Olet täällä

Pankista saa rahaa – ellei ole yritys tai maahanmuuttaja - 16.3.2021 06.35

Tuttua tarinaa. Omistan asunnon vuonna 1927 rakennetusta Helsingin kantakaupungissa sijaitsevasta täystiilitalosta, johon tuli putkiremontti. Taloyhtiölainan marginaali oli 0,9 ja ajattelin muuttaa sen pienemmällä marginaalilla olevaksi henkilökohtaiseksi asuntolainaksi ja laitoin hakemuksen Hypolle. Lainan määrä olisi ollut 25 % asunnon markkinahinnasta JA samoin neljäsosa silloisesta osakesalkusta. Yhtiööni tuli vähäisessä määrin konsulttituloja, käteiskassa oli 2/3 ajatellusta lainamäärästä ja muutoin olin täysin velaton 30 vuoden moitteettomalla luottohistorialla. Ajattelin asian olevan läpihuutojuttu, mutta toisin kävi.

Painuin paikan päälle kyselemään ja sain kuulla olevani riskiasiakas, jolle ei missään tapauksessa voitaisi lainaa myöntää. Vetosin vakuuksiini ja myönsivätkin niiden riittävän, mutta periaatteena on että asiakkaan pitää pystyä lyhentämään lainaa ilman omaisuuden myyntiä, mikä koskee myös likvidejä pörssiosakkeita. Kerroin heille että normaalistikin salkku kiertää, mutta se ei heille käynyt. Pitäisi olla töissä ja saada säännöllistä kuukausipalkkaa. Selvisi edelleen, että kuka tahansa asiansa tärvellyt luottokierteessä oleva tyhjätasku saa lainaa, mikäli hänellä on myöntöhetkellä vakituinen työpaikka ja pystyy laskelmilla osoittamaan tulojensa riittävän lainalyhennyksiin. Työnantajan tai toimialan laadulla ei kuulemma ole mitään väliä.

Tarjosivat kupin kahvia sentään.

Annoin asian olla. En lähde nöyristelemään kenenkään pankkivirkailijan eteen ja onhan taloyhtiölainalla etunsa. Myöhemmin kuulin, että käytäntö perustuu finanssikriisin jälkeen tulleeseen pankkisääntelyyn, jossa vain kassavirralla on merkitystä. Vakituiset palkkatulot katsotaan riskittömäksi kassavirraksi. Osinko- ja yrittäjätulotkin hyväksytään, mutta vain tuplakertoimella. Jos edes riittää, riippuu tapauskohtaisesta harkinnasta.

Tänään lainan määrä on alle viidesosa asunnon markkinahinnasta JA alle kymmenesosa osakesalkun arvosta enkä ole koko aikana kokenut minkäänlaisia likviditeettiongelmia. Ja vakituista työpaikkaa ei edelleenkään ole.

 

Näytä koko viesti
Veikkaus, rahapelimonopoli - 12.9.2020 04.20

Tiedoksi että ohjelma on nyt Areenassa katsottavissa.

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 12.8.2020 05.47

Plug Power suuntaa $ 300M arvoisen annin instituutioille hintaan $10,25. Anti on tarkoitus päättyä jo perjantaina, joten arvattavasti suurin osa annista on myyty jo etukäteen. Rahat käytetään kasvuinvestointeihin.

Lisäsin Plugia 10 % salkusta hintaan 10,26 -10,27 heti kaupankäynnin avattua.

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 7.8.2020 06.05

hawkofarroyo kirjoitti:

Tein kaivamista ja kirjoitin Polygienen Toimari Ulrikalle. Tässä hänen vastaukset tuotannon skaallautumiseen,näkymiin ja kännykän kuoriin.

My sumption is that for chemical parts you are using subcontractors? Right.
With this it is possible to scale production up and down regarding demand.
In my estimates from production to delivery with flexibility is always bottle neck and hurdle.

UB: That is correct, we have an organization with 26 people, located globally in the world. We also work with a network of 20 agents 10 distributors around the world. Our business model is scalable since, as you say we are sub-contracting the production of the additives. We have very close, long term relationships with our suppliers. We never keep a large stock and we have no bottlenecks or risks in a production plant.

