Turhuuksien rovio -

Huomio on kevään mittaan keskittynyt lähes pelkästään kaikkeen mahdolliseen päähänpotkittuun toimintaan; öljynporaus ja tankkerit, terästuotanto ja -jalostus, perinteinen sähköntuotanto, kehittyvät markkinat... volatiliteettia piisaa. Pankit ja finanssipuoli menee melkein samaan läjään. Kotimaiset taloustoimitukset ovat tuttuun tapaan irrotelleet hekumallisella osinkokeväällä, joka saa olon skeptiseksi. Aika tulee pitkäksi maailmanloppua odottaessa. En piittaa teknisestä analyysistä paljoa ja sen takia en osaa sanoa mennäänkö Yhdysvalloissa yli viime vuoden huippulukemista. Käteistä löytyy hyvin ja Nordnet taikoisi superluottoa. Tänä vuonna veivaukset ovat jääneet välistä koska luotto omiin kykyihin on hyvin rajallinen tällä hetkellä. Tullut tehtyä siis pelkästään muutama pieni ostotoimeksianto. Outokumpua ja SSAB:n b-osakkeita tammikuun alussa, helmikuun lopussa ja maaliskuun alussa tuli fiilis että jää junasta ja ostin NYSE:stä SDLP, ELP ja TK. Suomesta vielä Fortumia kansallisen osinkokiiman kunniaksi. Teräs pärjännyt muita paremmin, mutta johtuu pelkästään ajankohdasta. Ehkä heitän mäkeen kaikki kun en muista enää miksi noita napsin, helpommalla olisi päässyt nappaamalla sattumanvaraisen indeksiosuuden.

Rahojen pitämistä käteisenä on yleensä pidetty jonkinlaisena kuolemansyntinä, mutta kaikki tietää mikä on kuluttajahintojen ja inflaation tilanne tällä hetkellä. Näin pienillä pääomilla vaihtoehdot ovat vähäiset ja asuntoihin vuokralaisineen olen helvetin kyllästynyt. Joko osakkeissa tai käteisenä, sama tilanne varmasti hyvin yleinen. Raha polttaa taskussa ja turhamaisuus nostaa päätään. Helsingissä on aika monta lafkaa joissa saa itsensä kiilattua suurimpien omistajien listalle vaikka hartiat ovatkin kapeat. En kuitenkaan usko että oma nimi top100-listan pohjalla tuo suuresti kaipaamaani henkistä täyttymystä, vaikka Afarak yhtiönä tuottaa itselle lämpöisiä viboja tällä hetkellä. Ehkä ne katoavat jos luen tilinpäätöstietoja tarkemmin läpi.

Näytä koko viesti
Turhuuksien rovio -
Harri kirjoitti:

Hei! Olimmekin jo aamulla yhteydessä sähköpostitse koskien nimimerkikkiäsi. Laitatko meille uuden nimimerkin osoitteeseen yllapito [at] sijoitustieto.fi (yllapito[at]sijoitustieto[dot]fi).

Kiitoksia. Katsoin sähköpostia ja laitoin uuden nimimerkin tulemaan.

Näytä koko viesti
Turhuuksien rovio -

Kiitokset ensimmäisistä kommenteista, ymmärrän tuohtumuksenne ja huolenne yleisen negatiivisuuden leviämisestä. Tunsin itsekin pienen piston sydämessäni poistuessani sivustolta etusivun kautta, kun Aki Pyysingin kasvojen oikealla puolella luki nimimerkkini suhteellisen kookkain kirjaimin. Tarkoitukseni on kuitenkin olla tunnistamaton, olematta kuitenkaan yhdentekevä. Nimimerkki on kuitenkin tuonut jo kaksi, ilmeisesti usein eri linjoilla olevaa, henkilöä yhteisymmärrykseen edes kerran. Kuten muhoslaisen heavy-bändin sanoituksissa "..out of shit a flower grows.." Ehkä opitte sietämään asiaa samalla tavalla kuin vanhemmat oppivat sietämään aikuisen lapsen omiin kasvoihinsa, ottamaa rumaa tatuointia tai eestiläisen kollegan etunimeä joka on samalla myös alatyylinen ilmaisu miehen sukupuolielimistä. Juttuni ovat yleensä hillittyjä joten luultavasti vältymme tulevilta skandaaleilta ja tämä tulee olemaan viimeinen kerta kun joudutte onkimaan monokkelinne samppanjalaseistanne.

