Olet täällä

Fortum - 1.4.2020 05.49

Aki Pyysing kirjoitti:

Täsmäytyspäivä = T+2 ostopäivästä. Yhtiökokouspäivänä torstaina 23.4. ostetut ovat siis oikeutettuja osinkoon. T+1 = perjantai, T+2 =maanantai. Miksi yhtiöt eivät laita tätä suurelle yleisölle selkokielellä yhtiökokouskutsuun, on mietityttänyt miuta vuosikymmeniä. Mie puhun puolisujuvaa pörssiä, mutta valtaosa kansasta ei.

Olisiko syynä, että nykyinen ilmaisu on teknisesti ottaen täsmällinen, mutta "ostettu 23.4." ei ole. Koska aina silloin tällöin harvoin tapahtuu jotain sählinkiä, ja setlaus ei mene kuin yläjuoksun saarella. Sitten oltaisiin sormi suusaa miettimässä, että mitäs hittoa. 

Näytä koko viesti
Pohjan tunnusmerkkejä - 26.3.2020 09.58

Rahastaja kirjoitti:

Konsensus näyttäisi kääntyneen positiivisempaan suuntaan tässä viime päivinä.

Järeät tukitoimet ja positiiviset uutiset Italiasta&Kiinasta antaa uskoa tulevaan. Muu maailma tulee perässä, mutta nyt osataan paremmin ennakoida mitä tulee tapahtumaan ja näyttäisi siltä et maailmanloppua ei ehkä tulekaan (tulee toki aikanaan, mutta ei tähän tautiin).

Tämähän ei vaadi seuraavaan romahdukseen kovinkaan isoa taka-pakkia Kiinassa. Tosin seuranta siellä taitaa olla sillä tasolla, että nitkuttelevat aika pitkälle. Saa nähdä miten Kiina, ja myöhemmin länsimaat pystyvät soputumaan pitkittyneen kriisin tilanteeseen. 

Kiinassa kesti n. 2kk että päästiin tähän päivään. Suhteessa Italia on pahemmassa jamassa ja voi hyvin kestää kesäkuun alkuun, kun siellä puretaan rajoituksia.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 26.3.2020 02.40

JR kirjoitti:

On ilahduttavaa huomata, että ihmiset joita joku ehkä kuunteleekin vaikuttaa olevan ihan tolkun linjoilla:

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006452783.html

(TL;DR: laumaimmuniteettipolku ongelmallinen, taudin pitäisi olla tukahdutettavissa ja rajoituksia purettavissa, kunhan lisätään kapasiteettia löytää tartuntoja)

Tätä on Etelä-Korean mallin mukaisena pakutettu esiin, mutta kuuntelijoita on ollut kovin vähän. Itse uskaltaisin väittää, että raskas testaaminen tulee halvemmaksi, kuin raskaat rajoitteet talouteen ja toimintaan. 

Näytä koko viesti
PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 24.3.2020 11.02

PP: Thumbs up. Kevyt seurantanäkemyskin otettu havaintojen pohjalta, tack.

Mitä tähän Covidiin tulee, niin nythän meillä on maailmassa iso kasa koelabroja. Enemmän tiedetään kuukaudessa ja saadaan sitten ehkä maailmanlaajuisesti jotain yhtenäistä linjaa ja ihan oikeaa dataa. Tämä ei toki lohduta, jos omistit raflan, olet konkurssissa ja kiskomassa itseäsi samaan naruun, jonka skippasit -92. Ei ole helppoa tehdä päätöksiä tällä hetkellä.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 22.3.2020 10.42

Petterin edelliseen lisäys. Etelä-Koreassa talttuminen on vaatinut lisäksi raskasta testaamista ja tapausketjujen jäljittämistä. Ja näin tulisi mielestäni toimia myös täällä. Halvemmaksi se tulisi kuin yhteiskunnan pysäyttäminen täysin viikkokausikksi, joka on väistämättä edessä näillä THL:n ja STM: puolivaloilla ajavilla hyppelipoppeleilla, jotka jälkijättöisesti reagoivat dataan joka muillla on ollut käytössä jo viikkoja.

