Olet täällä

Saga Furs Oyj - 19.8.2019 10.44

Nafan huutokauppa alkaa lähipäivinä, jossa näemme miten markkinat ottavat vastaan minkinnahkojen kurimuksen. Odotukset on positiiviset, mutta portaitten varastot on iso kymysys. Nafa ei luotota Eurooppalaisia tuottajia jatkossa   ,koska omien minkintuottajien tulevaisuus on veitsenterällä tässä kurimuksessa. Saga onkin saanut uusia tuottajia Nafalta, kun peli on kilpajuoksua onnelaan. Sagan uudet tuottajat eivät pääse nauttimaan samaa luottamusta,kun kasvatus- ja nahkaennakkoja on ruuvattu alemmas luonnollisesti. Jos vaihtaa puolta, niin luottamus on pelin takia hieman vaikea. Huutokauppayhtiöt pelaavat omistajien pussiin jatkossa ja näyttää vain Saga ottavan uusia asiakkaita, kun on varaa. Pääoma ja pitkäkarvaisen kysyntä on Sagan pelastus.

Sagan 100 isoimmat omistajat oli päivitetty Toukokuussa ja Nordea pankki oli nousut merkittäväksi omistajaksi ja uusi toinen yrittäjä oli Zeroman Oy. Muuten osakasluettolo oli minusta sama mitä viimeksi. 

 

 

 

Näytä koko viesti
Saga Furs Oyj - 3.7.2019 11.05

Iltoja!

Veikkaan, että olemme käänne kohdassa Sagan suhteen. Tilanne markkinoilla on pudotuspelin omainen. Kuka jaksaa voittajaksi? Kun varastot loppuvat, niin peli on yllättävän nopeaa.

Tämän hetken tilanne on. 50 milj. minkin nahan imu markkinoilla. Tuotanto laskee alle 30 milj. näillä näkymin. Köpiksen ja rapakon takana pudotus on rajuin. Pelin suola on Puola, jossa helle eli kuumuus vaivaa tuottajia. Merkittävä määrä on menetetty tuotannosta siellä. Vaikuttaa tietenkin Sagan myynti määrään jatkossa, mutta ostajat on huolissaan jatkosta. Tuotanto tipahtaa liian nopeasti ja joka näkyy Syksyn huutokaupoissa ja ensi talvena. 

Kun hinta korjaantuu 30-50% yhdessä huutokaupassa. ( Hinta tulee korjaantumaan yllättävän nopeasti, joka tulee yllättämään ) niin on tulevasta kahta versiota. Hinnan korjauksen jälkeen löytyy varastoja, jotka hillitsevät nousua. Toinen vaihtoehto on, kun varastot on ostettu liian korkealla hintaa, niin tapahtuu hidas myynti markkinoille.

 

 

 

Näytä koko viesti
Saga Furs Oyj - 28.6.2019 01.31

Päivää vain.

Hyviä kysymyksiä liuta.

Mielestäni tappio johtuu suuresti myymättömistä minkin nahoista. Jos omistajat haluaisivat Sagalle tulosta, niin nahat myytäisiin puolustamatta hintaa. Omistajien tarve on ensisijainen. 

Minkin tuotannon raju vähennys nostaa hintaa ja parantaa myynti jatkossa, mutta milloin? Köpiksen huutokaupassa myynti% on jo parantunut näköjään.

Sagan kohtalo suuresti suomalaisten kettutuottajien varassa, mutta minkin osalta suomen tuotanto on n.2 milj ja Sagan kautta myydään n.10 milj nahkaa. Ketun tuottajat näillä hinnoilla pyörittävät tarhaa, kun ei investoi suuresti. Minkki on taas tappiollista, mutta pääsääntöisesti tuottajat on monituottajia, eli on pitkäkarvaista.

Suomalaisten tuottajien määrä on vähentynyt, mutta yleensä naapurituottaja ostaa tilan, varsinkin kun hinnat nousevat. 

Ketun osalta suomalaisten laatu on ainakin tähän päiviin riittänyt, että Kiinan ostot Sagalta on isoin tekijä. Siitoseläinten myynti oli virhe, mutta viime talven jälkeen asiaan puututtiin, vähän liiankin kovin ottein.

Poliittinen peli on sitten erikseen, jota on vaikea ennustaa. Jos pahin tapahtuisi, niin siirtymäaika 5-10v.

