Ostetaan/myydään listaamattomia yhtiöitä -

Jos Privanetin kauppapaikalla oli syytä käyttää alustariskistä johtuvaa alennusta hintaan, niin mikäköhän alennus tulisi ottaa käyttöön, kun kauppapaikka on Sijoitustieto? 🤔

 

Yhtä kaikki: ostan Hereditasta, Ingmania ja ST1. Onko joku myymässä?

Näytä koko viesti
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen -

Ei kyllä ihan avautunut tuon kirjoittajan logiikka.

Asuntojen tai asumisen hinta tuskin tulee nousemaan, jos asuntosijoittamisen tuotto laskee. Kuten Von Fyrckendal asian yllä ilmaisi, vuokranantaja vyöryttää veron vuokraan niin täysmääräisesti kuin voi. Näin vuokrat voivat nousta, jos kysyntä on kohdallaan. Jos taas ei ole, niin tämä tullee johtamaan jollain aikavälillä asuntojen hinnan laskemiseen. 

Kun asuntosijoitus olisi vähemmän houkutteleva, ostettaisiin asuntoja vähemmän. Kun asuntoja ostetaan vähemmän, niitä rakennetaan vähemmän ja kun niitä rakennetaan vähemmän, on työmiehillä vähemmän työtä.

Entä mitä tapahtuu kasvukeskusten asuntojen hinnoille ja vuokrille? Tampereelle muuttaa joka vuosi noin 3000 ihmistä. Kuvitellaan teoreettinen tilanne, että asuntoja ei rakennettaisi yhtään lisää. Tällöin näistä kolmestatuhannesta rikkaimmat ostaisivat nykyisiä asukkaita ulos, jotka olisivat paksun lompakon lohduttamina valmiita muuttamaan syrjemmälle.

Eli suomeksi: asuntojen hinnat nousisivat.

Tämä on ihan höttöä ja saa ainakin itseni kyseenalaistamaan kirjoittajan ammattitaidon ja motiivin. Ei tällainen veronkorotus johda asuntotuotannon lakkaamiseen. Ei tietenkään. Jos kerran tämä koskee lähinnä piensijoittajia, niin miksi suuremmat tuottajat lopettaisivat asuntojen rakentamisen? Kuten yllä esitettiin, asuntojen hinnat tulevat tästä paremminkin laskemaan. Ymmärrän kyllä, että kirjoittajalla on tarve esittää ehdotettu muutos huonossa valossa, mutta ainakin itsellä tässä kärsii enemmän kirjoittajan uskottavuus kuin ehdotettu lakimuutos.

Näytä koko viesti
Boreo (ex-Yleiselektroniikka) -

Uusi tulos. Kopioinpa härskisti Inderesin keskustelualueelta tuloksen läpikäynnin:

"Tämän vuoden luvut (suluissa vertailukausi):
Liikevaihto 43,9 (41,6) M€
Liikevoitto 2,7 (2,5) M€
EPS 0,7 (0,69) €
Oma pääoma / osake 5,73 (4,91) €
OP tuotto 18,5 (18,1) %
Omavaraisuusaste 62,7 (59,1) %

Arvio on, että vuosi menee samalla tavalla kuin 2018 ja siihen todella päästään. Epävarmuustekijänä on brexit: kun se toteutuu, tulos laskee. Lisäksi on mielenkiintoista nähdä, miten uusi omistaja tulee vaikuttamaan liiketoimintaan.

Yhtiön osinko tullee nousemaan ensi keväänä. Viime vuoden osinko oli 0,33€, joten ensi keväälle voisi odottaa 0,35-0,4 € osinkoa. Tällä lapulla pääsee kiinni siis n. 3,5% osinkotuottoon. Tämä on ihan kohtuullinen korvaus siitä, että yhtiön osakkeen likvidiys on suoraan sanottuna surkea. Tätä ei siis kannata laittaa lyhyeen treidisalkkuun!"

Ei lisättävää. Hyvää tuottoa tekevät omalle pääomalle. Halvalla pääsee kiinni. Onko Pyysingillä yhä kiikarissa YE?

Näytä koko viesti
Boreo (ex-Yleiselektroniikka) -

Olen elänyt siinä ymmärryksessä, että omistuksen ylittäessä 50% tulee muille omistajille tarjota samaa hintaa kuin millä on osakkeensa ostanut.

Näytä koko viesti
Boreo (ex-Yleiselektroniikka) -

Ja hyvä tuloshan sieltä tuli.

