Olet täällä

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 3.5.2021 06.21

Oli ihan pakko tehdä tili tänne jotta voi aiheesta keskustella.

Itse ajattelen BTC:tä eli Bitcoinia internetin alkuaineena, kuten kulta fyysisessä maailmassa. Sitä on rajallinen määrä saatavilla, ja koska hinta on noussut 10 vuotta, niin ilmeisesti tahojen määrä, jotka haluavat omistaa kyseistä omaisuusluokkaa, kasvaa jatkuvasti, välillä hitaammin ja välillä nopeammin. Muutoin en osaa BTC:n hinnan kehitykseen ottaa kantaa.

Kryptoskenessä on kuitenkin viimeisen reilun vuoden aikana nostanut päätään kokonaan uusi "niche", eli DeFi, joka on lyhenne sanoista Decentralized Finance. Tähän alakategoriaan kuuluvat "kryptovaluutat" kuvastavat usein osuutta hajautetussa verkossa toimivan protokollan päätösvaltaan, ja ehkä mahdollisesti tulevaisuudessa myös osuuteen kassavirrasta, eli nämä vaikuttavat hyvin paljon osakkeilta. Tällaisille kryptovaroilla voidaan soveltaa perinteisiä arvostusmenetelmiä, sillä ne tuottavat kassavirtaa, vaikkakaan kassavirtaa ei vielä monessakaan tapauksessa jaeta tokeneiden haltijoille. Tällaisten kryptovarojen tunnuslukuja voi tarkastella esimerkiksi täältä: https://terminal.tokenterminal.com/dashboard/Price-to-sales . Kuten näkyy P/S-luvut vaihtelevat useasta sadasta muutamaan kymmeneen. 

Tällainen protokolla voi olla vaikkapa hajautettu pörssi, jolloin protokollan liikevaihto muodostuu protokollan läpi kulkevasta treidausvolyymista perittävästä palkkiosta, joka on alle prosentti kaupan suuruudesta. Eli treidausvolyymin kasvaessa liikevaihto kasvaa, jolloin myös tokenin arvon voisi odottaa kasvavan. Hypen laantuessa treidausvolyymi laskee jolloin myös liikevaihto pienenee. Uskon kuitenkin, että nämä ovat tulleet jäädäkseen, vaikka hype tämän vuoden aikana laantuisikin ja sitä myötä hinnat laskisivat.

Itse näitä palveluita kohtuullisen aktiivisesti käyttävänä en epäile hetkeäkään, etteikö kyseessä olisi disruptiivinen teknologia.

 

Näytä koko viesti