Otherthing that I have on my heart is mobilephone cases.
Have you already partnership with Targus, Otterbox, etc?
Since phone is most common handheld device also good surface for bacteria.
Maybe keyboards and Mouse can be under same categoria.
Probably you are already working with such.

UB: We are mainly focusing on textiles, that is our core. But we have a history of hard surfaces as well and can managed that with a partnership with another party. If the customer want to treat something with anti-microbial finishing and demands Polygiene brand, we can serve them. There are many opportunities to seek in these segments that you describe. The demand is very high within the textile area at the moment and we have are hands full!

Kiitos tiedosta. Nyt vasta huomasin tämän. Samaa mitä itse oletin, mutten viitsinyt alkaa kaivamaan.

Toinen aalto tulossa, mikä tietää hyvää liiketoiminnalle. Ainoa positiivinen asia koko Covid-19 pandemiassa.

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 13.7.2020 08.33

Lisättiin, ei tänään mutta torstain dipistä osaketta Plug Power (ticker PLUG) hintaan 8,56 USD. Vetyosakkeista on Kauppalehdessä ja Inderesissä sen verran juttua, ettei siitä sen enempää.

Lisättiin viime viikolla myös Tukholmasta osaketta Polygiene hintaan 21,40 SEK. Polygiene on alun perin Perstorpin spinn-off, joka listautui FN-listalle jokunen vuosi sitten. Perusideana on käsitellä etupäässä tekstiilejä tavalla, jossa hopeakloridi on avainasemassa. Hopean ominaisuus tappaa bakteereja ja viruksia on ennestään tunnettu, mutta käsittelymenetelmä on patentoitu. Asiaa on markkinoitu tapana eliminoida tekstiilien, kuten urheiluvaatteiden, hajuja siten vähentää tekstiilien pesutarvetta.

Toiminta on mennyt jotenkuten eteenpäin ja edellinen toimari vielä sekoitti firman ja omat rahat toisiinsa, jonka takia hänelle tuli lähtö pari vuotta sitten.

Korona muutti tilanteen. Yhtiössä ymmärrettiin tarttua tilaisuuteen ja huhtikuun lopussa Polygiene lanseerasi uuden tuotemerkin ViralOff. joka lupaa eliminoida tekstiilistä 99 % koronaviruksista kahdessa tunnissa. Menetelmä ei aiheuta allergiaa ja kestää pesua ainakin 30 kertaa menettämättä tehoaan.

Kiinnostu räjähti kasvuun. Liikevaihto kasvoi Q2:lla 37 % mutta liiketulos jäi vielä hieman tappiolle. Uusia sopimuksia on solmittu kiivaasti, mutta tilauskannasta ei osata sanoa paljoa, sillä se riippuu valmistajien myöhemmin päättämistä tuotantomääristä. Loppukesästä saataneen parempaa tietoa.

Toimitusjohtaja Ulrike Björk on erittäin optimistinen ja puhuu koko tekstiiliteollisuuden pelisääntöjen muuttumisesta. Ulrike, kuten muukin johto, on hankkinut yhtiön osakkeita. Avanzan foorumilla luonnehditaan Polygieneä lupaavimmaksi Tukholman pörssin osakkeeksi. Saa nähdä.

Kysymysmerkkinä on on tuotantokapasiteetin riittävyys, mutta kukaan ei ole vihjaissutkaan mistään rajoituksista. Yhtiö on Tukholmassakin hyvin huonosti tunnettu ja vasta perjantaina kotikaupungin Malmön paikallinen Sydsvenskan julkaisi jutun ” Malmöbolaget hade den virusdödande lösningen på hyllan”. Vain tilaajille, joten ei linkkiä. Sen sijaan Intian ammattilaisille tarkoitetussa Textile Magazinessa yhtiö on päässyt kanteen ja lehti on luettavissa  https://bit.ly/2CmjAU9 joten eiköhän tällä tapaa jatkettaessa asia valkene vähitellen myös suurelle yleisölle.

Näytä koko viesti
Vapaata nautintoa - 11.7.2020 06.46

Slice kirjoitti:

Tulli, Tilastointi

Tavaraviennin arvo laski 30,9 prosenttia toukokuussa

Tähän pitäisi liittää tavaraviennin laskun syyt.