 

  • Liikevaihto 14 Me -> 15 Me
  • Liikevoitto 754 ke -> 1124 ke
  • EPS 0,22 -> 0,27
  • Liiketoiminnan rahavirta 58 ke -> 563 ke (iski silmään, aika kova, koska samalla varasto on myös kasvanut vuoden lopusta hitusen)

 

Ei tätä voi pitää huonona. Ohjeistus on edelleen, että voitto pysyy viime vuoden tasolla (jolloin tuloskertoimet ovat jo sikahalvat), mutta jos tämä tahti säilyy, niin posari on pakollinen. Jos tämä arvostettu verrokkien tasolle, niin kyllä varmastikin p/e 15 tai p/b 2 ovat hyväkyttäviä arvostuskertoimia. Tällöin hinta huitelisi kahdessa numerossa ja jälkimmäinen numero ei olisi 1, 2 tai 3. 

Näytä koko viesti
Boreo (ex-Yleiselektroniikka) -

Indereksen foorumilla laskettu auki tunnuslukuja: 
P/E 7,8
EV/EBITDA 6,2
Osinkotuotto 4,2 %
Omavaraisuusaste 63,4%
Oman pääoman tuotto 21 %

Lisäisin tähän vielä, että liikevaihto ja liikevoitto ovat kasvaneet sekä orgaanisesti että yrityskauppojen seurauksena. 

Onhan tässä turvamarginaalia. Omavaraisuusaste on korkea ja oman pääoman tuotto on silti mallikas. Kasvuyhtiölle hinnoittelu on varsin maltillinen.

YE pyörittää elektroniikkaosien vähittäiskauppaa Suomessa, Baltialla ja Venäjällä. Tekeekö yhtiö muuta? Kyseisessä liiketoiminnassa vallihauta ei voi olla kovin syvä, mutta ei se silti oikeuta tällaista hinnoittelua. 

Tiistaina tulee osari ulos. Voisin lisäillä, jos osarin perusteella edelleen vaikuttaa siltä, että hinnoittelu on edelleen varsin halpa

Näytä koko viesti
Admicom -

Myynnin teki hallituksen pj ja suurin omistaja Matti Häll. Hänellä edelleen omistuksessa reilu 40% osakkeista, joten mistään radikaalista ei ole kyse. Olisi mielenkiintoisempaa tietää ostaja. 

Oma osinkoennuste meni puihin vain n. 50%. Vielä on fundamenttianalyysissa opiskeltavaa. Osinkotuotto on tällä hetkellä 2% luokkaa. Kasvuyhtiölle hyvä. 

Yhtiön kurssi ei kestä epäonnistumisia ja odotukset ovat aivan tapissa.

Itse kevensin hivenen salkkua viime vuonna, mutta nousun takia yhtiön paino on taas n. 8% salkustani. 10% on sellainen raja, jonka päälle en mielelläni mene, joten pitää seurailla tilannetta.

Admicomin kilpailuetu on erinomainen, sillä näitä järjestelmiä eivät pienyhtiöt hevin vaihda. Toisaalta kohdemarkkinan koko on hyvin rajallinen. Yhtiön tase antaa tilaa hankinnoille (omavaraisuusaste 80% ennen osinkoa) mutta saa nähdä, löytääkö näin pieni peluri mitään ostettavaa.

Admicom voisi olla jollekin toiselle yhtiölle hyvä ostokohde ja ponnahduslauta Suomen pienille, mutta pieneneville markkinoille. Tämä ei kuitenkaan ole mikään arvoajuri, koska näitä ei voi veikata etukäteen. 

Omat sijoitukseni reunaehdot tälle osakkeelle tällä hetkellä ovat seuraavat:

1. Jos yhtiö ei pysty pitämään lupauksiaan, myy, koska yhtiön arvoajuri on nimenomaisesti kasvussa

2. Jos osakekurssi nousee yli P/E 40 eli nykytuloksella n. 28,5 euroon, myyn position ja seuraan kehitystä ulkopuolelta. Yhtiössä on monta tekijää*, jotka ohjaavat alhaisempaan arvostukseen, joten arvostuskertoimoilla ei ole tilaa nousta liikaa. Upside on rajoitettu.

*pienyhtiö, heikohko likviditeetti, toimintaa vain Suomessa, viestiminen vain suomeksi

Näytä koko viesti
Admicom -

Kommentti kovaan heilahteluun: saatu tieto oli torstaina aika ristiriitaista: aamulla oli Inderesin edellisenä päivänä antama vähennä -suositus, iltapäivällä tiedossa oli posari.