Nimimerkkejä enemmän olen pyöritellyt mielessäni euron ja dollarin suhdetta. Nimenomaan vain tuota parivaljakkoa, koska vasta tänään tuli mieleen että maailmassa on muitakin valuuttoja. Viime vuoden lopussa euron ja dollarin pariteettia pidettiin lähes itsestäänselvyytenä, ainakin joulukuun alkuun saakka. Tuohon mennessä kaikki olivat ängenneet dollarin vahvistumisen puolelle ja kun kaikki änkeävät treidin samalle puolelle, lopputulokset eivät ole toivotunlaisia. En muista enää joulukuun tapahtumia selkeästi koska mieleeni ovat pesiytyneet tuolta ajalta vain taloustoimittajien kaksimieliset ilmaisut Mario Draghin "isosta pyssystä" ja kuinka FED toimi juuri niin kuin kaikki odottivat. Sittemmin puheet pariteetista ovat kadonneet täysin. Siirsin noin puolet käteisestä euroista dollareiksi jota kuinkin huonoimmalla mahdollisella hetkellä. Tein sen vielä tietoisesti koska olin saanut päähäni pakonomaisen maalaisjärkisen ajatuksen, jonka mukaan euron heikentyminen on ratkaisu hankalaan tilanteeseen, johon ajauduimme velkakriisin myötä ja joka paheni kansalaismedioiden lietsoessa paniikkia. Meinasin ruveta paniikissa säätämään "heikentyneitä dollareita" takaisin "vahvistuneiksi euroiksi", niellen tappion mutta jähmetyin bulleromaisesti ja päätin että ostan dollareillani jotain jenkkiosakkeita ja pidän silmällä kehittyviä markkinoita joita oli moukaroitu jo hyvän tovin.

Kun puhun kehittyvistä markkinoista, tarkoitan isoja brassilafkoja joita saa Nordnetin kautta. Menetin joskus viisi vuotta sitten tonnin tai pari rahaa kun kiinalainen valvontalaitteistoja ja -palveluita kaupitteleva, erinomaisilla tunnusluvuilla kuorrutettu firma, ostettiin pihalle jenkkipörssistä epämääräisen yritysjärjestelykuvion päätteeksi. Eräs tuntemani henkilö menetti pienen omaisuuden toisessa 'kiinalaisessa jutussa'. Kuviot olleet laillisia mutta sellaisia joihin sinisilmäinen suomalainen ei osaa varautua. Kiinasta on jauhettu maailman tappiin asti mediassa ja sillä on ainakin (luultavasti) ollut vaikutuksia ympäri maailman, jatkossa takuulla enemmän jo sen takia että manner-Kiinan pörssit (oletettavasti) eivät enää muistuta sekopäistä eläkeläismummobingoa. Halusin perustella miksi Brasilia on kiinnostava mutta tulinkin moittineeksi Kiinaa. Ehkä tilanne on päinvastainen kun Brasilia tuottaa lisää pettymyksiä. Näillä kahdella ei kuitenkaan ole muuta selkeää yhteistä kuin parin viikon takainen järjestely jossa kiinalaiset ruiskuttivat Petrobrasiin (PBR) kymmenen miljardia dollaria lainojen muodossa. Vaikka toivoisinkin dollarin vahvistumista muutaman kuukauden takaisen huono valuuttakaupan takia, eteläamerikkalaiset luultavasti pelkäävät sitä. Inflaatio, omien valuuttojen heikkeneminen, neljällä isoimmalla valtiollisella öljy-yhtiöllä noin 300 miljardin dollari-velat; siitä PBR tosin vie siitä suurimman osan. Lukuja en ole tarkistanut, ne tulevat muistista. Euron vahvuus hankaloittaa taloudellista toimeliaisuutta tässä maanosassa, dollarin vahvuus koko maailmassa.

Puuh, valuuttojen kanssa ei tule hullua hurskaammaksi koskaan. Oletan että euro heikkenee dollariin nähden lähiviikkoina koska keskuspankkiirit ovat taas kolmisen kuukautta piilossa korkopäätöskokousten osalta. En laita paljoa rahaa sen pantiksi.

 

Näytä koko viesti