Talouselämä tietää: ”Sekä viennin että tuonnin laskuun vaikuttivat eniten kuljetusvälineiden sekä öljyn ja öljytuotteiden kaupan huomattava lasku. Kuljetusvälineiden vienti laski ennakkotietojen mukaan lähes 70 prosenttia ja öljytuotteiden viennin arvo 52 prosenttia edellisen vuoden toukokuusta.

Myös muiden tärkeimpien toimialojen vientiin kirjattiin isoja pudotuksia. Metsäteollisuuden tuotteiden vienti väheni yli neljänneksen, koneiden ja laitteiden yli viidenneksen. Kuparin ja nikkelin viennin arvo puolestaan kasvoi.”

Öljytuotteiden (=Neste) laskun syy voi hyvin olla koronatilanteen seurausta, joka voi olla väliaikaista. Sen sijaan kuljetusvälineet taitavat olla Meyerin telakan tai Uudenkaupungin kokoonpanotehtaan tuotoksia. Yhteistä näille on sijaintimaakunnan lisäksi riippuvuus saksalaisesta omistajasta/päämiehestä, joilla ei ole minkäänlaisia tunnontuskia siirtää tarpeen vaatiessa tuotanto jonnekin muualle.

Kaiken kaikkiaan olen kanssasi samaa mieltä Suomen talouden (ja myös koulutustason ja kulttuurin) vähittäisestä rapautumisesta. Tulevaisuus varsinkin keskiluokan kohdalla on synkkä.

Näytä koko viesti
Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto - 20.6.2020 03.23

Mielenkiinnosta katsoin, missä valtioissa yksityishenkilöiden myyntivoittoja ei veroteta ja sain kokoon alla olevan listan. Välttämättä kaikki eivät ole niitä houkuttelevimpia asuinpaikkoja.

Bahrain

Barbados

Belgium

Bermuda

Bolivia

Cayman Islands

Congo, Democratic Republic of the

Gibraltar

Greenland

Guernsey

Hong Kong SAR

Isle of Man

Ivory Coast

Jamaica

Jersey

Kuwait

Lao PDR

Macau SAR

Mauritius

Namibia

Netherlands

Oman

Qatar

Saint Lucia

Saudi Arabia

Singapore

Swaziland

Trinidad and Tobago

Turks and Caicos Islands

Uganda

United Arab Emirates

Zambia

 

Lähde: https://taxsummaries.pwc.com/quick-charts/capital-gains-tax-cgt-rates

Näytä koko viesti
Lalli oy - 15.6.2020 07.40

Itsekin olen eteläisestä Satakunnasta kotoisin. En minäkään yhtiön tilannetta tiedä, mutta Keskustapuolueen lehti Lalli aikoinaan oli. Papalle lehti tuli ja inttikaveri oli siellä toimittajaharjoittelijana. Yhtiön nimikin oli ennen Keskustan Kustannus Oy.

Melko mukavasti kahta ilmaisjakelulehteä julkaiseva yhtiö näyttäisi menevän ja kepupolitiikkoja hallituksessa.

https://www.finder.fi/Kustantamo/Satakunnan+Viikko/Pori/yhteystiedot/151879

Joku on kaikessa hiljaisuudessa ostellut osakkeita jo pari vuotta sitten.

https://www.osakekirja.fi/lalli/

Nykyisistä omistajista on ainakin suuntaa antavaa tietoa, kuten myös osakkeiden kokonaismäärästä. Toimitusjohtaja Huovinlahdella olisi 33 % ja kepupolitiikko Timo Kallilla 12 %.

https://www.porssitieto.fi/osake/lisaa/keskkust.shtml

Normaalisti omien osakkaiden hankinta on osa voitonjakoa. Nyt osakkeista maksettaisiin 10 – 14 euroa ja osinkoa maksettaisiin 2 euroa osakkeelta. Silloinhan osinkotuotoksi tulisi 14 – 20 % eli halvalla osakkeet menisivät. Toisaalta voihan siinä olla tilanne, että tässä jaetaan useiden vuosien kuluessa kertyneitä voittovaroja.

