Olet täällä

Kysymyksiä/Vastauksia - 15.3.2016 04.20

Toimiiko seuraavanlainen menettely ja päättely? Omistetaan osaketta A, joka on voitolla ja halutaan myydä se minimoiden verot. Jos ostaa osaketta B juuri ennen osinkojen irtoamispäivää saa osingot 15% veroalennuksella. Tämän jälkeen osake B laskee osakekohtaisen osingon verran, jolloin portfoliossa on hieman tappiollinen osake B ja voitollinen A. Myydään osaketta A ja B yhdessä sen verran, että veroseuraamuksia ei tule. Näin osaketta A saatiin myytyä 15% veroalennuksella. 

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 28.2.2016 11.24

Kiitos kattavasta vastauksesta Jens, 

liittyessäni laskeskelin paljon asioita auki, arvioin puolet osakkeiden arvonnoususta menevän kursseihin ja puolet osinkoihin. Sain tällöin vastaavia tuloksia, viiden vuoden aikavälillä kulujen tulisi olla 0,4% tai alle ja pidemmällä aikavälillä vakuutus kestää hieman raskaamman kulurakenteen. En kuitenkaan huomioinut, että osinkojen veroaste on vain 85%, jolloin kulujen tulisi olla vielä pienemmät.

Onneksi ajoitus osui kohdalleen ja salkku voi hyvin ja voin etsiä sijoituspaikkaa kevyemmän verotuksen maasta. Näin jälkiviisaana tuollainen vakuutus sitouttaa valtavan pitkäksi aikaa ja sinä aikana moni asia saattaa muuttua, oma sijoitusstrategia siinä mukana. Mainitsemasi epäonnistuminen ajoituksen suhteen alussa käytännössä pakottaa jatkamaan sopimusta moneksi vuodeksi eteenpäin. Parhaimmillaan tällainen vakuutuskuori on niukasti kannattava ja moni pieni asia muuttaa suorat sijoitukset kannattavammaksi. Yhteenvetona voisin suositella välttämään tällaisia kuoriratkaisuja ja kannattaa olla hyvin varovainen kuunnellessa myyntimiesten arvioita salkun kehityksestä. Yleensä näihin kuoriin sisältyy muutamia lisäetuja, kuten Priority Pass lentokenttäloungeihin ja paremmat luottokorttiominaisuudet. Oman pääoman saa aina ottaa verovapaasti pois, joten teoriassa voit solmia sopimuksen miljoonan euron pääomalla, lunastaa seuraavana päivänä kaiken pois ja nauttia lentokentillä seuraavan vuoden. Pankki tuskin katsoo tätä hyvällä, mutta haluaisin nähdä jonkun tätä kokeilevan. Alan kallistua Nordnetin ETF:ien puoleen ellei ulkomailta löydy parempia vastaavia rahastoja. Tylsää mutta tehokasta.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 28.2.2016 09.21

"Selventäisitkö hieman? Siis sulla on jonkinlainen diili johon menee 1,5% kuluja vuodessa, ja saat uudelleensijoittaa rahasi salkun sisällä ja maksat veroja vasta kun nostat voittoja ulos?" Juurikin näin, tuo 1,5% arvioi kuluja varmasti yläkanttiin, 1% on varmasti lähempänä totuutta, mutta jos saisit omaan salkkuusi tuollaisen ominaisuuden paljonko olisit valmis maksamaan? Tätä voi tietysti simuloida, jota itsekin tein, mutta silloin sijoitusstrategian tulee olla tiedossa pidemmälle aikavälille. "Yritätkö biitata markkinoita löytämällä aliarvostettuja osakkeita? Jos et, niin fiksuinta ois varmasti sijoittaa Vanguard Total World Stocks-tyyliseen ETFään. Nordnetin superrahastot myös todella hyvä vaihtoehto." En usko lyöväni markkinoita ja siksi mieluiten minimoin kustannukset ja pysyttelen large cap-osakkeissa. Omistan vastaavaa ETF-paperia, ETF-rahastot eivät nyt varmasti indeksiä lyö, mutta uskotteko parhailla rahastoilla muuten olevan etua markkinoilla, siis ennen kuluja ja kuinka paljon? Nordnetin superrahastot ovat harkinnan alla. Yleisemmin totesin, että voin replikoida näitä ETF-salkkuja melko hyvällä tarkkuudella tekemällä vastaavia suora osakeostoja itse ja saan pidettyä kulut pienempinä. En näe kovin mielekkäänä omistaa 300 osaketta, kun jo 30 osakkeella markkinariski poistuu käytännössä kokonaan.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 27.2.2016 06.38

Ensimmäinen kirjoitus tälle palstalle, oma tausta on sama kuin monen muunkin täällä. Pokeria ja sijoitustoimintaa pidemmältä ajalta. Tästäkin ketjusta paljon oppineena kyselen aiemmin käsiteltyä aihetta, varainhoitoa. Monet kotimaiset toimijat tarjoavat kapitaalisaatiosopimusta, jossa salkulle on vuosittainen prosentuaalinen kustannus ja verot voitoista maksetaan vasta rahaa ulos otettaessa. Siispä pidemmällä aikavälillä idea tulee kannattavammaksi kun kaikki tuotot osingot mukaanlukien saadaan sataprosenttisesti uudelleen kierrätykseen veroja maksamatta. Onko kellään kokemusta ja minkälaisia?

Asiakkaana muutaman vuoden olleena muistan kysyneeni pankkini myyntimieheltä kysymyksen "Kuinka suuresti uskotte pystyvänne voittamaan markkinat prosentuaalisesti, 0,5%-yksikköä?". Tähän sain vastauksen, että jos tuohon emme pysty olemme hyvin pettyneitä omaan toimintaamme. Varainhoitajat vaikuttavat olevan nukkeja, hyvin kohteliaita sellaisia, jotka seuraavat ylhäältä tulleita neuvoja kaupata erityisesti omia tuotteitaan. Nyt vihdoin varainhoitaja kertoi rahastoista puheenollen, että eihän kukaan voita markkinoita, ja hallinnointipalkkio on syytä maksaa, jos haluaa jonkun muun tekevän työnne puolestanne. Kulurakenne kaikkine rahastoiden palkkioineen, yksittäisten osakkeiden säilytyspalkkioineen ja kaupankäyntikuluineen on alkanut tulla selväksi. En sano, että tämä on edelleenkään välttämättä huono idea jos vaikka saat 5,5% vuosittaisen odotusarvoisen tuoton verohyödyn kanssa 7% hyödyttömän vastaavan sijaan. Tällöin vain asiakassuhteen tulee kestää kauemmin ja kun siihen sitoutuu on pankin helppo nostaa kuluja tai muuttaa salkun sisäisiä sääntöjä. Onko ajatuksia tästä? Optioita kaupatessa eivät alkeellisimmatkaan hinnoittelumallit ovat hallussa vaan järkeilevät, että uskomme Fortumin kurssin nousevan tai ei ainakaan laskevan paljoa, siispä osittain suojattu osto-optio on kannattava sijoitus.

Nyt pyrin vaihtamaan Jensin kanssa samaan strategiaan, 100% tai lähes yksittäisiin osakkeisiin, suomalaisiin ja kansainvälisiin. Onko näkemystä kuinka maantieteellinen hajautus kannattaa tehdä? Esimerkiksi monen suurimman yhdysvaltalaisen yrityksen tulovirta tulee muualta maailmalta. Kulujen madaltamiseksi ajatuksena on pitää korkeintaan 30 yksittäistä osaketta, eri toimialoilta ja pienillä keskenäisillä riippuvuuksilla. 

Näytä koko viesti