Olet täällä

Sijoitustiedon moderointi ja sen arvostelu - 5.11.2020 03.34

Henkilökohtaisesti en välitä moderoinnista ollenkaan. Kysessä on lähinnä data-analyyttinen asia. Vapaat keskustelut ovat minulle raakadataa ja moderointi on suodatin, joka kadottaa datapisteitä. Ymmärrän kyllä mitä moderoinnilla haetaan ja saavutetaan, mutta käsittelen outlierit mieluummin itse. Tai olen sitten itse sellainen.

Peukku- ja pistejärjestelmän olemassa olon huomasin varmaan pari viikkoa sitten...

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 5.11.2020 11.46

Spoilaan nyt vähän tulosseurantaa, sillä ehkä tässä kohtaa pitää itseänsä kiusatakseen vähän reflektoida omia näkemyksiään. Ulkomuistista, olikohan se jotenkin näin:

1. Biden osallistuu 1vs1 väittelyihin, jotka Trump vie 6-0. No ei vienyt, eka oli ehkä tie-break, toinen (mielestäni) Trumpille mutta ei kyllä todellakaan läpisyöttönä. Joe-sedän kellariteatteriharjoitukset oli toimiva strategia.

2. Trump menee vaalit maaliin SILENT MAJORITY strategialla. Tämä nähdäkseni meni nappiin. Ei tullut sotia, invaasioita ja muita perinteisiä asiantuntijoiden ennustamia stunt-temppuja. Tuli sen sijaan raakaa jalkatyötä.

3. Popular vote 55:45. Tämä oli karkea heitto. Voisi ehkä toteutua jossakin neutraalin median rinnakkaistodellisuudessa. Ennen vaaleja arvelin vielä popular vote 49-52 Trumpille ja valitsijamiesvoitto tuolla jakaumalla Trumpille oddseilla 3:1. Julkisesta heitosta ei pisteitä, mutta ei niitä saa kyllä pollsteritkaan. Hiljaisesti annan itselleni pisteen.

Ihan OK, noin niin kuin TFB-hönöksi. Oli varmaan muutakin, erityisesti huonommin osuneita, mistä voisi ottaa kiinni. Itsereflektiossa ei kannata kuitenkaan mennä liiallisuuksiin, voi mennä masennuksen puolelle. Pitää muistaa myös anteeksi antaminen ja virheistä oppiminen.

Suomalainen mediakin itsereflektoi: https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/737f782b-1752-469a-8a22-da10d8621700. Tuohon se varmaan jääkin, mutta se on ihan OK. Heillekin pitää antaa anteeksi, jotta voivat jatkaa saattohoidossa olevaa elämäänsä. Lisäksi heillä on muutenkin vaikeaa, kun vihaa maailman ymmärtämättömyydestä ei voikaan enää henkilöidä yhteen turvalliseen kohteeseen.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 17.8.2020 03.42

Casteliero kirjoitti:

Mutta tuohon lainattuun vielä, niin kyllä media luo polarisaatiota täällä Suomessakin iskemällä vahvoihin tunteisiin klikkiotsikoilla. Se on niiden ainut keino tehdä rahaa tällä hetkellä. Ja se tulee ajamaan meidät vielä vaikeuksiin jossain vaiheessa, myös Suomessa. Harmaan sävyt alkaa pikkuhiljaa häviämään ja asioista tulee mustavalkoisempia. Silloin tribalisoidutaan ja kuulut joko ryhmään 100% tai olet vihollinen. Ja silloin ääriliikkeet saa kannatusta vahvoine mielipiteineen, hence Persut, Vihreät ja Vasemmisto kasvaa.

Olen havainnut itsessäni mielenkiintoisen vastareaktion liittyen tuohon mustavalkoisuuteen. Johtuneeko sitten Marxilaisuudestani (Croucho-sellaisesta) ryhmä-ajattelun suhteen, vai siitä että määrällisesti tiedon sijaan nykyään jaetaan niin paljon enemmän mielipiteitä ja harmaan sävyjä ei ole saatavilla, mieleni tekee niitä siten että olen siirtynyt ajattelemaan huomattavasti paljon enemmän todennäköisyyksillä. Kaikelle tulee oddsit. Havainnot tai vaikkapa vain mielipiteet (ja kuka niitä kertoo), jotka jotenkin selittävät asiaa, sitten suuntaan tai toiseen sitten muuttavat kertoimia koko ajan. Aika harva asia lopulta esimerkiksi tämän ketjun teemoista menee räikeämmin kuin 3:2 puolesta tai vastaan, ainakaan aluksi. Uskon kuitenkin riittävällä tarkkuudella pääseväni oikeisiin oddseihin, joten pitkässä juoksussa juoksun suunta pitäisi olla oikea. Mieluummin suurinpiirtein kartalla kuin tarkasti ulkona. Lähdekritiikissäkin voi joustaa, antaa havainnoille painoarvoa sen verran kuin mitä tuntuvat selittävän todellisuutta. Toisen salaliittoteoria on toisen selittävä muuttuja.