Saga on mielestäni siksi hyvä sijoituskohde, koska huonoinakin aikoina osinko on kohtuu hyvä. Hyvänä aikana maksetaan maltillista osinkoa, voiko sitä sitten pitää negatiivisena. Tällä pääomalla taitaa olla puolet osakekohtaisesta tuloksesta. 

Usein uudet sijoittajat katsovat yhtiön kassaa ja ihmettevät miksi osake laskee. Mielestäni tämä johtuu Sagan pääomasta, joka on sidottu tuottajien nahkoihin. On kasvatusennakkoa/nahkaennakkoa ja rahoittavat ostajia. Tämän takia Sagan osake laskee tai nousee, kuinka myynti pelaa huutokaupoissa. Minusta on mielenkiintoista seurata näitä asioita ja on joskus jopa vähän jyvälläkin myynnistä.

Nämä asiat oli vain minun mielipiteitä ja voivat olla lähellä tai kaukana totuutta.

 

Näytä koko viesti
Saga Furs Oyj - 26.6.2019 10.47

Iltoja!

Huutokauppa oli pettymys. Sinin odotettiin nousevan 10%, mutta jäi viime huutokaupan hintoihin. Jos jotain positiivista hakee, niin viime vuoden nähden kh oli 10% korkeampi. Laadullisesti huippunahat jäivät hinnaltaan liian matalalle tasolle ja keskitason/alemmat tason hinnat olivat hieman korkeammat. Kentällä on ollut keskustelua, että pedattiinko Kiinan tuottamilleen nahoille parempi hinta.

Minkki oli taas pettymys myynti % suhteen, koska Saga pystyy puolustamaan hintaa verrattuna köpiksen "yhtiöön". Myynti onkin näinä päivinä ollut parempi köpiksen huutokaupassa. 

Saga on taas tällä hetkellä ja tällä hinnalla sinänsä hyvä sijoitus, kun liitto tarvii vähintään toimintaan jatkossa 0,5 eur Sagalta. Omistajan tarve liiton puolelta on merkittävä, kun norski luopui karvoista. Norjan lähtö nahkamarkkinoilta on taas mielestäni mitätön, jos ei politiikkaa oteta huomioon.

Tulos Sagalla on tietenkin tappiollinen, mutta mitä sitten, kun näytöt maksaa. Toivottavasti rapakon takana kerjuu yrityksistä luovuttaisiin ja pysyttäisiin tutuissa lähimaissa, joista saa nahkaa järki hintaan. Näillä lyhytkarvaisen hinnoilla on parempi olla riskittömällä maaperällä.

Mielestäni minkin suhteen tuotannon jyrkkä lasku tulee näkymään ensi talvena ja Saga hinta on silloin jotain muutako 10 lähettyvillä. 

 

 

Näytä koko viesti
Saga Furs Oyj - 8.6.2019 06.10

Iltoja.

Ylihuomenna alkaa Sagan huutokauppa. Venäläisiä ostajia on paikalla n.80, eli suunnilleen sama määrä kuin viimeksi. Mielestäni Venäläiset on Sagan tuotemerkin perässä ja saattavat yllättää positiivisesti lyhytkarvaisen apeaa kauppaa. Minkki on vielä ongelma, mutta veli venäjä voi antaa piristysruiskeen lyhyt sekä pitkäkarvaisen myyntiin. Odotan Venäjältä paljon, koska tämä maa voi nostaa kaupat uudelle tasolle. 

Kiinan ostajat on yllättävän isolla volyymilla tulevassa huutokaupassa. 20% lisäys viimeisestä Maaliskuun huutokaupasta. Uudet ostajat antavat lisä mausteen myynnille. 

Mielenkiintoinen huutokauppa tulossa.

 

Näytä koko viesti
Saga Furs Oyj - 28.4.2019 06.14

Iltapäivää.

