Olet täällä

Ostin/Myin tänään - 30.12.2020 08.06

Ostelupäivä tänään:
Nokia @ 3,17
Nordea @ 6,56
Panostaja @ 0,75
TietoEVRY @ 26,88

Sampoakin yritin pilkkiä mutta ei tärpännyt. 

Näytä koko viesti
Laiminlyöty vuosikymmen - 30.12.2020 02.33

Olen ollut varsin aktiivinen pörssihommissa loppuvuoden. Innostus on kasvanut kasvamistaan ja olen lukenut paljon ja tehnyt kauppojakin. Ekaa kertaa olen myös virallisesti myynyt osakkeita. Into on tosiaan saanut minut hilaamaan pääoman rippeitä salkkuun ja nyt rakentelen ajatusta hommata Nordnetin luottohommat tappiin. 

Taannoin täyttelin sinne luottohakemuksen ja unohdin oikeastaan koko asian. En pannut merkille että olisin saanut mitään ilmoitusta asiasta, mutta kerran huomasin että AOT:n käyttövaraan oli ilmestynyt muutama kilo extraa. 

Nyt olen suunnitellut että lunastan muinaiset toisen välittäjän rahastot tammikuussa -> shippaan hillot Nordnettiin ja ostan sopivan hajautuksen kiinnostavia lappuja joissa on hyvä lainoitusaste. Sitten pitäisi saada Superluotto aktivoitua ja sen myötä ihan uudenlainen valmius reagoida kiinnostaviin spotteihin. 

Samaan plääniin katselin että yritän aktivoida erillisen pantatun salkun tappioita sen verran, että rahastojen myyntivoitoista ei mene veroa, sekä ehkä jopa samalla keventää 0,30€ hintaan hommattua Reveniota (eli Donea) ja hajauttaa niitä varoja hyvän lainoitusasteen, osta ja unohda -papereihin. Tuo vain vaatii hieman hommia että saan pankin yhteyshenkilön hoitamaan nuo, koska panttaus ja hieman höperö yhteyshenkilö joka unohtaa n. 50% asioista mitä pyydän häntä tekemään.

Nuo lunastettavat rahastot ovat sitten lopulta menossa asunnonhankintaan, mutta pistetään ne siksi aikaa hyötykäyttöön.

——

Tosi mielenkiintoista on ollut pohtia nykypäivän markkinaa ja lueskella näkemyksiä siitä. Väistämättä tulee mieleen vuosi 2000, jolloin olin samalla tapaa hemmetin innostunut pörssistä ja tuulipuku-ilmiö kävi kuumana. Sitten se kiinnostus lässähti itsellä suurimmalta osin kun kupla poksahti ja kurssit tipahti. Olen sitä tässä maistellut että tapahtuuko minulle sama jos homma poksahtaa taas ensi vuonna. Saa nähdä, tavoite on ainakin hankkia paljon oppia ja kokemusta ennen sitä. Mutta onhan tämä korona-casino ihan maailman mielenkiintoisin asia!

——

Asuntomarkkinoita olen seurannut myös kuumeisesti ja ei se vaan helpolta vaikuta. Ensi vuonna on pakko vähintään muuttaa kun neliöt ei riitä, ja mieluiten ostaa. 

Tällä hetkellä kiinnostaa eniten uudiskohteet, että pääsisi helposti siihen tötteröön kiinni kun fygyt riittää juuri sopivasti omarahoitusosuuteen niiden myyntihinnoissa + ei tarvi alkaa rukoilemaan mitään remonttilainaa kun kaikki olisi valmiiksi tip top. Mutta ans kattoo, mielipiteet muuttuu tässä jatkuvasti. Gäppi on aika iso halujen ja realismin välillä.

Näytä koko viesti
Laiminlyöty vuosikymmen - 2.10.2020 09.40

Bingo53 kirjoitti:

Yrityksen tulovirrasta puolet YEL:iiin verohyödyn vuoksi ja puolet henkilökohtaiseen osakesalkkuun.

Kiitos kommentista.