Ei tästä näillä tiedoilla mitään tarkempaa osaa analysoida. Kannattaa soittaa Huovinlahdelle tai Kallille. Ajattelisin kyllä, että jos yhtiöstä ei aikoihin ole kuulunut mitään, tiedotus on niukkaa, kepulaisia hallituksessa ja omistusta on jo ehditty keskittää, niin esityksiä ei ainakaan nykyisen johdon ja pääomistajien tappioksi tehdä.

Näytä koko viesti
Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto - 14.6.2020 07.39

Mutuinvest kirjoitti:

Jos käsitin oikein niin minun ei tarvitsisi kirjata kirjanpitoon kuin kerran vuodessa kaikki kaupat välittäjän raporteista yhteissummina ostot ja myynnit ,liitteeksi välittäjän raportit. Kaikki SVOP tai lainat kirjataan heti kirjanpitoon? Kaikki rahaliikenne pankkitilin ja salkkujen välillä, kirjataanko? 

Maksetaanko yhtiön perustamismaksu itse vai maksaako sen perustettava yritys ja saisi kirjattua kuluksi yms? 

Kaikki mainitsemasi kirjaukset voi tehdä kerran vuodessa, kunhan yhtiö ei ole arvonlisäverovelvollinen. Kaupparekisteriin maksettavan perustamismaksun voit maksaa itsekin ja siirtää yrityksen kuluksi sen jälkeen, kun yritykselle on avattu oma pankkitili.

Jos tarkoitat rahaliikenteellä yhtiön pankkitilin ja arvopaperivälittäjän välisiä rahasiirtoja, niin välittäjän raportissa ne näkyvät samalla tavalla kuin myynnit ja ostotkin. Itse käytän vastatilinä erityistä täsmäytystiliä, johon pankin tiliotteelta kirjataan vastakkainen puoli. Mikäli täsmäytystilin loppusumma on nolla, niin silloin kirjaukset on tehty oikein.

Mikäli taas kysyt arvopaperivälittäjän likvideistä rahavaroista, niin siihen riittää tilikauden alku- ja loppusaldojen erotuksen kirjaus kerran vuodessa. Jos välittäjän tapahtumien yhteenvetokirjausten jälkeen ”tilit menevät tasan”, niin silloin kaikki on kunnossa. Mikäli ei, niin silloin syynä on yleensä joko kirjausvirhe tai valuuttamääräisissä tapahtumissa valuuttakurssiero. Joka tapauksessa asia pitää selvittää ja tietää. Selvittämättömiä eroja ei kirjanpitoon saa jäädä.

Yhtiön perustaminen saattaa vaikuttaa sosiaalietuuksiin ja –tukiin, sillä yrityksen perustamisen jälkeen sinut saatetaan katsoa yrittäjäksi. Minulla ei sosiaalipuolesta ole kokemuksia ja omasta opiskeluajastakin on jo sen verran aikaa, että jätän loppuosaan vastaamisen toisille.

Näytä koko viesti
Afarak - 25.4.2020 09.09

Hynägrande kirjoitti:

Mutta millä perusteilla kauppoja voidaan pörssissä perua? Tässä tapauksessa välittäjätilaston perusteella näytti että ostajia ei ole välttämättä kovin montaa. Voidaan myös jättää kaupat voimaan, mutta käynnistetään rikostutkinta mahdollisesta sisäpiiritiedon väärinkäytöstä. Kynnyksen kauppojen peruuttamiseen pitäisi olla paljon korkeammalla kuin rikostutkinnan aloittamiseen.

Sillä perusteella että kaupalla on kaksi osapuolta ja rikostutkinta ei palauta epäsymmetristä tietoa vailla olleiden myyjien menettämää hyötyä. Mutta en tunne pörssisäännöstöä tarpeeksi hyvin, joten joku minua viisaampi voi ottaa asiaan kantaa.

Korjaan samalla aikaisempaa väitettäni. Kaupankäynti vilkastui samaan aikaan KL-palstan kommentin kanssa kello 14.16, mutta kurssi lähti voimakkaaseen nousuun vasta 14.29.

Minullakin tätä spekulatiivista lappua on jonkin verran. Odotus on pitkä, mutta välillä tapahtuu sitäkin enemmän.

Näytä koko viesti