Sisäinen savolaisuus, "suattaapi olla, vuan suattaapi olla olemattaki", on kasvussa. Liekö sitten hyvä henkisen kehityksen suunta?

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 17.8.2020 12.31

eke kirjoitti:

Joe Biden ei tule muuttamaan mitään oleellista USAn presidenttinä, eikä tule Trumpkaan.

Bidenin suhteen toiveeni on tuo. Näen kyllä pajon  mahdollisuuksia huonompaankin suuntaan, sen pohjalta mikä track record on, miten vaikutusmekanismit siihen suuntaan näyttävät toimivan ja millaisilla teemoilla mennään.

Trump on ensimmäisellä kaudellaan saanut aikaiseksi transformatiivisia muutoksia niin taloudellisesti, sisäpoliittisesti, sotilaallisesti oikeudellisesti kuin maailmanpoliittisestikin. Miksi tämä ei jatkuisi toisella virkakaudella, kun perinteisesti äänestäjistä ei tarvitse ihan niin paljoa välittää?

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 17.8.2020 12.20

hauturi kirjoitti:

 

HanTsiip kirjoitti:

siihen verrattuna mitä itse noista samoista teemoista sain irti, niin kohdat 1-3 ja 6, mielestäni huono case patologisesta valehtelusta.

 

Jos unohdetaan hetkeksi sana "patologinen", koska se on aika hankalasti määriteltävissä, ja puhutaan vaan valehtelusta, niin minulle jäi epäselväksi oletko sitä mieltä että nämä kohdat ovat tosia, vai sitä mieltä että ne ovat valetta, mutta jostain muusta syystä huono case?

Prkl, eikö tästä pääse millään eroon. Se, miten Tommi on nuo kohda tuohon kirjannut, ne eivät minun mielestäni ole kovinkaan hyvä perustelu patologisesta valehtelusta. Pirun raamatun lukemisesta kylläkin.

Kohta 1. Juu, Kiina ei taloutena varmasti ole huonoimmassa jamassa 67 vuoteen. Mutta puhuttiinko asia niin, ja mitä tarkoitettiin? Koska numeroita luetaan papereista, niin jostakin ne on repäisty, ehkä joku mittari sattuu olemaan huonoin 67 vuoteen. Tekeekö se sitten väitteestä toden, ja muuttuuko patologinen valehtelu patologiseksi todenpuhumiseksi? Poliittista debattia, ja asioiden esittämistä itselle suotuisassa valossa. Iso kysymys, ovatko kauppakahistelut olleet Yhdysvalloille hyvästä vai pahasta ja onko se miten paljon revitty ja miten oikeutetusti Kiinan selkänahasta ja kannattaako sillä julkisesti revitellä, paljon mielenkiintoisia kysymyksiä kuin lillukan varsien hakeminen.

Kohta 2. Ei varmaankaan löydy demokraattien ohjelmasta. Puhuiko Trump demokraattien ohjelmasta? Oikeastaan sama kuin aiemmin, poliittista debattia. Jos löytyy joku yksittäinen mitätön vero, jonka demokraattien ehdottamat toimet nelinkertaisitaisivat, tekisikö se väitteestä toden?

Kohta 3. Minä ymmärsin sen niin, että urheilijat hyväkuntoisina ja terveinä (ja yleensä nuorina) ovat vähemmän alttiita koronan vakaville muodoille, riittävät turvatoimet voidaan organisoida, pelaajat haluavat pelata. Ja testaus, joten riskejä voidaan hyvin rajata. Tärkeämpää on saada kansalle viihdettä, ettei kokonaan masennuta, vedetä huumeita ja aleta mätkimään perheenjäseniä. Oliko siinä immuuniudesta puhe?

Kohta 6. Provosointia, mutta mahdollista, jos menee haasteiden kautta eteenpäin. Patologista valehtelua?

Hieman kotiin päin vetämistä korkeintaan. Patologista valehtelua? Naah. Joku varmaankin ajattelee toisin. Optimaalista, ei. Tarjolla olevista vaihtoehdoista, ainoata järjellistä.

