Ålandsbanken -

Vaikken mikään osinkohaukka olekaan, niin tuo "perusosinko" 2,4 euroa on mielestäni tosi positiivinen viesti. Luotto on varmasti vahva, että tuota pystyvät kasvattamaan tulevina vuosina. Tämän hetken pörssikurssilla PE 11,2, "perusosingon" tuotto 6,7% (jos ajattelee tätä kasvavana ja melko turvattuna tuottotasona) ja toimii kohtuullisen hyvänä hedgenä korkojen mahdolliselle nousulle. Mukava istua kyydissä näillä luvuilla.

Näytä koko viesti
Sijoitustieto.fi - Kehitysehdotukset ja palaute -

Samaa mieltä. Puhelimella lukiessa ainakin todellä ärsyttävä tuo laatikko.

Näytä koko viesti
Suomen presidentinvaalit 2024 -

Jo silloin kauan sitten kun Haavisto oli selvä suosikki ykköskierroksen gallupeissa, ihmeteltiin Hesarissa miksi Stubbin kerroin presidentiksi oli pienin. Jutussa oli haastateltu useampaa asiantuntijaa, joista kukaan ei todennut sitä ilmeistä tosiasiaa, että tällainen gallup ei yritäkään selvittää, kenestä tulee presidentti. Pointtina siis se, että Stubbin suosio kakkoskierroksella tilanteessa Stubb vs Haavisto on selvästi suurempi vaikka Haavisto voittaisikin ykköskierroksen.

Näytä koko viesti
Mandatum -

En juurikaan tunne Mandatumia, mutta yleisesti (henki)vakuutusyhtiöistä:

Yhtiöillä on pitkiä vastuita (vakuutussopimusvelka), joissa ovat sitoutuneita maksamaan paljon rahaa asiakkaille kaukana tulevaisuudessa. Näiden kassvirtojen arvo on diskontattu nykyrahaan. Kun korot nousevat, vakuutussopimusvelan arvo laskee. Käytännössä nyt perityistä vakuutusmaksuista saa parempaa tuottoa, joten pienempi osa rahasta menee tulvaisuudessa vakuutuskorvausten maksamiseen. Korkojen nousu näkyy siis tätä kautta kirjanpidossa välittömästi voittona. Suurin osa sijoituksista on tyypillisesti korkosijoituksissa, joten niiden arvo toki laskee kun korot nousevat, mutta tällä on paljon pienempi vaikutus tulokseen kuin vakuutussopimusvelan arvon alenemisella. Korkosalkku ehtii kuitenkin uusiutua moneen kertaan ennen kuin kaikki pitkäaikaiset vastuut on maksettu, kuten viimeisestä käppyrästä voi aavistella.

Tiivistettynä korkojen nousu on vakuutusyhtiöille hyvä juttu ja korkojen lasku huono juttu. Toki yhtiö voi suojautua korkoriskiltä enemmän tai vähemmän, ja suojautumisen taso ja siihen liittyvä strategia pitää ymmärtää ennen kuin voi tehdä suoria johtopäätöksiä korkotason muutosten vaikutuksesta yhtiöön.

Näytä koko viesti
Ostin/Myin -pörssikaupankäyntiketju -

Vähän offtopic, muttei ehkä oman ketjunkaan arvoinen asia. Olisi taas jonkun verran rahaa sijoittaa osakkeisiin, ja omaan silmään palstallakin käsitellyt Dovre (0,502), Inission (58,00), Outokumpu (4,128) ja Ålandbanken (33,00) vaikuttavat ihan ostohintaisilta.

Onko palstalaisilla mielipiteitä, mikä näistä on just nyt halpa tai kallis? Riskillisyyttä tai likviditeettiä ei tarvitse huomioida, ihan vaan perusteltu näkemys tän hetken arvosta vs päivän hinta. Riittää näkemys yhdestäkin osakkeesta. En kaipaa näkemyksiä muista osakkeista.

Näytä koko viesti
Inission -

Mitään uutisia ei kyllä ole. Aluksi ajattelin, että kun toi nyt muutenkin heiluu sen +-2-3% päivässä ja kun pörssi vähän laski että olisi vaan sellaista, mutta nyt tuntuu jotenkin asettuneen selvästi alemmas. Ehkä jossain on jotain tietoa joka ei ole uutisissa tai sitten porukka vaan ajattelee että näin olisi. Todennäköisemmin jälkimmäinen.

