Olet täällä

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 21.11.2017 11.00

Hitto että kestänyt ennenkuin sain vihdoin tehtyä profiilin ja kirjoitettua tänne. Suuri arvostus Jenssille tästä blogista ja siitä että jaksaa nähdä vaivaa kirjoittaa, minä en meinannut tätäkään viestiä saada aikaiseksi, joten ymmärrän hyvin että tekstin tuottaminen vaatii paljon energiaa.

Jensin blogi on inspiroiva siksi, koska se antaa sijoittamisesta täysin erilaisen kuvan, mitä siitä Suomessa muuten annetaan. Yksinkertaiset asiat kuten korkoa korolle ilmiö ja pienikuluisiin indeksirahastoihin kuukausisäästäminen pitäisi olla itsestään selvä tieto kaikille nuorille Suomessa, mutta se ei todellakaan ole. Osakesäästäminen ja sijoittaminen vaikuttaa lähinnä tylsältä rikkaiden eläkeläisten harrastukselta ja todella kaukana nykynuorten maailmasta. Esikuvia ei oikeastaan ole, Henri Elot ja Oksaharjut yms. "nuoret gurut" on habitukseltaankin niin kaukana omasta maailmasta, ettei vaan kykene samaistumaan. Tämän takia oli todella raikasta lukea Jensin juttuja ja tajuta miten mielenkiintoinen finanssimaailma on. Teki jopa mieli Jensin työharjoittelun inspiroimana hakea Nordnetin aspaan (itsellä ei päivisin muuta duunia ei ole), jotta olisi päässyt haistelemaan Suomen Wall Streetin tunnelmaa, lol. 
Omakin tausta on se, että harrastuksesta tuli duuni ja "räppirahaa" alkoi jäädä sen verran talteen, ettei oikein tietänyt mihin sitä laittaa. Kun sijoitusasunto oli ostettu, mersun ja kolmannen rollen jälkeen ei ollut mitään hajua mitä rahalla tehdä. Kävin kaksi kertaa Nordean rahastomyyjääkin kuuntelemassa, mutta tämä ei herättänyt mitään mielenkiintoa, koska myyjä ei osannut korkoa korolle ilmiötäkään kunnolla selittää. Sitten massia alkoi mennä urheiluvedonlyöntiin, lottoon, lobbasin kansanedustajia lähettämällä vaalirahaa yms kaikkea turhaa ja yleensäkään ei tullut katsottua hirveästi asioiden hintalappua. Ympärillä olevilla kavereillakin näytti lähtevän homma käsistä, osa alkoi pelata pokeria vaikka sitä ei osaa ja kämppien koko se tärkein kriteeri. Nyt harmittaa paljon, ettei ympärillä kukaan neuvonut että kannattaa laittaa raha poikimaan lisää rahaa, korkoa korolle ja että osakkeilla voi tavallaan pitää huolta siitä, ettei tarvitse tehdä niin paljoa duunia tulevaisuudessa. Hyvä jossitella, mutta jos koulussa olisi tästä opetettu, nyt olisi sen verran massia, että olisi voinut muuttaa hilusti maailmaa, ainakin itsensä ympärillä. Ja ennenkaikkea siitä ei kukaan puhu, miten isot "ostosävärit" saa osakkeista. Ennen sitä ostosäväriä piti hakea jostain tavarasta, lenkkareista tjs, mutta nyt nautinnollisinta on oman analyysin jälkeen löytää uusi osake joka sopii omaan strategiaan ja painaa sitä ostonappulaa. Olen myös ruvennut säästäväiseksi, mikä on jäätävä muutos omassa elämässä. Ostan pirkkabisseä, aamukahvin alepasta ja yritän välttää turhaa ulkona syömistä, koska jokainen lati pitää saada pörssiin poikimaan. Autonkin vaihdoin ruttuseen Korealaiseen, vaikka tein hetkessä 20% tappiota, on jännittävää yrittää tehdä vapautuneella pääomalla tuon verran voittoa niin nopeasti kuin mahdollista.
Tässäkin ketjussa puhuttiin mitä Jensin tai muiden taloudellisen riippumattomuuden saaneiden kannattaisi tehdä, mutta minusta ainakin tuntuu että tärkeää on levittää sijoitustietoa koko Suomen kansalle omin sanoin. Kotimainen sijoitusmedia on niin jäykkä ja tylsä, ettei se kiinnitä mitään mielenkiintoa. Jos osakesäästämisestä tulee kansanhuvi lottoamisen sijaan, monilta suurilta ongelmilta vältytään ainakin näin mutu-tuntumalta. 

Toivottavasti jaksat jatkaa kirjoittamista Jens ja ei haittaa vaikka vähän menisi läpät överiksikin, Suomen Wolf of wall streettiä aka Leonardo DiCapriota tarvitaan :D

Sijoitustiedon väelle vinkkejä, saitin ulkoasu voisi olla vähän rennompi, uusista artikkeleista kannattaisi lähettää linkit ja tiedotteet muihin medioihin, sitten fb:n sijoituskerhoon ainakin nostot uusista bloggauksista. Jos siellä on jollain aikaa tehdä, www.sijottaminenonhauskaa.fi tyylinen sivusto voisi olla taviksille helppo päästä sisään, missä rennosti haastateltaisi tavallisia osakesijoittajia.

Näytä koko viesti