Inission - 26.5.2023 - 11:48

Mitään uutisia ei kyllä ole. Aluksi ajattelin, että kun toi nyt muutenkin heiluu sen +-2-3% päivässä ja kun pörssi vähän laski että olisi vaan sellaista, mutta nyt tuntuu jotenkin asettuneen selvästi alemmas. Ehkä jossain on jotain tietoa joka ei ole uutisissa tai sitten porukka vaan ajattelee että näin olisi. Todennäköisemmin jälkimmäinen.

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 11.5.2023 - 13:08
varatonnit kirjoitti:

Eikö käteisestäkin saa nyt jo enemmän kuin 0%? Nopealla vilkaisulla esimerkiksi Osuuspankista saa yli 50k€ summalle korkoa 2,75% (3kk euribor - 0,5%). Tässä ei tietty saa boostia korkojen laskiessa, mutta toisaalta ei ota myöskään hittiä korkojen mahdollisesti noustessa.

Sivuhuomautuksena tämä on mielenkiintoinen yleinen harhaluulo sijoittajien keskuudessa, näkee ihan englanninkielisessäkin sijoituskeskustelussa. Eli että jos korkosijoitus on noteeraamaton tai epälikvidi, tai että jos sijoittaja "holds until maturity", niin korkojen noususta ei ole haittaa sijoittajalle (yksityissijoittaja/pörssinoteerattu yritys), tai laskusta hyötyä. Jokaisen sijoittajan olisi hyvä tehdä pohdinta ja laskuharjoitus, että miksi korkosijoituksen arvo laskee korkojen noustessa ja kasvaa korkojen laskiessa. Paljon helpompaa ja suoraviivaisempaa matematiikkaa kuin moni muu asia sijoitusmaailmassa.

Näytä koko viesti
Tekoäly - 6.5.2023 - 10:10

Toi on paljon mahdollista ja sitä kai tehdään jo nykyisin. Mutta sitä tossa tutkimuksessa ei ymmärtääkseni tutkittu. Eli ei tutkittu osaako botti ennustaa uutisen vaikutuksen pörssikurssiin vaan tutkittiin, mikä korrelaatio on sillä, pitääkö botti uutista hyvänä siihen, miten kurssi reagoi uutista seuraavana päivänä. 

Näytä koko viesti
Tekoäly - 6.5.2023 - 00:44
Basso Pasanen kirjoitti:

No jaksaa ne botit roskapostiakin suoltaa mutta kyllä niistä rauhassa saa olla. Kyllä ne prosentuaalisesti kivasti kiinni saadaan. Eli ei se naputtelu nyt niin vaan hommaa välttämättä manipuloi.

Tässä jotain yhden kantin testailuja ja pohdintaa ai:n tekemästä uutisanalyysistä. ML puoltahan on tällaisesta jo ollut. 

https://www.cnbc.com/amp/2023/04/12/chatgpt-may-be-able-to-predict-stock...

 

Olipahan mielenkiintoinen tutkimuksen tulkinta. Chatgpt:ltä kysyttiin, oliko päivän 1 aikana tullut uutinen positiivinen vai negatiivinen osakkeen kannalta. Sitten tätä tulosta verrattiin siihen, miten osakekurssi oli käyttäytynyt päivän 2 aikana, kun uutinen oli sisällä hinnoissa jo päivän 1 lopussa. Tuohon esitettyyn kysymykseen vastaaminen ei liene erityisen vaikeaa ihmisellekään, vaan yleensä lienee aika selvää onko uutinen hyvä vai huono. Se, että kone osaisi tunnistaa tämän, lienee uskottavaa. Sitä ei kuitenkaan kai tutkittu, vaan sitä, miten kurssi käyttäytyi päivän 2 aikana. Itse tulkitsen tulosta niin, että kurssit reagoivat osittain viiveellä uutisiin. Kovin paljoa se ei kai kerro chatgpt:n kyvyistä tai ainakaan ylivertaisuudesta suhteessa ihmiseen uutisen tulkitsijana.

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 4.5.2023 - 14:52

Tutkimus varmaan sinänsä oli ihan asiallinen, johtopäätökset vaan aika heikkoja. Tutkimusasetelma oli kai sijoittajan näkökulmasta sellainen, että ostaisi osaketta kun se tulee pörssiin ja pitäisi "loppuun asti", eli syystä tai toisesta pörssistä poistumiseen asti tai nykyhetkeen. 

Ainakin oman osakesijoittamisen lähtökohta on osakkeen hinta suhteessa arvoon. Jos hinta on halpa niin ostan ja jos se on selvästi ylihintainen niin myyn. Tuollaista strategiaa ja sen helppoutta tai vaikeutta ei edes tutkittu. Todettiin vaan, että ikiholdilla kappalemääräisesti suurin osa osakkeista tuottaa indeksituottoa huonommin. Osakkeilla, joiden minimiarvo on nolla ja teoreettinen maksimiarvo ääretön, tällainen lopputulos ei ole millään tavalla yllättävä. Jakauman rajuus joissain maissa oli kiinnostavaa.

Mielestäni ihan mielenkiintoinen juttu mutta siitä sen johtopäätöksen vetäminen, että indeksisijoittaminen on osakepoimintaa järkevämpää tuntuu todella kaukaa haetulta.

Näytä koko viesti
Tekoäly - 4.5.2023 - 13:29
Bingo53 kirjoitti:

ChatGPT:n valitsema salkku on peipannut johtavat brittirahastot

Tekoälyn valitsema teoreettinen 38 osakkeen salkku on pärjännyt paremmin kuin kymmenen suosituinta rahastoa, kirjoittaa Financial Times. Kokeen on tehnyt sijoitussivusto finder.com pyytämällä ChatGPT:tä muodostamaan teoreettinen rahasto, jossa on yli 30 osaketta ja käyttämällä hyväksi johtavien rahastojen yleisiä sijoitusperiaatteita.