Tunnen YEL:n sielunelämän erittäin heikosti, omaan siitä vain hailuja negatiivisia käsityksiä. Olen olettanut yleisen konsensuksen olevan että "minimi YEL:lit, nosta osinkoa ja sijoita itse". 
Olen sitä YEL:in määrää nostanut jonkin verran pariin otteeseen, sinänsä turhauttavalta se laskuri on näyttänyt kontra siihen kuinka paljon se laskun suuruus nousee.

Mahdollisuus osingonmaksuun ei kuitenkaan ole ollut itsestäänselvyys menneisyydessä, joten olen alkanut hieman seiffaamaan että sitä YEL:iä edes kertyisi. 

YEL:in verohyöty rautalangasta?

Näytä koko viesti
Laiminlyöty vuosikymmen - 2.10.2020 09.02

MOTIIVI

Varsinainen motiivi ylittää kynnys ja lähteä kynäilemään tänne ei ole kuitenkaan pörssistä jauhaminen. Ainakaan nyt. Luen mielenkiinnolla osaavampien näkemyksiä ja painotan sijoittamisessa peesailua. 

Motiivi oli lähteä esittämään strateginen kysymys.

Miten työskentelen järkevästi varallisuuteni kasvun eteen seuraavat 15 vuotta?

Paluu omistusasumiseen on kahdelta kantilta ykkös prio. Näen sen alkua lukuunottamatta itselleni helpoimpana keinona kartuttaa jotain omaisuutta mikä toisi taloudellista turvaa eläkepäivinä. Lisäksi olisi todella ihanaa saada viimein kaikki niinkuin haluaa, muuten sitä herää kiikkustuolissa eläneensä kompromissiä koko reissun ja tehneensä ruokaa keskinkertaisessa keittiössä.

Asun ja yritän muuttopositiivisessa 6-fig kansalaisen kylässä, jossa asunnot maksaa aivan helvetisti ja hinnat nousee joka päivä. Juuri nyt nautin aivan suunnattomasti keskustassa asumisesta ja en ole varma olenko kiinnostunut luopumaan siitä ihan äkkiä. Mutta tilantarve kasvaa vääjäämättömästi.

Ensi vuodesta lähtien kiinnostaisi kartoittaa mahdollisuutta hommata n. 250k tötterö puolison kanssa.
Options:

1) Keskusta kolmio, asumisen aikajänne 2-4 vuotta. Sen jälkeen viimeistään osa-aikalapset alkavat tarvitsemaan enemmän tilaa. Saisi nauttia keskustan palveluista ja periaatteen tasolla olisi hieno haave saisiko sen jätettyä sijoitusasunnoksi. En tiedä onko siihen yhtään mitään realismia. Mutta anyhow osake keskustan kivitalosta kuulostaa omaan korvaan hyvältä betsiltä. 

Näitä on vain tosi heikosti saatavilla. 

2) Suoraan rivarineliö 5km keskuksesta, pitkä aikajänne. Lapsille tilaa, työskentelytilaa, varastotilaa shitille ja piha missä juoda olutta ja vältellä aktiivisesti naapureita. Koira mahdollisuus. Karmiva ajatus jos elintarvikekauppa olisi yli 100m päässä ja ravintolatarjonta kilsan säteellä alle 20 toimipistettä. Kai niinkin voi teoriassa elää, en ole varma? Paine kahteen autoon kuulostaa aivan vitun typerältä. 

Rivareitten saatavuus oikein hyvä.

Talojakin on hyvin. Niissä myyntihintavalue tilaan nähden näyttää ihmeen hyvältä, mutta en kyllä luota niihin yhtään. On kuluja, ylläreitä ja en osaa / halua nikkaroida mitään. Joten en pidä tölliä edes vaihtoehtona.

3) Uudiskohteet. Niiden matikka ei ole ihan mulle vielä kirkastunut. Herraisä ne maksaa paljon in total, mutta kaiketi paljon parempi realismi päästä alkuun kun myyntihinta on pieni ja loput yhtiölainaa. Neliöitä vähänlaisesti, sijainnit aika nihkeitä, mutta juuri nyt elämäntilanne sallii kyllä näissä lyhytaikaisen jouston jos tällä formaatilla saavutetaan merkittävä etu varallisuuden rakentamisessa. 

Saatavuus aika hyvä.

Näytä koko viesti