 

Tuloskommentit: 

- Tulos oli odotettua korkeampi lähinnä rakentamisen korkeasuhdanteen takia. Jos luin tuloskommentteja oikein, uusilla markkinoilla ei olla vielä tehty mitään suuria loikkia.  Uusmyynnistä keskikokoiseen luokkaan vain 12 % meni teollisuuteen. Vielä ei ole mikään hätä, mutta tulevaisuudessa juuri tämän luvun tulee kasvaa, mieluiten vielä siten, etteivät muut juurikaan laske. 

- Nykyisillä odotuksilla EPS olisi tälle vuodelle n. 65-70 senttiä, joten osinko (tavoitteena jakaa yli puolet tuloksesta) lienee luokkaa 30-35 senttiä. Näin osinkotuotoksi saadaan nykykurssilla 23,5€ varsin maltillinen 1,3%-1,5%. Osinkotuotto rajaa riskiä ja se antaa tukea osakekurssille. 

- Adminet Lite lanseerattiin, mutta merkittäviä tuloksia nähtäneen vasta vuoden 2019 aikana. Uudet lanseeraukset ovat kuitenkin tärkeitä, jotta yhtiö voi kasvaa vielä senkin jälkeen, kun nämä nykyiset tärkeimmät markkinat, rakentaminen ja talotekniikka, on valloitettu. 

 

Yhtiö menee siis oikeaan suuntaan, mutta osake on täyteen hinnoiteltu. P/E yo. EPSille on kuitenkin 33,5 ja kyseessä on vain suomeksi viestivä, vain suomessa toimiva pienyhtiö. Omaan salkkuuni en tätä lisää, vaan siirryn katsomoon ja jos hinta heilahtaa vielä tästä vaikka 30 euroon, vähennän. 

Näytä koko viesti
Sijoitusmokat -

Brexitiähän ei pitänyt tulla. Otin äänestyspäivänä sitten omaan salkkuun suhteellisen suuren (n. 10%) position dax8x Bull -sertifikaattia. Kaikki meni.

Ihan ääliömäinen sijoitus. Viimeisten päivien gallupithan ennustivat brexitiä. Pörssi oli taas väärässä. Mahdollinen upside oli pieni, downside oli 100%. Ja koko riski realisoitui. Kaikin puolin typerä sijoitus.

Näytä koko viesti
Admicom -

Pohdin tässä sunnuntain ratoksi Admicomin mahdollisuutta olla seuraava kymmenkertaistuja (ehken ihan näin suureen potentiaalin usko, mutto fuck it, ollaan raflaavia.)

 

Näen kolme skenaariota:

1. Vahva skenaario: yhtiö pystyy skaalamaan oman SaaS -liiketoimintamallinsa uusille markkinoille, jolloin n. 30 % liikevaihdon kasvua voidaan jatkaa kannattavasti pitkälle seuraavalle vuosikymmenelle. Jos yhtiö pysyy edelleen samassa n. 35% EBITDA% -tasossa, on yhtiön nykyinen osakekurssi luonnollisesti vain fraktio siitä, mitä siitä tullaan seuraavalla vuosikymmenellä maksamaan. 

 

2. Keskitason mjeh -skenaario: yhtiön kasvuluvut puoliintuvat, uudet kasvuaihiot aiheuttavat loven kannattavuuteen. Yhtiön osakekurssi ei kuitenkaan todennäköisesti romahda, koska kasvu nostaa esimerkiski osinkotuoton 4-5% tasolle. 

 

3. Kasvua ei saada aikaan -skenaario. Uudet kasvuaihiot todetaan vuoden 2019 aikana epäonnistuneiksi, ja nykyisilläkin markkinoilla kilpailu tyrehdyttää liikevaihdon kasvua. Yhtiö siirtyy maksimoimaan tulovirtaa olemassa olevasta asiakaskunnasta. Valtaosa tuotosta jaetaan omistajille ja osinkotuotto nykyisellä arvostustasolla on noin 3-4%. Osakekurssi tulee laskemaan, mutta vankka osinkovirta tekee laskusta maltillisen.

 

Mikä mun mielestä sitten on todennäköisin skenaario? Track record puhuu ykkösen ja kakkosen puolesta. Nuoren miehen optimismi hamuaa ykköstä (pun intended). Takaraivossa kolkko ääni muistuttaa, että on näitä yrittäjiä ollut aiemminkin, ja kolmosta pukkaa. Bottom line kuitenkin oman näkemyksen kannalta on se, että yhtiön plusmerkkinen kassavirta rajoittaa downsidea, mutta kova kasvu tekee upsidesta varsin houkuttelevan. 

 

Lopputulos: ostan Admicomia nykyisellä kurssilla. Hillitty paino salkussa, n. 5%. 

 

ps. Ostin jo perjantaina, mutta en työpisteellä viittinyt raapustella näin pitkää tekstiä. 

Näytä koko viesti