Bittium (Elektrobit) -

Kommentoin nyt tänne Bittiumin ketjuun kun on ainoa isompi liike mikä on viimeaikoina tullut tehtyä. Noin 40% painosta olen keventänyt nouseviin kaikki laput ulos @6.11-7.44. Ensimmäiset kaupat olivat salkun tasapainoittamista kun odotettu lunastustarjouksen jälkeinen kurssinousu oli tapahtunut, viimeiset laput lähtivät kun liiketoiminnan arvostus ylitti jo reilusti arvoimani kohtuullisen tason. 

Ostin lappuja ensimmäisen kerran heinäkuussa ja merkittävään ylipainoon (85%) päädyin syyskuun lopussa kun Bittiumin kurssi jäi muun pörssin toipumisesta jälkeen. 

Jos yhtiö ei olisi ollut niin ylikapitalisoituneessa tilassa niin tämä kurssinousuhan olisi ollut Incapin tasoa. Halvimmillaan jatkavat liiketoiminnat arvotettiin vain 30 miljoonaan ja tänään arvostus on 140 miljoonaa. Tavallaan siis multibäggeri mutta kassan varat ovat kurssinousun pitäneet maltillisena. 

Herkällä silmällä olen yrittänyt löytää perusteita 140 miljoonan arvostukselle mutta kun en niitä löydä niin pidin parhaana myydä, kerrankin myyntilaidalla "nusuttamisesta" on ollut hyötyä kun joka päivä on saanut parempaa hintaa. 

Tulosperusteisestihan lappu on miten tahansa laskien kallis, eli siihen on ladattu nyt jo vahvasti tulevaisuuden odotuksia. Bittiumissa on kaksi teknologiaa jotka kummatkin voivat yksinään oikeuttaa nykyiseen arvostukseen ja toteutuessaan lappu on nykyisellään halpa. Pohjois-Amerikan viranomaisverkkojen laitetoimitukset voivat moninkertaistaa liikevaihdon jo lähivuosina, toisena on sitten yrityksen IoT-osaaminen. Viimeaikojen kurssinousuhan on Pohjois-Amerikkalaisten investintipankkien ostojen vauhdittamaa, olen miettinyt kumpaan näistä hevosista he uskovat. Betsaisin IoT:n puolesta, raporttien mukaanhan IoT on seuraava teknologiasektorin hype ja kyseessä tulee olemaan satojen miljardien business. Yhden arvion mukaan Bittium voisi tästä saada puolen prosentin siivun ja heidän teknologiansa olisi helposti skaalautuvaa sekä helposti lisensoitavissa. 

Oma näkemykseni on etteivät investointipankit ole ostamassa vain bittiumia vaan toimialaa, mahdollisena onnistujana Bittiumia ostetaan siis osana isoa kuvaa. Jos jaksaisin IoT:ta tutukia enemmän voisin harkita itsekin tämäntyyppistä satsausta koko toimialaan, olen kuitenkin skeptinen että Bittium onnistuisi kehittämään sellaista teknologiaa joka lunastaisi edes tuon puolen prosentin markkinaosuuden. 

Yhteenvetona siis, odotukseni arvostuksen korjaantumisesta tapahtui, en ymmärrä tarpeeksi odotusarvosta tulevaisuudessa->luovuin lapuista ja katselen tilannetta. Tämän arvostushan helposti laskee yhtä nopeasti kun nousikin jos positiivisia uutisia ei ala tippumaan. 

 

Näytä koko viesti
Ålandsbanken -

Olen ollut ÅAB:in kanssa myyntilaidalla jo jonkin aikaa, en yleensä kommentoi näitä nakkikioskeja kun kaupat ovat kesken mutta annetaan nyt mennä. 

1. Q3 oli oikeastaan sitä mitä saattoi odottaakin viimeisten 3-4 kvartaalin perusteella, eli mitään yllätystä tässä ei ollut. Järjestelemättömät ovat olleet kasvussa, kulujen pieneneminen on lähinnä ulkoisten tekijöiden ansiota (muut kulut, eli pankkivero+vakuusrahasto maksut), varainhoidon palkkiot riippuvaisia markkinoiden kehityksestä. Kokonaisuudessaan mielestäni tulosparannukset on tältä osin nähty ja tällä tulostasolla mennään. 