Näytä koko viesti
Kiina - 17.8.2020 11.13

Olihan täällä Kiina-ketjukin, aika vähän on ollut siihen kenelläkään asiaa. Uusimmassa TE:ssä Elina Lappalainen sanoo kolumnissaan Kiinaa "sosialistiseksi markkinataloudeksi" Mutta, minä luulin että Kiina on kommunistinen diktatuuri. Milloin tämä muutos "sosialistiseksi markkinataloudeksi" on päässyt ihan huomaamatta tapahtumaan?

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 17.8.2020 10.56

Aki Pyysing kirjoitti:

Kysyin suomalaiselta vaalitarkkailijalta Harri Hurstilta, että tapahtuuko amerikkalaista vaalivaikuttamista myös suomen kielellä. Yhdysvalloissa rajojen yli ulottuva vaikuttaminen on yleistä, koska monet äänestäjät keskustelevat ”vanhaan valtioon” jääneiden perheenjäsenten kanssa.

Hurstin track record on muuten tosi vahva, minä ainakin pidän häntä kevyesti parhaana suomalaisena amerikkalaisen vaalijärjestelmän asiantuntijana alfasta omegaan, ja vielä käytännön tasolla. Muistelen häntä hiljattain siteeratun jossakin lehdistössä, ja olisiko ollut muuten postiäänestyksen turvallisuuden puolesta. Kuten aina näissä, pitäisi selvittää tarkkaan mitä sanoi ja mistä.

Vaaleihin vaikutetaan totta kai koko ajan, ja sekin on hyvin hämärää ja kulttuurillisesti vaihtelevaa, mikä on hyväkstyttyä ja mikä ei, moraalisesti ja lainopillisesti. IS:n eläköitynyt kolumnisti Loka-Laitinen aika useasti kolumneissaan muistutti Kepu-mafiasta, jossa äänestyskäyttäytyminen pakotetaan isäntäkäskyillä sukupolvelta ja -puolelta toiselle. Lienee mafia murtunut, kun katsoo nykykannatusta. Ballot-harvesting (mitä tuo nyt olisikaan sitten suomeksi) mahdollistaa pahimmillaan myös melko suoraa Laitisen mainostamaa mafiatyylistä vaalivaikuttamista, sen lisäksi millaisia mahdollisuuksia se tuo itse vilpille.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 17.8.2020 10.40

Artsipappa kirjoitti:

 

HanTsiip kirjoitti:

 

Turmiolan Tommi kirjoitti:

 

HanTsiip kirjoitti:

Kertoisitko Tommi, tai joku muu oikeassa todellisuudessa elävä, kaikki tämän pressin valheet. Edes suurimmat ja räikeimmät. Niitä täytyy olla kasamitoissa, koska sellaista patologinen valehtelu käsittääkseni tuottaa. Koska selvästikään en elä tässä todellisuudessa, en tässä vaiheessa luultavasti kykene käsittelemään todisteita, joten ei tarvitse perustella. En kaipaa fact-droppailua, joten kiitos ei linkeille faktantarkistajiin tai epämääräisiin videoklippeihin. Ensimmäinen vaihe toipumiseen on ongelmakohtien tunnistaminen, ja suunnan löytäminen. Siinä selvästi kaipaan nyt apua ja se täytyy aloittaa yksinkertaisella tasolla.

Kiitos jo etukäteen!

 

Näin alkajaisiksi:
1) Kiinan viime vuosi ei ollut maan huonoin 67 vuoteen
2) Bidenin/demokraattien ohjelmassa ei ole verojen nelinkertaistaminen
3) Urheilijat eivät ole turvassa koronalta
4) En ehtinyt tarkistaa, mutta olen aika varma ettei New Yorkissa ja Virginiassa kadotettu 20% äänistä
5) Ei ole mitään todisteita vaalivilpistä New Yorkin esivaaleissa
6) Postiäänten tuloslaskenta tuskin kestää kuukausia tai vuosia

Moni muukin kohta kuullosti epäilyttävältä, mutta eiköhän tässäkin ole riittävästi evidenssiä. Kyseessä siis noin puolen tunnin esiintyminen.

 

Havaintojen osalta elämme tämän perusteella siis samassa maailmankaikkeudessa. Se mitä johtopäätöksiä havainnoistamme teemme, näyttää sitten vievän eri maailmoihin. Luulen omalta osaltani ymmärtäväni, mistä on kyse. Tämä oli kiva pikku harjoitus, kiitoksia nähdystä vaivasta! Noiden videoiden katselu on välillä aika raskasta.

 

Et halua muuten kommentoida? Hyväksyt siis nämä 6 kohtaa valheiksi? 

