Olet täällä

Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen - 27.12.2020 09.58

Mikä mekanismi tuossa siirtää verotuksen tulevaisuuteen? Eikö myyntivoittoveroa makseta joka tapauksessa velattoman hinnan perusteella?

Näytä koko viesti
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen - 22.12.2020 06.47

Viimeinen virke oli loistava kiteytys. Siinä olikin käytännössä kaikki, mitä varmuudella voidaan todeta. Vuokrien nousun ja asuntojen arvonlaskun välinen suhde riippuukin sitten jo monista muista tekijöistä.

 

450% lainakatto on kyllä hyvin yksisilmäinen ja väheksyy ihmisten kykyä suunnitella talouttaan. Se on varmasti toimiva sääntely pienelle osalle ihmisistä, mutta tarpeeton suurelle osalle.

Näytä koko viesti
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen - 22.12.2020 10.04

Ei voida mielestäni suoraan sanoa, että vuokrat nousevat, jos rahoitusvastikkeen vähennysoikeus poistuu. Vuokratasoon vaikuttaa myös vuokralaisten maksukyky (sitä on jo nostettu keinotekoisesti asumistuella jopa 1900€/kk tienaaville yksinasuville Helsingissä). Mikäli vuokra-asuntojen kysyntä laskee korkeammilla vuokrilla, vuokratasoa ei voi nostaa täysin vähennysoikeuden poistumisen kompensoimiseksi. Silloin heikompi nettovuokratuotto kompensoituu osittain todennäköisesti asuntojen arvonlaskulla, jolloin alemmalla nettovuokratuotolla saadaan jotakuinkin sama nettotuottoprosentti pääomalle kuin aiemmin.

Eli mahdollisesti vähenevä rakentaminen nostaa vuokria, mikäli vuokralaiset ovat valmiita maksamaan korkeampaa vuokraa (ja yhteiskunta maksamaan asumistukea). Mutta toisaalta myös asuntojen arvo todennäköisesti laskee, mikä nostaa pääoman nettotuottoa lähelle aikaisempaa tasoa.

Näytä koko viesti
Ollakko vai ei olla treidaaja ? - 29.11.2020 05.06

Todennäköisesti pääset pitkällä aikavälillä parempaan tuottoon, kun keskityt pitkäaikaiseen sijoittamiseen. Sanoisin, että päiväkaupalla voi päästä voitolliseksi, jos löytää jonkin sopivan epälikvidin pienyhtiön, mutta sellaisiin jopa jo 10ke voi olla liian suuri kertaerä. 

Pitkäaikaisessa sijoittamisessa pääset osalliseksi yhtiön tuloksesta, kun päiväkaupassa lyöt vetoa muita sijoittajia vastaan miinus kulut.

Näytä koko viesti
Ovaro (os. Orava) - 19.11.2020 01.29

Katselin Ovaron talouslukuja nyt, kun uusi osari julkaistiin. Laittoi miettimään, että kuinka asuntosijoittamiseen keskittyvä yhtiö voi olla tuottava pitkällä aikavälillä, jos hoitokuluihin, hallintoon ja rahoituskuluihin menee lähes 10% asuntojen arvosta...? 

Hoitokulut n. 4M/vuosi

Hallinto vajaa 2M

Rahoituskulut vajaa 3M

Yhteensä vajaa 9M

Asuntojen arvo ~100M

 

Näytä koko viesti
Ovaro (os. Orava) - 7.10.2020 12.20

Q2/2020 Ovaro ilmoitti asuntojen arvoksi bruttona 128,9Me. Lainaa yhtiöllä oli 73Me. Oletetaan, että asuntojen arvo on 5% yläkanttiin ja könttäkaupoissa annettaisiin vielä 5% alennusta, jolloin asuntojen kauppahinnaksi tulisi 116,3Me. Siihen päälle silloiset rahavarat 4Me, eli yhteensä noin 120Me (oletetaan vuokraoikeudet arvottomiksi). Siitä kun vähennetään velat, niin käteen jää 47Me. Tästä tulisi omistajille edelleen 20% preemio 39Me markkina-arvolla, vaikka se on noussut selvästi kevään pohjilta.

Jos tappiollisen yhtiön likvidoimalla saa 20% tuoton, niin se vaikuttaa äkkiseltään kannattavalta.

Onko realistista, että yhtiö pystyy tuottamaan lähivuosien aikana yli 20% tuottoa? Vai onko asuntokanta vain sen verran heikkoa, ettei se kelpaa ostajille? Vai onko asuntojen ilmoitetussa arvostuksessa enemmän ilmaa?

Näytä koko viesti