2. Nämä ovat varmasti positiivisia ajureita tuloskehityksen suhteen. Kuitenkin kaikki skandinavian pankit ovat halpoja, kun Nordeaa, SEB:iä ja Danskea saa P/E 11 on ÅAB:in P/E 10 aika oikeutettu kun ottaa huomioon kokoluokan ja ydinpääoman suhteen. Se miksi skandinavian pankit ovat näin halpoja on itselleni yhä mysteeri, laskuvaraa en oikein näe joten olen betsannut noihin isompiin toimijoihin. 

3. Kts. 2...enemmän näen juuri nousuvaraa noissa isommissa toimijoissa. 

4. Pohjoismainen pankkisektori on jäänyt vielä enemmän jälkeen viimeaikojen kurssikehityksestä, eli isompi nousuvara muissa papereissa. 

5. ÅAB:in kasvu on tullut täysin Ruotsin puolelta, Suomessa ollaan höylätty lähinnä kulupuolta mutta mitään kasvustrategiaa ei Suomen puolella olla toteuttamassa. En kiellä etteikö heidän palvelunsa ole hyvää mutta pankissa ei nähdä mitään isompaa kasvupotentiaalia Suomessa eikä tänne satsata (tämä ihan pankin sisältä, joka on todettavissa myös konttorien järjestelyinä). 

ÅAB:lle on salkuissa käynyt sikäli hyvin että lappu on ainoa joka on vuodelta 2014 yhä kyydissä. Sen paino on kuitenkin luonnollisesti pienentynyt muiden betsien hyvän tuoton ansiosta. Totesin jo heinäkuussa että A-sarjaa voi ostella koska Kongolaiset ovat niistä aina valmiit maksamaan preemiota, joten jos tätä holdaa voi samantien holdata A-sarjaa. 

Olen myös sitä mieltä että tämä nousee kun Pohjolan pankit nousevat, kuitenkaan en näe mieltä että Aktia ja ÅAB olisivat tulokseltaan arvostettu kalliimmiksi kuin isot toimijat. Pienempi ydinvakavaraisuus ja pienemmät luottotappiot ovat molemmat asijoita joiden pitäisi näkyä pienempänä P/E-lukuna. 

Tämä siis oma kelani, eli nousuvaraa on mutta enemmän isoissa toimijoissa. Jos joku osaa perustella miksi pankit ovat näin halpoja kuuntelen mieluusti. 

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään -

Cargotecit ulos @32.4-33.84 viimeisen viikon aikana. SSH keräilyerä ulos @4.4. Muitakin keventelyjä menossa. 

Tilalle osteltu Nordeaa @10.03 ja Handelsbanken A @115.4

Näytä koko viesti
Bittium (Elektrobit) -

Tolkuttomassa ylipainossa yhä, riskienhallintamielessä piti ennen ostotarjousta purkaa osa omistuksista kun substanssiarvon tuki oli vähenemässä. Vaikea paperi kun nousupotentiaalia olisi mutta riski on takaisinostojen jälkeen kasvanut. 

Näytä koko viesti
Ålandsbanken -

Vastaan ihan arvauksena lukematta osaria. Korkokate parantunut joukkolainojen talletuksia matalampien kustannusten vuoksi. Kulut tippuvat koko vuoden 2015 (vertailussa 2014) pankkiveron ja onko se nyt pankkien vakuusrahasto(?) alentuneiden maksujen vuoksi. 

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset -

 

Ja miekin treidaan vain sellaisia, joita voin holdatakin. Tämä ehkä rajoittaa tuottoja, mutta pitää toisaalta riskin hallittavissa, vaikka sijoituspainoni ovat raskaita. Indeksisijoittamista pidän itselleni aivan liian riskipitoisena.

Näin olen päätellytkin valinnoistasi ja suoraanhan olet sen aiemminkin kirjoittanut. Olisitko holdannut Outokumpua? :-) Mieli on tehnyt itselläkin sillä pelata mutta järki ei anna myöden, IMO esim. Cargotec tuplavivulla oli pienempi riski. Tosin vähiin käyvät nekin laput joihin markkinaliikkeitä pelatessa voi hajauttaa. 