Äh, mielestäni tuossa nyt yritin jo sanoa, että teemme kuulemastamme Tommin kanssa eri johtopäätöksiä. Tuollaiseen gestapolaiseen kuulustelutaktiikkaan en tosiaan haluaisi kommentoida, ja lisäksi kun tämä menee niin helposti jankkaamiseksi ja ajankäyttökin päälle. Mutta todetaan nyt vaikkapa selvyydeksi vielä näin: siihen verrattuna mitä itse noista samoista teemoista sain irti, niin kohdat 1-3 ja 6, mielestäni huono case patologisesta valehtelusta. Kohdat 4-5, mulla ei ole tarpeeksi tietoa, jotta voisin todeta suuntaan tai toiseen.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 16.8.2020 07.44

Turmiolan Tommi kirjoitti:

 

HanTsiip kirjoitti:

Kertoisitko Tommi, tai joku muu oikeassa todellisuudessa elävä, kaikki tämän pressin valheet. Edes suurimmat ja räikeimmät. Niitä täytyy olla kasamitoissa, koska sellaista patologinen valehtelu käsittääkseni tuottaa. Koska selvästikään en elä tässä todellisuudessa, en tässä vaiheessa luultavasti kykene käsittelemään todisteita, joten ei tarvitse perustella. En kaipaa fact-droppailua, joten kiitos ei linkeille faktantarkistajiin tai epämääräisiin videoklippeihin. Ensimmäinen vaihe toipumiseen on ongelmakohtien tunnistaminen, ja suunnan löytäminen. Siinä selvästi kaipaan nyt apua ja se täytyy aloittaa yksinkertaisella tasolla.

Kiitos jo etukäteen!

 

Näin alkajaisiksi:
1) Kiinan viime vuosi ei ollut maan huonoin 67 vuoteen
2) Bidenin/demokraattien ohjelmassa ei ole verojen nelinkertaistaminen
3) Urheilijat eivät ole turvassa koronalta
4) En ehtinyt tarkistaa, mutta olen aika varma ettei New Yorkissa ja Virginiassa kadotettu 20% äänistä
5) Ei ole mitään todisteita vaalivilpistä New Yorkin esivaaleissa
6) Postiäänten tuloslaskenta tuskin kestää kuukausia tai vuosia

Moni muukin kohta kuullosti epäilyttävältä, mutta eiköhän tässäkin ole riittävästi evidenssiä. Kyseessä siis noin puolen tunnin esiintyminen.

Havaintojen osalta elämme tämän perusteella siis samassa maailmankaikkeudessa. Se mitä johtopäätöksiä havainnoistamme teemme, näyttää sitten vievän eri maailmoihin. Luulen omalta osaltani ymmärtäväni, mistä on kyse. Tämä oli kiva pikku harjoitus, kiitoksia nähdystä vaivasta! Noiden videoiden katselu on välillä aika raskasta.

Näytä koko viesti
Remedy Entertainment - 16.8.2020 12.12

Jeans kirjoitti:

Silloin laadukkaiden AAA-pelien pelistudio on erittäin hyvässä neuvotteluasemassa. Tällaisia pelistudiota on yhä vähemmän ja alalle tulon esteet ovat korkeat kun pitää rakentaa kokemusta ja iso tiimi erikoisosaajia. Remedyhän on jo 25 vuotta vanha.

Mutulla, alalle tulon esteet teknologian näkökulmasta ovat mielestäni historiallisen alhaiset. Pois lukien ehkä cutting edge uutuudet (mitä Remedy historiallisesti edustanut) sekä massiiviset verkkopelit, mahdollisesti pienessä määrin data-analytiikka pelin sisäisten ostojen toimivien liiketoimintamallien suhteen. Suurin este menestykselle tällä hetkellä on (hyvän peli-idean ja demovaiheen jälkeen) päästä läpi ja saada näkyvyyttä, joka on julkaisijan käsissä, vähänkään isompien pelien osalta. Mobiilialustoilla on varmaan vielä jonkin verran orgaanisempaa. Siitä kertoo mm. se, että TE:n Suomen TOP20 (vai oliko se TOP50)? peliyrityslistalle pääsi tänä vuonna yksi itsenäinen taistelija, eli yhden hengen yritys.

Liiketoimintamallien ja arvoverkkojen osalta analogia elokuvateollisuuteen lähenee koko ajan, onko noissa paljoa edes eroa enää. Sisällöntuottamista ja hittibusinesta, kuten tuossa jo todettiin, kaikki tyynni. Sielläkin varmasti saavutettu "nimi" merkkaa, kenen kanssa hommia tehdään ja ketkä pystyvät hittejä tuottamaan. EMT, jotenkin tuntuu että pörssi ylipäätään toteuttajastudiolle ei ihan istu.

Näytä koko viesti