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut -
varatonnit kirjoitti:

Eikö käteisestäkin saa nyt jo enemmän kuin 0%? Nopealla vilkaisulla esimerkiksi Osuuspankista saa yli 50k€ summalle korkoa 2,75% (3kk euribor - 0,5%). Tässä ei tietty saa boostia korkojen laskiessa, mutta toisaalta ei ota myöskään hittiä korkojen mahdollisesti noustessa.

Sivuhuomautuksena tämä on mielenkiintoinen yleinen harhaluulo sijoittajien keskuudessa, näkee ihan englanninkielisessäkin sijoituskeskustelussa. Eli että jos korkosijoitus on noteeraamaton tai epälikvidi, tai että jos sijoittaja "holds until maturity", niin korkojen noususta ei ole haittaa sijoittajalle (yksityissijoittaja/pörssinoteerattu yritys), tai laskusta hyötyä. Jokaisen sijoittajan olisi hyvä tehdä pohdinta ja laskuharjoitus, että miksi korkosijoituksen arvo laskee korkojen noustessa ja kasvaa korkojen laskiessa. Paljon helpompaa ja suoraviivaisempaa matematiikkaa kuin moni muu asia sijoitusmaailmassa.

Näytä koko viesti
Tekoäly -

Toi on paljon mahdollista ja sitä kai tehdään jo nykyisin. Mutta sitä tossa tutkimuksessa ei ymmärtääkseni tutkittu. Eli ei tutkittu osaako botti ennustaa uutisen vaikutuksen pörssikurssiin vaan tutkittiin, mikä korrelaatio on sillä, pitääkö botti uutista hyvänä siihen, miten kurssi reagoi uutista seuraavana päivänä. 

Näytä koko viesti
Tekoäly -
Basso Pasanen kirjoitti:

No jaksaa ne botit roskapostiakin suoltaa mutta kyllä niistä rauhassa saa olla. Kyllä ne prosentuaalisesti kivasti kiinni saadaan. Eli ei se naputtelu nyt niin vaan hommaa välttämättä manipuloi.

Tässä jotain yhden kantin testailuja ja pohdintaa ai:n tekemästä uutisanalyysistä. ML puoltahan on tällaisesta jo ollut. 

https://www.cnbc.com/amp/2023/04/12/chatgpt-may-be-able-to-predict-stock...

 

Olipahan mielenkiintoinen tutkimuksen tulkinta. Chatgpt:ltä kysyttiin, oliko päivän 1 aikana tullut uutinen positiivinen vai negatiivinen osakkeen kannalta. Sitten tätä tulosta verrattiin siihen, miten osakekurssi oli käyttäytynyt päivän 2 aikana, kun uutinen oli sisällä hinnoissa jo päivän 1 lopussa. Tuohon esitettyyn kysymykseen vastaaminen ei liene erityisen vaikeaa ihmisellekään, vaan yleensä lienee aika selvää onko uutinen hyvä vai huono. Se, että kone osaisi tunnistaa tämän, lienee uskottavaa. Sitä ei kuitenkaan kai tutkittu, vaan sitä, miten kurssi käyttäytyi päivän 2 aikana. Itse tulkitsen tulosta niin, että kurssit reagoivat osittain viiveellä uutisiin. Kovin paljoa se ei kai kerro chatgpt:n kyvyistä tai ainakaan ylivertaisuudesta suhteessa ihmiseen uutisen tulkitsijana.

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset -

Tutkimus varmaan sinänsä oli ihan asiallinen, johtopäätökset vaan aika heikkoja. Tutkimusasetelma oli kai sijoittajan näkökulmasta sellainen, että ostaisi osaketta kun se tulee pörssiin ja pitäisi "loppuun asti", eli syystä tai toisesta pörssistä poistumiseen asti tai nykyhetkeen. 

Ainakin oman osakesijoittamisen lähtökohta on osakkeen hinta suhteessa arvoon. Jos hinta on halpa niin ostan ja jos se on selvästi ylihintainen niin myyn. Tuollaista strategiaa ja sen helppoutta tai vaikeutta ei edes tutkittu. Todettiin vaan, että ikiholdilla kappalemääräisesti suurin osa osakkeista tuottaa indeksituottoa huonommin. Osakkeilla, joiden minimiarvo on nolla ja teoreettinen maksimiarvo ääretön, tällainen lopputulos ei ole millään tavalla yllättävä. Jakauman rajuus joissain maissa oli kiinnostavaa.

Mielestäni ihan mielenkiintoinen juttu mutta siitä sen johtopäätöksen vetäminen, että indeksisijoittaminen on osakepoimintaa järkevämpää tuntuu todella kaukaa haetulta.

Näytä koko viesti