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset -

Miten Aki vertaat salkkujesi tuottoa indeksiin? Myönnän olevani jopa turhamaisempi koska olen exceleihini lisännyt "Time weighted return" -laskennan pystyäkseni poistamaan sijoitusasteen vaihtelut ja saamaan luvun joka kuvaa osakepoimintani/-painotukseni onnistumista indeksiä vastaan. 

Olen perustellut tätä rehellisyydellä itseäni, ja erityisesti niitä joiden salkkuja hoidan, kohtaan. Kun oman pääoman tuotot ovat kolminumeroisissa luvuissa on varmasti järkevämpää pitää odotuksia kurissa tuomalla esille indeksiin vertautuva luku. 

Markkinoiden volatiliteetin kasvun myötä alkaa omakin kaupankäynti muistuttaa enemmän day-/weektradingiä kuin holdaamista. Silti valitsen yhä lyhytaikaisen kaupan kohteeksi sellaisia lappuja joita voisin holdatakin, olen alkanut epäillä tässä vain rajoittavani tuottoja. 

Näytä koko viesti
Cargotec -

Pidän Akin tavoin Cargotecin arvostustasoa jo houkuttelevana, olenkin ottanut kiinni jo pariin kertaan. Yhden kerran näppini polttaneena olin tällä kertaa varovaisempi, hajautin enemmän muihin osakkeisiin ja liipaisin oli herkässä. Päädyinkin nyt irroittamaan tästä kaksi kertaa kolmen pörssipäivän sisällä. 

Näyttäisi siltä että Cargotecin kurssinousu jää aina muusta markkinasta jälkeen, tämä indikoisi jonkun/joidenkin tahojen myyvän tätä heti kun kurssi alkaa liikkumaan ylöspäin. Joten olen jälleen ilman lappuja ja odotan kurssin vielä löytävän tiensä alemmaksi. Kun myyntipaine hellittää(ja se pitäisi vielä osata huomata), korjausliikettä pitäisi olla tarjolla. 

 

 

 

 

Näytä koko viesti
Inission -

Perattuani salkkujani viime viikkoina on osakevalikoima kaventunut, Inission on jäänyt pitäessäni kiinni näkemyksestäni sen aliarvostuksen suhteen. Silti mietin onko osakkeella tarpeeksi "ajureita" korjaamaan kurssinsa, ja jos on niin millä aikataululla. Seuraava osari antaa taas tarkemman kuvan 2015 tuloksen kehityksestä Inission oman liiketoiminnan osalta. Ongelmana on ettei Incapin omistuksen markkina-arvon kehitys näy mitenkään Inission tuloksessa, päinvastoin siitä tehdään suuret poistot. Holdaukseen IMO hyvä, mutta lyhyellä aikavälillä ei kurssi ilman hypetystä nouse enää tästä?

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset -

Tapasin ilmeisesti yhden näistä ekonomeista viikonloppuna. Itse vältän hänen kanssaan yhteiskunnallisista asioista keskustelemista kuunneltuani muutaman kommentin aikaisemmin, hän oli ilmeisesti erehtynyt minun kannastani ja aloitti keskustelun talouspolitiikasta. Kuunneltuani aikani oli pakko kysyä "Miten sanomasi on perusteltavissa HKKK:ssa opetetun kansantaloustieteen valossa?" Vastaus alkoi "Ei sitä voi tähän soveltaa..." Jäin kieltämättä sanattomaksi miettiessäni mihin niitä oppeja sitten sovelletaan. 

Tilannehan on kuin potilas-lääkärisuhteessa jossa lääkärin mielestä nyt kun aloitettaisiin hoito niin ennuste olisi vielä hyvä, potilaan ollessa vakaassa uskossa ettei hänellä mitään ongelmaa ole. Perusoikeutta mielipiteeseen ei vain voine millään rajoittaa vaikka se kuinka haitallinen yksilölle olisikin. 

 

Näytä koko viesti