Sagan hinta on pyörinyt 13 paikkeilla näinä päivinä, kuten odotin tapahtuvan. Odotukset on positiiviset, perjantaina alkavan köpiksen minkin huutokaupassa, josta oli huhuja liikkeellä. Tanskan suorat ostot kentältä 5-10% nousevilla hinnoilla. Jos tämä huhu pitää paikkaansa, niin hinnat nousevat vähintään 15%. Omat ajatukset on tulevasta hieman sekavat, kun tuottajatkin on ihmeissään minkin nahan käänteestä, koska vuoden vaihteessa oli mukamas tieto Kiinan myymättömistä varastoista. Nyt taas näyttää nahka kelpaavan nousevilla hinnoilla, kun ei mitään ongelmaa olisikaan ollut. Tietenkin Venäjällä on jokin merkitys tähän, mutta ei näin suuresti vielä. Köpiksen hinnat saattavat nousta tuotannon kestävälle tasolle tulevassa huutokaupassa.

Sagalla lunastustahti loistava sinissä ja minkeillä. Tämäkin on nostanut osakkeen hintaa tähän tasoon ja nyt vain odotamme Kesäkuun huutokaupan tuloksia. Mielestäni vihreäaate saattaa lyödä läpi lähitulevaisuudessa Kiinassa ja Sagan tuotemerkki on työstetty muotiin vuosia tätä varten. Luonnonmukaiset raaka-aineet pukineissa on mahdollinen seuraava aalto, mikä nostaa turkiksien hintaa jatkossa. Aika näyttää.

Näytä koko viesti
Saga Furs Oyj - 30.3.2019 07.53

Huomenta!

Köpiksen huutokauppa päättyi 100% myynnillä. Hinnat nousi osalla minkki tyypeillä merkittävästi. Myynnin ja hintojen piristyminen johtunee tuotannon jyrkästä laskusta. Tuotanto oli muutama vuosi sitten n.90 milj. Nyt tuotannon oletetaan olevan n.35 milj. Hinnat on edelleen, niin huonot että tuotannon uskotaan tipahtavan edelleen, koska riskirahoitus on Tanskan maalla jäissä. Sagan tuottajat on taas monituottajia, joten eivät ole yhden kortin varassa ja kun nyt pitkäkarvainen piristyi, niin epäilen että minkin tuotannon laskua ei tapahdu Sagalla niin jyrkästi kuin Tanskassa.

Köpiksen huutokaupassa oli merkittävä ostaja volyymi Venäjä, joka saa jatkossa ostaa suoraan köpiksestä. Venäjä on tullut mukaan pitkästä aikaan markkinoille näin isolla volyymilla.

Minkin markkinatilanteen jatkosta näemme köpiksen seuraavassa huutokaupassa.

Sagan hintakin on hieman piristynyt ja pyörii 11 pinnassa. Hinta saattaa hakea 13 arvoja, ennen kesää. Eräänlainen odotusarvo, kun nahkamarkkinat on tässä tilassa.Tämän kauden tuloksesta en osaa sanoa, koska tulevat huutokaupat määrittävät tuloksen. Se mikä on mielestäni merkittävä asia on viimekaudelta myymättä jääneet minkin n.1 milj ja siniketun n.200 000 nahkaa. Näitten nahkojen kulut on viimekaudelle ja jos myynti jatkossa pelaa, niin tuotto on merkittävä tälle kaudelle.

Tuottajilta sain tietoa, että lunastustahti on ollut loistava siniketulla Maaliskuun huutokaupasta. Tuote on muodissa ja tarve välitön. 

 

Näytä koko viesti
Saga Furs Oyj - 21.3.2019 09.54

Iltoja!

 

Köpiksen huutokauppa alkoi yllättävän hyvin. Eka päivänä hinnat nousi n. 20% ja myynti oli 100%.Tänään myynti oli 99% hinnat nousevia. Haastavimman tuotteen myynti oli loistava tänä päivänä, kun miettii mitä lähi kaupat on. 

Tämä myynnin aktiivisuus yllätti ainakin minut, kun odotin myynnin piristyvän hinnan varjolla. Toisin kävi. En löydä muuta syytä hintojen ja myynnin parantumiseen kuin tuotannon raju pudotus maailmassa. Tästä on hyvä jatkaa ja osake on tuskin kympin yläpuolella kovin kauan. 0,5 eur saga maksaa lähiaikoina ulos ja jos tulevaisuus on kohtuu hyvä niin osinko palautuu normitasolle. Hyvä tuotto vuodelle, joka uskoo alaan.

Näytä koko viesti
Saga Furs Oyj - 14.3.2019 10.40

https://www.sagafurs.com/fi/yhtio/uutiset/saga-fursin-turkishuutokaupass...

Iltoja.

