiksi Uuden-Seelannin, joka uskoo nitistävänsä viruksen saarivaltiossa kokonaan. Siellä on vähän uusia tartuntoja, ja niiden lähteet jäljitetään tehokkaasti. Giesecke uskookin, että maa onnistuu eliminoimaan viruksen.

– Mutta mitä he sen jälkeen tekevät? Sehän tarkoittaa, että kaikkien, jotka matkustavat Uuteen-Seelantiin, pitää istua Aucklandin lentoasemalla 14 päivää karanteenissa. Jos emme saa hyvää rokotetta, kestää vuosikymmeniä, ennen kuin tilanne muuttuu.

Giesecken ja Tegnellin ei kannata kantaa huolta Uuden-Seelannin maahantulorutiineistä vielä todella pitkään aikaan. Siitä he pitävät itse huolen. On ihan turha kuvitella että tuollaisten pöpöpesien eteen aletaan levittämään punaista mattoa missään päin maailmaa pelkästään Ruotsin omalla ilmoituksella. Eli siinä meni sekin hyöty 'yhteiskunnan avaaamisesta'

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 17.4.2020 07.33

starsailor kirjoitti:

Vaikea nähdä, että matkailu ja kivijalkakulutustavaroiden kaupankäynti palaisi vuoden sisällä ennalleen. Voi tosiaan mennä useampi vuosi. 

Tuskin paljon mikään palaa ennalleen. Arkielämässä etätyöt tulevat lisääntymään jatkossakin,  kuten myös verkkokauppa ja kotiinkuljetuspalvelut. 

Hyvinä puolina, on tuskin edes järkevää että satatuhatta sellaista työntekijää kampeaa aamuruuhkaan tekemään työtä, jonka työt hoituisivat kotoa käsin tehokkaammin ja ennen kaikkea mukavammin. Tottakai joskus pitää käydä ihmisten ilmoilla, kotiolot vaihtelevat ja ymmärrettävästi iso osa on töitä jotka vaativat joka päivä läsnäoloa, mutta aikaa kuluttava ruuhkassa kulkeminen kaksi kertaa päivässä ei tuo lisäarvoa kenellekään. Uskon myös että jatkuva asiakkaissa lentäminen tulee vähenemään oleellisesti.

Kivijalkakauppa oli jo menossa alaspäin, ja myynti tulee laskemaan edelleen. Kauppakeskukset ovat olleet jo menossa pois mm. USAssa vuosikausia ja trendi tulee jatkumaan edelleen.

Turismista en ole aivan varma. Lentoliikenne- hotelli- ym. alan bisnes on saanut sellaisen kertaiskun ettei vertailukohtaa löydy  todellakaan mistään. Joka tapauksessa Greta ja kumppanit voivat olla nyt tyytyväisiä. Nähdään pian ihan konkreettisesti miten maailma makaa mm. Välimeren maissa kun turismi lyötiin kerralla säppiin. Sinne voi nyt matkustaa vaikka polkupyörällä levittämään ilosanomaa co2-päästöjen vähennyksen autuudesta. Tässä tapauksessa ilmastoalarmistit saivat mitä tilasivatkin.

Näytä koko viesti