Eipä siinä, nyt odotellaan ja ihmetellään sitä että saadaan kansakunnan shokki laantumaan kun vielä viikko pari kerrotusta tavallista flunssaa vaarattompi tarinasta on siirrytty poikkeustilaan ja vielä keksitty jäävuoriteoria kansaa muka rauhoittamaan (dataa tämän tueksi ei ole). Ihme viestintää :/ 

Toimenpiteet varmaan järkevällä tasolla. Terveydenhuollossa koulutetaan vaativampiin toimenpiteisiin mahdollisimman paljon, mahdollisimman pian. Enemmän ja vähemmän (varusmiehet ) vapaaehtoisten käyttöä valmistellaan tukitoimiin. Hirveästi paljoa enempää siihen mahdollisuuteen, että homma ryöpsähtää käsistä ei voida varautua. - Ja parin viikon päästä saadaan jo tuloksiakin siitä mihin nyt tehdyillä toimilla päästiin, ainakin ensimmäinen viikko on vielä vapaan liikkuvuuden tuloksia ja vasta aprillipäivänä voidaan jotain rehellistä arviota tehdä. Toki jos kapasiteetin loppuminen tapahtuu sitä ennen, on pakko vetää hätäjarrusta mallia Italia, Espanja. 

Odotellaan ja sijoitellaan lisää jos vielä tippuu :p 2/5 on sisällä. Loput vielä on käteisenä. Vaatisi sen -50% tästä hetkestä, että tultaisiin toinen kolmannes alas. Kovaa kyytiä jos näin tapahtuu.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 17.3.2020 07.22

Petteri. Eihän kukaan ole ehdottanut, että puretaan rajoitukset 13.4. kerralla. Sulla on ollut äärimmäisen hyvä tilannekuva pääosan aikaa, mutta tällä hetkellä olen sitä mieltä, että reagointisi on hieman, sanoisinko liskomaista, tulee selkärangasta. Ei totuutesi kuitenkaan ole se ainoa oikea tie heart

 

Mutta hei asiaan. Eihän tämä tähän lopu, vaan on vasta alkua =) - How low we can go?

Odotettavissa on, että ensi viikkojen aikana tuleee Euroopassa, Jenkeissä ja samalla myös Suomessa ruumiita. Osassa alueita terveydenhuolto ruuhkaantuu pahasti ja tehohoidossa ja ruumishuoneella no muitakin kuin vanhat ja raihnaat. Irtisanomiset ja leikkaukset ovat arkipäivää. Luottamus omaan talouteen, kulutukseen kuolee ja on puhtaasti kassakriisejä. Tulee myös taloudellisia ruumiita, suuriakin, arvelisin että nopeammin kuin tällä hetkellä taaskaan uskomme.

Onko reaktiota näihin pakattu mukaan kursseihin, resetoidaanko ekonomia kokonaan vuosikausiksi? Todennäköisestihän palataan johonkin normaaliin ajan myötä, on vain mahdotonta tietää vielä mitä se uusi normaali aikanaan on. Akuuttivaiheen arvelen kestävän vähintään kuukausia tässä tilanteessa, voi hyvin mennä vuosia ennen globaalin luottamuksen paluuta.

Voiko rahan arvo muuttua tämän myötä pysyvästi? Hajoaako EU heikompien huojuessa tuhkan laskeuduttua?

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 16.3.2020 07.42

Ovatko unet jääneet vähiin? Sen mahdollisen laumasuojan ehtii hankkia myöhemmin ja on aika tärkeää kaivaa kokemuksia ja tietoa tätä vastaan. Jokainen voitettu viikko on vähemmän ruumiita ja vammaisia.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 16.3.2020 05.18

Suomi Love. heart

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 15.3.2020 05.05

DeJargon kirjoitti:

 

jetl kirjoitti:

mistä tulevat päätelmät että sairastuvuus pienenisi kevään tulon takia? eihän tämä ole influennsavirus vaan corona

 

Nouseva ulkolämpötila ja lisääntyvä auringon paiste ja varsinkin sen UV-valo haittaavat viruksen elämää.

Tästä ei oikein ole Covid-19 osalta näyttöä suuntaan eikä toiseen. Aika näyttää, koetetaan hyväksyä epävarmuus ja olla vertaamatta muihin tunnettuihin viruksiin ja puhua asiasta sen perusteella faktana.

Lisäksi oma keskustelunsa on se, millainen kesä sattuu tulemaan. Kuuma ja kuiva maistuisi monella tapaa nyt.