Sagan huutokauppa antoi minkin puolelta toivon, minkä kirjoitin viimeksi tänne. Myynti 75% noin minkillä. Tämä myynti oli loistava, kun huomio mitä viimeiset huutokaupat on ollut markkinoilla. Saga saa jatkossa markkinoilta köpiksen tarhaajia itselleen, koska Venäjä on tullut merkittävän isolla volyymilla mukaan. Venäläisten on ilman rajoitusta nätimpi ostaa Sagalta, kun köpiksen ostot on kierrätettävä ja se maksaa. Puolan tuottajat on kääntynyt kanssa Sagalle, kun Venäjästä odotetaan nousevaa ostaja maata. Rapakon takaa on lisääntyvää minkin myyntiä jatkossa Sagalle. Mikä huvittavaa on Tanskan tuottajien mukaan tulo Sagan huutokauppaan jatkossa, kun yhdistelmä toimii näin vaikeina aikoina. Sagan minkin määrät tulevat jatkumaan nousevalla tahdilla ja toivottavasti niistä jotain jää käteen. Saga ei ole luotottamassa näitä uusi myyntejä. Puhtaasti tuottajat hakevat parempia myyntireittejä nahoille.

Köpis on vaikeassa tilanteessa jatkossa, kun velkaiset tuottajat on hätää kärsimässä. Oletetaan n.300 tarhan jäävän vasaran alle ja tuotanto tipahtaa 40-50%.

Tämä ero on Tanskan ja Sagan tuottajilla merkittävä. Sagan suomalaiset tuottajat on miltein järkeään moni tuottajia, eli on pitkäkarvaista. Köpiksen tuottajat on yhden kortin varassa ja ne hakee Sagalta myyntiä, kun köpis pettää. Köpiksen luotottaja oli ilmoittanut näin. Seuraavassa huutokaupassa on oltava myyntiä, mutta kun on taas ennakoita maksettu nahasta n.20 Eur niin on siinä vaikea tilanne. Viime huutokaupan keskihinta oli n. 21,5 eur, eli jos kauppaa pitäis tehdä niin ei oikein pelivaraa ole.

Ketunnahkojen yllättävän pienet varastot Kiinassa ja pitkäkarvaisen muodikkuus antoivat lähtölaukaisun myynnille. Kentän tapahtumat on saman kaltaisia, kun 2016 loppuvuonna milloin ostajat ostivat suoria ostoja nousevilla hinnoilla. Nyt kentältä on ostettu huutokaupan hintaan normi laatua, mutta parhaimmista laadusta on maksettu huomattavasti parempaa hintaa. Sinikettu nousee Kesällä merkittävästi huutokaupassa. 

 

 

Näytä koko viesti
Saga Furs Oyj - 7.3.2019 09.32

Iltoja.

Nafan huutokauppa meni kohtalaisen hyvin, kun tilanne on minkin puolella mikä on. Huutokauppa antoi toivon paremmasta, mutta tulevat huutokaupat on haasteellisia jatkossa tänä vuonna. Se mikä on mielestäni toivon lähde on tuotannon raju tipahtaminen, jopa 40% tänä vuonna. 

Näin iso tuotannon vähentyminen on näköjään vaikuttanut ostajiin. Hinta oli huomattavan aleneva isommissa luokissa, mutta oli tuotteita jotka piti syksyn tason. Hinta taso on niin alhainen, että tuotanto on jatkossa vielä aleneva, mutta ostaja puolella volyymin pienentyminen aiheuttaa jatkossa harmaita hiuksia.

Toivottavasti huomenna alkava Sagan huutokauppa saa jatkoa Nafasta ja Venäjä antaa lisä mausteen minkin osalta.

 

Pitkäkarvaisen odotukset on taas yllättävän hyvät tulevassa Sagan huutokaupassa. Ostajia on noin 600 ja mikä on mielestäni merkittävä on uusien ostajien määrä n.60 Kiinasta. Nämä uudet ostajat saattavat sekoittaa pakan. Veikkaan tulevan huutokaupan pitkäkarvaisen hinnan nousevan 20% lähettyville, kun kentältä on ostoja tehty vähintään 60 000kpl yli 15% Joulukuun tason kauppoja.

Aika näyttää mihin tämä ala menee, mutta nyt on jotain toivoa paremmasta.

 

 

Näytä koko viesti