Kahdeksassa viikossa luomisestaan, 38 osakkeen rahasto on noussut 4,9 prosenttia, joka on selvästi parempi kuin 0,8 prosentin tappio, jonka kymmenen yleisintä rahastoa yhteensä (näissä mukana Fundsmith Equity, Vanguard, Fidelity ja HSBC etc.) ovat tuottaneet.

Arvellaan, ettei kestä kauan kun yksityiset sijoittajat alkavat hyödyntää ominaisuutta: 

Jon Ostler, chief executive of finder.com, said: “It’s not taken the public long to find creative ways of getting ChatGPT to help them in areas where it shouldn’t technically do so.

“It won’t be long until large numbers of consumers try to use it for financial gain.”

Brittisijoittajista jo puolet käyttää sosiaalisen median kanavia sijoitusohjeiden saamiseen. Otatko mieluummin sijoitusneuvoja luokittelemattomalta TikTok tyypiltä vai tekoälyltä, joka pystyy prosessoimaan miljoonia datapisteitä ympäri nettiä ja kykenee muodostamaan räätälöidyn vastauksen? Toistaiseksi oikea vastaus voisi olla 'ei kummaltakaan' ja ajan käyttö sijoituskohteen tutkimiseen sekä valtuutetulta sijoitusneuvojalta avun hankkiminen lienevät vielä asianmukaisemmat tavat toimia.

Linkki Financial Times, vapaasti luettava: https://www.ft.com/content/c8de53ac-6978-4b88-b7ed-7cdbcbfebbbf

On ehkä aikaista vielä sanoa, että tekoäly mullistaa sijoittamisen, mutta kuitenkin Ostler toteaa: “However, fund managers may be starting to look nervously over their shoulders”

Tällähän voi olla mielenkiintoisia seurauksia. En usko hetkeäkään, että tuo FT:n raportoima tulos on muuta kuin tuuria, mutta moni muu saattaa uskoa. Jos sen seurauksena ChatGPT:n sijoitussuositukset performoivat entistä paremmin niin pyramidi-ilmiö alkaa olla valmis. Lisäksi jollekin saattaa tulla mieleen yrittää opettaa ChatGPT:lle tiettyjen osakkeiden hyvyyttä kursseja manipuoloidakseen.

Näytä koko viesti
Inission - 4.5.2023 - 11:07

Taas massiiivisen hyvä tulos ja tulevaisuuden näkymätkin melko optimistisia. Lisäksi markkinatakaaja otettiin käyttöön niin likviditeettikin parantui ja tiedotteet on nykyään englanniksi. Kurssi (vaan) 8% nousussa. Liikevaihto kasvoi melkein 30% ja P/E Q1 luvuilla laskettuna 10,6. Ei ole kiire myymään tätä näillä hinnoilla.

Näytä koko viesti
Vedonlyönti eduskuntavaalien 2023 tuloksesta - 3.4.2023 - 00:15

Spd>ps, kok>ps, ps<20,5, vas<8,5, kd hallitukseen. Kaikkiin niin paljon kuin Unibetille sai sisään. Hyvät voitot vaikka isoja rahoja ei pystynyt panostamaan. Kertoimet uskomattoman pielessä suhteessa galluppeihin. Harmittavan lähelle jäi ainoa tappio sdp>ps.

Näytä koko viesti
Dovre - 31.3.2023 - 09:16

"Yhtiökokous päätti hallituksen yhtiökokouksessa esitetyn muutetun ehdotuksen mukaisesti, että osinkoa ei makseta tilikaudelta 2022."

Oliko joku paikalla yhtiökokouksessa? Lähinnä kiinnostaa että kuka teki ehdotuksen ja millä perusteella ja oliko millaista keskustelua? Lähtökohtaisesti varmaan positiivinen asia tämä.

Näytä koko viesti
Eduskuntavaalit 2023 - 30.3.2023 - 13:16
TS_ kirjoitti:

 

Artsipappa kirjoitti:

 

Lokki kirjoitti:

SDP suurin puolue - kerroin 3 Nordicbetillä. Aion laittaa pienen suojabetsin harmitusta vastaan.

Lisäksi tarjolla useampia henkilöiden äänimääriä koskevia vetoja, ripottelen pieniä vetoja vaali-illan jännitydtä lisätäkseni. Vaikkei ehkä tarvitsisikaan, sen verran jännittäväksi on vaali-illat yleensä osattu Suomessa tehdä. Ääntenlaskennasta saa tietoa taajaan ja eri alueiden edistymistä voi seurata hyvillä grafiikoilla useastakin lähteestä.

Korjaus: Kerroin 3 on SDP voittaja / ÄÄNIMÄÄRÄ. Eri asia siis.

 

Laita nyt edes 5.0 kertoimella Coolbetillä. 

 

Unibet tarjoaa 2,6 kerrointa sille, että demarit voittaa persut. Kaiken objektiivisen datan perusteella tilanteen pitäisi olla hyvin lähellä 50-50. Oletan ison kertoimen johtuvan siitä, että moni pienen rahan vedonlyöjä (isoja näihin ei saa) on veikannut persujen voittoa kertoimista välittämättä.

Näköjään tämä oli vanhentunut jo kirjoittaessa, kun Yle olikin julkistanut uusimmat gallupin aamulla. Kertoimet joka tapauksessa olivat eilen nuo. Nyt uusimman mittauksen jälkeen demareiden kerroin on jopa pudonnut hiukan.

Näytä koko viesti