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 15.3.2020 05.02

Eke : Näin tapahtuu niin kauan kuin terveydenhuolto ja erityisesti tehohoito voidaan kohdentaa. Ei sillä, omista 70+ tuttavistani ihan tykkään ja kiva jos ovat hengissä vielä viiden vuodenkin päästä.

Sitten taas jos terveydenhuolto kyykkää, eikä tehohoitoa voida kaikille tarvitseville antaa, tulee ruumiita. Italian case #1 oli liian pitkään ilman diagnoosia, pääsi ns. liian myöjään tehohoitoon, oli koneiden avussa 18 päivää ja nyt ilmeisesti taas hengittää itse. Vaurioista ei ole selkeää uutisointia. Kyseessä perusterve 38 vuotias urheileva mieshenkilö.

Jos terveydenhuolto sakkaa, niin näitä uhreja tulee lisää, samalla kuin kuolemaanjohtava kerroin iäkkäämmässä porukassa nousee moninkertaisesti, koska hoitoa ei voida jakaa kaikille ja hoitoonpääsy viivästyy.

Inhimillisesti, viestinnällisesti, sosiaalisesti, taloudellisesti, sekä matemaattisesti ihan hemmetin hankala tehtävä päättää mitä tehdään. En ole mitenkään varma siitä mikä esimerkiksi Suomessa olisi nyt oikein tehdä, tai Euroopan tasolla. Varmaa on vain se, että päättää mitä tahansa, niin joku peräpeiliin tuijottava vittuilee parin kuukauden päästä että väärin teit.

Siitä kuitenkin olen varma, että THL/STM tiedotuksen oltua rehellisempää edellisen 2kk aikana, olisi luottamus tällä hetkellä näitä tahoja kohtaan korkeampi. Nyt tapahtuu monenlaista ylilyöntiä ja peräpeiliin katsovaa turhaa syyllistämistä näitä tahoja kohtaan ja työrauhaa ei oikein ole.

Testauskapasiteetti on ilmeisesti rajallinen ja Suomen tilastoista ei tarvitse välittää tästä päivästä eteenpäin sellaisenaan, ainakaan vertailukelpoisena aikaisempaan. Keskittyminen hoidolliseen, sekä terveydenhuollon henkilökunnan terveenä pitämiseen ja tartuntojen havaitsemiseen. Oletettavaa on myös, että nykyisellä mittauskriteeristöllä fatality rate tulee olemaan korkeahko verratessa mitattuihin tapauksiin.

Kevään flunssa ja allergiakaudesta tulee varmaan mielenkiintoisen haastava selvitellä läpi ja hyvin mahdollisesti johtaa false false arvioihin ilman testejä.

Pelottava esimerkki hauraudesta oli HUS:n ylilääkärin lausunto, että normaaleja päivystyksiä ei pystytä hoitamaan jos kaikki nyt työyhteisössä altistuneet tai ulkomailta palaavat ovat karanteenissa.

Suuri tuntematon taas tällä hetkellä on todentamattomien ja aidosti lievien tapausten määrä, sekä millaiseksi ajaksi immuniteetin tautia vastaan saa sairastamalla. Yksittäistapaukset uudelleen sairastumisista eivät vielä vakuuta, koska kyseessä voi aina olla testivirhe. Mielenkiinnolla seuraan myös mitä Kiinassa tapahtuu, ensimmäinen provinssi/kaupunki lähti purkamaan eristystä 13.3.

Tunteisiinhan tämä menee lähes kaikilla, mutta olisi kovin toivottavaa että keskustelu täällä pysyisi järjelllisenä ja henkilöihin menemättömänä, sekä vältettäisiin järjettömät henkilöihin osoittelevat joutavuudet, joita ainakin nimimerkit Wick ja Turms ovat viljelleet. Ylireagoinnit ovat ymmärrettäviä, sitä tapahtuu kaikilla, mutta osoittelu ja toisten vähättelyt suuntaan tai toiseen on tässä hetkessä täysin turhaa eikä edistä  Conid-19 taloudellista vaikutusten arviointia lainkaan. Jos on halu keskustella taudista, taudin kulusta ja toimenpiteistä Suomessa, niin ehkä sitä varten olisi paikallaan oma ketjunsa, ja pitää keskustelu Covid-19 vaikutuksista talouteen niin paikalliesti kuin globaalisti toisessa. Näillä on lopulta aika vähän tekemistä toistensa kanssa.

Näytä koko viesti